bakalie i trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej
kolorowotorcikowopomidorowy do pizzy i nie tylko. Robiąc własną pizze nie możemy nie dodać do niej sosu. Mało tego sos pomidorowy jest jednym z najważniejszych składników, dlatego musi być zrobiony z dobrych/sprawdzonych pomidorów. Sos można pozostawić bez blendowania. Wtedy zachowa on cząstki pomidorów i urok domowego podania
Mohiellaszklanki letniej wody 7-8g suchych drożdży lub 25g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek sos 300 ml passaty pomidorowej 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano (lub 2-3 gałązki świeżego) 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2-3 gałązki świeżego) sól, cukier i pieprz do smaku
DefinicjaSmakudoskwiera nam na tyle, że nie zamierzamy długo czekać na posiłek. Świetnie w takiej sytuacji sprawdzają się placki z twarogu- pożywne, sycące i przede wszystkim smaczne! Domowy sok pomidorowy zblendowałam z serkiem, następnie upiekłam, co dało początek pysznym placuszkom. PRZREPIS: 100g twarogu łyżka mąki amarantusowej 2 łyżki mąki ryżowej białko jajka 50g soku pomidorowego łyżka sezamu przyprawy: pomidory suszone
healthy dreamsfasolki po bretońsku. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: cała noc do moczenia ciecierzycy + 45 minut Składniki: Szklanka ciecierzycy 2 duże podwędzane kiełbasy Puszka pomidorów krojonych Mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ szklanki wody Łyżka oleju do smażenia Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, ziele angielskie, liść laurowy, oregano, ostra papryka, majeranek Ciecierzycę zalewamy wodą i zostawiamy(...)dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy dwie minutki i dorzucamy kiełbasę pokrojoną w plasterki. Całość smażymy kilka minut i dorzucamy pomidory w puszce. Przesmażamy i przelewamy do ciecierzycy. Koncentrat pomidorowy rozpuszczamy w ½ szklanki wody i dolewamy do garnka. Doprawiamy całość i dusimy co najmniej kwadrans pod przykryciem. Ciecierzyca po bretońsku jest gotowa do jedzenia. Smacznego
Kolizje Smakówroladki o pomidorowo - serowo - winnym smaku. Składniki : ok kilogram karkówki lub mięsa od szynki 2 cebule 1 większy serek ziołowy ok 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 sok pomidorowy olej sol pieprz słodka papryka czerwona w proszku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy i kroimy na ok 1-1,5 cm plasterki, po czym każdy plaster rozbijamy(...)7.Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy na smak i ewentualnie doprawiamy. Gdy mięso jest miękkie wyłączamy
Kulinarnie z Polką na KresachSkładniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko około 4 łyżek bułki tartej (dodatkowo bułka tarta do panierki) 1 litr przecieru pomidorowego oregano sól, pieprz 3 listki laurowe papryka słodka papryka ostra cukier olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania: Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Odstawiamy do wystudzenia(...)formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej a następnie obsmażamy klopsy z każdej strony na złoty kolor. W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy, gdy zaczyna bulgotać przekładamy do niego podsmażone klopsy. Dodajemy do sosu oregano, listki laurowe, paprykę słodką i ostrą, odrobinę cukru i sól do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu
Qchnia po prostuduże cebule, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 6 średniej wielkości pomidorów, obranych ze skórki, pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w proszku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek 500 g tartej(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut, aż cebulka zmięknie. Dodajemy czosnek i mięso, smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy oregano, bazylią, tymiankiem, chilli, cukrem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i całość przesmażamy/dusimy około 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok. 2. Teraz przygotowujemy sos beszamelowy
