zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:672/1196)

Bakłażan i ciecierzyca z chrupiącą pitą czyli libański Fatteh 239

bakłażan chłodnie dużo oliwy). Wstaw do piekarnika na 15-20 minut aż stanie się miękki. Wyjmij, ale nie wyłączaj piekarnika. Dodaj ugotowaną ciecierzycę i upieczonego bakłażana do sosu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Weź chlebek pita (lub tortillę) i zwiń w rulon. Pokrój na paski szerokości centymetra, ułóż na blasze po bakłażanie i skrop oliwą. Piecz przez ok. 5 minut, mieszając

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety w sosie pomidorowym 239

Składniki: -500 g mięsa mielonego -1,5 bulionu -1 cebula -2 ząbki czosnki -1 jajko  -1 czerstwa kajzerka -przecier pomidorowy -50 ml śmietany -papryka słodka, pieprz, sól -mąka do obtaczania pulpetów  -mleko do namoczenia kajzerki -olej Wykonanie: Kajzerkę namaczamy w mleku. Gdy zmięknie, odciskamy ją. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy: namoczoną

KasiekGotuje
Kapusta duszona 179

kiełbasy śląskie 2 duże marchewki 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól  pieprz Kapustę  poszatkować, ale nie za drobno, włożyć do dużego rondla, podlać dwoma szklankami wody, dodać liść laurowy,ziele angielskie

O kuchni z uczuciem
Hamburger z cheddarem i boczkiem czyli Niedzielne Mielenie odc.32 196

pochodzi z książki Donny Hay. Hamburger z cheddarem i boczkiem 500 g mielonego mięsa (polecam wołowinę) przeciśnięty ząbek czosnku sól, pieprz po łyżce sosu Worcestershire i przecieru pomidorowego 10 plasterków boczku 5 plasterków cheddara 5 bułek pomidor, korniszon, ogórek, cebula, ketchup jako dodatki Mięso mielone łączymy z czosnkiem, sola, pieprzem, sosem i przecierem. Formujemy 5 kotletów. Każdy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegańskie Leczo z Pędami Fasoli 168

czerwona 2 Garście pędów fasoli 2 Garście Świeżego szpinaku 2 Łodygi świeżego Selera 8 Pomidorków suszonych z zalewy  2 Łyżki masełka albo kostki masła skamowego 2 Łyżki przecieru pomidorowego 2 Łyżki czerwonej papryki łagodnej 1 Łyżka papryki ostrej 1 Łyżeczka pieprzu 1/2 Łyżeczki soli 2 Ząbki czosnku  1/3 Szklanki wody przegotowanej    Sposób przygotowania: Cebulę kroimy

Gotowanie Patki
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce 128

Faszerowanie i podanie Pomidory umyj i odetnij z nich górę. Za pomocą łyżki wydrąż je, pozostawiając miąższ na około pół centymetra od skórki. (Pozostały miąższ możesz wykorzystać do sosu pomidorowego lub gazpacho). Pomidory wypełnij farszem i włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Piecz około 30 minut w 200°C . Pod koniec pieczenia, kromki chałki podpiecz na węglowym grillu lub patelni

Food Square
Sałatka grzybowa na zimę 261

przepis na pyszną sałatkę grzybową w słoikach. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1 kg grzybów leśnych, 3 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki octu, 2 łyżki cukru, sól, pieprz, olej. PRZYGOTOWANIE: Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Gotuję około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Posiekaną cebulę szklę na odrobinie oleju

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bardzo dobre ciasto na pizzę 239

podwoić objętość. Podzielić na połowę i kształtować pizzę ( rozciągając w dłoniach nie wałkować!). Pizzę z dodatkami piec w temp. 200 st.C ok 10-12 min. Przepis na sos pomidorowy do pizzy podałam  tutaj SMACZNEGO

Maślane ciasteczko
Kurczak w słodko- kwaśnym sosie z cukinią. Szybki obiad po chińsku. 205

cukinii cebula ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 krążków ananasa z puszki 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego sól i pieprz do smaku duża szczypta mielonego imbiru Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Cebulę

Maślane ciasteczko
Ryba po japońsku w cieście naleśnikowym 233

duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka soli Na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki, 1 szklanka wody, 1 jajo, sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Rybę opłukać, osuszyć i podzielić na mniejsze części

Nie tylko w kuchni
Papryka faszerowana mięsem mielonym i pęczakiem z szybkowaru lub pieczona 184

mięso mielone - doprawiamy  Farsz dokładnie mieszamy i napełniamy nim papryki - zakładamy czapeczki Układamy w szybkowarze zalewamy rosołem   (możemy potem na jego bazie przygotować sos np : pomidorowy) lub wodą  Zamykamy szybkowar ustawiamy na 2 poziom Od momentu ujścia pary gotujemy koło 15 minut w zależności od wielkości papryk  Jeśli pieczemy :  Układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Idealny sos do wszystkiego - pitos 141

jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml śmietanki 12% do gotowania * puszka zielonego konserwowego groszku ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Masło rozpuścić, dodać cebulę pokrojoną w krążki i poddusić. Pieczarki pokroić

Magiczne Życie Marty
SAŁATKA W POMIDORACH 158

listkach sałaty,wierzch posypać krojonym szczypiorkiem. Efekt to super pyszna przekąska,świetnie dekoruje stół ale i pysznie smakuje. Miąższ z pomidorów oczywiście zagotowałam,użyłam blendera i powstał koncentrat pomidorowy,który z pewnością w każdej kuchni jest niezbędny. Smacznego

Niespełnione zdolności kulinarne
Krój Gotuj, WOW - ale książka! 194

przepisu, ale zaczerpnęłam pomysł, bo ten egzemplarz to kopalnia inspiracji. To właśnie z ta książka oświeciła mnie, że Pizza Margherita to nie taka jaką spotykamy w naszych pizzeriach (sos pomidorowy i ser) tylko pokrojone w kostkę pomidory, oliwa i mozzarella! Nie macie pojęcia jakie to jest pyszne i ta oliwa! Proste, a takie pyszne! Zaskoczeniem było również to, że mój

Blondynka Gotuje
Ryba po japońsku 336

konserwowej, 5-10 ogórków konserwowych ( w zależności od wielkości), mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz, majeranek. Sos: 2 cebule, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki cukru, 400ml wody, 2 łyżki octu, sól. Przygotowanie: Filety ryby pokroić na średniej wielkości kawałki. Z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć, oprószyć majerankiem, obtoczyć w mąkach ( pszennej

W kuchni u Moniki

Proponowane wyszukiwania