razy z rzędu, u Was jestem pewna bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 cebula 4-5 boczniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu sól, pieprz 2 cm kawałek imbiru 1 łyżka oleju szczypta cukru 1 łyżeczka soku z cytryny zielenina - natka pietruszki Wykonanie: cebule obrać i pokroić w piórka. Paprykę przeciąć(...)odkroić trzonki, odrzucić, a grzyby pokroić w paski w poprzek blaszek. Dodać do garnka z cebulą i papryką. Podlać bulionem, dodać starty na tarce imbir, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. dusić pod przykryciem do miękkości, około 10-15 minut na koniec skorygować ilość soli, do smaku dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Podawać suto posypaną zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna propozycja pysznego domowego keczupu. Tym razem w roli głównej zagrała cukinia, którą otulił koncentrat pomidorowy. Keczup ten smakiem przypomina sklepowy, ale jest o niebo lepszy :-) Keczup z cukinią KECZUP Z CUKINIĄ Na około 12 słoiczków 190 g: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 400 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki
peggiwkuchniogniu zeszklić czosnek. Dodać kawałki pomidora i to, co pozostało z wydrążenia zapiekanych pomidorów. Przyprawić solą i pieprzem do smaku i dusić przez kilka minut. Upieczone pomidory podawać z pomidorowym sosem. Można dodatkowo obsypać świeża bazylią. Smakuje na gorąco i na zimno
Codzienna kuchnia niecodziennaFacebooku i przypnij pina na Pintereście ! :) Drukuj Porcje: 4-6 porcji Czas przygotowania: ok. 1 godziny Składniki: 2 podłużne papryki czerwone 3 ząbki czosnku 500g pomidorów (lub 300g passaty pomidorowej) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1 łyżeczka świeżego oregano (lub 1/2 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
Book of spellsSkładniki na słodki dżem pomidorowy Słodki dżem pomidorowy 4 duże pomidory 1 szklanka cukru 1 plaster cytryny ze skórką ½ łyżeczki cynamony lub pół laseczki kory cynamonowej ½ pomarańczy Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla o grubym dnie razem z plastrem cytryny, cynamonem i pokrojoną w kostkę pomarańczą. Gotować wszystko
Korniszonkiobiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie) – 2 ząbki czosnku – oliwa(...)wydrążamy je z ziarenek i delikatnie natłuszczamy oliwą. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i obsmażamy. Po chwili doprawiamy. Dodajemy przecier pomidorowy wraz z winem i redukujemy. Dodajemy marchewkę z groszkiem i kukurydzą wraz z zalewą, redukujemy sos na małym ogniu. Szynkę parmeńską rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do sosu. Zdejmujemy
Be Fit Be StrongCzas wykonania: 30 – 40 min Ilość porcji: 4 – 6 Składniki: 300 g cukinii 300 g papryki 300 g cebuli 300 g pomidorów 400 g pieczarek 80 g przecieru pomidorowego 1 ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka masła Przygotowanie: Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle przez 10 minut. Dodać pokrojone pieczarki i cukinię. Całość posolić i dusić(...)pokroić i dodać paprykę. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do lecza. Na koniec dodać przecier pomidorowy i pieprz. Całość gotować, do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulę 2. Dodać pieczarki 3. Dodać cukinię
KuchniaWeDwoje.pljeszcze tego samego dnia wróciłam do sklepu i wykupiłam wtedy chyba cały zapas w sklepie, nikt go nie chciał, a ja się obłowiłam bo był bardzo przeceniony. Później dżem pomidorowy pojawiał się jeszcze w Lidlu, ale to już nie było to samo, za słodki, mdły. Niedawno natknęłam si e też na taki dżem w Biedronce, ale tym razem pod hasłem(...)dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zamknij nakrętką i odwróć do góry dnem aż do wystudzenia. W ten sposób dżem się zapasteryzuje. Smacznego! Artykuł Amore pomidore, czyli dżem pomidorowy pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmajeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule -4-5 dużych ogórków kiszonych -1 szklanka soku z kiszonych ogórków -4 łyżki ketchupu -1 łyżka koncentratu pomidorowego -olej do smażenia Przygotowanie --> Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do mięsa. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej(...)dodatkiem oleju podsmażamy pieczarki z cebulą. Ogórki kroimy w kostkę. Na mięsie układamy pieczarki z cebulą i pokrojone ogórki. W misce mieszamy sok z ogórków, ketchup i koncentrat pomidorowy. Zalewamy karkówkę z warzywami. Naczynie z mięsem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. --> Smacznego Post Karkówka z kiszonymi ogórkami pojawił się poraz pierwszy
Marta GotujeBył już przepis na naturalny sok pomidorowy , zatem teraz czas na sok pomidorowy doprawiony do smaku ziołami. Można go miesiącami przechowywać w słoikach lub butelkach i sięgać wtedy, gdy przyjdzie nań ochota. Wykonanie nie jest trudne, trzeba tylko zaopatrzyć się w gęste metalowe sito i trzepaczkę rózgową, które ułatwią nam pracę. Składniki (na 7 słoików o pojemności
Weekendy w domu i ogrodziełyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 szklanki (500 ml, 500 g) przecieru pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ok. 1 łyżeczka oregano ok. 1 łyżeczka bazylii ok. 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Dodatkowo(...)aromaty przeszły sobą. 5) Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu
Fitsweet.megołąbki chcesz zamrozić po godzinie wyciągnij je z piekarnika i włóż do zamrażarki, kiedy ostygną. Składniki (sos): 4 – 5 dużych pomidorów 1 czerwona papryka 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia Sposób przygotowania: Pomidory obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Paprykę pokrój w kostki. Wszystkie składniki zblenduj na gładki sos – jeśli Twój blender nie poradzi
Via GustoWiosną i jesienią, gdy w tunelu pomidory już nie dojrzewają, czyli wtedy, gdy tęsknię za smakiem pomidorów, ratuję się kupnym sokiem pomidorowym. W tym roku pomyślałam, że zrobię własny. Wtedy będę wiedzieć, co w nim naprawdę się znajduje 😊 Składniki : pomidory (dowolna ilość i dowolne odmiany) Pomidory pokroić na kawałki, usuwając stwardniałe piętki i brzydkie elementy. Nie trzeba usuwać skórek
Weekendy w domu i ogrodzieMięso mielone to żadna nowość, ale jeśli są to smażone pulpeciki z niespodzianką w środku, to już coś innego. A jeśli jeszcze zapieczemy w sosie pomidorowym to już zmienia nam się danie. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniePamiętajmy, że oprócz smaku śledzie w curry wyglądają też bardzo apetycznie :) Składniki na śledzie w curry: 6 płatów śledziowych 5 średniej wielkości cebul 3 łyżeczki curry 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 łyżki majonezu 2 łyżki oleju do smażenia Przepis na śledzie w curry: Płaty śledziowe dokładnie myjemy pod bieżąca wodą, a następnie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 2 godziny(...)wymieniając w międzyczasie wodę. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę. W momencie jak cebula nam się już zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy (słoiczek po koncentracie płuczemy odrobiną wody i dodajemy na patelnię, aby sos się nie przypalił). Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy 3 łyżeczki curry. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!