możemy przygotować go z warzyw dostępnych przez cały rok. Warzywne leczo – składniki (na 3-4 porcje) 10 pieczarek 3 papryki cebula 5 marchewek 2 pietruszki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz majeranek olej kokosowy szklanka zielonego groszku (mrożony) Warzywne leczo – przepis Marchewkę i pietruszkę obieramy i dowolnie kroimy (np. w kosteczkę albo półplasterki). Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych(...)chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Całość dusimy aż warzywa odrobinę zmiękną. Dodajemy następnie paprykę, podlewamy odrobiną wody i wszystko razem dusimy ok. 10 minut. Dodajemy groszek, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dusimy wszystkie składniki razem jeszcze przez parę minut. Nasze warzywne leczo jest gotowe… smacznego! Post Warzywne leczo pojawił się poraz pierwszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SKŁADNIKI 500 g pulpy pomidorowej 200 ml czerwonego wina 6 pa ł ek kurczaka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 5 goździków 1 liść laurowy 3 gałązki świeżego rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di polpa di pomodoro 200 ml di vino rosso 6 fusi di pollo 2 scalogni
La grande e la piccola cuocawieprzowego (jak wyżej) 1 duża marchew 1 duża cebula 200 ml białego wina, najlepiej półsłodkiego, ewentualnie półwytrawnego 1 puszka pomidorów dobrej jakości lub 4 duże pomidory ok. 150g przecieru pomidorowego 2-3 łodygi selera naciowego ok. 100g boczku surowego wędzonego, albo jeśli macie dostęp – pancetty 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej(...)Wymieszać składniki na patelni razem, znów rozsunąć i dodać kolejną porcję mięsa – powtarzać, aż dodacie całe mięso. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać wino, podsmażać 5 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy oraz bulion. Dokładnie przemieszać i doprowadzić do wrzenia. Dodać pomidory z puszki lub świeże pokrojone w mniejsze kawałki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem około 2 godziny
Pociąg Do Kuchniktóre znakomicie smakują po przegryzieniu smaków i odgrzaniu następnego dnia. Gumbo ma tyle odsłon, ile kuchni domowych, w których się je robi (podobnie jak w Polsce bigos, czy sos pomidorowy we Włoszech). Jedno jest pewne - moje gumbo na pewno różni się od tego z Nowego Orleanu, bo tam do tej potrawy dodają owoce morza. Moje gumbo przygotowałam z kurczaka(...)porcje): podwójna pierś kurczaka pół pętka kiełbasy jałowcowej cebula łyżka mąki 3 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki pół puszki pomidorów bez skórki lub pół słoika przecieru pomidorowego płaska łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) płaska łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki suszonego oregano szczypta tymianku czarny pieprz sól Do garnka wlać pół litra wody. Zagotować. Pierś kurczaka pokroić na kawałki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 1 kg filetów z podudzi kurczaka 16 kawałków suszonych pomidorów 1 średnia cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 150 g śmietany 18% 1 kubek serka almette o smaku pomidorowym oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki pikantnej przyprawy do kurczaka 500 g makaronu trottole Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy
Qchnia po prostuktóre zwykle towarzyszy fasoli w moich daniach. Składniki (na 2-3 porcje): pół kiełbaski chorizo (dla podkręcenia smaku) 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka) cebula słoik przecieru pomidorowego chili 2 ząbki czosnku puszka fasoli lub 150 g suchej i wcześniej ugotowanej pół puszki kukurydzy łyżeczka nasion kolendry 2 ziarna zielonego kardamonu 2 łyżki słodkiego sosu chili suszone jalapeno(...)patelni podsmażyć chorizo. Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić do chorizo. Zeszklić. Na patelnię wrzucić mięso mielone i od razu je rozdrobnić. Podsmażyć na jasny brązowy kolor. Wlać przecier pomidorowy i dorzucić rozdrobnione świeże chili. Nasiona kolendry, kardamon i suszone chili zmielić w moździerzu. Dorzucić na patelnię. Do dania wycisnąć czosnek. Gdy całość zawrze, dorzucić odcedzoną i opłukaną fasolę oraz
Weekendy w domu i ogrodzieprzyspiesza proces tej potrawy, więc nie ma co narzekać. :) Przepis: (dla 3 osób) Składniki: 2,5 szklanki suchej fasoli ''Piękny Jaś'' lub 3 puszki fasoli 140 g koncentratu pomidorowego 750 ml bulionu warzywnego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie przyprawa do fasoli, cząber, pieprz, chilli, Wykonanie: 1. Jeśli używamy suchej fasoli, dzień przed(...)naszą potrawę podsmażamy cebulę na oleju, ale tylko do zeszklenia. 3. Do cebuli dodajemy 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy, przez 1 minutkę podsmażamy. Wlewamy bulion warzywny i mieszamy sos, do połączenia się bulionu z przecierem. Teraz jeśli używamy fasoli z puszki, odcedzamy i wkładamy
Mój pomysł napół wzdłuż i pokroić w poprzeczne cienkie paski. Dodać pora do cebuli, smażyć aż zmięknie. Następnie dodać mięso mielone, doprawić bazylią, papryką słodką, chilli, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Dodać umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki. Smażyć chwilkę, pieczarki tylko muszą puścić wodę. Nadzienie nie powinno być suche. Przygotowanie makaronu(...)każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić na bok. Sos pomidorowy – na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż cebulka nabierze złotego kolory. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub kostkę rosołową rozmieszaną w gorącej wodzie. Zagotować i doprać do smaku solą i pieprzem. Sos powinien mieć wyrazisty smak
Kuchnia Pokoleńłyżka soli 2 łyżki oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 50 dag ryżu (2 szklanki) świeża bazylia Sos: 1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz np. tutaj ) 3 łyżki oregano 3 ząbki czosnku sól do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki cukru(...)masła Sposób wykonania: Mięso kurczaka myjemy, nacieramy przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na kilka godzin do lodówki (np. na noc). Do garnka przelewamy przecier, dodajemy masło, koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy. Całość podgrzewamy mieszając do momentu aż masło się stopi. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy surowy ryż. Na nim układamy mięso a następnie całość zalewamy sosem. Wkładamy
Qchnia po prostuRyba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię
KuchniaWeDwoje.pljest właśnie ta druga przyczyna, o której pisałem na początku. Samo danie to kondensacja kuchni włoskiej czyli połączenie pizzy ze spaghetti. Składniki: - mąka - drożdże - woda - olej - makaron nitki - koncentrat pomidorowy - cebula - bazylia Wykonanie: Makaron gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę
Kryzysowa Książka Kucharskapodobnych składników tylko w bardzo bolońskim stylu. Makaron już nie varnishkes, ale kasha jest. Do tego pomidory w postaci kryzysowej, czytaj koncentrat. Składniki - makaron spaghetti - kasza gryczana - cebula - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu, który zazwyczaj znajduje się na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę gotujemy i podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy po swojemu
Kryzysowa Książka Kucharskastratę o smaku pizzy. Trochę w takim polskim stylu, bo z podsmażoną cebulą i pieczarkami. Moje pokolenie pamięta :) Dodając oregano zaby uzyskać charakterystyczny zapach. Składniki: - czerstwe pieczywo - mąka - koncentrat pomidorowy - pieczarki - cebula - oregano Wykonanie: Są dwie metody wykonania straty. Starsza zakłada układanie kromek chleba warstwowo na przemian z farszem. Druga, ta nowsza i moim zdaniem ciekawsza, to mieszanie pokrojonego(...)kostkę pieczywa z farszem. Taką też zastosowałem :) Cebulę i pieczarki kroimy i podsmażamy razem według starej polskiej receptury :) Dodajemy mąkę i mieszamy tworząc zasmażkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko z pokrojonym w kawałki czerstwym pieczywem. Masę wkładamy do formy, a ja do piekarnika nagrzanego na ok 180 stopni, na jakieś pół godziny. Ja miałem dwa rodzaje, ciemne i jasne
Kryzysowa Książka Kucharskawodzie i od razu dodajemy mąkę. Ugniatamy regulując ilość mąki lub wody, aby uzyskać zwarte miękkie ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk. Robimy cienki placek, smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy plasterkami czosnku. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 10 minut
Kryzysowa Książka Kucharskakapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy i dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy(...)małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Jeżeli będzie za dużo wody, możemy część odlać. Po tym czasie bigos doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy również przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez chwilę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne