uformować w kulę. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na blasze do pizzy (ok. 40 cm). 5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i częścią sera. Ułożyć szynkę i ananas, posypać ziołami i serem. 6. Wstawić do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piec ok 10 min. w temp
Pasja Smakuuformować w kulę. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na blasze do pizzy (ok. 40 cm). 5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i serem. Ułożyć na tym szynkę, pieczarki, pomidora i kukurydzę. 6. Wstawić do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piec ok 10 min. w temp
Pasja Smakuuformować w kulę. Przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Po wyrośnięciu ciasto rozciągnąć na blasze do pizzy (ok. 40 cm). 5. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, pieprzem i serem. Ułożyć na tym tuńczyka, oliwki, cebulę, pomidora i kukurydzę. 6. Wstawić do nagrzanego maksymalnie piekarnika i piec ok 10 min. w temp
Pasja Smakupapryk Wykonanie: Mięso mielone połączyć w misce z ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać do mięsa. Doprawić do smaku i wymieszać razem z koncentratem pomidorowym. Papryki umyć i w zależności od kształtu (u mnie były mniejsze i większe) przekroić na pół lub odciąć jedynie "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne i napełnić farszem. Piec w naczyniu żaroodpornym
Pasja Smakubiałego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Marynatę przygotować z drobno pokrojonej cebuli i posiekanego czosnku, które należy połączyć z koncentratem pomidorowym, miodem, musztardą i winem.Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać gotową marynatą mięso. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce. Następnie mięso umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec
Pasja Smakumielone i smażyć do czasu, gdy mięso straci surowy kolor. Cebulę i mięso doprawić do smaku, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i ugotowany ryż. Składniki z patelni "zabarwić" koncentratem pomidorowym i zaostrzyć smak przez dodanie chili. "Łódeczki" z cukinii nafaszerować masą mięsno-ryżową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z centymetrową warstwą wody. Piec przez 15 minut w temperaturze
Pasja Smakumąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: 2-3 łyżki sosu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia kilka plastrów oscypka lub sera wędzonego 2 łyżki żurawiny do mięs garść suszonej żurawiny kilka plastrów szynki Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier(...)przesiać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Sos pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem i ziołami. Szynkę pokroić w paski. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich obsypać mąką, przełożyć na natłuszczoną oliwą blachę i delikatnie rozciągać palcami
Pasja Smakumąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli 2-3 łyżki sosu pomidorowego suszona bazylia sól, pieprz Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać(...)miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Sos pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem i bazylią. Mozzarellę pokroić w plasterki albo porwać na kawałki. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich obsypać mąką, przełożyć na natłuszczoną oliwą blachę i delikatnie
Pasja Smakupostanowiłam zrobić sałatkę makaronową z pomidorowym pesto i grillowanym kurczakiem. Do tego warzywa i listki bazylii - pycha! Składniki: opakowanie makaronu fusilli 1 pomidor 1 czerwona papryka kilka łyżek pomidorowego pesto (ja użyłam domowego - przepis TU ) 1 pierś z kurczaka garść listków bazylii zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka podzielić na kawałki i lekko
Pasja Smakupaczki suchych drożdży - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 0,5l ciepłej wody ( nie gorącej) Dodatkowo: -suszone lub świeże oregano, sos pomidorowy i dowolne dodatki, np: pieczarki, szynki, salami, sery , oliwki, papryki, cebulę, itp. Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody i odstawić aż się spienią. Zaczyn przelać do misy malaksera, dodać oliwę , sól(...)uzyskania kuli. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.1h aż podwoi objętość. W tym czasie możemy sobie przygotować pyszny szybki sos pomidorowy do posmarowania blatów pizzy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4-6 części i z każdej formujemy płaski okrągły placek ( można lekko podsypać mąką , wówczas łatwiej się wałkuje) . Wałkuję od razu na papierze
Smaczne Zdrowepodsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz kawałki szparag. Smażyć całość ok.10-15 minut. Odstawić. Makaron ugotować w osolonej wodzie, al'dente. Do naczynia żaroodpornego wykładamy odcedzony makaron, polewamy go sosem pomidorowym i mieszamy. Wykładamy warzywa, lekko mieszamy (można dodać także trochę startego sera- ok.2 łyżek). Całość polewamy ciepłym sosem beszamelowym (jest wówczas rzadszy) i posypujemy wierzch startym serem. Ilość dowolna
Smaczne Zdrowewodę i odstawić do wyrośnięcia. Tak przygotowany zaczyn dodać do mąki ze szczyptą soli oraz oliwą. Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć do blaszki od tarty, polać sosem pomidorowym, ułożyć plasterki cukinii oraz chorizo, posypać serem żółtym Piec 20 minut w najwyższej temperaturze piekarnika
Magiczne Życie Martysosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki pszennej, natka pietruszki do posypani. Wykonanie Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną(...)Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. 1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć
Z miłości do słodkościzagnieść ciasto. Odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce. Patelnię posmarować olejem i umieścić ciasto na patelni i docisnąć do dna aby powstał placek. Posmarować ciasto sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą. Ułożyć plasterki szynki, pokrojoną w piórka cebulę, przekrojone pomidorki skórką do dołu i całość posypać startym żółtym serem. Patelnię podgrzewać na średnim ogniu około ok. 5 minuty
Ala piecze i gotujedecyzja była prosta. Danie szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie. Co potrzebujemy: 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego oliwa 3 średnie cebule 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy papryczka czerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna ilość papryczki wahała się w okolicach 150g) 2 łyżeczki kuminu (płaskie) 1 łyżeczka kolendry(...)pestek. I znów kilka minut smażenia. Kolej na drobno posiekaną pietruszkę - cały pęczek, mieszam i doprawiam kuminem, kolendrą, cynamonem (cynamon naprawdę świetnie tutaj pasuje). Mieszamy i następnie wlewam przecier pomidorowy, całość mieszam i duszę 10-15 minut aż całość zgęstnieje. Kukurydza i fasola - teraz na nie pora, mieszam i jeszcze kilka minut duszenia :) Podczas oczekiwania po dodaniu przecieru pomidorowego można
Mechanik w kuchni