papryka w proszku pieprz warzywa: cebula/cebula czerwona ogórki konserwowe/kiszone lub surowe 2-3 pomidory ok. połowa małej kapusty pekińskiej ok. połowa małej czerwonej kapusty papryka konserwowa (opcjonalnie) sos pomidorowy (passata) ok. 100 ml przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, sól, pieprz ok. 150 g mozzarelli lub żółtego sera do zapiekania olej do smażenia Najlepsza Domowa Pizza Kebab - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy(...)nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, odrobinę solimy, dodajmy pieprz, czosnek w proszku i posypujemy startą mozzarellą lub żółtym serem. Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki
Słodka Stronasycące. Danie podałam na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice . Składniki: 0,5 kg fileta z indyka 6 pomidorów 3 cebule 3 duże marchewki 200 ml gęstego przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku tymianek do smaku oregano do smaku Wykonanie: Mięso wymyć(...)patelni przełóż do garnka, zalej 2 szklankami bulionu, dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość duś do miękkości warzyw i mięsa. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy. W razie potrzeby dopraw danie do smaku pieprzem i solą. Smacznego
Krakowskie smaki Aniomowy ketchup, czy też sos pomidorowy z pieczoną dynią i suszonymi śliwkami, jakby go nie nazywać, jest pyszny :) Na rynku mnóstwo dojrzałych pomidorów i dyni, koniecznie zróbcie ten domowy ketchup! Aromatyczny, zdrowy i bez konserwantów. Zdecydowanie domowy ketchup Nr 1 wśród tych, które robiliśmy do tej pory. Znakomity dodatek do potraw wytrawnych, nam szczególnie przypadł do gustu z karkówką wołową(...)długo duszoną w porto, z jajkiem przepiórki, grillowaną cukinią i rukwią wodną. Z pomidorów usuwamy skórki i gniazda nasienne, które są znakomitym surowcem do przygotowania domowego octu pomidorowego. Polecamy :) Deseczki: MeryLu handmade Porcje: 14 słoików 0,25 l Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów, 500 g dyni, 350 g białej cebuli, 150 g suszonych śliwek
SzczyptaSmaQZachciało nam się przecieru pomidorowego na zimę, bo wiadomo - taki domowy jest naj, naj, naj pod każdym względem. Wadą jest natomiast czas, który trzeba poświęcić, aby uzyskać odpowiednio gęsty przecier. Pierwszą partię pomidorów przerobiłam w sposób tradycyjny, odparowując nadmiar soku przez powolne gotowanie, co oczywiście zajęło sporo czasu. Przy kolejnej całkiem pokaźnej porcji pomidorów szlag mnie jasny trafił i wykorzystałam(...)pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować. Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić papryką i ulubionymi ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można je jeszcze dodatkowo odparować przez 15 - 30 minut. Gorący, cały czas gotujący się przecier rozlać do czystych, wyparzonych słoików. Napełnione słoiki, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy
Życie zamknięte w smakuostatnio obiecałam podaję wam przepis, a w zasadzie dwa przepisy na zawekowanie ogórków na zimę. Pierwszy przepis to ogórki z przecierem pomidorowym, które robiłam już w zeszłym roku. Teraz zrobiłam je z podwójnej porcji, ponieważ bardzo nam smakowały. Są miękkie i lekko octowe, w sam raz jako dodatek
Marta GotujeWiele jest odmian zup pomidorowych. Moja zupa pomidorowa nigdy nie jest taka sama. Tą proponuję z białym wytrawnym winem. Składniki puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 główka czosnku sól pieprz szklanka wina białego wytrawnego zioła tymianek i bazylia Główkę czosnku przekrój na pół. Oliwę rozgrzej w rondlu
AZgotuj!zdrowa i sycąca. CUKINIA FASZEROWANA TOFU MARYNOWANYM W TAMARI przepis autorski // 1 porcja ~średnia cukinia, ok. 300-400g ~1/2 kostki tofu marynowanego w tamari Polsoja ~2 łyżki passaty pomidorowej (lub w ostateczności keczupu, ale wybierzcie taki z dobrym składem!) ~3 łyżki posiekanego koperku i / lub natki z pietruszki ~sól, pieprz, inne ulubione przyprawy ~ząbek czosnku Z cukinii odkrajamy
