zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:236/1190)

Pizza wiejska 148

zalewamy ciepłym mlekiem. Kiedy wyrosną dodajemy mąkę ze szczyptą soli, oliwę oraz jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do podwojenia swojej objętości. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy składniki. U mnie znalazły się kiełbasa, ser, groszek i cebula. Całość posypujemy oregano i wrzucamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15-20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym 250

Gołąbki bez zwijania w sosie pomidorowym Składniki - gołąbki: 50  dkg mięsa mielonego 30  dkg kapusty ( najlepiej(...)włoskiej ) 15  dkg ryżu 2  ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą do miękkości

Przepisy i porady kulinarne
Currywurst, czyli przysmak kuchni niemieckiej 367

Przepis na niemiecki "fastfood", czyli kiełbaski w pomidorowym sosie curry. W Berlinie knajpki z tym przysmakiem można znaleźć właściwie na każdej ulicy. Ja jem za każdym razem, gdy tam jadę :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Przepis znalazłam na stronie ' Kulinarne Inspiracje '. Zapraszam do przygotowań! Składniki(...)dwóch osób: 4 małe kiełbaski (użyłam chudych śląskich) 1 łyżka oleju 1 mała cebula, pokrojona w piórka 200 ml ketchupu (3/4 szklanki) 100 ml wody 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka miodu 1/2 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 1 łyżka przyprawy curry szczypta pieprzu cayenne Dodatkowo: curry do posypania potrawy CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM

My Culinary Art
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 188

kostkę cebulę podsmażyć na oleju. Dodać posiekany drobno czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać mięso, wymieszać z cebulą i czosnkiem, udusić do miękkości. Na koniec doprawić solą, papryką i ewentualnie koncentratem pomidorowym. Ciasto filo pokroić na prostokąty (dowolnej wielkości). Nakładać po plasterku sera, łyżce mięsa i łyżce szpinaku. Zawijać w podobny sposób, jak krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Włoskie calzone 213

Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy

upichcic
Literkowa Pomidorowa 116

warzywka miękkie wyciągamy i odkładamy do osobnego naczynia i gdy już wystygną kroimy na bardzo drobne kawałeczki - najlepiej posiekać. Następnie w szklance mieszamy śmietanę z koncentratem pomidorowym, dodajemy do tego posiekaną drobno bazylię i odrobinę oregano. Całość dodajemy do wywaru i dalej gotujemy. Wrzucamy posiekane warzywka. Przelewamy do jakiegoś naczynia w którym będziemy przechowywać zupkę

ClauditteMissCooking
Pizza z leśnymi grzybami 169

się kleić do rąk, włożyć do miski, przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami.  Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min.  Smacznego

Gaździnka warzy
drobiowe canneloni w pomidorach po mojemu... 220

cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty 20 dag użyłam moje pomidory pasteryzowane w oleju /jest(...)moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę sos pomidorowy zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, kucharkiem w płynie, wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa pizza na średniej grubości cieście 236

świeżych drożdży 300 g mąki pszennej + 3 łyżki mąki pszennej (do rozczynu) 1/4 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka  2 łyżeczki oliwy z oliwek SOS POMIDOROWY: 4 duże pomidory sól pieprz ziarenka smaku + ulubione składniki do pizzy (np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże(...)dodać do mąki i wyrobić delikatne ciasto.  3. Po wyrobieniu ciasta, pozostawić go w misce pod przykryciem na 15 minut. 4. Dużą blaszkę wysmarować olejem. 5. Przygotować sos pomidorowy. Sparzyć pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy (posypać mąką) i przełożyć na formę.   7. Piekarnik nagrzać

Serce zamknięte w formie pyszności
Spaghetti 251

seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy

kgwjanczewo
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 349

własnej produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt uzyskamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cebulaki 148

przepis! Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej wody -szczypta cukru -płaska łyżeczka soli -olej -przecier pomidorowy -pieprz, sól -przyprawa do pizzy lub inne ulubione zioła -3 małe cebule -opcjonalnie: ser żółty Wykonanie: Cebulę kroimy dowolnie - np. w talarki lub słupki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami, a następnie(...)dodajemy 3 łyżki oleju i pół słoiczka przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy. Przecieru dodać można mniej, uzyskamy wtedy mniej wyrazisty pomidorowy smak. Cebulę odstawiamy na min. pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli się zbyt klei, można dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placki

KasiekGotuje
Gołąbki inaczej 424

gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę mamy w środku. Polecam. SKŁADNIKI 1 kg g mielonego mięsa z szynki 2 woreczki ryżu 1/2 główki kapusty białej 1 puszka  przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 szklanki śmietany 1/2 litra wody WYKONANIE:  Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła. Ryż gotujemy w osolonej(...)mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\ Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki

W kuchennym oknie Ewy
Gołąbki 175

dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku. Przygotować sos pomidorowy : Zagotować 1/ 2 litra wody W oddzielnym naczyniu

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania