zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:252/1187)

Pomidorowa z mozzarellą 150

Doskonała, kremowa zupa pomidorowa. Idealna jako I danie. Pierwszy raz jadłam ją w greckiej restauracji w Monachium, ale jest tak popularna, że dostaniecie ją w każdej innej szanującej się monachijskiej knajpie. Występuje pod nazwą - Tomatencreme Suppe mit Mozzarella. pamiętam, że wtedy niezbyt mi smakowała, bo przyzwyczajona byłam do innej pomidorowej, takiej polskiej, z makaronem i pływającą marchewką, posypaną(...)koncentrat, jeszcze raz krótko zagotować i zestawić z ognia. Podawać od razu bardzo gorące, w niewielkich bulionówkach lub filiżankach posypane kostkami mozzarelli i ozdobione świeżą bazylią. Smacznego!   Czerwoną zupę pomidorową zgłaszam do akcji Panti

Kuchnia Prezydentowej
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 114

Zupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej(...)koncentracie i też trochę inny jest sposób jej przyrządzania. Świeże pomidorki najpierw podsmażone są z cebulką i czosnkiem, następnie zalane bulionem i zblendowane na gładki krem. Dzięki temu zupa jest gęsta i kremowa. Jednak gęstość dopasowujemy do własnych preferencji poprzez dodanie odpowiedniej ilości bulionu. Zupa jest bardziej aromatyczna od tradycyjnej pomidorówki i czuć w niej smak prawdziwych pomidorów. Gotowa

Kuchnia MagdaLeny
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 114

Zupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej(...)koncentracie i też trochę inny jest sposób jej przyrządzania. Świeże pomidorki najpierw podsmażone są z cebulką i czosnkiem, następnie zalane bulionem i zblendowane na gładki krem. Dzięki temu zupa jest gęsta i kremowa. Jednak gęstość dopasowujemy do własnych preferencji poprzez dodanie odpowiedniej ilości bulionu. Zupa jest bardziej aromatyczna od tradycyjnej pomidorówki i czuć w niej smak prawdziwych pomidorów. Gotowa

Kuchnia MagdaLeny
Zupa pomidorowa 109

Dzisiaj zaproponuję zdrową i smaczną zupę pomidorową z makaronem ryżowym. Makaron świetnie zastępuje tradycyjny. Głównym składnikiem zupy są świeże pomidory dzięki czemu przewyższa smakiem i aromatem zupę z koncentratem pomidorowym. Jako ciekawostka zupa w takim wydaniu jest popularna w całej Ameryce. Składniki 6 dużych pomidorów, obranych i zmiksowanych( sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry) … Czytaj dalej Zupa

gotuj ze mną
Zupa pomidorowa z passatą 168

smakują obłędnie, przygotowuję pomidorową ze świeżych przetartych pomidorów. Wspaniale smakuje z dodatkiem makaronu lub ryżu i listkiem bazylii lub posiekanej natki czy koperku. Dziś u mnie na obiad zupa pomidorowa(...)bazie kurczaka, warzyw i passaty. Wspaniała, tradycyjna, klasyczna i smaczna. Podaję ją dziś z makaronem, jutro wybór padnie z pewnością na ryż. Zupę można zaprawić śmietaną lub jogurtem, dziś u mnie bez takich dodatków. Zupa pomidorowa na drobiu, włoszczyźnie i passacie z dużą ilością lubczyku. Wspaniały obiad! Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 1 cebula – nie obieram

Zasmakuj Kuchni
Orientalna pomidorowa z soczewicą i ciecierzycą 131

byście wybrali, z ciecierzycą czy z makaronem? Zupa to fajne danie na obiad , które często kombinuję z plackami lub naleśnikami. Dzieci są zadowolone, małżonek też jak długo zupa jest na kolację, a nie na obiad. Mój S. nie najada się zupą na obiad. Ale lekka zupa na kolację zadowoli go całkowicie. Orientalna pomidorowa Składniki: 1kg pomidorów, kiściowe i koktajlowe(...)wsyp garnka. Wlej bulion z kurczaka, zmiksowane warzywa, dodaj przyprawy i gotuj zupę przez 25 minut. Soczewica powinna się lekko rozgotować i naturalnie zagęścić zupę. Jakoś nie lubię zasmażek z mąki, więc zagaszam zupy ( jeśli akurat mam ochotę) gęstą śmietaną lub mascarpone lub właśnie soczewicą. Dopraw pomidorową solą, natką pietruszki i oliwą. Rozgrzej patelnię, wrzuć ugotowaną ciecierzycę, po pół

codojedzenia
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 161

ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże(...)całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do śmietanki dodajemy ok. 3 łyżki zupy, by ją zahartować, a następnie wlewamy do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy wsypujemy bazylię, dodajemy sól i pieprz, przekładamy mięso odcedzone z bulionu i pokrojoną w plastry marchew. Całość gotujemy ok. 10 minut. Gotowe! :)   Zupę można podać klasycznie z makaronem, ja najbardziej lubię jeść

