zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:258/1190)

Zapiekanka makaronowa z pomidorami 284

Składniki na 2-3 większe porcje: ok 150 g makaronu rurki 3-4 duże dojrzałe pomidory Winiary sos Boloński z cebulą i bazylią (lub mały koncentrat pomidorowy i przyprawy) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka wody 1 łyżka masła i 2 łyżki oleju ok 100 g startego żółtego sera Przygotowanie: Makaron ugotuj w lekko posolonej(...)rozpadać. Dodaj marchewkę. Duś kolejnych kilka minut. Do pomidorów wlej szklankę wody i wsyp proszek na sos. Dokładnie wymieszaj. Gotuj 2-3 minutki. Zamiast sosu możesz dać mały koncentrat pomidorowy i przyprawy w ilości wg uznania: sól, pieprz, bazylię. Do naczynia żaroodpornego przełóż połowę makaronu i polej połową sosu. Przemieszaj. Posyp połowa startego na dużych oczkach sera żółtego. Wysyp resztę

Anioszek w kuchni
Pulpety z marchewką w sosie pomidorowo-paprykowym z ciecierzycą 263

mielonego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego  1 łyżeczka ziół prowansalskich 100 g ciecierzycy  2-3 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 4-5 łyżeczek mąki pszennej 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego po 1 łyżce masła i oleju do smażenia ok 500 ml dobrze doprawionego rosołu (ja wykorzystałam ten po ugotowaniu mięsa do pasztetu , był zbyt smaczny, by się miał zmarnować(...)mięso się zetnie, przemieszaj wszystko. Sos sam zgęstnieje dzięki mące. Duś do miękkości mięsa - ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wsyp zioła prowansalskie, dobrze wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty, dolej trochę ciepłej wody. Jeśli chcesz zyskać bardziej paprykowy smak dodaj jeszcze trochę mielonej papryki. Duś jeszcze kilka minut

Anioszek w kuchni
Gulasz z dorsza po węgiersku 188

zdrowo odżywiać, obowiazkowo włącz do menu ryby. To nieskomplikowane danie robi się naprawdę szybko i smakuje obłędnie.   Składniki: 400 g filetów z dorsza 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50-100 g boczku 3 średnie ziemniaki 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól, pieprz sok z cytryny 2 szklanki wywaru z warzyw 1-2 czerwone papryki Wykonanie: filety(...)oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki pokrojony w kostkę boczek częściowo stopić, dodać pokrojoną w kostke cebulę i paprykę, lekko podsmażyć, dodać 1-2 łyżeczki papryki i koncentrat pomidorowy, zagotować z wywarem. Dodać ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki i dusić pod przykryciem, aż będa miękkie. Pod sam koniec dołożyć na 2-3 minuty rybę, aż dojdzie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zakupy on-line, obiad w realu ! - ( makaron z pulpetami w sosie paprykowo-pomidorowym ) 172

bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM  Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej

kolorowotorcikowo
Sos pomidorowy do pizzy 258

pomidorowy do pizzy i nie tylko. Robiąc własną pizze nie możemy nie dodać do niej sosu. Mało tego sos pomidorowy jest jednym z najważniejszych składników, dlatego musi być zrobiony z dobrych/sprawdzonych pomidorów. Sos można pozostawić bez blendowania. Wtedy zachowa on cząstki pomidorów i urok domowego podania

Mohiella
Pizza hawajska, z szynką i ananasem 248

szklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 300 ml passaty pomidorowej 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano (lub 2-3 gałązki świeżego) 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2-3 gałązki świeżego) sól, cukier i pieprz do smaku

DefinicjaSmaku
Pomidorowe placki z twarogu 149

doskwiera nam na tyle, że nie zamierzamy długo czekać na posiłek.  Świetnie w takiej sytuacji sprawdzają się placki z twarogu- pożywne, sycące i przede wszystkim smaczne! Domowy sok pomidorowy zblendowałam z serkiem, następnie upiekłam, co dało początek pysznym placuszkom. PRZREPIS: 100g twarogu łyżka mąki amarantusowej 2 łyżki mąki ryżowej białko jajka 50g soku pomidorowego łyżka sezamu przyprawy: pomidory suszone

healthy dreams
Ciecierzyca po bretońsku 191

fasolki po bretońsku. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: cała noc do moczenia ciecierzycy + 45 minut Składniki: Szklanka ciecierzycy 2 duże podwędzane kiełbasy Puszka pomidorów krojonych Mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki wody Łyżka oleju do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, ostra papryka, majeranek Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy(...)dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dwie minutki i dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy kilka minut i dorzucamy pomidory w puszce. Przesmażamy i przelewamy do ciecierzycy. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w ½ szklanki wody i dolewamy do garnka.  Doprawiamy całość i dusimy co najmniej kwadrans pod przykryciem. Ciecierzyca po bretońsku jest gotowa do jedzenia. Smacznego

Kolizje Smaków
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 203

roladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki  2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol  pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób  przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy na ok 1-1,5 cm plasterki, po czym każdy plaster rozbijamy(...)7.Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Klopsy w sosie pomidorowym 163

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko około 4 łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do panierki) 1 litr przecieru pomidorowego oregano sól, pieprz 3 listki laurowe papryka słodka papryka ostra  cukier olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do wystudzenia(...)formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu

Qchnia po prostu
Lasagne 204

duże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek 500 g tartej(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy oregano, bazylią, tymiankiem, chilli, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i całość przesmażamy/dusimy około 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 2. Teraz przygotowujemy sos beszamelowy

My Culinary Art
Ryżowo-marchewkowe kulki z sosem pomidorowo-cukiniowym 153

jajka sól, świeżo mielony pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego mąka ziemniaczana do obtoczenia sos: 1 mała cukinia 1 średnia cebula 2 średnie ząbki czosnku ok. 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie liście laurowe 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować na sypko, przestudzić.  Marchew obrać, opłukać, pokroić w niewielkie słupki. Dodać do ryżu wraz(...)posiekać drobno. Cukinię opłukać i pokroić w większą kostkę lub ćwierćplasterki. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię i liście laurowe, przesmażyć przez 2-3 minuty. Wlać sok pomidorowy, przyprawić do smaku. (Można dolać wodę do sosu, jeśli ktoś lubi delikatniejsze smaki.) Gotować 2-3 minuty, cukinia powinna być al dente. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zwilżonymi woda

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie po sułtańsku 224

wigilijnej, może być istotne, bo robimy dzień wcześniej, a potem tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina(...)obrać i pokroić w piórka, a potem przekroić je w połowie, jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków cebuli. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju.  Do cebuli dodać przecier pomidorowy, odsączone rodzynki, sambal oelek oraz cynamon. Dusić ok. 10 minut. Całość ma lekko perkotać. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo dodamy śledzie, które są z natury słone

Weekendy w domu i ogrodzie
Meksykańskie enchiladas 165

Dzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli

Wyprawy kulinarne
Klopsiki cielęce w sosie pomidorowym z kuskusem 249

można zrobić z mięsa mielonego? Zamiast tradycyjnego mielonego proponuję pyszne cielęce klopsiki w sosie pomidorowym. A zamiast ziemniaków jako dodatek do dania głównego proponuję kaszę kuskus. Czytaj więcej

Ana Mari's world