kilogram dojrzałych pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego; 1-2 łodygi selera naciowego z dużą ilością natki selera; pęczek świeżej kolendry; 1 pęczek natki pietruszki; 2 duże cebule; 200 gramów suchej ciecierzycy; 150 gramów czerwonej ciecierzycy; 2 garści brązowej lub zielonej soczewicy; 2 łyżki koncentratu pomidorowego; łyżka... Artykuł Harira marokańska zupa z mięsem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkapomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie ZUPA O SMAKU LASAGNE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: – 600 g passaty pomidorowej – 500-700 ml bulionu z kurczaka lub rosołu domowego – 200 g makaronu orichiette lub podobnego – 1 puszka białej(...)posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę, chilli i czosnek. Ilość dodanego chilli dostosuj do własnych upodobań względem ostrości dania. Kiedy cebula się zeszkli dodaj do garnka passatę pomidorową i cały bulion. Zagotuj zupę i dodaj bezpośrednio do niej surowy makaron. Makaron będzie gotował się w zupie. Jej czas gotowania zależy już od makaronu, wyniesie on około 10 minut, ale sprawdź
nietylkopasta.plTa wegańska zupa to pomysł na bardzo zdrowy, smaczny i sycący posiłek. Krem pomidorowo-soczewicowy idealnie sprawdzi się nie tylko dla wegetarian i wegan. Soczewica to
greengoodiestradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;) Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja). Tym, którzy wolą ostrzejsze smaki polecam(...)Dodać do wywaru warzywnego. Całość zblendować (można pominąć). Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut. Smacznego! :) * ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić
Kraina Miodem Płynącaponiżej zapraszam Was do przetestowania zupy, która ma w sobie coś ze spaghetti , gołąbków i pomidorówki . Oboje z Marcinem uwielbiamy zupy. Tym razem chciałam zrobić taką, która będzie na tyle pożywna, aby zstąpić dwudaniowy posiłek. Mięso mielone, kapusta włoska oraz odpowiednio doprawiony wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej 1 torebka(...)mięso z patelni. Gotować wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż. Gotować kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania odlać pół szklanki wywaru, rozprowadzić w niej przecier pomidorowy i wlać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Najważniejszy w kuchni jest smak. Jeżeli uznacie, że brakuje Wam jakiś przypraw – śmiało możecie je dodać. Zupę możemy zwieńczyć kleksem gęstej śmietany
Ania i Marcin gotująchodzi o zupę z niej zrobioną:) Tym bardziej, że zupy-krem są moimi ulubionymi:) Pyszna, kremowa, lekko słodka, pachnąca… jednym słowem wspaniała:) Kolorem przypominająca trochę pomidorową;) Nie jest to jednak zupa na szybko. Najpierw należy przez około godzinę piec paprykę, następnie ostudzić ją, zdjąć skórę i dopiero można działać dalej – na szczęście reszta idzie już błyskawicznie:) Polecam
Smaki Na Talerzucebule (około 130 g) 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili lub mielona papryka ostra 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej olej do smażenia oraz 2 litry wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu Link do filmu z przygotowania: Zupa meksykańska https://www.youtube.com/watch?v=KCrXOr_wyVA Przygotowanie: Do przygotowania zupy możemy użyć wywaru warzywno-mięsnego lub rosołu. Przykładowy wywar(...)cebulą dodaję paprykę i całość smażę jeszcze 10 minut. Końcowe przygotowanie zupy meksykańskiej: Podsmażone składniki na patelni przekładam do garnka z wywarem, dodaję koncentrat pomidorowy, papryczkę chili, doprawiam i od momentu zagotowania zupę gotuję około 20 minut. Następnie dodaję odsączoną fasolę, kukurydzę i jeszcze gotuję około 10 minut. Sprawdzam smak jeżeli trzeba to doprawiam – zupa jest gotowa. Zupa meksykańska jest
Uwaga Babcia GotujeNajbardziej mi smakuje kapuśniak z młodej kapusty, jakoś średnio przepadam za kiszoną. Z dodatkiem passaty pomidorowej w ogóle smakuje niesamowicie! A dodatek ziemniaków powoduje, że zupa staje się bardziej treściwa. Szczerze polecam! Składniki: 1/3 główki młodej kapusty 250 ml passaty pomidorowej 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 młodego selera 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku(...)bardzo drobną kostkę, cebulę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Gdy warzywa w zupie będą już miękkie dodajemy passatę pomidorową z cebulką i czosnkiem. Gotujemy jeszcze kilka minut, doprawiamy obficie pieprzem i ewentualnie odrobiną soli do smaku. Zupa jest gotowa, podajemy posypaną świeżym tymiankiem
Mango Papajadrobną kostkę. Dodać do warzyw. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do miski z pokrojonymi warzywami. Wszystkie pokrojone warzywa wymieszać. Wlać sok pomidorowy, sok z cytryny, ocet spirytusowy, oliwę z oliwek, ostry sos. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowany chłodnik przelać do dzbanka blendera kielichowego i krótko zblendować(...)celu połączenia się smaków i schłodzenia. Gazpacho podawać schłodzone z ulubionym pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,6 l chłodnika. Gazpacho to andaluzyjska zupa podawana na zimno. Tradycyjnie gazpacho blenduje się na gładki krem i jedynie dekoruje na wierzchu kawałeczkami warzyw. Ja nie blenduję całkowicie gazpacho, gdyż moja rodzina bardzo lubi te niewielkie kawałeczki
Gospodyni Miejskawięcej niż zupa, niemal danie jednogarnkowe. W zimowe, ponure dni jest ona jak balsam dla ciała, aromatyczna, gęsta i pożywna. Moja wersja jest mniej tłusta ponieważ zupę ugotowałam na mięsie kury(...)ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut. Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą. Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i barszcz zagotowujemy. Zupę zdejmujemy z ognia. Teraz wlewamy sok z cytryny
Kulinarne Fantazje Marioliminut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe. Proste. Nasza zupa krem ma jeszcze jeden walor: kiedy ją przygotowujesz od razu, niemal z tych samych składników możesz zrobić jeszcze jedno danie: wegetariańskie chilli(...)Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj cieciorkę w połowie pieczenia. Krok 3 Wyjmij warzywa z piekarnika. Z sosu pomidorowego usuń cebulę, ząbek czosnku i liść laurowy, dodaj upieczonego batata. Zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej zupę krem do miseczek, posyp na wierzchu upieczoną cieciorką. Smacznego
Niedzielny kucharzZupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi... Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo
Gospodyni Miejskapiorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody i bułka czosnkowa dla wszystkich... a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szczypta chili olej kokosowy 2 kg pomidorów malinowych pół(...)zostawiamy do podania). Smażymy całość ok 10 minut. Pomidory pozbawiamy skórek (lub nie), wykrawamy szypułki. Pomidory dorzucamy do garnka z warzywami. Solimy i gotujemy pod przykryciem ok pół godziny. Zupę miksujemy blenderem stopniowo dolewając mleczko kokosowe. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z posiekanym koperkiem i kleksem mleczka kokosowego
Dzieje kuchennej WiewióryZupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Iskrzynia, gmina Korczyna, powiat krośnieński Zupa gulaszowa to ukłon w stronę kuchni galicyjskiej, w której chętnie łączono mięso wołowe, paprykę i pomidory. Jednak zupa Koła Gospodyń Wiejskich z Iskrzyni wzbogacona jest w sposób charakterystyczny dla kuchni polskiej – zagęszcza się ją śmietaną z mąką oraz kluskami z lanego ciasta. W efekcie możemy się cieszyć zupą aromatami(...)paseczki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, po czym również dodajemy ją do zupy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na 3 łyżkach oleju i dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy razem chwilę i dodajemy do zupy. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki pszennej i odrobiną wody, po czym zagęszczamy zupę. Na koniec z jajka i pozostałej mąki robimy lane ciasto, które łyżką nakładamy
Trzeci talerzłyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki sosu pomidorowego ½ opakowania mrożonki chińska zupa, lub chińskie warzywa na patelnię lub mrożonego groszki marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik(...)wodą. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa z mrożonki, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj do warzyw makaron i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pulpety, posyp zieleniną, podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharz