Zupy uwielbiam! Codziennie na lunch pojawia się u nas zupa pomimo tego, że wieczorem jemy jeszcze drugie danie. Zupy są zdrowe i dostarczają organizmowi sporo cennych wartości plus go nawadniają. Zwykle gotuję zupę na dwa dni i jest to ostatnio najczęściej jarzynowa zupa z warzyw jakie właśnie mam w lodówce. Oprócz niej zawsze musi być pomidorowa lub rosół(...)ulubione zupy dzieciaków. Dzisiaj zupa burakowa – jedna z moich ulubionych – zrobiłam ją ostatnio z dodatkiem komosy ryżowej by była bardziej sycąca, ale również ze względu na żelazo zawarte w quinoa, które staramy się mocno do diety włączać z powodu anemii. PRZEPIS ZUPA BURAKOWA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ Składniki: 2 cebule 3 łyżki oliwy 1 kg ziemniaków 3 łyżki suche
Dorota Smakujedość pikantny, z dodatkiem fileta z kurczaka, krewetek oraz zielonego groszku. Taką orientalną zupę możemy również zrobić na drugi dzień, gdy zostało rosołu z obiadu, zamiast pomidorowej 😉 Bogactwo smaków zniewala w tej zupie! Myślę, że wielbiciele kuchni orientalnej będą zachwyceni... P.S. Niech Was nie zniechęci długa lista składników - ta zupa jest warta przygotowania! Składniki: Rosół: 2 udka z kurczaka
Kuchnia MagdaLenypomidorowa. I tak od poniedziałku do niedzieli. Pomidorówka od zawsze była ulubioną zupą Viki, ale żeby gotować ją codziennie to już przesada. Chcąc jednak dogodzić dziecku po tygodniowej nieobecności w domu, następnego dnia na stole pojawiła się zamówiona zupa. Nie do końca pomidorowa, ale jednak z pomidorami i jeszcze z pieczoną papryką i soczewicą. Gęsta, sycąca i pyszna(...)Zupa pomidorowo-paprykowa z soczewicą składniki: 1 puszka pomidorów bez skóry 3 czerwone papryki 1 duża marchewka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 750 ml bulionu 100 g czerwonej soczewicy sól, pieprz 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki wędzonej papryki wykonanie: Paprykę myjemy, wycinamy z niej gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Marchew obieramy i kroimy w grube plastry
Przysmaki Karolkifrancuską nazwę nie znalazłam nigdzie ale wiem jedno, jest ona mega pyszna, aromatyczna i pożywna. Zupy to bardzo dobry posiłek o każdej porze roku, ta pomidorowa, kalafiorowa jest rewelacyjna, polecam gorąco. Kalafiorowa zupa "Vautiera". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierazie informacji :) czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami A na osłodkę
More food, love and dreamsjest taka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw śmietanę zahartować. Sposób hartowania śmietany opisywałam już wielokrotnie na blogu przy okazji przepisów na inne zupy - brokułową , pieczarkową , ziemniaczaną na boczku , ogórkową , pomidorową . Trzeba więc pamiętać, aby nie wlewać śmietany do gorącej zupy, tylko odwrotnie: łyżkę śmietany wlać do kubka i do niej dodać chochelkę gorącej zupy - dobrze wymieszać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compuch... Gdy na dworze tak chłodno to oczywiście ma się ochotę na coś rozgrzewającego i nieco pikantnego. Zazwyczaj o tej porze roku świetnie sprawdzają się zupy. U mnie tym razem kapuśniak w wersji pomidorowej. Inspirację zaczerpnęłam z jednego z numerów magazynu Moje Gotowanie(...)jednak znacznie zmieniłam kilka rzeczy i proporcji. Zupa jest kwaśna - jak przystało na kapuśniak, konkretna i sycąca. Pikantność zupy można sobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego
My simple kitchendomu wyniosłam wiedzę, że najlepsza pomidorowa gotowana jest na golonce. Jest to jedna z moich ulubionych zup, a wbrew pozorom, wielokrotnie spotkałam się z pytaniami, jak przyrządzić to danie, by nie było po prostu tłustą wodą z pomidorami... ...Toteż czem prędzej idę z odsieczą. ;) 1 golonka wieprzowa 4 pomidory 1 duża cebula 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego(...)koniec dolewając pół szklanki wywaru z golonki. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i podduszamy kilka minut, często mieszając. Pomidorową masę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy go do płynu w garnku. Dokładnie mieszamy i razem przegotowujemy. Zupę przelewamy do miseczek. Podajemy z kawałkami mięsa i warzyw oraz z makaronem lub lanymi kluskami. Dla mnie najlepsza