My Culinary Artjajka sól, świeżo mielony pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego mąka ziemniaczana do obtoczenia sos: 1 mała cukinia 1 średnia cebula 2 średnie ząbki czosnku ok. 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie liście laurowe 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju sól, pieprz do smaku Ryż ugotować na sypko, przestudzić. Marchew obrać, opłukać, pokroić w niewielkie słupki. Dodać do ryżu wraz(...)posiekać drobno. Cukinię opłukać i pokroić w większą kostkę lub ćwierćplasterki. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać cukinię i liście laurowe, przesmażyć przez 2-3 minuty. Wlać sok pomidorowy, przyprawić do smaku. (Można dolać wodę do sosu, jeśli ktoś lubi delikatniejsze smaki.) Gotować 2-3 minuty, cukinia powinna być al dente. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zwilżonymi woda
Codzienna kuchnia niecodziennawigilijnej, może być istotne, bo robimy dzień wcześniej, a potem tylko przekładamy do salaterki i podajemy na stół :) Składniki : ok. 400 g płatów śledziowych spora cebula 150 ml przecieru pomidorowego (ja użyłam sosu własnej roboty z pomidorków koktajlowych , ale można użyć kupnego) pół łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. sambal oelek 100 g rodzynek wrzątek sól czarny pieprz szczypta (dosłownie odrobina(...)obrać i pokroić w piórka, a potem przekroić je w połowie, jeśli ktoś nie lubi zbyt dużych kawałków cebuli. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, odsączone rodzynki, sambal oelek oraz cynamon. Dusić ok. 10 minut. Całość ma lekko perkotać. Doprawić do smaku solą (nie za dużo, bo dodamy śledzie, które są z natury słone
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj znów słonecznie, pysznie i sycąco. Przy tym nieco pikantnie, ale jak zawsze smacznie. Miałem dzisiaj ochotę na kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli
Wyprawy kulinarnemożna zrobić z mięsa mielonego? Zamiast tradycyjnego mielonego proponuję pyszne cielęce klopsiki w sosie pomidorowym. A zamiast ziemniaków jako dodatek do dania głównego proponuję kaszę kuskus. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpotrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy(...)warzywa. Podlewamy pół szklanki wody i dusimy do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą, aby warzywa się nie przypaliły. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze kilka minut. W półmisku układamy warzywa na zmianę z rybą. Na wierzchu powinny być warzywa
e-PrzepisyKulinarnedzisiaj. Zapraszam na fasolkę po bretońsku. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram fasoli jaś, 300 gram kiełbasy śląskiej, 150 gram wędzonego surowego boczku, 1 puszki pomidorów, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 3 liści laurowych, 2 łyżeczek suszonego majeranku, łyżeczki suszonego cząbru, 2 łyżeczek mielonej papryki słodkiej, pęczka natki pietruszki, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Fasolka(...)laurowe, 2 łyżeczki suszonego majeranku, łyżeczkę suszonego cząbru i 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej. Całość doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem także zawartość jednej puszki pomidorów i 5 łyżek koncentratu pomidorowego. Całość doprowadziłem do wrzenia, a następnie gotowałem na małym ogniu przez 2 godziny, uzupełniając ilość wody, gdyby nadmiernie odparowała. Po tym czasie dodałem do garnka pół pęczka posiekanej natki pietruszki
Wyprawy kulinarnewykorzystać je w całości i upiec z dodatkami w formie zapiekanki tak, jak kiedyś wykorzystałam naleśniki ze szpinakiem do zapiekanki z porami . Efekt? Zobaczcie :) Składniki : 6 naleśników jaglanych sos pomidorowy 5-6 liści kapusty toskańskiej (cavolo nero; może być jarmuż) 200 g dyni pół czerwonej papryki jalapeno lub inne chili cebula ok. 100 g żółtego sera typu gouda pół wędzonej(...)ogniu tak długo, aż zmiękną. Do dyni dorzucić cebulę, jalapeno i kapustę toskańską. Całość poddusić. Naleśniki rozłożyć na okrągłej formie dopieczenia. Użyłam formy do tart. Na naleśniki wyłożyć sos pomidorowy (jego ilość to kwestia gustu). Na sos wyłożyć podduszone warzywa. Na wierzchu ułożyć kawałki wędzonej makreli i sera. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podawać gorące. ------- Podobne
Weekendy w domu i ogrodzie