zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:232/1187)

Zapiekanka rybna z ryżem 156

tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Żaroodporne naczynie wysmarować olejem. Filety rozdrobnić i ułożyć na dnie naczynia. Następnie ułożyć ugotowany ryż. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać ryż odczekać aż przesiąknie do ryby ( ewentualnie delikatnie przemieszać ryż ). Na wierzch wyłożyć kukurydzę oraz cieniutkie wiórki masła. Jajko roztrzepać z mlekiem

Świat Smaku
Jaglane klopsy na cukiniowym spodzie 136

kształt makaronu. Jeśli ktoś nie przepada za surową cukinią można ją lekko podgotować, lecz dosłownie 1-2 minuty. Na talerz wykładamy cukinię. Na niej układamy nasze klopsy polewamy sosem pomidorowym. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Amarantusowa polenta zapiekana z pieczarkami i mozzarellą 101

minut od zawrzenia) wymieszać polentę z amarantusem, oregano, pieprzem cayenne, parmezanem i odrobiną soli. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarować. Polentę posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Ułożyć kawałki pieczarek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć na placku plastry

Weekendy w domu i ogrodzie
Kurczak z salsą i mozzarellą 400

Pierś kurczaka z salsą pomidorową i mozzarellą. Posypana świeżą bazylią. Kolejne łatwe do wykonania danie obiadowe. Najbardziej pracochłonna jest sama salsa. 500 g mięsa(...)piersi kurczaka 3 łyżeczki oregano szczypta soli i pieprzu do posypania kurczaka 1 kula mozzarelli kilka listków bazylii 2 łyżki oliwy Salsa: 2 małe pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli szczypta pieprzu szczypta soli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego Wszystkie składniki salsy dokładnie zmiksować w malakserze. Kurczaka oczyścić, pokroić

Bullio
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 160

składników starłam na grubej tarce. Podzieliłam wyrośnięte ciasto na 2 części. Wywałkowałam. Posmarowałam pastą pomidorową i wyłożyłam nadzienie. Zalepiłam pierogi.  Znowu wyszły gigantyczne. Jeśli chodzi o sos pomidorowy i czosnkowy to odsyłam do poprzednich pizzowych wpisów , jako że nic się w ich względzie nie zmieniło. Również jeśli chodzi o wyrobienie ciasta i przygotowanie blachy także nie zmieniam sprawdzonej

Kuchnia po mojemu
Drożdżowe Ślimaki 136

drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zostawić do wyrośnięcia. Pomidory pokroić w paski. Oliwki pokroić w plastry. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić

Mama Gotuje
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z sosem gorgonzola i pomidorowym 153

Niespodzianką były: Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem podane z 2 sosami: gorgonzola i pomidorowym SKŁADNIKI: farsz: opakowanie świeżego szpinaku 0,5 kg kurczaka (najlepiej pierś) pół opakowania sera(...)feta parmezan sól, pieprz, czosnek, przyprawa śródziemnomorska, suszone pomidory z czosnkiem ciasto: według przepisu z pierogów ruskich sosy: gorgonzola: plaser masła, jogurt naturalny, pół opakowania sera gorgonzola- piccante, pieprz pomidorowy: pomidory krojone, przyprawa do pizzy Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, obsmażyć na oleju. Doprawić solą oraz przyprawą śródziemnomorską i pomidorami z czosnkiem. Opłukać świeży szpinak. Udusić na maśle dodając

MarciochaKucharzy
Grecka Musaka 126

danie chodziło za mną już od jakiegoś czasu Grecka Musaka SKŁADNIKI: 1 bakłażan 500g mięsa mielonego kilka ziemniaków koncentrat pomidorowy sos beszamelowy cebula, feta, przyprawy śródziemnomorskie, sól, pieprz Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek. Leciutko podsmażamy na małym ogniu, aby cebula zmiękła, jednocześnie nie przypalając czosnku. Następnie dodajemy mięso i rozdrabniamy(...)podsmażonego mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą,  pieprzem i przyprawa śródziemnomorską .  Całość dusimy pod przykryciem około 10 min od czasu do czasu mieszając. Bakłażan myjemy, suszymy i kroimy na cienkie, plastry, solimy, by wykropiła się gorycz. W płaskim naczyniu żaroodpornym wlewamy trochę oliwy i układamy warstwami: bakłażan, który doprawiamy solą i pieprzem, na to sos mięsno

MarciochaKucharzy
Tortilla z kurczakiem i halloumi 181

kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli.. Ciepłe wrapy polać sosem pomidorowym, nałożyć rukole, kurczaka, haloumi pomidorki i pozostałe dodatki. Całość dobrze zawinąć za pomocą papieru lub folii aluminiowej. Smacznego

MarciochaKucharzy
Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym 129

Takiego długiego spaghetti nie jadłam:)  Ciekawe jak będę go gotować:P chyba na raty:) Tym razem z pulpecikami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500g mięsa mielonego 400 g makaronu spaghetti świeża bazylia 1 łyżka musztar dy 1 jajko oliwa z oliwek 3-4 szt  pomidorów, sparzonych, obranych ze skórki, pokrojonych w drobną kostk ę 1 cebula 3 ząbki(...)czosnek i cebula się zeszklą. Dodać pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawić solą i odrobiną pieprzem. Wymieszać i chwilę podgotowujemy. Makaron got ować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, Do sosu pomidorowego w łożyć pulpety. Całość gotow ać około 3-5 minut. Porcje makaronu wyłożyć na talerze. Na jedną porcję makaronu na łożyć około kilka pulpetów , polać sosikiem, przystroić listkami bazylii. Całość

MarciochaKucharzy
Faszerowane muszle makaronowe 143

mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego

MarciochaKucharzy
Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku 164

razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku Składniki: ok. 750 g słodkich ziemniaków 150-200 g szpinaku lub jarmużu 2 cebule 1 puszka ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku ok. 1 litra pomidorowej passaty 1 łyżeczka

UgotujmyTo.pl
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika 171

bliżej:) Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika to bardzo aromatyczna i smaczna pasta kanapkowa.  Masa netto: 160g - w wygodnym, szklanym słoiczku.   Jej skład to: woda, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, kasza jaglana 17%, teksturowane białko roślinne sojowe, cebula, marchew,  przyprawy (zawierają: seler i gorczycę), skrobia kukurydziana, sól, seler, pietruszka, hydrolizat białka roślinnego, substancja zagęszczająca: guma guar, przeciwutleniacz: kwas(...)pasty z kanapką więc najpierw więłam jej troszkę na łyżeczkę - oczarowała mnie od pierwszej chwili! Zanim zrobiłam zdjęcia jeszcze kilka razy podbierałam ją łyżeczką wprost ze słoiczka:) Dominuje smak pomidorowy, ale przełamany dodatkiem neutralnej w smaku kaszy i przypraw. Całość jest wyrazista, dobrze doprawiona, lekko pikantna, ale przy tym smaki są świetnie zbalansowane. Generalnie - rewelacja! Super alternatywa dla innych dodatków

Kto ugości moich gości?
Chili con carne drobiowe 266

jakiś czas mieszając. Całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Pomidory oraz paprykę drobno posiekać i dodać na patelnię wraz z przecierem pomidorowym. Zamieszać i dusić pod przykryciem jeszcze około 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem lub pieczywem oraz łyżką śmietany

Bullio
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 150

przekładamy  na kamień do pieczenia (podsypujemy niewielka ilością mąki). Sos: wszystkie składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy serem, układamy kiełbasę pokrojoną w plastry na ok. 1 cm Dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki i kapary. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania