zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:239/1187)

Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania) 180

czym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry). Marchewki, cebule, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa wraz z koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. bardzo często mieszając. Po upływie tego czasu całość miksujemy na gładką masę wraz z liśćmi laurowymi

IMPRESJA SMAKU
Makaron z pomidorowym sosem 195

produktów. Likopen zawarty w pomidorach jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, badania wykazały, że jest on lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w przetworach np. koncentracie, ketchupie, soku pomidorowym. Dlaczego jest tak cenny? To cenne źródło antyoksydantów, które zmiejszają ryzyko wystąpienia wolnych rodników czyli związków prowadzących do rozwoju wielu chorób np. nowotworowych. Hamuje również utlenianie "złego cholesterolu"; zmiejsza(...)osteoporozy; opóźnia proces starzenia oraz może obniżyć ryzyko ataku serca o 50%. Składniki: 80 g makaronu pełnoziarnistego 200 g pomidorów z puszki 20 g ketchupu  10 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki słodkiej Szczypta ostrej papryki Odrobina soli do smaku Świeża bazylia do ozdoby Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory wrzucić na patelnię

Czarnawisienka
Lazania 349

tylko w ustach, ale i na talerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny ale warty swojej uwagi i poświęconego czasu :D Składniki: makaronu lasagne, oliwa, ser żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki, zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz(...)papryka ostra; sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatałowej, sól, pieprz. Przygotowanie:  1. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę, dodajemy mięso oraz wyciskamy czosnek. 2. Pomidory drobno kroimy, dodajemy do reszty składników na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, a także bazylią

Kuchnia Pełna Pasji
Klops z kaszy... 136

Klops z kaszy z ziaren pszenicy durum w sosie pomidorowym Popisowy przepis na klopsa, który zajął  I miejsce  podczas Jesieni w Gliśnie w tym roku. Kasza z pszenicy durum jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie w Polsce jest wciąż mało popularna, a szkoda ponieważ jest łatwa w obróbce i smaczna Klops z kaszy z pszenicy(...)mięso, które powinno stanowić ostatnią wartę klopsa. Przykryć folią aluminiową, wstawić foremkę do foremki większej z wodą sięgająca do połowy formy z klopsem. Piec w temperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy 1 cukinia 1 cebula 1 kg pomidorów sól,pieprz, 1 ząbek czosnek, tymianek, oregano, papryka chili Wykonanie: Wszystkie warzywa oprócz pomidorów kroimy w drobna kostkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić

kgwjanczewo
Chilli con carne 256

wołowego 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki 1 puszka fasoli czerwonej mały sok z pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryka 1 puszka kukurydzy 4 torebki ryżu do smaku: sól, pieprz, chili (ponadto można dodać nieco oregano i bazylii) ponadto: oliwa PRZYGOTOWANIE: Do garnka/brytfanny nalać nieco oliwy i rozgrzać(...)mieszając. W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i zblendować, albo drobno pokroić. Do podsmażonego już mięsa dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, paprykę i pomidory. Wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszać. Gotować około 10-15 minut (tak żeby papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała). Przygotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Podana liczba opakowań zależy

Passions hobbies life
Spaghetti według Gordona Ramsay'a - najlepsze! 584

drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.  3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut.  5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut

Szefowa kuchni
Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 170

odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem

Blondynka Gotuje
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 177

odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym

Blondynka Gotuje
Sos pomidorowy do pizzy 198

pomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd.     Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda    Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód(...)smażymy ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody i zagotowujemy na patelni.    Dodajemy świeżą lub suszoną bazylię, majeranek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy.    Zawartość patelni dokładnie miksujemy, przekładamy do rondelka, rozrzedzamy wodą do pożądanej konsystencji, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy.    Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy

Maminek kulinarny
Pizza na aromatycznym cieście :) 140

blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wykładamy na to farsz. Posypujemy startym serem (jeżeli ktoś preferuje bez, jak najbardziej polecam :)) I jeszcze chwilkę wkładamy do piekarnika, do momentu rozpuszczenia się serka. Podajemy z polanym

Zdrowie na języku :P
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 146

placek. Brzegi zwiń w rulonik. Ciasto nakłuj widelcem, aby nie powstały pęcherzyki powietrza. Wstaw do lekko nagrzanego piekarnika na 180* na 25 minut. 4. Następnie ciasto wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym i włóż farszem. Posyp serem/tartą mozzarellą. Piecz chwilkę do momentu roztopienia się sera ok. 3-5 minut. Smacznego! Potrzebne składniki kupisz w sklepie Barmar :) Super ceny za wysokiej

Zdrowie na języku :P
Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 121

nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. UWAGA! Jeżeli nie dodajesz sera (ja tak jadam

Zdrowie na języku :P
Makaron ze szpinakiem, awokado w sosie pomidorowym :) 140

podsmaż posiekną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj szpinak, przykryj i duś 2 minuty.  Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, zalej sosem pomidorowym, przypraw, zamieszaj i duś pod przykryciem 15 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną wody).  Po tym czasie dodaj ugotowany makaron, wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników.  Przed

Zdrowie na języku :P
Chili con carne 200

kostkę)1 puszka czerwonej fasoli (razem z zalewą)2 puszki pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)1/2 puszki kukurydzy (ja pomijam)2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pomidorów w piórkach od Przyprawy Świata Gdynia2 łyżeczki chili japanelo czerwonego od Przyprawy Świata Gdynia2 liście laurowe1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)sól, pieprz, papryka słodka - do smaku1. Podsmażamy cebulę(...)czosnek i liście laurowe. 4. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości papryki. Można podlać wodą, jeśli wyparuje zbyt szybko. 5. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy

Szefowa kuchni
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 171

energię tego miejsca i z ochotą zabrałam się do jedzenia. Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz(...)cebulkę.Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.Sałatę umyj

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania