zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:231/1190)

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 143

Takiego długiego spaghetti nie jadłam:)  Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt  pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki(...)czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawić solą i odrobiną pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy. Makaron got ować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, Do sosu pomidorowego w łożyć pulpety. Całość gotow ać około 3-5 minut. Porcje makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję makaronu na łożyć około kilka pulpetów , polać sosikiem, przystroić listkami bazylii. Całość

MarciochaKucharzy
Faszerowane muszle makaronowe 153

mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego

MarciochaKucharzy
Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku 173

razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku Składniki: ok. 750 g słodkich ziemniaków 150-200 g szpinaku lub jarmużu 2 cebule 1 puszka ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku ok. 1 litra pomidorowej passaty 1 łyżeczka

UgotujmyTo.pl
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika 184

bliżej:) Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.  Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.   Jej skład to: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana 17%, teksturowane białko roślinne sojowe, cebula, marchew,  przyprawy (zawierają: seler i gorczycę), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas(...)pasty z kanapką więc najpierw więłam jej troszkę na łyżeczkę - oczarowała mnie od pierwszej chwili! Zanim zrobiłam zdjęcia jeszcze kilka razy podbierałam ją łyżeczką wprost ze słoiczka:) Dominuje smak pomidorowy, ale przełamany dodatkiem neutralnej w smaku kaszy i przypraw. Całość jest wyrazista, dobrze doprawiona, lekko pikantna, ale przy tym smaki są świetnie zbalansowane. Generalnie - rewelacja! Super alternatywa dla innych dodatków

Kto ugości moich gości?
Chili con carne drobiowe 290

jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 177

przekładamy  na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp

Moniki Smakołyki
Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 149

zmieniły kształtu warto często zdejmować patelnię z ognia i wykonywać nią kuliste ruchy tak, aby mięsne kuleczki przyrumieniły się z każdej strony. Kiedy klopsiki się zezłocą, zalać je sosem pomidorowym, poddusić razem 5 minut. Sos jest gotowy J Teraz wystarczy ugotować makaron wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć klopsiki. Z tego przepisu wyjdą 4 porcje (o ile ugotujecie odpowiednią

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka z kaszy gryczanej 325

szczególności lubię kombinować ze zdrowszymi wersjami swoich obiadów :) Składniki na 2-3 porcje: 2 torebki kaszy gryczanej 30 dag piersi z kurczaka Kilka pieczarek 1 marchewka 250 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki pasty z suszonych pomidorów lub kilka suszonych pomidorów 1 łyżeczka oregano lub przyprawy włoskiej 2-3 jajka w zależności od wielkości Sól Pieprz 2 łyżki oleju(...)Pieczarki pokroić w półtalarki, a marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Czosnek posiekać. Wszystko zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do kaszy. Wymieszać. Do miski wbić jajka, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, i przyprawę włoską lub oregano. Wymieszać. Przelać do kaszy. Wymieszać. Piec w 180 stopniach 25 minut. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
domowa pizza z roszponką i szynką serrano... 202

zostawić przykryte do wyrośnięcia ręce posmarować oliwą - nie trzeba podsypywać mąką - rozwałkować ciasto na prostokąt, na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć na całą blachę 40x30 cm, posmarować przecierem pomidorowym, posypać oregano na oleju podsmażyć cebulę i pieczarki posypane kucharkiem, nadmiar płynu wylać, rozłożyć na cieście, posypać rozkruszoną suszoną papryczkę chilli piekarnik nagrzać do 240C, grzanie góra/dół

W Mojej Kuchni Lubię
Cukinia faszerowana 158

Mięso mielone podsmażam na suchej patelni, dodaję wydrążony miąższ z cukinii. Cebulę i czosnek drobno siekam i dodaję do mięsa. Wbijam jajka, podsmażam chwilę. Doprawiam solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Farszem nadziewam cukiniowe łódeczki.   Szczypiorek myję, osuszam, kroję i posypuję farsz po wierzchu. Piekarnik rozgrzewam do 180'C, wstawiam cukinie na 15-20 minut. Żółty ser ( mój był

Bea(u)ty kitchen
Sos pomidorowo-cukiniowy 138

Powiem krótko, przepis znalazłam na tej stronie  i od razu chciałam wypróbować. Sos pomidorowy z cukinią, czy też ketchup cukiniowy, jak zwał, tak zwał, ale pyszny.  Troszkę zmodyfikowany na moje potrzeby. Składniki: 2 kg cukinii 1/2 kg cebuli 1 szklanka octu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka chilli sos pomidorowy zamiast 3 słoiczków koncentratu Wykonanie(...)także siekam. Wszystko solę i odstawiam na godzinę do półtorej. Gotuję na wolnym ogniu około godziny  mieszając by się nie przypaliło.Doprawiam do smaku. Dodaję gotowy sos pomidorowy i ewentualnie doprawiam ponownie. Na końcu dodaję ocet, zagotowuje i nakładam w słoiczki. Zakręcam i pasteryzuję 10 minut

Bea(u)ty kitchen
Kurczak po kolumbijsku 161

Paprykę kroję w paski, a później na pół. Na spód brytfanki wlewam odrobinę oleju, układam połowę jarzyn i posiekanej zieleniny. Na jarzynach układam doprawione udka, polewam ketchupem i przecieram pomidorowym. Na wierch kładę pozostałe jarzyny oraz zieleninę. Podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Gotowe nakładam na talerze i podaję z ziemniakami z wody

Bea(u)ty kitchen
Enchilada wegetariańska z warzywami 174

Przygotowane nadzienie układamy na wierzchu każdej tortilli i każdą tortillę zwijamy w rulon. Tortille układamy dość ciasno obok siebie (miejscem zwinięcia do dołu) w naczyniu żaroodpornym. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20 minut do momentu, aż ser na wierzchu się roztopi i lekko zrumieni

In my kitchen
Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي 154

tyle, ilu kucharzy :) Składniki (porcja dla 3 - 4 osób)   8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze) 1 czubata łyżka soli Sos 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów   1 mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku drobno posiekane   sól i pieprz do smaku   woda(...)zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu) 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki   3 łyżki stołowe posiekanej mięty 3 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 posiekane pomidory    1 łyżeczka przyprawy baharat ( tutaj link ) lub ras el hanout ( kliknij po przepis ) - nie jest konieczne, ale ja lubię :)  1/2 łyżeczki mielonego chili

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żeberka na ostro - dla Dominiki 271

łyżka ciemnego sosu sojowego    Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć olej kokosowy z koncentratem pomidorowym, (ewentualnie z sosem sojowym), cukrem i przyprawami,  dodać starty na tarce imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć żeberka Cebulę pokroić w plastry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania