duża czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych (nie używajcie ogórków “kwaszonych”) 8 niedużych pieczarek 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody 3 łyżki (czubate) koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku sól morska świeżo mielony pieprz smalec lub olej(...)dodajemy do pozostałych składników w bulionie. Przyprawiamy zupę papryką słodką i ostrą. Ogień pod garnkiem zmniejszamy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 50 minut. Zupę lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, kiszone ogórki pokrojone na paseczki (w ósemki) oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę (ewentualnie boczek podsmażony na suchej patelni). Gotujemy przez 15 minut. Przyprawiamy – tym razem
Poezja smakuZupa cygańska z makaronem jest bardzo smaczna i treściwa. Można ją podać na rodzinny obiad i nie potrzeba już drugiego dania, aby się najeść do syta. Do zupy świetnie pasuje kromka świeżego pieczywa lub zapieczona z serem bagietka. Taką zupę od razu można ugotować z podwójnej porcji i mieć obiad na dwa-trzy dni. Bardzo dobrze smakuje po ogrzaniu, można(...)bulionem i passatą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. W międzyczasie podsmaż kiełbasę pokrojoną w półplasterki i dodaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy, cukier, zioła i przyprawy. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Na koniec dodaj ugotowany makaron. Zupę przed podaniem możesz posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Zupa
e-PrzepisyKulinarnezostanie mi niedzielny rosół, a nie mamy ochoty na klasyczną pomidorową. Wtedy do akcji wkracza cebulowa pomidorowa. Niby tak samo, niby wiele się nie zmienia ale klasyczna pomidorowa nabiera całkiem innego charakteru. Dodatek przypraw jak oregano czy kumin i słodycz cebuli zmienia tę zupę w inną pyszną i niecodzienną wersję. A ciągnący się roztopiony ser jest idealnym
Bernika - moj kulinarny pamietniksami... Niemiecka zupa selerowo-serowa Składniki: 750 ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 300 g selera naciowego (łodygi i liście) 100 g selera w korzeniu 1 mała pietruszka mały kawałek kalarepki mały kawałek zielonej części pora 1 nieduża marchewka 100 g goudy lub ementalera 100 ml śmietanki 30% sól, pieprz z młynka odrobina natki pietruszki i sosu pomidorowego do dekoracji(...)malutkim ogniu ok. 5 minut, całość zmiksowałam. Ser starłam na tarce o malutkich oczkach, wrzuciłam do zupy, żeby się roztopił. Do miseczek włożyłam trochę makaronu, wlałam gorącą zupę, udekorowałam kropkami sosu pomidorowego, posiekanym listkami selera, natką i plasterkami marchewki. Smacznego! UWAGA: zupa powinna być podawana bardzo gorąca, inaczej ser się zbije w niezbyt apetyczne kulki! Ta zupa bierze udział
Kuchnia Prezydentowejmęża. Jest totalnie zakochany w ostrych smakach, a chili to jego ulubiona przyprawa. Dzisiejsza pomidorowa jest wyrazista w smaku, ostra i niezwykle sycąca. A co najważniejsze - przepyszna. Składniki: 250g wieprzowych żeberek 3l wody 1 cebula 1 ząbek czosnku por (zielona część) 3 marchewki 160g koncentratu pomidorowego Łowicz 400g ciecierzycy z puszki 2 papryki szpiczasta 2 łyżki świeżej kolendry 1 łyżka(...)paski. Po 1,5h dodajemy cieciorkę i paprykę, łyżeczkę chili i gotujemy jeszcze 30 minut. Po dwóch godzinach wyciągamy żeberka, oddzielamy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 10 minut. Przed podaniem dodajemy do zupy rozdrobnią kolendrę i mieszamy. Zupę podajemy z odrobiną startego sera pecorino peperoncino
Gotowanie i blogowanieprzełamujemy wyrazistymi przyprawami! Smak buraczków wspaniale komponuje się z ziemniakami, marchewką, kapustą, jabłkami i pomidorami. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Barszcz można zaprawić śmietanką. Barszcz czerwony z ziemniakami. Barszcz czerwony Barszcz czerwony to jedna z pyszniejszych zup. Mój przepis na barszcz czerwony jest wypróbowany i prosty. Bardzo często gotuję barszczyk z ziemniakami(...)przyprawy i zagotować. Do podgotowanych buraczków dodać pozostałe warzywa i jabłka - gotować, aż wszystkie jarzyny będą miękkie, ale nie rozgotowane. W międzyczasie dodać 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Jeżeli potrzeba zupę uzupełnić dodatkową ilością wody lub wywaru. Na końcu do czerwonego barszczu dodać posiekany koperek oraz natkę pietruszki, zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed
Moja Książka Kucharskajest! Pomidorowy zawrót głowy <3 Do tego pieczona fasola w pomidorach, poszatkowana kapusta i czegóż chcieć więcej? No, może więcej zupy ;) Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka masła 1,5 l bulionu drobiowego 1/2 główki małej kapusty 1 puszka pieczonej fasoli w pomidorach 1 łyżka koncentratu pomidorowego koperek sól, pieprz Przygotowanie: Pokrojone w kostkę(...)razem z posiekaną cebulą, szklimy na maśle, zalewamy gorącym bulionem drobiowym (u nas z kaczki), gotujemy aż składniki będą miękkie. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy przez kwadrans. Fasolę wraz z sosem i koncentrat pomidorowy dodajemy do całości, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem
R'n'G Kitchenmłodej kapusty? Składniki na ok. 2,5 litra zupy. - 4 skrzydełka z kurczaka lub żeberka wieprzowe - 3 marchewki - 2 pietruszki - kawałek pora - kawałek selera - 6 ziemniaków - mała główka kapusty - 20 dag wędzonego boczku lub kielbasy - cebula - sól - kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu oraz dwa liście laurowe - łyżka przecieru pomidorowego lub trochę soku z pomidorów Umyte mięso zalać zimną(...)warzywa i mięso będą bardzo miękkie. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki - gotować do miękkości. Na sam koniec dodajemy poszatkowaną kapustę oraz przesmażoną kiełbasę - gotujemy. Do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub sok z pomidorów. Zupkę doprawić do smaku. Na talerzu, kto lubi posypuje koperkiem. Dlaczego warto jeść kapustę? Kapusta to kolejne warzywo, które powinniśmy spożywać i podawać naszym pociechom
Pani domowaZupa z limonką prosto z meksykańskiego półwyspu Jukatan. Ostra, kwaśna i rozgrzewająca - idealna na przykład na przeziębienie! Składniki (4 porcje): - litr bulionu (lub duża marchewka, ćwierć selera, pietruszka, mała cebulka, por, garść natki pietruszki, kolendra, łyżka oleju, łyżeczka soli, litr wody) - 4 ziarenka pieprzu - 5-6 goździków - 3 liście laurowe - 2 laski cynamonu - 2 ząbki czosnku - 1 ostra papryczka(...)kwadratowe (tak jak moje) nie ma znaczenia. 4) Z bulionu wyciągamy wszystkie śmieci. Wyciskamy sok z limonek i grejpfruta (1 limonkę zostawiamy do dekoracji) i wlewamy do zupy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kolejne 10-15 minut, w razie potrzeby przyprawiamy do smaku. 5) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy paski tortilli i smażymy przez
Roślinożerni urlopowiczeZupa cytrynowa Zupa cytrynowa inspirowana greckim przepisem na to danie. Nie jest to odzwierciedlenie oryginalnego przepisu, a raczej moja wariacja na jego temat. Zupa jest dość niecodzienna, zaskakująca smakiem i pyszna! Zupa ma bardzo wyrazisty, nieoczywisty smak. Zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych, wyrazistych smaków. W zupie – co oczywiste – najwyraźniej przebija się kwaśny smak cytryny. Moja wersja wyszła(...)szukamy orzeźwienia. Ja zupę ugotowałam z brązowym ryżem, ale myślę, że równie fajnie sprawdziłyby się w niej lane kluseczki. Pamiętajcie, żeby do tego przepisu wykorzystać dobrej jakości niewoskowane cytryny. To istotne, ponieważ wykorzystujemy tutaj skórkę otartą z cytryny. Inne przepisy na ciekawe, oryginalne przepisy na zupy na blogu: Zupa z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym Gazpacho pomidorowe z arbuzem
Healthycreations.plZupa cytrynowa Zupa cytrynowa inspirowana greckim przepisem na to danie. Nie jest to odzwierciedlenie oryginalnego przepisu, a raczej moja wariacja na jego temat. Zupa jest dość niecodzienna, zaskakująca smakiem i pyszna! Zupa ma bardzo wyrazisty, nieoczywisty smak. Zdecydowanie przypadnie do gustu wielbicielom kwaśnych, wyrazistych smaków. W zupie – co oczywiste – najwyraźniej przebija się kwaśny smak cytryny. Moja wersja wyszła(...)szukamy orzeźwienia. Ja zupę ugotowałam z brązowym ryżem, ale myślę, że równie fajnie sprawdziłyby się w niej lane kluseczki. Pamiętajcie, żeby do tego przepisu wykorzystać dobrej jakości niewoskowane cytryny. To istotne, ponieważ wykorzystujemy tutaj skórkę otartą z cytryny. Inne przepisy na ciekawe, oryginalne przepisy na zupy na blogu: Zupa z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym Gazpacho pomidorowe z arbuzem
Healthycreations.plgęstą treściwą zupę np. gulaszową, czy jakąś lekką z samych warzyw. Co prawda, odkąd dzieci jedzą to samo co my, to często jest to rosół, lub pomidorowa, bo te zupy lubią najbardziej. Czasem jednak potrzeba odmiany i wtedy wymyślam coś innego, jakieś inne połączenie smakowe, ale takie, które mogą zjeść również dzieci. Dziś zrobiłam zupę ogórkową na kurczaku
Waniliowe ImprowizacjeZupa ogórkowa jest chyba, zaraz po rosole i pomidorowej, jedną z najpopularniejszych zup na polskich stołach. Z pewnością jest jedną z moich ulubionych zup, którą uwielbiam od dziecka - szczególnie, jeśli była robiona z ogórków ukiszonych przez moją mamę. Choć jednak uwielbiam tradycyjną ogórkową, tym razem postanowiłam podać ją w nieco innej formie - przygotowałam zupę krem z kiszonych ogórków
Z notatnika dietetykakroimy w drobną kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę. Szklimy. Dodajemy zmiażdżony czosnek i imbir. Podsmażamy przez kilka minut. Wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy. Odcedzamy ciecierzycę z zalewy i dodajemy do zupy. Gotujemy około 10 minut. Odlewamy 1/3 ilość zupy (z kulkami ciecierzycy), dodajemy śmietanę i miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy solą
Qchnia po prostuKrólowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zostanie wam rosół, to w kilka minut przerobicie go na pyszną pomidorową. W większości polskich domów gdzie w niedzielę jest rosół, w poniedziałek jest pomidorowa. Każdy ma na nią swój sposób. Ja lubię z dodatkiem bazylii i oczywiście ze swojskim przecierem. Niestety przecier się(...)pomidorową :) Składniki: 1 litr rosołu 1 szklanka passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki bazylii suszonej sól, pieprz Dodatkowo: Dowolny makaron Śmietana 30 % Wykonanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Rosół zagotować. Dodać passate pomidorową i bazylię. Gotować na małym gazie 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerz wyłożyć makaron, wlać zupę
Agusiowe smakołyki