łyżka włoska mieszanka ziół ( tu znajdziesz prosty przepi jak ją zrobić ), lub łyżka drobno posiekanego szczypiorku 1 szklanka makaronu orzo lub innego drobnego makaronu ½ szklanki sosu pomidorowego ½ opakowania mrożonki chińska zupa, lub chińskie warzywa na patelnię lub mrożonego groszki marchewki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju Siekana zielenina do posypania Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik(...)wodą. Krok 3 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa z mrożonki, smaż na intensywnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj do warzyw makaron i sos pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pulpety, posyp zieleniną, podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Drobiowe pulpeciki z serem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKilka propozycji tego typu obiadów pojawiło się już na blogu. np. minizapiekanki z rybą i warzywami , zimowa sola sauté , nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym , delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem , proste i szybkie, wegetariańskie leczo , zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą . Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać(...)osób) Potrzebujemy: 1 sporą polędwicę wieprzową (moja ważyła ok. 0,5 kg) 1 cukinię 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 puszkę pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g brązowego, naturalnego ryżu przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki (+ odrobinę do natłuszczenia naczynia) oliwy (użyłam czosnkowej) Polędwicę oczyszczamy z błon i tłuszczu
Ratunku obiadMój sprawdzony i najłatwiejszy przepis na przecier pomidorowy, który wykorzystuję do zupy i sosów. Mam go zawsze pod ręką. Spróbujcie zrobić. Najlepiej nadają się pomidory „lima”, które są mięsiste i mają mało pestek Składniki: 5 kg pomidorów „lima” 1 łyżka soli szczypta pieprzu(...)spiżarni. Smak przecieru można urozmaicić dodając na początku do gotowanych pomidorów ulubione zioła np. świeżą bazylię, majeranek... Kolejna partię zrobię jutro. Polecam i Wam ten domowy przecier pomidorowy i życzę SMACZNEGO! Krys Dzisiejszy wpis dodaję do akcji Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysikrem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody + 1/2 kostki warzywnej(...)mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy na gładki krem. Wsypujemy uprażone nasiona kuminu. Przelewamy do miseczek, dekorujemy świeżą kolendrą i krążkami papryczki. Smacznego! :) Po więcej przepisów kuchni azjatyckiej zapraszam na mój drugi blog KUCHNIA TAJSKA
My Culinary ArtU nas jak zwykle w sezonie, prosto, szybko, smacznie i pożywnie. Byliśmy w piątek na „nocnej giełdzie rolnej” i kupiliśmy 5 kilogramów pomidorków. Tak
Krupeczkitaka skondensowana w smaku pomidorowa z ryżem, którą je się nożem i widelcem :) Bez grama tłuszczu i soli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej, gdy się go nie posoli. Tak robią na Wschodzie i jakoś tak się przyjęło u mnie. Naoglądałam się ostatnio zdjęć faszerowanych pomidorów na jednym z blogów i nabrałam apetytu. Agnieszko, dziękuję za mobilizację(...)pieczenia na blasze, na której zamierzamy zapiec pomidory. Przygotować pomidory: umyć je i odkroić "kapelusze" od strony piętki. Łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami. Można go użyć do zupy lub do sosu pomidorowego. Szczypiorek pokroić na drobno. Rozdrobnić też chili. Usunąć z ryżu szałwię, dodać natomiast szczypiorek i chili. Wszystko wymieszać. Napełniać pomidory przygotowaną masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory można przykryć
Weekendy w domu i ogrodziejakoś zachciało się nam pomidorowej i niewiele pracy włożone a pyszna zupa na stole. Pachnie latem, smakuje wybornie i syci brzuchy, polecam do wypróbowania. Pomidorowa z zieloną soczewicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJesień to czas na nowy polski sport czyli grzybobranie. Mój tata odkąd pamiętam co roku jeździł na grzyby w lasy zielonogórskie przywożąc całe kosze przeróżnych grzybów
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiesiąca) Pierwszy barszczyk dla niemowlaka (od 7 miesiąca) Od 8 miesiąca Chłodnik litewski bez nabiału Zupa kalafiorowa z mleczkiem kokosowym Od 9 miesiąca Zupka pomidorowa dla niemowlaka (od 9 miesiąca) Kremowa zupa szczawiowa – bez zabielania Od 10 miesiąca Zupa paprykowa dla dzieci Żurek bez mleka (na domowym zakwasie) W zakładce Dla niemowląt znajdziecie więcej przepisów dla maluchów. Jeszcze
