zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:776/1190)

Zupa z pieczonych marchewek z batatem 163

Opowiadała o zupie z pieczonych marchewek. Zainspirowałam sie tymi pieczonymi marchewkami. Ona do zupy dodała fetę, ja dodałam batat. Możecie dodać też pieczony korzeń pietruszki. To co dla Was najlepsze. Składniki: 4 porcje 2 pęki małodych marchewek 2 babaty świeży imbir ok. 2cm. oliwa z oliwek 2-3 łyżki 1 główka młodego czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli(...)prażąc. Następnie przekładamy wszystko do garnka ( można zostawić do dekoracji kilka mniejszych marchewek) zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy kilka minut. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość blendujemy. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy prażonymi nerkowcami. Dobrze będzie smakować z komosą ryżową

AZgotuj!
Zupa krem z dyni z kurkumą 166

Zupa krem z dyni - przepis Rozgrzewający, aromatyczny i przepyszny - tak w 3 słowach mogę opisać mój przepis na zupę krem z dyni. Dzięki dodaniu przecieru pomidorowego i zeszklonej cebulki oraz odrobiny masełka - zupa krem z dyni smakuje wyśmienicie.  Robiłam z dużej ilości składników, ponieważ lubię ugotować więcej, a następnie wlać do słoików i zawekować! Po paru dniach - zupa(...)gotującej się dyni z ziemniakami; - do całości wlać przecier pomidorowy - (ja dodałam domowy z uprawy pomidorów mojej babci i wlałam cały 1 litr przecieru - można dodać oczywiście mniej); - całość ponownie gotować jeszcze przez ok. 20 minut, aby wszystkie składniki były miękkie, na koniec dodać oregano, majeranek i dużą łyżkę masła; - zupę zblendować na gładką konsystencję. Polecam podawać z prażonym słonecznikiem

MintTaste
Zupa z berlinek 122

Zupa z berlinek Pyszna zupa z berlinkami, zachęta dla niejadków a berlinki każdy lubi nawet dorosły się skusi. 8 porcji 50 minut czas przygotowania Składnik: ·        ½ kg ziemniaków ·        1 cebula ·        1 papryka czerwona ·        1 papryka zielona(...)cebuli dodajemy pokrojone w paseczki papryki, pokrojone w plasterki parówki. Smażymy 10 minut i łączymy z ziemniakami. 3.    Wlewamy fasolkę razem z zalewą, dodajemy przecier pomidorowy i zagęszczamy zupę mąką rozrobioną w małej ilości wody. Na koniec zupę doprawiamy chili ewentualnie solą. 4.    Zupa gotowa. 5.    Smacznego

Kulinarna Chwila
Zupa pomidorowa z kurczakiem i makaronem 253

selera 3 szklanku bulionu  1 szklanka makaronu pełnoziarnistego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kukurydzy (niekoniecznie) 3 łyżki śmietany  sól, pieprz, zioła, papryka słodka Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. W garnku, w którym będzie się gotowała zupa rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy kurczaka i smażymy aż kurczak będzie gotowy. Mięso wyjmujemy(...)dolewamy bulion. Gotujemy aż warzywa będą w 3/4 ugotowane. Wówczas dodajemy do zupy makaron. Całość gotujemy aż warzywa i makaron będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i  kukurydzę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, bazylią, oregano (lub ulubionymi ziołami) i ewentualnie przyprawą do zup. Garnek zdejmujemy z ognia i zabielamy śmietaną. Na samym końcu dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka

My simple kitchen
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 310

miesięcy Składniki na zupę rybną - 6 porcji: bulion rybny 700-800 ml 1 cebula 2 łyżki masła ghee 400 g dorsza 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki kawałek pora i selera zielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie zielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie sok z 1/2 cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100-150 ml kwaśnej śmietany(...)dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawić gdy warzywa są miękkie do wywaru dołożyć pokrojonego dorsza,łyżkę koncentratu pomidorowego,zamieszać,doprowadzić zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedł zahartować śmietanę i połączyć z zupą na talerzach posypać natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ziemniaczana po staromiejsku 159

podsmażyć, zalać wywarem, dodać ziemniaki, ugotować. Buraczki oczyścić, opłukać, ugotować lub upiec, obrać i pokrajać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z zupą i koncentratem pomidorowym, chwile pogotować, dodać buraczki, zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem

Camilla w kuchni
Zupa z czerwonej soczewcy 142

garnku. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną.  Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami. Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu

Słodki Zakątek
Zupa rybna z pomidorami i papryką / Fish soup with tomatoes and peppers 167

ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 pomidory malinowe 1 duża czerwona papryka 10 cm. kawałek pora nieduży kawałek selera 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju mały pęczek natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu kilka gałązek tymianku sól, pieprz, cukier Rybę oczyść z łusek, dokładnie umyj. Wykrój 500 g. ładnych filetów bez skóry. Resztę(...)minutę. Dodaj paprykę i pomidory, smaż na dużym ogniu 5 minut. Wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlej wywar rybny, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotuj 5 minut. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i kawałki szczupaka. Gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wsyp listki rozmarynu i tymianku, dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Ingredients: (6 servings) 1 gutted pike

Delicious Place
Domowe flaczki 143

flaków wieprzowych (obgotowanych) 300g włoszczyzny w paski 2 ząbki czosnku Sól, pieprz, vegeta majeranek, ziele angielskie Natka pietruszki, liść laurowy 2 łyżki mąki, śmietana (opcjonalnie do zagęszczenia zupy) 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Flaki płuczemy dwukrotnie. Gotujemy z włoszczyzną do miękkości. Dodajemy koncentrat pomidorowy zagotowujemy . Z mąki i śmietany sporządzamy zawiesinę, zagęszczamy nią zupę ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku

Garnkowe fanaberie
Zupa z ciecierzycą i makaronem 195

Pyszna, zdrowa i bardzo pożywna zupa  z ciecierzycą i makaronem. Idealna na chłodne zimowe dni . Składniki: 2 L bulionu 1 puszka ciecierzycy 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki przecieru pomidorowego majeranek sól, pieprz dodatkowo ok 150 g makaron Wykonanie: Warzywa wszystkie umyć. Cebulę pokroić w półksiężyce, marchewkę w kostkę a paprykę

magiczna kuchnia Kasi
Barszcz ukrański na zakwasie 186

tego przepisu ), ocet lub sok z cytryny 2 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka masła ghee 2 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie: obraną, pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu w garnku, w którym gotujesz zupę w międzyczasie obrać buraki, marchew, pietruszkę i seler i pokroić w kostę. Dorzucić do cebuli i podsmażyć razem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie(...)barszczu. Gotować do miękkości, około 30 minut na koniec dodać fasolkę z puszki wraz z zalewą (zwróć uwagę, by w składzie była tylko fasola i woda), koncentrat pomidorowy i odczekać, by zupa się zagotowała. Na sam koniec wlać zakwas z buraków. Zupę zagrzać, ale pilnować, by barszczu już nie zagotować, bo zupa straci kolor  podawać wg uznania ze śmietaną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z białej kapusty a’la słodki kapuśniaczek 256

jego. Pewna przemiła osoba poinformowała mnie, że kapuśniak może być zarówno z kapusty białej, jak i z kiszonej, przy czym ten przygotowany ze słodkiej kapusty dodatkowo zawiera koncentrat pomidorowy. U mnie zupa bez koncentratu, ot taka zwykła kapuściana;) Boczek miałam dość chudy, nie było za bardzo z niego co się wytopić i szczerze mówiąc zapomniałam też oprószyć go mąką

Smaki Na Talerzu
Sycąca zupa z mielonym mięsem 197

będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i  całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz,  przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz tymianek. Całość doprawić papryką chili. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
BARSZCZ UKRAIŃSKI 110

Barszcz ukraiński to pyszna zupa z warzywami, kapustą i fasolą. Oczywiście nie może tu zabraknąć czosnku, duuużo czosnku :) W niektórych domach zupa ta podawana jest z kleksem śmietany, jednak u mnie śmietany nie dodaję praktycznie do żadnej zupy. Ile kucharek tyle przepisów na barszcz, ja postaram się dziś opisać Wam krok po kroku jak gotuje go ja. Zajadała się(...)czasu aż buraki i fasola będą na wpół miękkie. Kolejno ziemniaki pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko łącznie z przecierem pomidorowym dodać do zupy. Gotować wszystko do miękkości. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać ją na samym końcu do zupy, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem

Zrób to smacznie
ZUPA KREM Z WARZYW A'LA POMIDOROWA 187

wody, dodajemy ziele angielskie, liść i pieprz (jeśli używamy można dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej) Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu. Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, paprykami i pieprzem cytrynowym do smaku. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy w ulubiony sposób. Smacznego

Pani na deser