zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:238/1190)

Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 141

nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, do momentu rozpuszczenia się sera. UWAGA! Jeżeli nie dodajesz sera (ja tak jadam

Zdrowie na języku :P
Makaron ze szpinakiem, awokado w sosie pomidorowym :) 156

podsmaż posiekną cebulkę i czosnek.  Następnie dodaj szpinak, przykryj i duś 2 minuty.  Dodaj pokrojone w kostkę awokado i kurczaka, przekrojone na pół pomidorki, zalej sosem pomidorowym, przypraw, zamieszaj i duś pod przykryciem 15 minut (w razie potrzeby podlej odrobiną wody).  Po tym czasie dodaj ugotowany makaron, wszystko razem wymieszaj do połączenia się składników.  Przed

Zdrowie na języku :P
Chili con carne 223

kostkę)1 puszka czerwonej fasoli (razem z zalewą)2 puszki pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)1/2 puszki kukurydzy (ja pomijam)2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pomidorów w piórkach od Przyprawy Świata Gdynia2 łyżeczki chili japanelo czerwonego od Przyprawy Świata Gdynia2 liście laurowe1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)sól, pieprz, papryka słodka - do smaku1. Podsmażamy cebulę(...)czosnek i liście laurowe. 4. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości papryki. Można podlać wodą, jeśli wyparuje zbyt szybko. 5. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy

Szefowa kuchni
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 192

energię tego miejsca i z ochotą zabrałam się do jedzenia. Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz(...)cebulkę.Rozgrzej dużą patelnię z tłuszczem. W mikserze stojącym zblenduj pomidory z puszki z pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.Sałatę umyj

Gotowanie to kochanie
Zapiekanka makaronowa z warzywami 255

domową zapiekankę. Najwięcej radości z przygotowanych dań, dają nam przepisy, które tworzymy sami na bazie tego co mamy w domu. Ja przygotowałem zapiekankę makaronową z warzywami w kremowym sosie pomidorowym. Do tego aromatyczne przyprawy i obiad gotowy.Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu fusilli (świderki)1/2 papryki czerwone1/2 papryki żółtej1/2 papryki czerwonej2

kulinarnyJa
Pęczotto z papryką, bakłażanem i oliwkami w pomidorowym sosie 205

Chwilę przesmażamy, przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, pokrojone oliwki czarne oraz pomidory z puszki. Wszystko razem przesmażamy przez ok 5 min. Warzywa w sosie pomidorowym doprawiamy solą, pieprzem i oregano.Do warzyw w sosie dodajemy pęczak i wszystko ze sobą dokładnie łączymy. Dodajemy posiekana takę pietruszki. Smażymy jeszcze ok 5 min.Odstawiamy pod przykryciem

kulinarnyJa
Pappardelle z 3 sosami i kilka słów o wakacjach 200

papryką i cebuląSposób przygotowania:Pokroić w kostkę paprykę i cebulę. Odsączyć tuńczyka z zalewy. Podsmażyć na oliwie cebulę z papryką aż cebula się zeszkli. Dodać tuńczyka i passatę (koncentrat pomidorowy). Przesmażyć razem ok. 2 minuty. Dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem.TRE. Sos pomidorowy z salamiSkładniki:500g passaty lub puszka pokrojonych

W kuchni wieczorem
Spaghetti Bolognese 167

obieramy, siekamy na mniejsze kawałki i przekładamy przez praskę. To samo robimy z czosnkiem. Całość wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę podsmażamy i dodajemy mięso wraz ziołami. Całość zalewamy przecierem pomidorowym i pozostawiamy pod przykryciem dusząc około 15 - 20 minut. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny

Słodkie Przyjemności
Pizza żytnia z oscypkiem 201

cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu, a konserwowa szynkę zastąpcie salami. No i eksperymentujcie, jak ja np z oscypkiem ;)Składniki:200 g mąki100 g mąki żytniej25 g świeżych drożdży2/3 łyżeczki soli2 łyżki oliwyszklanka ciepłej wodyDodatkowo(...)oscypkatwardy ser żółty oregano, tymianek, bazyliałyżeczka musztardyprzecier pomidorowy 400 mlulubione dodatki (u mnie): szynka, salami, kukurydza, oliwki, ananas, ostra papryka, pieczarkiSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąki, sól, zalewamy oliwą i wodą. W małej miseczce rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką

Słodkie Przyjemności
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 166

pieczarek, pomidorów oraz papryki.Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :)4 porcje: * wołowina- 400 g* pieczarki- 300 g* cebula- 1 duża szt.* koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki* woda- 1 i 1/2 szklanki* przyprawy: listek laurowy, ziele angielski, sól, pieprz, papryka słodka, papryka chili* olej do smażeniaPokrojoną w piórka cebulę zeszklić na oleju.Dołożyć pokrojone

Kraina Miodem Płynąca
Qurrito prawie jak z KFC 2362

jakimś pojemniku.Rozbite kawałki fileta namoczyć w białku a następnie obtoczyć dokładnie w mące. Tak opanierowane mięso kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano.Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi pokrojony w słupki ser żółty

Mix smaku
Śledzik po meksykańsku 153

składniki* 500 g śledzi małosolnych (mogą być też matiasy w oleju paczkowane)* 3/4 szklanki ketchupu pikantnego* 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego* 3 łyżki oleju* 2-3 łyżeczki cukru* 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego* szczypta soli* 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)* 2 ogórki konserwowe* 1 mała puszka kukurydzy z fasolką* 1 pęczek natki pietruszkiSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć(...)wodzie, a następnie osuszyć.Do rondelka wlać olej, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki wody i całość doprowadzić do wrzenia mieszając, aby wszystko się połączyło.Następnie dodać cukier, sól i miód, wymieszać, zagotować i odstawić do wystudzenia.Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu

Mix smaku
Tymbaliki rybne z warzywami 213

jasnozielona część)1/2 szklanki soku jabłkowego lub wody300 g marchewki, startej na tarce o dużych oczkach1 łyżeczka czerwonej papryki w proszkuszczypta chili - opcjonalnie1 i 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego z kartonu (np. Valfrutta)Dla wszystkich, którzy lubią potrawy rybne, ale nieco znudziły się im dania tradycyjne - mam ciekawą, innowacyjną propozycję - tymbaliki rybne z warzywami. Są to filety pieczone

Świat Domowej Kuchni
Ensopado czyli gulasz z kurczaka i z ziemnakami 229

startego czosnku i dodajemy kumin. Jeśli mamy więcej czasu dobrze tak przygotowanego kurczaka można zostawić na pół godziny. Miksujemy paprykę i cebulęWracamy do kurczaka i nacieramy go koncentratem pomidorowym oraz przygotowaną mieszanką z startej papryki i cebuli.Bierzemy głęboką patelnię i dodajemy trochę oliwy lub oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka wraz dodatkami i obsmażamy 5 minut na wysokim

Smaki Brazylii
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 292

podobny do mojego zeszłorocznego przepisu na śledzia a’la Milanówek, jednak na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishŚledzie wigilijne(4 porcje)Składniki:1/2 kg filetów śledziowych w oleju2 łyżki cukru1/4 szklanki oleju4 łyżki octu z białego wina4

karmelowy