chili & sugarmleka kokosowego 1 ząbek czosnku 4-5 cm kawałek imbiru liście kafir lub sok z cytryny sól, pieprz cayenne, pieprz cytrynowy kumin na czubek noża 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego chili - opcjonalnie olej zielenia - kolendra lub szczypiorek Wykonanie: filety z dorsza przy pomocy specjalnego, giętkiego noża pozbawić skóry. Pokroić w 2-cm kostkę. Skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem(...)kawałki czosnek i imbir obrać, następnie pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dołożyć cukinię i podsmażać razem przez 3-4 minuty. Rozprowadzić koncentrat pomidorowy, dolać mleko kokosowe i dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia dodać kawałki dorsza, pogotować kilka minut, wyłączyć ogień i zostawić całość pod przykryciem na płycie, by ryba doszła podawać z ryżem basmati, posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukinie 1 opakowanie suszonej okry 3 duże pomidory paprykowe 3 ząbki czosnku pęczek bazylii zioła prowansalskie sól pieprz 1 łyżka brązowego cukru mielona ostra papryka 1 mały koncentrat pomidorowy olej lub oliwa z oliwek lub olej po suszonych pomidorach 1 łyżeczka octu Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w dosyć grube kawałki. Suszoną okrę gotujemy w wodzie z łyżeczką octu(...)kolejności od najtwardszego. Ja lubię je kiedy są bardziej chrupiące więc nie duszę ich bardzo długo. Na koniec dodaję ugotowaną okrę i pokrojone w grubą kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy oraz drobno pokrojony czosnek. Jak wszystko się ładnie połączy dodaję posiekaną bazylię, zioła prowansalskie i resztę przypraw. Całość nie zajmuje mi więcej niż 30 minut. Najlepiej smakuje kiedy smaki się
Jemy Pijemyfiletu z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 czubate łyżki posiekanego imbiru 1/2 cytryny-bio 2-3 łyżki neutralnego oleju 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300-400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka miodu sól Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, następnie pokroić w 2-cm kostkę. Cebulę, czosnek i imbir obrać. Cebulę pokroić w piórka(...)imbir, 1 łyżkę soku z cytryny, kumin, pieprz cayenne i 1 łyżkę oleju dokładnie wymieszać resztę oleju rozgrzać na patelni i mięso kurczaka podsmażyć 5-6 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i krótko poddusić. Podlać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem następne 4-5 minut. Sos doprawić pieprzem cayenne, sokiem z cytryny, miodem, solą i kuminem. Można ewentualnie dodać chili
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!młode marchewki 0,5 kg pomidorów 1 kg karkówki 4 cebule sól do smaku pieprz do smaku domowa wegeta do smaku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Kapustę obrać z liści, oczyścić i wymyć. Wydrążyć z niej środek i pokroić na większe paski, przełożyć do garnka. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić(...)miękkości. Doprawić do smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, wymieszać i podawać gorące. Smacznego
Krakowskie smaki Aniczasu, kiedy wracamy później czy mamy mnóstwo rzeczy na głowie - wtedy myśli o robieniu zdjęć nie mają racji bycia! Dziś zapraszam Was na pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym, idealne jako dodatek do spaghetti! Bardzo polecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe), 2 małe ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 3/4 łyżeczki suszonego oregano, 1 jajko
Plate of Joyoleju łyżka cukru łyżeczka soli ok. 100 g mozzarelli (lub żółtego sera do zapiekania) ok. 150 g serka brie (naturalny) średni bukiecik brokułów garść pieczarek ok. 100 ml sosu pomidorowego oregano, sól, pieprz, czosnek w proszku Domowa Pizza z Brokułami i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml lekko ciepłej wody (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej, ponieważ(...)wodą i odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą oregano, czosnku, pieprzu i soli. Następnie posypujemy startą mozzarellą, wykładamy pokrojony serek brie posiekane w plasterki pieczarki oraz różyczki brokułów. Pizze pieczemy ok. 7-9 minut
Słodka Stronadziennej porcji ruchu. W programie zaproponowano świetne danie obiadowe, które od razu przypadło nam do gustu. Były to domowe ravioli nadziewane piersią indyka, ricottą, cukinią, szpinakiem i porem z pomidorowym sosem Marinara (w kształcie cukierków). Nam kształt cukierków nie wyszedł, więc zrobiliśmy ravioli w kształcie typowych poduszeczek :) Ravioli skradły smakiem nasze serca i na pewno często będziemy do nich
Moja Delicja