Kuchenna Kontrrewolucyaznaczy Koncentrat pomidorowy 30%? Co to znaczy Koncentrat pomidorowy 30%? W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej temu, czym jest koncentrat pomidorowy 30% i jakie są jego zastosowania w kuchni. Koncentrat pomidorowy jest popularnym składnikiem wielu potraw, a jego procentowa zawartość może mieć istotne znaczenie dla smaku i konsystencji dania. Czym jest koncentrat pomidorowy? Koncentrat pomidorowy to produkt otrzymywany poprzez odparowanie(...)związek przypisywany korzystnemu wpływowi na zdrowie. Jakie są różnice między koncentratem pomidorowym o różnych procentach? Procentowa zawartość koncentratu pomidorowego odzwierciedla ilość wody, która została odparowana podczas procesu produkcji. Koncentrat pomidorowy 30% oznacza, że 70% wody zostało usunięte, a pozostałe 30% stanowi skoncentrowany sok pomidorowy. W przypadku koncentratu pomidorowego o wyższej zawartości procentowej, np. 40% lub 50%, odparowana zostaje większa
Żyję by jeśćŚwietny, ostry, mocno pomidorowy chłodnik. Znakomity na upały. Można dorzucić parę kostek lodu i wtedy będzie super zimna zupa na super upał. Polecam! składniki 1400 g pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 ostra czerwona papryka garść bazylii garść kolendry + trochę do podania sól pieprz oliwa z oliwek przygotowanie papryczkę włożyć do piekarnika z włączoną funkcją grill. Opiekać tak długo
Stare Garyinnego chrupiącego pieczywa. Podając taką zupę na obiad, można zrezygnować z drugiego dania. Składniki na zupę z kurczakiem i makaronem (4 porcje): 4 udka z kurczaka (około 600 g) 2 marchewki mały korzeń pietruszki 100 g (szklanka) makaronu (dałam casarecce, może być inne ulubiony np. świderki czy muszelki) 250 ml (szklanka) passaty pomidorowej 250 g pieczarek szklanka groszku mrożonego(...)pokrój w paski. Do garnka z przecedzonym wywarem włóż pokrojone mięso, marchew z pietruszką, groszek i pieczarki. Wlej passatę pomidorową i dodaj zioła oraz przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Pod koniec gotowania skosztuj zupę i dodaj jeszcze ewentualnie przyprawy do smaku. Kiedy wyłączysz palnik pod garnkiem, do zupy wsyp makaron i całość wymieszaj. Zupa
e-PrzepisyKulinarneZUPĘ GOŁĄBKOWĄ Składniki na zupę gołąbkową: 500g mięsa mielonego 1 mała kapusta 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 słoik 200g koncentratu pomidorowego olej sól pieprz majeranek liść laurowy 5 szt ziela angielskiego Jak zrobić zupę gołąbkową: W garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone i chwilkę podsmażamy. Dodajemy posiekaną grubo (w duże kawałki(...)kostkę lub starta na tarce marchew, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy wodą (ok 1-1,5l). Gotujemy ok 25-30 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 min min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa gołąbkowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujesycąca zupa z cukinii i parówek. Praktycznie wszystko wykonane w jednym garnku. Niedroga i idealna na obiad. Podałam ją ze świeżutkimi własnoręcznie upieczonymi bułkami. Taka zupa wystarczyła nam na obiad. Wyszła bardzo gęsta. Polecam. Spróbujcie. Potrzebujemy: 2 średnie cukinie 2 marchewki 40 dag dobrej jakościowo parówki 2 cebule olej do smażenia 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego sól do smaku(...)pokrojoną w plasterki. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. 2. Parówki kroimy w plasterki i przesmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do zupy, wrzucamy kluseczki i gotujemy do miękkości, dodajmy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku. 3. Podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Z tej receptury wyszło mi 4 spore porcje zupy. Składniki można dodać według uznania
IzabelawkuchniKapuśniak ze słodkiej kapusty to bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu zupa. A jednocześnie dość treściwa za sprawą ziemniaków i kiełbasy. Talerz takiego kapuśniaku zazwyczaj starcza nam za cały obiad, tym bardziej, że zawsze pojawia się dokładka. Taka jest dobra. Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty Składniki: Mała(...)główka białej kapusty , 2 cebule, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 2 większe marchewki, 5-6 średnich ziemniaków, 500 ml passaty lub słoiczek koncentratu pomidorowego, olej, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Składniki na duży garnek zupy Jak zrobić kapuśniak ze słodkiej kapusty? W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w plasterki, przesmaż do lekkiego zrumienienia. Dodaj
Kulinarna Polska