jednym z najbardziej popularnych i najczęściej goszczących na naszych stołach rodzajem zbóż. Służy nam nie tylko jako dodatek do obiadu – jak na przykład do popularnej w Polsce zupy pomidorowej z ryżem, jako jego składnik – w farszu do gołąbków, ale również jako surowiec do stworzenia dania. Duży wybór różnego rodzaju ryżu na sklepowych półkach nie rzadko sprawia
Jacob TastesPytam: - Co byś napisała o makaronie? Odpowiedź: - Makaron jest super! Jakie to proste :) Ale rzeczywiście coś w tym jest! Tagliatelle przygotowałam sama. Sos mięsno-pomidorowy potraktowałabym jako wersję jego bolońskiego pierwowzoru. Niektórych składników tu nie ma, inne zaś dodałam według naszych preferencji smakowych. Ale przecież chyba o to chodzi w gotowaniu, żeby szukać, zmieniać, odkrywać :) Składniki: Makaron
zadanie-gotowaniefasoli białej drobnej , 40 dag kiełbasy zbójnickiej, 10 dag boczku wędzonego, 1 cebula, 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Orzech , 1 -2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz, papryka słodka w proszku WYKONANIE Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnie zmieniamy
słodki bratekpizzę) 1/2 krojonych pomidorów 1/2 drobno posiekanej cebuli lub szalotki 1/2 opakowania ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz szczypta cukru 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego Pomidory zmiksować. Dodać cebulę i przyprawy. Wymieszać. SMACZNEGO ! ! ! Poniżej przepis na pizzę drożdżową :) http://myjemypijemy.blogspot.com/search?q=pizza
Jemy Pijemymielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1/2 żółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę 4 łyżki pokruszonego sera bałkańskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa sól i pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany
zadanie-gotowanieroztopionego masła 250 ml letniego mleka 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko do pomalowania ciasta Farsz: 100 g fety 4 łyżki majonezu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 plastry szynki posiekane listki bazylii tajskiej Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do miski wsypujemy przesianą mąkę
Kulinarne przygody GatitySkładniki: oliwa z oliwek masło 2-3 ząbki czosnku lub 2-3 cebule krewetki pęczek natki pietruszki 3 duże świeże pomidory 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka bazylia Przygotowanie: Krewetki obieramy, czyścimy i płuczemy. Dostałam kiedyś od znajomego wielką zbitą kulę mrożonych krewetek, które to właśnie teraz wykorzystałam. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na odrobinie
Ukojenie Podniebieniabłonek i tłuszczu, pokroić na cienkie paseczki. Wrzucić do woka i smażyć mięso, aż straci kolor surowizny. Co chwilkę mieszać. Dodać pastę curry, mleczko kokosowe, pokrojoną paprykę,przecier pomidorowy, sos rybny tajski, sok z cytryny, wołowy wywar, Wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą, jeśli nie jest wystarczająco doprawione. Zmniejszyć gaz i gotować, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodać
Kuchnia Pokoleńznać, że jest nagrzany, a ciasto wyrosło przygotowałam składniki na pizzę. Dodatki: 250 g sera mozzarella ( w kawałku ) 2 garści rukoli 5-6 pomidorków koktajlowych 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidorki pokroić w plasterki. Składniki odłożyć na bok i przygotować blat lub stolnicę. Ciasto odgazować, wyłożyć na blat posypanym niewielką ilością mąki. Ciasto
Niebieski kubek z kawaascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} ziemniaki - 2 kg cebula - 2 szt koncentrat pomidorowy - 3 łyżki jajka -2-3 szt mąka pszenna - 1/2 szkl sól pieprz papryka mielona tłuszcz śmietana gęsta czosnek -2 ząbki zioła prowansalskie Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych
Camilla w kuchniniedzielę moje dziecko zażyczyło sobie pizzę, a że gotuję dla 4 osób w przedziale wiekowym 6-87 lat, to każdy chciał inną. Bazą do 3 był klasyczny sos pomidorowy. Każdy z nas miał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-). Składniki
greenscarfkońcu mamy czas wieczorem żeby razem siąść. Wtedy otwieramy lodówkę wyciągamy, to co przeważnie tam mamy czyli : – sery -wędlinę -czasem jakiś wytrawny dżem ( np. pomidorowy ) -oliwę – chleb po drodze z pracy kupuję winogrona i butelkę wina. Wszystko rozkładamy na dużej desce, nalewamy dorosłym po kieliszku wina i start :) Tym razem na naszej desce
Kuchnia na wzgórzupieczywem itp. Takie wiosenne smaczne danie. Składniki 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 1 por 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego koperek sól pieprz Masło rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną kapustę, marchewkę, pora i marchewkę pokrojoną w półplasterki. Dodać wodę , cukier, sól i pieprz i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu
O kuchni z uczuciemgyros. Specjalnie nie podałam konkretnej ilości sera, ponieważ dodajcie go według własnego uznania :) Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) 1 czerwona cebula 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka przyprawa do mięsa gyros olej do przesmażenia mięsa sól, pieprz zioła prowansalskie starty żółty
Ugotowaćpokochałam cebulę w dużych ilościach. Jemy ją zatem bardzo często, ale tylko na kolację... :D Składniki: - 1 cebula pokrojona w kostkę - natka pietruszki - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka oliwy/oleju - ew. 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz do smaku Uwaga! Proporcje tak naprawdę zależą od Waszych preferencji. Jeśli lubicie bardziej ostre, dajcie więcej cebuli, jeśli łagodne, zwiększcie
Smakuje zdrowo