Mocno pomidorowa tarta z gęstego koncentratu pomidorowego z przyprawami Winiary Smakuje jak domowy i można go jeść łyżkami. Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup. spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 2 żółtka
wesoła kuchniaJedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa (zaraz obok pomidorowej) :) Bardzo lubię ją do dziś, podobnie jak reszta rodzinki. Kiedyś gotowałam ją tak jak moja mama, czyli wrzucając włoszczyznę w całości. Jednak od kilku lat ścieram warzywa na tarce. Ma to dwie zalety: zupa znika w całości, a poza tym sama w sobie po prostu smakuje lepiej :) Jest też bardziej
MyCookBook.plPikantna zupa meksykańska podana w obowiązkowym towarzystwie chrupiących, domowych czipsów z tortilli i pomidorowej salsy Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja. Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera(...)dorzucić czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz posiekane papryczki chipotle. Mieszając smażyć z minutę. Wlać bulion oraz odsączoną i opłukną czerwoną fasolę. Wrzucić cukier brązowy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować bez przykrycia około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje i nabierze smaku. Gotową zupę meksykańską przelać do głębokich
Moja Delicjałyżki ryżu suchego lub kaszy pęczak 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki kuminu mielonego pół łyżeczki kolendry mielonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego 3 łyżki oleju Jak zrobić zupę ziemniaczaną po meksykańsku: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę obraną i pokrojoną kostkę(...)przesmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew w kostkę, dodajemy do cebuli, zalewamy 1l wody. Dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy 20 min. Dodajemy fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa ziemniaczana po meksykańsku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujePikantna zupa meksykańska podana w obowiązkowym towarzystwie chrupiących, domowych czipsów z tortilli i pomidorowej salsy Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a. Pyszny, rozgrzewający obiad lub kolacja. Zupa meksykańska jest prosta i szybka do przygotowania. Swoją pikantność zawdzięcza papryczkom chipotle. Chipotle to poddana procesowi wędzenia papryka chilli z popularnej w Meksyku odmiany Jalapeno, która w wyniku wędzenia nabiera delikatnego(...)jednocześnie staje się bardziej ostra od tradycyjnej papryki Jalapeno. Ja używam papryczek chipotle sprzedawanych w puszce ( takich ). Pikantność zupy meksykańskiej łagodzi dodatek awokado, sera Cheddar (w oryginale użyto ser Lancashire) oraz łyżka salsy ułożona na wierzchu zupy. Składniki zupy meksykańskiej: (4 porcje) 2 łyżki oliwy (używam olej rzepakowy) 1 duża czerwona cebula (dałam 2 małe) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki
Moja Delicjapieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 5 ogórków kiszonych 2 marchewki 700 ml bulionu warzywnego 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ziela angielskie 1 liść laurowy sól pieprz mieszanka do zagęszczenia zupy (2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy papryką słodką(...)dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, oraz mieszankę do zagęszczenia zupy – w tym celu 2 łyżki mąki pszennej mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie mieszankę dodajemy do zupy i cały czas mieszamy do zgęstnienia
Przepiski.plMałe pierożki manti z ulubionym mięsem w środku oprócz wieprzowiny. Może być cielęcina, wołowina, jagnięcina czy indyk, będą wspaniała. Idealne są na sosie, gęstym, pomidorowym albo jako dodatek do zupy np. rosołu. Najpierw trzeba zrobić farsz a potem to tylko lepienie zostaje, będą wspaniałe. Podczas gdy ciasto na pierogi odpoczywa, ja robię farsz bo i jego szybko się robi
Moje Małe Czarowaniezapewne się zorientowaliście namiętnie zjadam i dodaję do różnych potraw wędzony twaróg. Tym razem powstał krem pomidorowy z wędzonym twarogiem. Pyszna, lekka i prosta zupa oczywiście na niedzielnym rosole, ale z dodatkiem wędzonego twarogu zyskała całkiem inny smak i charakter. Polecam, eksperymentujcie z wędzonym twarogiem, on jest nie tylko do kanapek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikLekka i smaczna :) Składniki kości schabowe lub porcja rosołowa pęczek młodej marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 3-4 młode ziemniaki 1 kalarepa 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz … Czytaj dalej Zupa z kalarepką
czarrna od kuchnitreściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty ) só, pieprz czarny, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy(...)tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze około 10 minut i podawać z ulubionym pieczywem. Zupa gołąbkowa By Published: Total time: Calories per serving
Pieguskowa Kuchniamieliby swoich comfort food - potraw darzonych szczególnym sentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese , dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone . Chciałabym więc dziś przypomnieć, znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które kojarzą mi się
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataHiszpańskie gazpacho z surowych pomidorów, ogórków i papryki to świetny chłodnik na upalne dni. Dodatkiem jest białe pieczywo, czosnek oraz ocet winny. Prosty w przygotowaniu, z
Zasmakuj KuchniHiszpańskie gazpacho z surowych pomidorów, ogórków i papryki to świetny chłodnik na upalne dni. Dodatkiem jest białe pieczywo, czosnek oraz ocet winny. Prosty w przygotowaniu, z
Zasmakuj KuchniMożna im w tym pomóc mając gotową zupę w lodówce. Jeśli to kalafiorowa to wystarczy ją podgrzać. Starsze dzieci na pewno potrafią ugotować makaron do pomidorowej . Młodsze znajdą go razem z zupą w lodówce. Zupa to ulubione danie chyba większości dzieci, choć słyszę głosy tu i tam, że nie wszystkie dzieci lubią zupy. Nie było to moje ulubione danie
codojedzeniaPyszna zupka pomidorowa z dodatkiem pieczarek. 0,5 kg pieczarek marchewka ,kawałeczek selera, pietruszki lub mrożona mieszanka warzyw około 20-30 dkg makaronu
Moje domowe kucharzenie