Cooking Monster
Zupa pomidorowa z tortellini + film 87

Zupa pomidorowa przygotowana na bulionie, z pomidorami z puszki i pierożkami tortellini to świetnia propozycja dla wszystkich amatorów kremowych zup. Zupa jest łagodna, bardzo kremowa i smaczna, doskonale komponuje się z tortellini o ulubionym smaku.     składniki na 3 porcje opakowanie tortellini o dowolnym smaku ( 250 g ) 2 puszki pomidorów całych lub krojonych ( puszka 400 g ) 3 szklanki(...)minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy, solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano. Gotową zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Lekko przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Tortellini gotujemy w garnku z lekko osolonym wrzątkiem według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzamy lub wyjmujemy łyżką cedzakową. Tak przygotowaną zupę podajemy z tortellini.   Artykuł Zupa pomidorowa z tortellini + film

Smakowite Dania
Zupa pomidorowa z cieicerzycą 123

Zupa pomidorowa jest przepyszna, można je robić na różne sposoby. Jednym z nich jest dodanie ciecierzycy, która jest bardzo zdrowa. Do garnka wlać olej i wrzucić obrane i pokrojone drobno warzywa, lekko je podsmażyć. Wlać wodę i wywar, lub kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować, dodać pomidory z puszki, passatę. Gotować na małym ogniu(...)minut. Co jakiś czas mieszając. Gdyby zupa wyszła trochę za gęsta dolać wody, zagotować i doprawić w razie potrzeby. Na koniec można dodać śmietanę, ale to nie jest konieczne. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Pomidorowa zupa z pstrągiem i krewetkami 112

Uwielbiam zupy pomidorowe w każdym wydaniu, te z dodatkiem ryb i owoców morza szczególnie, gdyż to moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani(...)lepszej zupy pomidorowej niż ta. Przysięgam! Składniki (na 2-4 porcje): 1 cebula 2 ząbki młodego czosnku 1/3 papryki czerwonej 400 gram pomidorów z puszki marki Łowicz 3 łyżki przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego 3 łyżki makaronu drobnego: gwiazdki, kuleczki 300 gram filetu z pstrąga łososiowego 6-8 krewetek

Mango Papaja
Zupa pomidorowa z warzywami 115

którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami Znam ją z dzieciństwa. Tak wyglądała typowa pomidorowa gotowana przez moją babcię. Zdrowa zupka, która dostarcza wiele witamin i jest pożywna.   Inne zupy… ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa Kartoflanka ** Zupa pieczarkowa ** Zupa ryżowa   (adsbygoogle

Kulinarny S.O.S.
Zupa pomidorowa z warzywami 115

którzy są przyzwyczajeni do klasycznej pomidorowej z ryżem lub makaronem, polecam małą odmianę, czyli zupę pomidorową z warzywami Znam ją z dzieciństwa. Tak wyglądała typowa pomidorowa gotowana przez moją babcię. Zdrowa zupka, która dostarcza wiele witamin i jest pożywna.   Inne zupy… ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa Kartoflanka ** Zupa pieczarkowa ** Zupa ryżowa   (adsbygoogle

Kulinarne S.O.S.
Zupa pomidorowa z korzeniem imbiru i pietruszką 122

zupę pomidorową z korzeniem imbiru. Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu. Co nam trzeba: - korpus lub udko z kurczaka - Vegeta - koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki - natka pietruszki - włoszczyzna - korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy - śmietana 12 volt/ opcjonalnie - ryż Gotujemy korpus w wodzie. Do powstałej bazy dodajemy włoszczyznę, jak się chwilę pogotuje to dodajemy koncentrat pomidorowy. Osobno zagotowujemy(...)ryż. Na koniec gotowania, ok. 5minut przed nałożeniem zupy do talerzy, wkładamy kawałek korzenia imbiru do garnka. Przyprawić Vegetą do smaku. Zupę podajemy posypaną natką  pietruszki. Opcjonalnie jak kto lubi można zabielić śmietaną. Smacznego

upichcona
Zupka pomidorowa dla niemowlaka (od 9 miesiąca) 353

wielu osób słyszałam już, że wszystkie dzieci lubią zupę pomidorową, nawet niejadki. I choć w uniwersalne gusta kulinarne nie wierzę, to nawet mój syn, który nie lubi pomidorów, zupę pomidorową zajadał ze smakiem od najmłodszych lat. Zupkę pomidorową z bazylią można wprowadzić do diety niemowlaka w 9 miesiącu życia. W sezonie do przygotowania zupki pomidorowej

Dieta bez mleka
Piątek: Najlepsza pomidorowa z ravioli szpinakowym 108

dlatego jest też częstym gościem u nas w domu. W zasadzie zawsze mamy w lodówce zamrożoną porcję sosu pomidorowego, z którego można na szybko zrobić pomidorową. Pomidorową jadamy w formie zupy-kremu, gęstego, zawiesistego, który robimy z czterech składników: pulpy pomidorowej (im lepszej jakości tym lepiej), cebuli, czosnku, liścia laurowego oraz masła. Sposób przygotowania polega na długim(...)się wspaniale słodki i nie wymaga żadnych ulepszaczy w postaci miodu, czy cukru. Niezwykle ważnym składnikiem jest masło, gdyż nadaje ono kremowi jedwabistej gładkości, połyskując złotem na powierzchni zupy. Pomidorową podajemy zwykle z makaronem, w zasadzie z każdym rodzajem, nie muszą to być nitki. Kiedy zabieramy zupę do pracy, dla większej sytości, zanurzamy w niej ravioli szpinakowe. Tym razem

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania