Czasami nie ma czasu, żeby ugotować od podstaw pomidorową. Ale na szczęście jest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik 200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka
Kolejny blog o gotowaniupomidory wkładała w słoje moja Mama. Bo nie zawsze nie miała czas na robienie tradycyjnych przecierów pomidorowych . Przygotowując z nich zupę trzeba przelać zawartość na sitko i przetrzeć. Nie jest to może sposób zbyt praktyczny, ale jeśli nie dysponujemy dużą ilością czasu by poświęcić go na zrobienie koncentratu, to taka metoda może okazać się przydatna :) Składniki : pomidory, najlepsze bardzo(...)pomidory mogą się zepsuć. Pomidory wkładam w duże słoje, jeśli po przetarciu na zupę będzie ich za dużo to po prostu będziemy taki przecier wypijać :) Do mojej zupy pomidorowej używam najczęściej gotowego koncentratu pomidorowego oraz właśnie takiego domowego. a tak wyglądają pomidory po zagotowaniu
Proste PotrawySą pomidory? Są! Są teraz przepyszne? Są! Są teraz tanie? Są! A zaraz nie będzie... Z takiej logicznej układanki powstała myśl zrobię przecier - będzie na
Brzuszki Łakomczuszkikiedy nie mamy czasu na zawijanie gołąbków to taka zupa może w pewnym stopniu zastąpić ich smak. Do zupy gołąbkowej , podobnie jak i do gołąbków możemy wykorzystać kapustę zarówno włoską, jak i białą. Poza tym, jak do większości zup, dodajemy tu również marchew, pietruszkę, pora i seler. Zupa gołąbkowa to dobry pomysł na smaczny, sycący obiad, który możemy przygotować sobie(...)patelnię przełożyć mięso mielone. Smażyć około 5 minut ciągle mieszać w celu rozdrobnienia mięsa. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z gotującą się zupą. Wymieszać i gotować około 10 minut. Następnie do zupy wlać passatę pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować około 5-10 minut. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę gołąbkową . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
Danka Pichcichłodnik pomidorowy może być aromatyczny? Oczywiście jeżeli koncentrat pomidorowy Pudliszki połączymy z anyżem, krewetkami i koprem włoskim. Pomidory i pomarańcza to idealne połączenie na niecodzienny smak. W zupie połączyłam passatę pomidorową Pudliszki, koncentrat Pudliszki oraz ananasa i pomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól(...)włoskiego 1 pomarańcza 10 krewetek sok z 1/2 cytryny szczypta anyżu olej do smażenia Odciąć górę ananasa i wydrążyć środek. Miąższ ananasa zblendować z passatą pomidorową i koncentratem pomidorowym Pudliszki. Przyprawić solą, pieprzem oraz dodać połowę posiekanej papryczki chilli. Schłodzić w lodówce. Sokiem z cytryny zalać krewetki. Odstawić na 15 minut.Podsmażyć je. Połowę pomarańczy wyfiletować
Kuchnia w oparachmożemy się dodatkowo rozgrzewać i umilać sobie ten szarobury, nieprzyjemny czas i Was również zachęcamy do jak najczęstszych, smacznych rozgrzewek! (; Dlatego dziś zapraszamy Was na paprykowo - pomidorową zupę krem! Zupa jest bardzo smaczna, pożywna(z tzw. wkładką), z wyczuwalną nutą pomarańczy i goździków! Czyli jest to fajna alternatywa dla czysto bulionowo-warzywnych smaków. Częstując nią moją przeziębioną mamę dodałam(...)minut na małym ogniu - aż do miękkości papryk. Po upływie tego czasu rozdrabniamy ją blenderem na jednolitą konsystencję kremu. Następnie do zmiksowanej zupy dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, łyżkę koncentratu pomidorowego, podduszone mięso wraz z szalotkami i czosnkiem oraz resztę kukurydzy. Zupę gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Natkę pietruszki siekamy drobno, wrzucamy do zupy. Krem zestawiamy z ognia
Symfonia Smakówokazja by przygotować na obiad pyszne, treściwe i rozgrzewające zupy. Poniżej zostawiam dla Ciebie 4 przepisy na zupę z mięsem mielonym i dodatkami. Dlaczego lubię te zupy? Po pierwsze smakują fantastycznie, po drugie są treściwe i sycące, co w chłodniejsze dni jest jak najbardziej wskazane, po trzecie, często taka zupa „załatwia” mi obiad na 2 dni, co jest(...)zabielona niewielką ilością słodkiej śmietanki. Jako dodatki proponuję awokado oraz wysmażone na chrupko paseczki tortilli. Pycha! Zupa porowo-serowa z mięsem mielonym Pyszna zupa z porem, ziemniakami i mięsem mielonym, z dodatkiem serka topionego. Smakuje wyśmienicie. Zupa meksykańska Zupa z dodatkiem passaty pomidorowej, z mięsem mielonym, dużą ilością kolorowej papryki, marchewką, kukurydzą i czerwoną fasolką. Zupa jest już sama
Smaki Na TalerzuSkładniki: 500 ml passaty pomidorowej 1 puszka krojonych pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 100 g czerwone soczewicy 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g śmietanki 30% 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka kurkumy 1 łyżka curry 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku makaron orzo poszatkowana natka pietruszki(...)smażymy przez pół minuty. Dolewamy gorący bulin warzywny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Dodajemy do gotującej się zupy passatę oraz pomidory z puszki. Gotujemy kolejne 15 minut. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietankę, dokładnie mieszamy. Zupę podajemy z dodatkiem makaronu orzo ugotowanym al'dente oraz poszatkowaną zieleniną
Qchnia po prosturosół...ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę z kurczakiem i białą fasolą. Pycha! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 papryka (może być mrożona) woda ziele angielskie liść laurowy majeranek przyprawa do dań z fasoli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, myjemy(...)czasie piersi myjemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Dodajemy do zupy i gotujemy. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. 3. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy zupę przyprawami, majerankiem do smaku. Dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę z puszki. Chwilę gotujemy . Smacznego
Kuchnia domowa AniEsencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy – z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso
Zasmakuj KuchniEsencjonalny, mięsny i tradycyjny rosół z nutką pikanterii dzięki dodaniu chili. Podobny do rosołu mojej Mamy - z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest
Zasmakuj Kuchnismakiem. Dziś pomidorowa w której są dwa rodzaje pomidorów bo są tu suszone pomidorki oraz pomidor świeży, pachnący, dojrzały. Zupa jest odżywcza i esencjonalna, idealna na letni obiad. Zachęceni aby spróbować tej zupy? Zupa podwójnie pomidorowa z brokułami i fasolką szparagową - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJestem absolutnie zakochana w wiosennych barwach i zapachach. Na każdym kroku i przy każdej sposobności staram się doceniać otaczajacą mnie przyrodę. Nauczyłam się ją chłonąć całą
Raj dla PodniebieniaJestem absolutnie zakochana w wiosennych barwach i zapachach. Na każdym kroku i przy każdej sposobności staram się doceniać otaczajacą mnie przyrodę. Nauczyłam się ją chłonąć całą
Raj dla PodniebieniaJestem absolutnie zakochana w wiosennych barwach i zapachach. Na każdym kroku i przy każdej sposobności staram się doceniać otaczajacą mnie przyrodę. Nauczyłam się ją chłonąć całą
Raj dla Podniebienia