zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:229/1190)

Klasyczny Boeuf Stroganow 99

Chinach, Japonii czy Iranie. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Klasyczna wersja polska tego dania wybiera sos pomidorowy i dodaje ogórek kiszony - spróbujcie sami

Milion Smaków
Pieczarki faszerowane 201

łyżka sosu sojowego sól, pieprz, czosnek granulowany 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie :  Z oczyszczonych pieczarek usunęłam nóżki, które posiekałam w kosteczkę i przesmażyłam z cebulką, szynką, koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Całość ostudziłam. Do wystudzonego farszu dodałam suszone pomidory i jajko. Całość doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem, dokładnie wymieszałam. Do każdego kapelusza wkładałam kawałek sera i trochę

Kulinarny Pamiętnik
Ryby w zalewie pomidorowej 376

łyżki cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek Sposób Przyprawione filety  obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego i cienkie plastry cebuli. Całość zalać gorącą zalewą pomidorową dzień przed podaniem

Kuchenne aromaty
Zapiekana kasza gryczana 142

Zapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć się kaszą w woreczkach. Składniki 1,5 szklanki prażonej kaszy gryczanej 2 kostki rosołowe 30 dag świeżych pieczarek bądź woreczek mrożonych 4 kawałki kiełbasy zwyczajnej 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko(...)razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe dodajemy do miski z kaszą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami zapiekanki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy do niego zawartość miski. Całość polewamy jajkiem rozrobionym ze śmietaną, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do czasu

Kuchenne aromaty
Fasolka po bretońsku 130

facet zasnął po jedzeniu- czyli nareszcie się nasycił. Składniki na 4 porcje: 400 g suchej fasoli (moczyć przez 24 h po czym ugotować) 4 białe kiełbasy wegańskie cebula koncentrat pomidorowy 500 g przecieru pomidorowego (z kartonika lub puszki) przyprawy: papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek, kminek, liście laurowe, sos sojowy Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)garnku) aż się zeszkli i lekko przyrumieni, dodać przyprawy, przecier pomidorowy i koncentrat, smażyć około 5 minut. Dodać fasolę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na oddzielnej patelni podsmażyć kiełbasę i dodać do już gotowej fasoli. Smacznego

greenscarf
Faszerowana węgierska papryka ze szpinakiem i mięsem z indyka 230

bazylią. Sparzone pomidory bez skóry zredukować do konsystencji gęstego sosu, doprawić solą i ziołami prowansaldzkimi.   Paprykę szczelnie wypełnić farszem i umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz z sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem około 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać kolejne 10 minut do zarumienienia się skórki papryki. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekane naleśniki z pieczarkami i kurczakiem 352

Składniki: Naleśniki: 2,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 300 g piersi z kurczaka 450 g pieczarek cebula 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Ponadto: 150 g sera żółtego mały kubek śmietany 30% 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego   Przygotowanie Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Odstawiamy(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oleju podsmażamy piersi, następnie dodajemy cebulę, kiedy zmięknie, dokładamy pieczarki. Smażymy dopóki z pieczarek nie odparuje woda, następnie przyprawiamy i dokładamy koncentrat pomidorowy rozmieszany z kilkoma łyżkami wody. Dusimy jeszcze przez ok 5 minut. Na naleśniki nakładamy po sporej łyżce farszu, zwijamy w rulony i układamy na blaszce. Ser żółty ścieramy na tarce

e-PrzepisyKulinarne
Pomidorowe kapeluszniki z kolorową sałatką 170

niebie...brrrrrr! I myślę, że nie jestem jedyna, która nie cierpi tych ponurych poranków i popołudniowych ciemności, dlatego też mam propozycję na pokolorowanie trochę tej rzeczywistości, przynajmniej na talerzu :) Pomidorowe kapeluszniki są doskonałą potrawą a zarazem bombą witaminową, niezmiernie pożądaną szczególnie w taką nieokreśloną, niesprzyjającą pogodę. No to do dzieła! Czego potrzebujemy: - 5 dużych lub 6 małych pomidorów

upichcona
Placki z tuńczyka z czarną rzepą na przekąskę! 242

którzy uwielbiają tuńczyka.  Składniki na 2 porcje: 1 puszka tuńczyka 40g płatków owsianych 2 jajka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czarnej rzepy 1 łyżka ketchupu łagodnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Czosnek w proszku Sól morska Pieprz Bazylia (najlepiej świeża) Oregano (najlepiej świeże) Rozmaryn rozdrobniony w moździerzu Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy.  Wbijamy 2 jajka.  Przyprawiamy(...)masę i formujemy placki.  Obieramy 1/2 rzepy.  Kroimy w cienkie plastry.  1/2 cebuli obieramy i wyciągamy środek. Kroimy w piórka. Do miseczki wyciskamy ketchup. Dodajemy koncentrat pomidorowy.  Dodajemy paprykę słodką, oregano i bazylię oraz rozgnieciony rozmaryn.  Na placuszku rozsmarowujemy nasz sos pomidorowy.  Układamy plaster rzepy.  Dodajemy cebulę.  Przekładamy kolejnym placuszkiem. Kontynuujemy czynności

Czarnawisienka
Shakshouka (Szakszuka) 197

Shakshouka to aromatyczna potrawa kuchni tunezyjskiej podawana zazwyczaj na sycące śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 jaja mała cebula 2 ząbki czosnku mała czerwona papryka 2 pomidory szczypta (lub więcej) chilli 1/2 łyżeczki kuminu sól, pieprz szczypta cukru(...)zeszklić na niej cebulkę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Wrzucić paprykę, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Zamieszać i dusić, aż pomidory się rozpadną. Ewentualnie doprawić.  Gdy powstanie gęsty pomidorowy sos zrobić w nim 2 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posolić je i popieprzyć.  Przykryć patelnię i smażyć, aż białka będą ścięte. Gotowe danie posypać natką i podawać

wyzwania kuchenne
Pomidorowy gulasz wieprzowy 212

komponuje się z kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami czy kluseczkami - możliwości podania mamy całą gamę. Przygotowanie go jest bardzo proste, polecam na obiad, który zostanie odgrzany np. następnego dnia.  Pomidorowy gulasz wieprzowy SKŁADNIKI : 500 g łopatki wieprzowej 1 cebula sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka smalcu 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego(...)mąką - mieszamy.   Cebulę obieramy, kroimy w piórka lub pół plastry, w rondlu podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, ziele angielskie i liść laurowy i zarumieniamy je, mocno przypiekamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy.  Całość zalewamy wodą do wysokości mięsa i gotujemy około 30 minut.  Doprawiamy do smaku ziołami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Calzone 157

pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch posmarować jajkiem

NA MOIM TALERZU
pieczone udka w papryce wędzonej, pesto peperoncino... 163

dobrze udka - schować do lodówki najlepiej na całą noc przykryte piec w 200C około 35 minut na 2 poziuomie, grzanie góra/dół po 35 minutach polać ostrym sosem pomidorowym udka i piec dalej przykryte 35 minut udka są miękkie, soczyste, pikantne i można je zjeść z czym się lubi i na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klopsiki z makaronem 140

Dzięki pomidorom w puszkach, możemy całą zimę i wiosnę cieszyć się smacznymi pomidorowymi sosami. W domu mam zawsze 2 puszki w zapasie, ponieważ pomagają wyczarować pyszne dania, kiedy nie mam czasu na 3 godzinne pichcenie w kuchni. Odnośnie pomidorów to, ostatnio sięgnęłam po książkę "Każdy może gotować" - Jamie Oliver. Fajna książka, codzienne bezstresowe gotowanie, zarówno dla tych wprawionych(...)gotujemy w osolonej wodzie. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy klopsiki. Smażymy 10 min. aż zrobią się złociste z każdej strony. Kiedy klopsiki są gotowe, przekładamy je do sosu pomidorowego (bez tłuszczu z patelni). Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
SMAZONY SCHABOWY BEZ PANIERKI 337

SMAZONY SCHABOWY BEZ PANIERKI I DUSZONA MARCHEWKA Z CEBULA I KONCENTRATEM POMIDOROWYM Lato zbliza sie WIELKIMI krokami ... Czas zabrac sie za swoja figure :) Zgubic troszke kilogramow, ktore zostaly po zimie. Hmm... a moze po prostu ktos z Was chce pozbyc sie tluszczyku z boczkow :)?? Przez najblizszy czas zamierzam wstawiac glownie dietetyczne i zdrowe, ale rowniez bardzo smaczne potrawy. Slowo(...)godzin. Na rozgrzanej suchej patelni ukladamy schaby i smazymy na srednim ogniu. DUSZONA MARCHEWKA Skladniki: -5 sporych marchwi -1 duza cebula -5-6 kopiatych lyzeczek koncentratu pomidorowego -ziele angielskie, lisc laurowy, sol, pieprz, papryka slodka, papryka ostra -1 lyzka oliwy Sposob przygotowania: Marchewki myjemy, obieramy i scieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w piorka. Do garnka dodajemy oliwy

PychaDania

Proponowane wyszukiwania