Dieta bez mlekaZapraszam Was na zupę, którą zajadam się od początku sezonu pomidorowego. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Sama zupa jest pyszna i pachnąca, a dodatek sera pleśniowego podnosi jej kaloryczność. Nie ma więc obawy, ze ktoś wstanie głodny. Ja do tej zupy nie obieram pomidorów ze skórki, gdyż i tak całość miksuję blenderem. Jeśli jednak macie bardzo wrażliwe żołądki
Codzienna kuchnia niecodziennaMój ulubiony sposób na jesień - gęste, pożywne zupy, rozgrzewające dzięki przyprawom. Mogę je jeść na okrągło. Zawsze w nich muszą znaleść się strączki czyli doskonałe żródło białka, oraz różne warzywa. Do tego dużo czosnku, imbiru i przypraw dla smaku i dla rozgrzania brzucha. Tak właśnie jest ta zupa z soczewica, z przecierem pomidorowym, ze słodkimi ziemniakami i szpinakiem(...)Zupa z soczewicy z batatami i szpinakiem Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kawałek imbiru wielkości kciuka po 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki, kminu rzymskiego, mielonej kolendry i kurkumy 2 słodkie ziemniaki 2/3 szklanki czerwonej soczewicy wywar warzywny (w wersji nie wegetariańskiej można użyć drobiowego) - ok 1,5 litra 500 ml passaty pomidorowej
Smaczny zeszytdzięki którym słodkość z zupie mamy. Przyprawy smaku dodają i całość wyostrzają. Podana ze śmietaną i świeżą kolendrą dodatkowo ją doprawiamy, a wędzoną papryką oryginalnego smaku dokładamy. Składniki: 100 g marchewki, 1 duży batat ok. 400 g, 1 duża cebula biała , 2 ząbki czosnku, 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki w soku pomidorowym PUDLISZKI(...)dodajemy pomidory krojone z sokiem pomidorowym, przecier pomidorowy i zagotowujemy. Wlewamy 600 ml gorącej wody , dodajemy mielonej słodkie i ostrej papryki, 1 łyżeczkę soli oraz chili pieprzu Cayenne. Całość gotujemy na wolnym do momentu, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą do smaku. Zupę krem na świeżo posypujemy wędzoną papryka i podajemy
Moniki SmakołykiSzukając inspiracji w internecie powstała pyszna zupa warzywna z soczewicą. Dodatek soczewicy sprawi, żę będzie z całą pewnością sycąca i zastąpi nam również drugie danie. Jednak dużą część tej zupy stanowi korzeń selera – nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że powinniśmy go dużo spożywać. Jest zalecany praktycznie w każdej diecie. Mówi się, że seler oczyszcza organizmy, zapobiega(...)buliony warzywnego 1 średni seler (bulwa) 1 średnia papryka 1 marchewka 1 cebula 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 szklanki soczewicy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta czosnku (możecie dać świeży) sól pieprz Zupa warzywna z soczewicą – przepis Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. W dużym garnku szklimy ją na odrobinie oliwy. Selera, marchewkę myjemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bazie gęstego jogurtu naturalnego, czosnku i natki pietruszki lub aromatyczny sos pomidorowy ze świeżą bazylią i oregano. Sprawdź też inne proste pomysły na obiad: Szarpana wieprzowina Udka z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie Dyniowe gnocchi Fasolka po bretońsku Pomidorowe risotto Minestrone – włoska zupa jarzynowa Drukuj Naleśniki ze szpinakiem i serem feta #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm(...)minuty. Dodaj fetę, wymieszaj i wyłącz ogień. Dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Nafaszeruj naleśniki farszem, zwiń w roladkę lub w trójkąt i podawaj same lub z sosem czosnkowym albo pomidorowym. Przygotowałeś/aś ten przepis? Podziel się efektem! Zostaw komentarz poniżej. Nie zapomnij też oznaczyć @przepisynatalerzu i dodać hashtag #przepisynatalerzu na Instagramie i na Facebooku! The post Naleśniki
Na-talerzu.plKrem pomidorowy z pomarańczą – 100% pomidorowy, bez dodatku bulionu – bardzo wyrazisty w smaku z nutą pomarańczy. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 400 g pomidorów krojonych z puszki 1 cebula czerwona 1 duży ząbek czosnku sok z ½ pomarańczy (12 łyżek) 1 łyżka skórki z pomarańczy 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła szczypta soli szczypta(...)pieprzu Dodatkowo: grzanki Przygotowanie: Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać pomidory z puszki i sok z pomarańczy – gotować przez 15 minut. Następnie zmiksować zupę za pomocą blendera, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i startą skórką z pomarańczy. Podawać z grzankami. Smacznego. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulę i czosnek
KuchniaWeDwoje.pl