zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:261/1196)

Kluski biszkoptowe 101

Proste i szybkie kluseczki biszkoptowe o nieregularnych kształtach, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Są delikatne i mięciutkie, w sam raz do zup lub sosów. Kluski biszkoptowe polecam z zupą pomidorową, rosołem, gulaszem mięsnym, warzywnym (np. ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , pomidorowym.. Podgrzane z masełkiem i posypane natką, koperkiem też smakują. Możesz je dodatkowo posypać parmezanem na talerzu(...)średniej mocy palnika przez kilka minut, do miękkości. Porada. Kluseczki możesz szykować większe lub mniejsze. Te większe sprawdzą się do gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy. Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem

Zasmakuj Kuchni
Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami 93

Zupa pomidorowa w polskiej kuchni często zdarza się w poniedziałki...Przepis na pyszną pomidorową z lanymi kluseczkami. Artykuł Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Co zrobić z makaronu – 22 przepisy 166

pyszne, aromatyczne i wykwintne danie. Krewetki można zrobić ze spaghetti, ale warto zastąpić je drobnym makaronem, np. orzo. Zobacz przepis Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo, w którym kwaskowość pomidorów przełamuje słodka marchewka. Oryginalna wersja polskiego klasyka. Zobacz przepis Makaronowa sałatka caprese Kto lubi klasyczną caprese ten polubi również wersję z makaronem

Niedzielny kucharz
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 182

Uwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis) Składniki: 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis(...)miękkości warzyw. Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować. Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na talerz włożyć makaron, zalać zupą i dodać kleksa śmietany. Smacznego zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

O kuchni z uczuciem
Pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem 147

Lekkie przeziębienia depczą nam po piętach więc staram się gotować tak, by nie ułatwiać im sprawy. Najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy pełne przypraw. Mój dzisiejszy obiad to pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem z dodatkiem imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem. Pomidorowa zupa curry

Smaczny zeszyt
Zupa rozgrzewająca na dobry dzień 184

pietruszkę, paprykę, chilli, cebulę, paprykę czerwoną i chilli ( chilli można ominąć). Smażyć aż warzywa zmiękną i lekko się przesmażą. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Zagotować i wlać wszystko do garnka. Do zupy dodać fasolkę, kukurydzę i ziemniaki. Uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotować tak długo aż ziemniaki zmiękną. Smacznego, dziękuje Sylwunia

Kuchnia Pokoleń
Zupa pomidorowa 239

Zupa idealna na chłodne dni, jest rozgrzewająca i wyrazista w smaku:) Jest nieco odmienna od tradycyjnej zupy pomidorowej, ale jej baza jest taka sama jak naszych mam:) Składniki: 2 kostki rosołowe cielęce (lub dwie bulionetki), włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek pora, plasterek selera, 1,5 dużej cebuli, 3-4 ząbki czosnku, puszka pomidorów bez skórki, papryka czerwona, bazylia(...)wywar bd już gotowy, wyławiamy selera, pora i pietruszkę:) Dodajemy bulionetki lub kostki rosołowe. 2. Dodajemy puszkę pomidorów bez skórki. 3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do zupy. 4. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy ją na rozgrzany olej na patelnię. Smażymy aż będzie miała kolor złoty. Dodajemy do zupy. 5. Wyciskamy czosnek bezpośrednio do zupy

Kuchnia Pełna Pasji
GĘSTA POMIDOROWA Z PRZETARTYMI WARZYWAMI 208

Kocham pomidory i wszystko co pomidorowe :) Zupy, sosy, sałatki ... A, że często gotuję zupę pomidorową, staram się, aby za każdym razem miała ona trochę inny smak. Tym razem smak mojej zupy podkreśliłam zblendowanymi ugotowanymi warzywami (marchew, seler, pietruszka). Pomysł ten skradłam z bloga Asi : Kulinarne Szaleństwa Margarytki  i uważam, że jest rewelacyjny. Bo zazwyczaj marchewkę z zupy

Walijskie Pichcenie
Zupa pomidorowa 213

a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Na choroby? Zupka! Pomidorowa najchętniej :) ZUPA POMIDOROWA Składniki: - dowolne mięso drobiowe (najlepiej bardziej tłuste części - skrzydełka, nogi etc.) - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - kawałek selera - koncentrat pomidorowy - śmietana kwaśna 18% - 2-3 liście laurowe

Życie zamknięte w smaku
Pomidorowa zupa krem ze świeżych pomidorów 393

zupami na blogu. Dzisiaj kolejna moja propozycja na zupę ze świeżych pomidorów, tym razem zupa krem z pomidorów koktajlowych, dlaczego z takich? Gdyż nie trzeba ich parzyć, ani obierać z nich skórki, podczas duszenia same się rozpadają. Kilka dodatków w postaci świeżego tymianku, czerwonej cebulki i czosnku powoduje, że zupa jest bardzo smaczna i aromatyczna. Idealnie gładka, pyszna Pomidorowa(...)cebulki dodajemy pomidory koktajlowe dusimy je na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną. Wlewamy 1,5 szklanki wody zagotowujemy dusimy 15 minut na małym ogniu aż zupa zgęstnieje. Doprawiamy zupę pomidorową do smaku cukrem, solą i pieprzem, gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty. Miksujemy zupę blenderem, ja wlałam ją do szklanego blendera kielichowego, zmiksowałam aż stała się idealnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa z sakiewką 188

Kolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz prażoną cebulkę. Składniki dla 6 osób Zupa: 2l bulionu warzywno drobiowego 7 pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml przecieru pomidorowego Łowicz 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Pierożki: 300g(...)Pierożki gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Każdy polewamy odrobiną oliwy z oliwek.   3. Każdy pierożek wykładamy na talerz i polewamy ciepłą zupą pomidorową. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kuchnia w czekoladzie
Paprykowo-pomidorowa zupa krem 224

zupę krem. Jak każdą tego typu zupę można ją pododawać z różnymi dodatkami i przyprawiać na rozmaite sposoby. Może być słodkawa lub pikantna, z grzankami, groszkiem ptysiowym, świeżymi ziołami, usmażonym na chrupiąco boczkiem, śmietaną bądź po prostu z makaronem lub pieczywem. Możliwości jest wiele, jednak dziś nie wybrałam żadnej z powyższych. Jest jeszcze jeden sposób, by nadać tej konkretnej zupie(...)Jeśli rozpuścimy ją w zupie, otrzymamy fantastyczny, słonawy i dość ostry smak. Możemy też ją pokruszyć i posypać nią talerze z kremem. Tak czy tak, feta wspaniale się tutaj sprawdza. Taka zupa kojarzy mi się z kuchnią śródziemnomorską. Nie wiem do końca, na ile jest to trafne skojarzenie. Wydaje mi się, że pamiętam smak podobnej zupy z mojej dawnej podróży

Ratunku obiad
Zupa pomidorowa z soczewicą 77

ciemnym piwem –  krem z kalafiora  z posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie  co jeść na diecie ZUPA POMIDOROWA Z SOCZEWICĄ PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: 1 szklanka(...)soczewica zrobi się miękka. Wtedy dodaj do miseczki śmietaną i wlej do niej 3-4 łyżki gorącej zupy. Wymieszaj całość, hartując śmietanę, a następnie wlej do zupy. Na koniec dodaj świeże liście szpinaku, wyłącz grzanie pod garnkiem i wymieszaj. Jeśli planujesz jeść zupę na 2 razy, szpinak możesz dodać w 2 turach, tak aby listki zmiękły, ale pozostały jędrne. Blog

nietylkopasta.pl