puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml wody - 3 cebule - 1 czerwona papryka - 1 żółta papryka - 2 papryczki chili - 2 łyżki oleju - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 3 ząbki czosnku - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego lub mięsnego (ew. 1 bio kostka) - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka cukru
Be Fit Be StrongZupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki
zadanie-gotowanieKalifornii, która była wtedy częścią Meksyku. Czyli wszystko się zgadza!;) Składniki: 4 tortille 200 g czarnej fasoli z puszki 150 g boczniaków 1 mała cebula 150 g przecieru pomidorowego garść roszponki lub młodego szpinaku 2 łyżki pasty paprykowej (np. węgierskiej piros arany ) 1 łyżka brązowego cukru 1/2 avocado 1/2 pęczka kolendry lub pietruszki 1 dymka sok z 1 limonki
zadanie-gotowanieprzygody nas na niej spotkają pozostaje zagadką;) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml czerwonego wina 300 ml bulionu 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka tymianku 1 liść laurowy oliwa 700 g ziemniaków 20 g masła 100 ml śmietanki
zadanie-gotowaniezdrowie), a jeśli chcecie się dowiedzieć, co tak bardzo smakuje mojej Adze - koniecznie wypróbujcie ten przepis! Składniki: 500 g filetów z udek kurczaka - 6,50 zł 75 g koncentratu pomidorowego - 0,50 zł 1 łyżka keczupu - 0,05 zł 2 łyżki cukru muscovado (lub miodu, melasy) - 0,18 zł 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 0,10 zł 1 łyżeczka mielonej
zadanie-gotowanieJeśli jednak wolisz klasykę, zapraszam po przepis na zwykły paprykarz: TUTAJ . 2 wędzone makrele 2 woreczki kaszy jaglanej 2 sporej wielkości cebule 4 marchewki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę drobno kroimy, marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Podsmażamy
Szefowa kuchniKoleżanka zapytała, czy chlebek pomidorowy na sodzie i proszku do pieczenia może upiec na drożdżach. Oczywiście. Idąc dalej tym tropem znalazłam przepis, który być może spełni oczekiwania tych, który nie lubią chleba na proszku do pieczenia. Nie jest to zwykły chlebek. Raczej imprezowy ;) Można go pokroić, ale znacznie lepiej jest rwać po kawałku. 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Kucharzycaciepłej wody łyżeczka oleju 30g świeżych drożdży szczypta soli Dodatki: ananasa pokrojonego w kostkę 200g szynki pokrojonej w paseczki 200g sera żółtego startego na dużych oczkach 2 łyżki koncentratu pomidorowego suszone oregano i bazylia Przygotowanie pizzy: Drożdże rozdrabniamy, zalewam ciepłą wodą i mlekiem, mieszamy dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej, sól i rozpuszczone drożdże
NiePieprz.plczego dodałyśmy..ale wyszło pysznie..Przepis mimo wszystko podaję za autorką.. 700 g śledzi typu Matijas 400 g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100 ml oleju 1 szkl. wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz Śledzie wymoczyć
Moje domowe kucharzenieosuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na cebuli, posypujemy papryką. Całość podlewamy piwem tak aby sięgało do połowy kiełbasy, jeśli wolicie można użyć bulionu, do bulionu można dodać też koncentrat pomidorowy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, pieczemy ok. 40 min z termoobiegiem, bez przykrycia. W połowie pieczenia przewracamy kiełbasę na drugą stronę aby obie strony się przypiekły
Pelusiowa Kuchniazapiekłam. Takie danie bez zapiekania pamiętam jeszcze z przedszkola. To było bardzo dawno :), ale jeszcze smak mam w pamięci. A najbardziej mój znienawidzony smak z przedszkolnego życia to sok pomidorowy podawany w kubeczkach do picia. Obrzydliwe! Dzisiaj moja wnusia już jest w przedszkolu. Hi hi i soku nie podają Jak ten czas szybko mija. Składniki 400 g makaronu
O kuchni z uczuciemzacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - - POMYSŁ NA LUNCH BOXA #9 - ✔ 300 g Kaszy Jaglanej ✔ 100 g Przecieru Pomidorowego ✔ 50 g Kiełków ✔ 500 g Mięsa Mielonego z Szynki ✔ 1 Całe Jajko L ✔ Szczypiorek ✔ 100 g Cebuli ✔ 125 g Sera Fety Light ✔ Sól ✔ Pieprz ✔ Papryczka Chili - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie
Sylwetka Od Kuchnischować do lodówki najlepiej na całą noc galaretka jest lekka, smaczna na kolację, na przystawkę...............SMACZNEGO!!! pozostały rosół jest na obiad z makaronem lub na drugi dzień na zupę pomidorową lub inną
W Mojej Kuchni LubięCzasem ludziom, którzy z różnych powodów podkładają nam nogę. Figa z makiem! My się nie damy, ale damy radę ;) Za podstawę do tego przepisu posłużył mi przepis na chlebek pomidorowy . Jednak zamiast chować w nim warzywa, schowałam figę i przykryłam ciastem z makiem. 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki maku 10 dużych i miękkich
Kucharzycaplasterki udo z indyka, bez skóry i kości, pokrojone w kostkę oliwa 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 czerwona papryka, bez gniazda nasiennego, pokrojona w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 300 g ryżu do paelli (u mnie zwykły basmati) 750 ml wywaru warzywnego 100 g mrożonego groszku cytryna Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebule i marchew obieramy i grubo
Dzieje kuchennej Wiewióry