będziemy się cieszyć dobrym samopoczuciem i lepszym zdrowiem. Poza tym sztucznie wyhodowane truskawki w grudniu zupełnie nie mają smaku, a pomidory w lutym też są mało pomidorowe. Z kolei kiszonki, czy rozgrzewające zupy z dyni nie smakują w lecie kiedy pełno jest świeżych owoców i warzyw. "Jak smakuje rok" to świetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka
Cynamonowe szczęściePierogi to zawsze jest doskonały pomysł na obiad dla całej Rodziny... 👪 Bo któż nie kocha pierogów?! To tradycyjne, polskie danie, które uwielbiają wszyscy - mali, i
Słodko-Słony Świat Ilonyszybkie w wykonaniu. Można je zrobić ze zwykłej bułki wrocławskiej (dla glutenowców) jak i pieczywa bezglutenowego (najlepiej jasnego). Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zup kremów, w szczególności do kremu pomidorowego jak również do sałatek. Składniki: bułka wrocławska lub chleb bezglutenowy czosnek granulowany bazylia szuszona oregano suszone oliwa z oliwek Pieczywo pokroić na drobną kostkę - najlepiej żeby to było
Ze smakiem bez glutenupomidory, schyłek lata to najlepszy czas, żeby po nie sięgać, miksować, piec, suszyć, zalewać oliwą, faszerować, lub po prostu jadać na surowo. Warto zaopatrzyć spiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana
Słodki KompromisSkładniki: Baza do zupy: -1/2 l wody -1 marchewka -1 korzeń pietruszki -3 gałązki zielonego selera -gałąź kopru -gałąź lubczyku -1 obrana cebula -dwa
Kulinarne przemysleniaponiedziałek maja miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne w Domu Światła Tęczy. Panie, które w nich uczestniczyły, były bardzo miłymi i wyrozumiałymi osobami. Zaprezentowałam przepis na zupę tajską , groszkowe falafele w sosie pomidorowym, szpinakowe kotlety z serem mozzarella , deser chia, gulasz warzywny oraz sałatkę z rukoli i gruszki, którą wkrótce pokażę wam na blogu. Warsztaty nie tylko
healthy dreamsZupa ogórkowa jest chyba zaraz po pomidorowej najbardziej lubianą zupką. Zawsze gotuję ją ze swoich kiszonych ogórków z kawałkami ziemniaków i zabielam śmietaną. Ostatnio bardzo często robie zupki kremy więc postanowiłam przygotować ogórkową w postaci kremu. Był to bardzo dobry pomysł bo zupka wyszła naprawdę fajna i smaczna a córeczka stwierdziła, że taka kremowa jest lepsza. składniki
Monia miesza i gotujeocet i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Zupę można zabielić śmietaną przed podaniem lub rozlać na talerze i podawać z kleksem śmietany, posypana natką pietruszki. Do zupy warto również dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Ja go pominęłam
Smakołyki AsiSkładniki (dla ok.4 osób): 200 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, puszka pomidorów krojonych (ok.400 g netto), przecier z pomidorów (500 g), 1/2 łyżeczki soli, 1
rozgotowanaSkładniki: szyja indyka 4 marchewki 3 pietruszki 0,5 małego selera 1 cebula 1 litr przecieru pomidorowego (domowego) ok 20 dag ryżu białego ziele angielskie, listki
Qchnia po prostuSmakuje trochę inaczej niż świeży. Moczymy go całą noc minimum. Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek. Składniki -fave- bób łuskany, suszony -butelka salsy pomidorowej -czosenk -kiełbasa wiejska -czerwona cebula -pieczarki -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -oliwa z oliwek Bób zalać zimną woda i moczyć całą noc. Na drugi dzień,wylać wodę(...)kawałki pieczarki. Całość poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości. Wymieszać, gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć. Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie. I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniProste świderki z ciasta francuskiego będą doskonałym (i rozkosznie chrupiącym) dodatkiem do kremowych zup, np. do kremu paprykowo-pomidorowego z bazyliową śmietaną . Świderki też nadadzą się wieczór przy piwie :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku
Przepisy AleksandryZobaczyłam żółte pomidory. Pomyślałam: żółtej pomidorowej jeszcze nie jadłam. A teraz mam już za sobą. Czas potrzeby na wykonanie zupy: ok 15 minut. 1 kg żółtych pomidorów 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu bazylia olej pieprz do smaku Umyć pomidory. Pokroić na cząstki. Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić pomidory, pokrojoną cebulę i czosnek. Dusić
AZgotuj!Gęsta zupa przypominająca bardziej krem niż tradycyjną pomidorową. Łagodna o nieco winnym smaku. Moja ulubiona. Podaję ją zazwyczaj z kuleczkami ryżowymi, ale może też być z grzankami. Przepis zgłaszam do konkursu Pomidorowa Pudliszkowa ." Czytaj więcej
Wiem co jembyłam w stanie podzielić menu na konkretne posiłki. Dzisiejsze "dania" to: woda z cytryną jabłko sałatka (szpinak, pomidor, ogórek, koperek, pietruszka zielona) czipsy warzywne (pomidorowe, marchewkowe, buraczane - skorzystałam z gotowych) zupa z botwinki pieczone warzywa (burak, seler, pietruszka, brokuł, cebula) sok wyciśniety z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłek sałatka (rukola, pomidor, rzodkiewka
pyszne zdrowości