brzegach ciasta zapiekałam serek topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka. Zanim przykryjemy pizzę żółtym serem, wkładamy w brzegi ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy
Za drzwiami kuchnikiełbasę pokrojoną w półplasterki. Paprykę kroimy w kostkę, ostre papryczki bardzo drobno, a pieczarki w plasterki. Do garnka wrzucamy paprykę, cebulę, kiełbasę i pieczarki. Zalewamy szklanką wody z koncentratem pomidorowym . Dusimy na średnim ogniu, aż papryka zacznie mięknąć. Wtedy przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i papryką czerwoną słodką . Patisony i cukinie dodajemy dopiero pod koniec duszenia, by się nie rozgotowały
Za drzwiami kuchniwrzątku i otrzepać z wody. Rozdrobnić. Do naczynia żaroodpornego wrzucić: kurczaka, jarmuż, połowę startego parmezanu, pokrojone na mniejsze kawałki: pieczarki, dynię, kiełbaskę jałowcową, żółty ser. Wymieszać. Wierzch posmarować przecierem pomidorowym, przykryć plastrami mozzarelli i posypać resztą parmezanu. Piec w temp. 180 stopni C ok. 30-40 minut (czas pieczenia zależny jest od rodzaju dyni i tego, czy jest
Weekendy w domu i ogrodziesól, pieprz olej do smażenia Wszystkie składniki mieszamy i łączymy. W wilgotnych rękach formujemy kulki, które smażymy na rozgrzanym oleju z różnych stron. Proponuję podać z ulubionym podgrzanym sosem pomidorowym. Wzięłam słodko-kwaśny taki, który robiłam latem do słoików. Do tego wióry z marchewki i kiełki gorczycy. I jeszcze fotka dzisiejszego zaćmienia, na deser
Weekendy w domu i ogrodzieskładniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na połówki i wyjmujemy żółtka. Żółtka mieszamy (np. przy pomocy widelca) z twarogiem oraz koncentratem i doprawiamy solą i papryką. Gotowym farszem napełniamy połówki białek. Możemy posypać zmielonymi suszonymi
Domowy Smak Jedzenianiewielkim ogniu ok. 30 minut. Miękką fasolę odcedzić (wodę zachować!), dodać do kiełbasy i boczku. Z wody po gotowaniu fasoli odlać około 2 szklanek i rozmieszać z koncentratem pomidorowym. Mieszankę wlać do fasoli, dodać zioła. Doprawić cukrem. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, uzupełnić jeszcze wodą z gotowania fasoli. Gotować razem około 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą
Pełny talerzdanie włoskich rolników - plantatorów oliwek. Podobno opiekali oni pajdy chleba polewali oliwą i doprawiali solą. Wersja pomidorowa jest jedną z najbardziej popularnych. Mnie przenosi do Kampanii, czyli bardzo pomidorowego regionu Włoch. Oczywiście można także poimprowizować również z innymi dodatkami. Polecam :) Składniki dla 4 osób: 8 ukośnych kromek ciabatty (może być również dorba bagietka, albo pieczywo pszenne na zakwasie
Pełny talerzsolą, pieprzem, olejem i czosnkiem. Następnie nagrzewamy olej w garnku i wsypujemy nasz ryż, który będziemy chwile przesmarzali. Kiedy ryż podgrzeje się troche na samym oleju podlewamy go sokiem pomidorowym (200 ml) i dodajmy kukurydzę i kurczaka. Stopniowo kiedy sok będzie odparowywał dodajemy kolejną porcję soku. Nie wolno dodać wszystkiego na raz. Dusimy wszystko do czasu aż ryż zmięknie
Full SmakuKolejna propozycja na obiad. Tym razem muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Danie można porównać do spaghetti bolognese tyle, że nie ma tu spaghetti tylko muszle. Moje dzieciaki uwielbiają takie jedzonko. Składniki: 400g mielonego mięsa 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów krojonych(...)mąkę i wymieszać. Pomału dolewać zimne mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Dodać soli pieprzu oraz gałki muszkatołowej do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę sosu pomidorowego oraz beszamelu. Ułożyć jedna obok drugiej muszlę. Każdą muszle napełnić farszem. Polać beszamelem. Piec w 200C około 20min (najlepiej sprawdzić czy makaron jest miękki). 5 minut przed końcem pieczenia muszlę
