zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:238/1187)

Pizza z leśnymi grzybami 158

się kleić do rąk, włożyć do miski, przykryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na 20 min. Wyrośnięte ciasto, cieniutko rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować przecierem pomidorowym z przyprawami.  Posypać startym serem, porem, cebulą, pokrojonymi grzybami, plasterkami salami i kiełbasy. Piec w 250 st C 6-8 min.  Smacznego

Gaździnka warzy
drobiowe canneloni w pomidorach po mojemu... 207

cebula 2 sztuki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 małe, oregano 2 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, por 1 duża, oliwa 1/4 szklanki, sos pomidorowy 300 ml, śmietana 12% 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1/2 szklanki, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 2 łyżki, ser żółty 20 dag użyłam moje pomidory pasteryzowane w oleju /jest(...)moich przepisach/, zmiksować blenderem na sos - można użyć sok pomidorowy na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę sos pomidorowy zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, kucharkiem w płynie, wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Domowa pizza na średniej grubości cieście 217

świeżych drożdży 300 g mąki pszennej + 3 łyżki mąki pszennej (do rozczynu) 1/4 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1/4 szklanki mleka  2 łyżeczki oliwy z oliwek SOS POMIDOROWY: 4 duże pomidory sól pieprz ziarenka smaku + ulubione składniki do pizzy (np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe) WYKONANIE: 1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże(...)dodać do mąki i wyrobić delikatne ciasto.  3. Po wyrobieniu ciasta, pozostawić go w misce pod przykryciem na 15 minut. 4. Dużą blaszkę wysmarować olejem. 5. Przygotować sos pomidorowy. Sparzyć pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić. 6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy (posypać mąką) i przełożyć na formę.   7. Piekarnik nagrzać

Serce zamknięte w formie pyszności
Spaghetti 235

seler kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy pokrojone warzywa smażymy 5 minut, następnie dodajemy zmielone mięso. Dusimy w garnku przez 15 minut, wlewamy pomidory wraz z przecierem pomidorowym mieszamy łyżką aby składniki połączyły się ze sobą dodajemy wino i przyprawy gotujemy jeszcze parę minut bez przykrycia aby wino odparowało. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu makaron wykładamy

kgwjanczewo
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 337

własnej produkcji. Z drugiej części ciasta możemy zrobić drugą pizzę płaską albo kilka  CALZONE  (farsz super express: kukurydza, czerwona fasola i groszek z puszki z sosem pomidorowym i cebulką) albo w ogóle zamiast pizzy: DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z KAPUSTĄ KISZONĄ (i już jest przekąska do pracy/szkoły na następny dzień). Jeśli to jest planowana akcja, najlepszy efekt uzyskamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Cebulaki 133

przepis! Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -opak. drożdży instant (7g) -2 łyżki oleju lub oliwy -1 szklanka letniej wody -szczypta cukru -płaska łyżeczka soli -olej -przecier pomidorowy -pieprz, sól -przyprawa do pizzy lub inne ulubione zioła -3 małe cebule -opcjonalnie: ser żółty Wykonanie: Cebulę kroimy dowolnie - np. w talarki lub słupki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami, a następnie(...)dodajemy 3 łyżki oleju i pół słoiczka przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy. Przecieru dodać można mniej, uzyskamy wtedy mniej wyrazisty pomidorowy smak. Cebulę odstawiamy na min. pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. W naczyniu mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól, wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli się zbyt klei, można dodać trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy okrągłe placki

KasiekGotuje
Gołąbki inaczej 409

gołąbków. Z tą różnicą, że kapustę mamy w środku. Polecam. SKŁADNIKI 1 kg g mielonego mięsa z szynki 2 woreczki ryżu 1/2 główki kapusty białej 1 puszka  przecieru pomidorowego 1 cebula sól, pieprz 1 łyżka oleju do smażenia 1/2 szklanki śmietany 1/2 litra wody WYKONANIE:  Kapustę szatkujemy i obgotowujemy parę minut, aby trochę zmiękła. Ryż gotujemy w osolonej(...)mięso, kapustę, ryż oraz podsmażoną na oleju cebulkę.\ Wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Niektórzy obsmażają. Pomijam ten etap Gołąbki są zdrowsze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pastę pomidorową wodę, śmietanę rozbijamy razem w oddzielnym naczyniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem zalewamy gołąbki. Pieczemy pod przykryciem, w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. Smakują tak, jak gołąbki

W kuchennym oknie Ewy
Fasolka po bretońsku 182

fasoli. Dodajemy całe nogi wędzone i pokrojoną łopatkę w kostkę.Gotujemy kolejną godzinę. Wyjmujemy nogi wędzone i obieramy. Mięso kroimy na drobne kawałki i dodajemy do garnka. Zalewamy przecierem pomidorowym. Jeśli fasola już zmiękła, dodajemy soli i pieprzu do smaku. Gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Gołąbki 158

dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda 3 – 4 łyżki mąki pszennej łyżka śmietany kostka rosołowa, sól pieprz do smaku. Przygotować sos pomidorowy : Zagotować 1/ 2 litra wody W oddzielnym naczyniu

Na słodko lub wytrawnie
GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY 138

grzyby, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę doprawiając do smaku. Tak gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy delikatnym bulionem z przecierem pomidorowym i wkładamy do piekarnika na około godzinę.Można też dusić je w garnku na małym ogniu około półtorej godziny. Moja wersja podania to gołąbki podsmażone na patelni, bo takie

Kuchnia w opałach
KARNIYARIK - BAKŁAŻAN NADZIEWANY WARZYWAMI I MIĘSEM 90

patelni farszem.   Tak wypełnione farszem układamy w formie do pieczenia na nie układamy pomidory pokrojone w drobne kawałki a na spód wlewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i odrobiną soli. Przykrywamy i zapiekamy 20 minut. Ważne jest by mięso mielone nie wyschło dlatego należy potrawę przykryć folią.  Przed podaniem bakłażany posypujemy natką pietruszki.  foto

Kuchnia w opałach
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 213

gazetce! Składniki: wersja z mięsem 8 dużych strąków papryki 1 cebula 300 g mielonej wieprzowiny ½  szkl. ryżu (Reva) ½ kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól – Pieprz – Oregano Wersja wegetariańska 8 dużych strąków papryki Ser typu Feta (kanapkowy) - użyłam ok 200 g Ok. 400g brokułów ( użyłam mrożonych firmy Saint Eloi) ½ szklanki kaszy kus-kus  (Reva(...)kostki bulionowej warzywnej 4 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól , pieprz, oregano Przygotowanie Wersja z mięsem Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku: solą, pieprzem, oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić

Stare Gary
Palmiery Bolognese - Partyhits! 302

porcji,bo znikają w tempie błyskawicznym.Polecam przepis,na karnawałową przekąskę sprawdzą się idealnie. Składniki na 16 sztuk: 250 g mieszanego mięsa mielonego 2 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,pieprz,cukier 1 łyżeczka suszonego oregano 1 opakowanie ciasta francuskiego a`275 g 1 łyżka mąki Wykonanie: mięso mielone podsmażyc na rozgrzanym oleju na rumiano.Doda(...)przecier pomidorowy i koncentrat ,sól,pieprz,cukier i oregano.Smażyć na patelni 10 minut,aż nadmiar płynu odparuje,a sos się zagęści.Odstawić do wystudzenia rozwinąć rolkę ciasta francuskiego i rozsmarować przestudzoną mięsną masę.Od krótkiej stony zwinąć  z obu stron do środka ostry nóż zanurzyć w mące i pociąć rolkę w 1-cm plastry.Układać na blaszce wyłożonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pieczarkami 233

które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 400 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) 1-2 łyżki tymianku 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta gałki(...)muszkatołowej Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z mięsem i czosnkiem na głębokiej patelni. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda, lekko posolić Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (tak aby się nie rozsypywały

IMPRESJA SMAKU
Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania) 180

czym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry). Marchewki, cebule, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wrzucamy pokrojone warzywa wraz z koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. bardzo często mieszając. Po upływie tego czasu całość miksujemy na gładką masę wraz z liśćmi laurowymi

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania