grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej godziny. Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni, bo takie
Kuchnia w opałachpatelni farszem. Tak wypełnione farszem układamy w formie do pieczenia na nie układamy pomidory pokrojone w drobne kawałki a na spód wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i odrobiną soli. Przykrywamy i zapiekamy 20 minut. Ważne jest by mięso mielone nie wyschło dlatego należy potrawę przykryć folią. Przed podaniem bakłażany posypujemy natką pietruszki. foto
Kuchnia w opałachgazetce! Składniki: wersja z mięsem 8 dużych strąków papryki 1 cebula 300 g mielonej wieprzowiny ½ szkl. ryżu (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól – Pieprz – Oregano Wersja wegetariańska 8 dużych strąków papryki Ser typu Feta (kanapkowy) - użyłam ok 200 g Ok. 400g brokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi) ½ szklanki kaszy kus-kus (Reva(...)kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól , pieprz, oregano Przygotowanie Wersja z mięsem Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić
Stare Garyporcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie: mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju na rumiano.Doda(...)przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać na blaszce wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 400 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1-2 łyżki tymianku 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta gałki(...)muszkatołowej Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z mięsem i czosnkiem na głębokiej patelni. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda, lekko posolić Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (tak aby się nie rozsypywały
IMPRESJA SMAKUczym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry). Marchewki, cebule, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa wraz z koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. bardzo często mieszając. Po upływie tego czasu całość miksujemy na gładką masę wraz z liśćmi laurowymi
IMPRESJA SMAKUproduktów. Likopen zawarty w pomidorach jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, badania wykazały, że jest on lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w przetworach np. koncentracie, ketchupie, soku pomidorowym. Dlaczego jest tak cenny? To cenne źródło antyoksydantów, które zmiejszają ryzyko wystąpienia wolnych rodników czyli związków prowadzących do rozwoju wielu chorób np. nowotworowych. Hamuje również utlenianie "złego cholesterolu"; zmiejsza(...)osteoporozy; opóźnia proces starzenia oraz może obniżyć ryzyko ataku serca o 50%. Składniki: 80 g makaronu pełnoziarnistego 200 g pomidorów z puszki 20 g ketchupu 10 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki słodkiej Szczypta ostrej papryki Odrobina soli do smaku Świeża bazylia do ozdoby Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Pomidory wrzucić na patelnię
Czarnawisienkatylko w ustach, ale i na talerzu :p ;) Obiad trochę pracochłonny ale warty swojej uwagi i poświęconego czasu :D Składniki: makaronu lasagne, oliwa, ser żółty lub mozarella, sos pomidorowy: 0,5 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 2-4 ząbki czosnku, 2 duże cebule, 0,5 kg dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki, zioła: bazylia, oregano, sól, pieprz(...)papryka ostra; sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 500 ml mleka, szczypta gałki muszkatałowej, sól, pieprz. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulę, dodajemy mięso oraz wyciskamy czosnek. 2. Pomidory drobno kroimy, dodajemy do reszty składników na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, a także bazylią
Kuchnia Pełna PasjiKlops z kaszy z ziaren pszenicy durum w sosie pomidorowym Popisowy przepis na klopsa, który zajął I miejsce podczas Jesieni w Gliśnie w tym roku. Kasza z pszenicy durum jest jednym z najstarszych produktów spożywczych na świecie w Polsce jest wciąż mało popularna, a szkoda ponieważ jest łatwa w obróbce i smaczna Klops z kaszy z pszenicy(...)mięso, które powinno stanowić ostatnią wartę klopsa. Przykryć folią aluminiową, wstawić foremkę do foremki większej z wodą sięgająca do połowy formy z klopsem. Piec w temperaturze 180 stopni. Sos pomidorowy 1 cukinia 1 cebula 1 kg pomidorów sól,pieprz, 1 ząbek czosnek, tymianek, oregano, papryka chili Wykonanie: Wszystkie warzywa oprócz pomidorów kroimy w drobna kostkę. Drobno posiekaną cebulę zeszklić
kgwjanczewowołowego 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 5 dużych pomidorów lub 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki 1 puszka fasoli czerwonej mały sok z pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 papryka 1 puszka kukurydzy 4 torebki ryżu do smaku: sól, pieprz, chili (ponadto można dodać nieco oregano i bazylii) ponadto: oliwa PRZYGOTOWANIE: Do garnka/brytfanny nalać nieco oliwy i rozgrzać(...)mieszając. W międzyczasie paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i zblendować, albo drobno pokroić. Do podsmażonego już mięsa dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, paprykę i pomidory. Wlać sok pomidorowy, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Całość wymieszać. Gotować około 10-15 minut (tak żeby papryka zmiękła, ale się nie rozgotowała). Przygotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Podana liczba opakowań zależy
Passions hobbies lifedrobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju. 2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut
Szefowa kuchniodstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Smaruje placek sosem pomidorowym, układam plastry pomidora na przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem
Blondynka Gotujeodstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku nagrzanym
Blondynka Gotujepomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do ciasteczek, mięs, ryb, itd. Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód(...)smażymy ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i szklankę wody i zagotowujemy na patelni. Dodajemy świeżą lub suszoną bazylię, majeranek, paprykę słodką i ostrą, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Zawartość patelni dokładnie miksujemy, przekładamy do rondelka, rozrzedzamy wodą do pożądanej konsystencji, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy
Maminek kulinarnyblaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wykładamy na to farsz. Posypujemy startym serem (jeżeli ktoś preferuje bez, jak najbardziej polecam :)) I jeszcze chwilkę wkładamy do piekarnika, do momentu rozpuszczenia się serka. Podajemy z polanym
Zdrowie na języku :P