Amatorka kuchennastrąki papryki pokroić na ćwiartki , włożyć do wrzącej wody i gotować około 8-10 min. Paprykę po ugotowaniu i wystudzeniu obrać ze skórki Przygotowany wcześniej płat mięsa posmarować koncentratem pomidorowym, posypać solą i słodką papryką Ułożyć na nim plastry szynki, kawałki papryki i pokrojony w cienkie plasterki ser ( ser kładziemy na papryce) Mięso zwinąć jak roladę, owinąć nicią
Proste PotrawyFasolka po bretońsku to polskie danie, które zawiera fasolę , sos pomidorowy i kiełbasę. Poniżej przedstawiam przepis na błyskawiczną fasolkę po bretońsku, ponieważ aby skrócić czas przygotowania użyłam fasoli konserwowej. W oryginalnej recepturze do fasolki po bretońsku dodaje się jeszcze wędzony boczek i majeranek. Składniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka białej fasoli 1 puszka pomidorów(...)skórki koncentrat pomidorowy kiełbasa (1 duża laska) 1 obrana cebula sól, pieprz, zioła prowansalskie (bądź majeranek) olej do smażenia 1. Kiełbasę pokroić w półplasterki, a cebulę drobno posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebule, smażyć na średnim ogniu, tak długo aż będzie lekko szklista. Następnie dodać pokrojoną kiełbasę. Wszystko ze sobą przesmażyć. 2. Do garnka dodać pomidory z puszki + białą
UgotowaćPełen witaminy C sok pomidorowy z sokiem z kiszonej kapusty , idealnie ugasi pragnienie , świetnie oczyści nasz organizm . Spożywany w okresie zimowym wzmocni naszą odporność , poczujemy się bardziej witalni i pełni energii . składniki na 1 litr napoju 1/2 litra soku pomidorowego 1/2 litra soku z kiszonej kapusty pieprz przepis Sok pomidorowy dokładnie mieszamy z sokiem z kiszonej kapusty, doprawiamy pieprzem
Smakowite Daniapieprzem i solą. Na przygotowanych liściach kapusty układamy nadzienie, zakładamy brzegi kapusty do środka i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i dusimy do miękkości pod przykryciem . Podajemy z ziemniakami
Smakowite Daniaprzygotowaniu. składniki na 4 porcje opakowanie ciasta francuskiego 4 kabanosy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 biało bazylia oregano przepis Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w prostokąty. Zioła mieszamy z koncentratem pomidorowym, a następnie smarujemy prostokąty z ciasta francuskiego. Na kawałkach ciasta kładziemy kabanosy i zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy pozostałym koncentratem z ziołami i białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smakowite DaniaCzasami zdarza nam się że nie dysponujemy mięsem a musimy szybko przygotować solidne gorące danie .Taki problem możemy rozwiązać jeśli mamy w lodówce kiełbasę ,przecier pomidorowy, cebulę i jabłka .Z takich składników w ciągu 15 minut powstanie przepyszny gulasz , który polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 40 dag kiełbasy 2 cebule łyżka oleju 5 czubatych łyżek przecieru pomidorowego kminek(...)przepis Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę w piórka lub kostkę i przesmażamy ją na tłuszczu ale nie rumienimy.Następnie do cebuli dodajemy pokrojoną kiełbasę i całość przesmażamy , dodajemy koncentrat pomidorowy ,szklankę wody i trochę kminku całość chwilę podgotowujemy . Jabłka obieramy , wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę , dodajemy do kiełbasy i gotujemy razem do miękkości jabłek. Doprawiamy
Smakowite Dania