pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Zupę można podać ze śmietaną. zupa z ryżem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemZupa ogórkowa z kaszą pęczak to moja propozycja na prosty, tani, zdrowy i sycący obiad jednodaniowy. Ogórkowa to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, tuż obok pomidorowej. Tradycyjna ogórkowa, z kiszonych ogórków, z ziemniakami, ale niezabielana śmietanką za to z dodatkiem pełnoziarnistej kaszy jęczmiennej czyli pęczaku. Danie wegańskie, bez nabiały i bez pszenicy. PRZEPIS ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ PĘCZAK
Dorota Smakujewyłączyć, dołożyć, przemieszać, doprawić.... A resztę czasu masz tylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ( u mnie Appetita ) szczypta pieprzu szczypta chili sól lub na bulion(...)wyjąć z piekarnika. Z papryki zdjąć skórę, bakłażana wydrążyć, czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować 15 minut. Przed końcem gotowania dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Następnie zmiksować zupę przy pomocy blendera, na gładki krem. Jeśli zupa była by za gęsta, dolać przegotowanej wody. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki: - podwójna pierś z kurczaka - pęczek młodej włoszczyzny - około 2,5 litra wody - 0,5 główki młodej kapusty - 5-6 średnich ziemniaków - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć ściągamy szumowiny i wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru(...)pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Qchnia po prostukorzystają :) P.S. Maciek prosił, abym dopisała, że zupa mu bardzo smakowała :) Akurat dopisanie tego jednego zdania to dla mnie prawdziwa przyjemność! Składniki: 300 g filetu z kurczaka ok. 3 l bulionu drobiowego 2 małe puszki pomidorów 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g ugotowanej soczewicy (dałam czerwoną(...)czosnek. Dodać pomidory z puszki, kumin, cynamon oraz imbir i dusić przez chwilę. Przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać pokrojony na talarki seler naciowy i gotować. Do zupy dodać usmażonego kurczaka, przecier pomidorowy, ugotowaną ciecierzycę i soczewicę. Następnie dodać otartą skórkę z limonki oraz sok z limonki, dusić przez ok. 15 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem
zadanie-gotowaniepewnie pojawiać częściej na blogu bo ostatnio nie było ich wcale. Tymczasem – korzystajcie z pomidorów póki są pyszne i pełne smaku, bo czas tekturowych atrap pomidorowych też się nieubłaganie zbliża. Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa Drukuj Prep time 10 min Cook time 50 min Total time 1 godzina Gęsta, esencjonalna
Cooking for EmilyJest kilka kultowych zup w naszej tradycji niezniszczalna pomidorowa :) rosół, ogórkowa. Byłam kiedyś we Włoszech, zrywałam świeże liście laurowe, które tworzyły żywopłoty w ogrodach papieskich, podeszła wtedy do mnie Polka i powiedziała," że nie wyobraża sobie polskiej zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry
Basia w kuchnimarchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną paprykę, pieczarki oraz cebulę, po 10 minutach skrapiamy warzywa(...)oraz dodajemy bulion. Podduszamy ok. 10 minut. Do garnka z podudziem dorzucamy pokrojoną marchew. Zawartość patelni dodajemy do garnka, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego/ lub więcej jak kto lubi i przyprawiamy. 2 ząbki czosnku skrajamy do zupy/ nie wyciskamy
upichconawyjazdu (pseudokibice jechali na mecz i jakoś niespecjalnie się spieszyli, bo wciąż wychodzili ze swego pociągu, powodując opóźnienie mojego pociągu) sprowokowały mnie do przygotowania rozgrzewającej i bardzo sycącej zupy warzywnej z południa Indii serwowanej tam... na śniadanie. Przygotowałam spory garnek, więc będzie jeszcze na jutro po pracy 😊 To jednogarnkowe danie polecam nie tylko weganom i ludziom unikającym glutenu. Składniki(...)minut. Warzywa zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora i chili. Dusić warzywa do miękkości ok. kwadransa. Do garnka z warzywami dodać sos pomidorowy lub krojone pomidory oraz różyczki brokułów. Zagotować. Do zupy dodać soczewicę. Gotować do miękkości brokułów. Zupę zagotować i ewentualnie doprawić do smaku solą. Dwa lata lat temu przeczytałam " Zaplątaną miłość " pierwszy tom "Stacji Jagodno" Karoliny Wilczyńskiej . Historia
Weekendy w domu i ogrodzieKrakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera(...)przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny, sos pomidorowy i kukurydzę z puszki. Mieszamy i podajemy. Artykuł Szybka zupa kukurydziana pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanedzięki orientalnym dodatkom w postaci pasty harissa i suszonej kolendrze. Zupa nabiera bardzo ciekawego smaku i jeśli tylko lubisz pikantne jedzenie będzie to dla Ciebie strzał w dziesiątkę. Lubicie zupy kremy? Koniecznie zajrzyjcie do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – zupa o smaku lasagne – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków(...)piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ORIENTALNA POMIDOROWA PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 puszki
nietylkopasta.plpopularne zupy nam sie znudziły, mamy dość rosołu, pomidorowej, ogórkowej i zastanawiamy się co jeszcze można wymyślić to polecam zupę serowa. Zupa jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zupa serowa z brokułami się poleca na obiad. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikposzatkowany czosnek. Zmniejszamy ogień przykrywamy przykrywką i dusimy przez 15 minut (do momentu aż włoszczyzna zmięknie). Do garnka dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, imbir, cukier, sól i pieprz. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 20 minut. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładko. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Zupę podajemy posypaną bazylią z dodatkiem białego ryżu lub z grzankami
Qchnia po prostuedycji "Przepisy czytelników" Biblioteczki Poradnika Domowego z 1994 roku z delikatnymi własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego. Składniki 25 dag mięsa gulaszowego 6 szkl rosołu (ja dałam z kostki) 3 cebule 50 dag ziemniaków 20 dag kiszonej kapusty mała puszka koncentratu pomidorowego sól 2 łyżki sproszkowanej papryki 2 łyżki margaryny Sposób Mięso pokroić na małe(...)gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem
Kuchenne aromatyMocno pomidorowa tarta z gęstego koncentratu pomidorowego z przyprawami Winiary Smakuje jak domowy i można go jeść łyżkami. Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup. spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 2 żółtka
wesoła kuchnia