wieprzowo-wołowego 100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama (click) , można też kupić w puszkach. 2 łyżki oliwy Skladniki na sos beszamelowy(...)tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany. Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać przecier pomidorowy, trochę wody , koncentrat i gotować na malutkim gazie ok 2 h. W razie potrzeby uzupelniać płyn, aby się nie przypaliło. Na koniec dodać sól. Beszamel
Mia Cucina Sofietadlatego dania z jej wykorzystaniem mają zapewnić dobrobyt w nadchodzącym roku. Co rok staram się przygotować soczewicę troszkę inaczej; tym razem dodałam liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy. Włoska potrawka z soczewicy na Nowy Rok Składniki na 6 porcji: 250 g zielonej soczewicy 2 średnie marchewki ½ cebuli 1 gałązka selera ½ szklanki białego wina 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)warzywka 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka przecieru pomidorowego woda Przygotowanie: Soczewicę pluczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie. W ostatniej wodzie zostawiamy do napęcznienia na 10 minut. Do garnka wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler, chwilę smażymy. Dodajemy odcedzoną soczewicę, wino, warzywko i zioła. Zalewamy
Mia Cucina Sofietazdradzę Wam nasz (a właściwie męża:)) ulubiony przepis na korniszony. Moja mama robiła je zawsze w tradycyjny sposób, jednak teściowa zdradziła mi swój sposób. Do przepisu dodała koncentrat pomidorowy, dzięki któremu ogórki kompletnie zmieniły smak. Mają idealne proporcje, są po prostu genialne!! Składniki: 2 kg małych ogórków, szklanka octu 10%, 4 szklanki wody, szklanka cukru, 3 czubate łyżki(...)soli, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 2-3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, 5 ziarenek czarnego pieprzu. Przygotowanie Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i zagotować, po czym ostudzić. Ogórki umyć, ponakładać do słoików, najlepiej o poj. 300ml. Zalać przestudzoną zalewą, szczelnie zakręcić. Pasteryzować
Z miłości do słodkościoleju z suszonych pomidorów. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku. Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Zioła posiekać, zmiksować wraz
Z miłości do słodkościłyżkę oliwy, dodać drobno posiekaną cebulkę, łodygę selera oraz czosnek. Gdy cebulka się ładnie zeszkli dodać mięso mielone. Do podpieczonego mięsa dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko zalać przecierem pomidorowym, doprawić solą i pieprzem a na koniec wsypać posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić. Do miseczki wsypać bułkę tartą, starty na tarce parmezan, ząbek posiekanego czosnku, kolendrę oraz ostrą
Zabawa smakiemmój S lubi, więc od czasu do czasu robię dla Niego takie bułeczki na ciepło. Tym razem z sadzonym jajkiem, mozzarellą i oliwkami. Do tego obowiązkowo szklanka soku pomidorowego Tymbark. " Szklanka soku do śniadania " Składniki : * bułka z ziarnami * jajko * 2 plasterki mozzarelli bądź sera żółtego * 2 łyżki masła * garść pomidorków koktajlowych * garść czarnych oliwek * sól, pieprz * szklanka(...)soku pomidorowego pikantnego Tymbark Przygotowanie : Bułkę przeciąć na pół, posmarować masłem i podpiec. Jajko usmażyć na teflonowe patelni, złożyć na pół, wkładając do środka ser. Wyłożyć na bułkę, dodać pokrojone oliwki oraz pomidorki. Przyprawić. Do śniadania obowiązkowo szklanka soku. My uwielbiamy pikantny sok pomidorowy Tymbark
Magiczne Życie Martyposzatkowaną kapustę i dusić do miękkości razem z liściem i zielem, Oddzielić mięso od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do kapusty, przyprawić do smaku. Całość połączyć z koncentratem pomidorowym. Kiełbasę pokroić w pół plasterki, przesmażyć i dodać do bigosu, zagotować. Podawać gorący z chlebem bądź ziemniakami
Magiczne Życie MartyZALEWIE. (źródło: od Babci.) 6 kg ogórków 1/2 kg cebuli posiekana natka pietruszki 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 400g koncentratu pomidorowego liśc laurowy ziele angielskie Ogórki i cebulę obrałam, pokroiłam w plastry. Wymieszałam Składniki na zalewę zagotowałam razem. Do umytych słoików wsypałam wymieszane warzywa, zalewając co jakąś warstwę zalewą. Zakręciłam słoiki
W kuchni Karmel-itkipolecam :] FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU /przepis własny;/ na 2-3 porcje 200g czerwonej fasoli 2 czerwone cebule 2 - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 500ml domowego przecieru pomidorowego * słoik pomidorów lekko przesmażonych Pudliszki** 3-4 szklanki bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku Fasolę zalewam wodą i moczę(...)godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany płyn bulionem warzywnym i czasami mieszając. Pod koniec gotowania dodaję przyprawy, sos sojowy, duszę jeszcze jakiś czas. Podaję. SMACZNEGO! * 2 puszki pomidorów bez skórki
W kuchni Karmel-itkisłodką oraz przyprawą do mięs. Gdy kurczak straci surowość, do farszu dodać pokrojony w kostkę miąższ naszego bakłażana. Smażyć jeszcze przez około 5 min po czym całośc zalać przecierem pomidorowym. Na koniec dodać ugotowany ryż, zioła prowansalskie, ewentualnie doprawić do smaku. Połówki bakłażana nafaszerować, ułożyć na blaszce i zapiekać w temeraturze 180 stopni przez około 50 min (czas
Zgrabne Gotowanieporcje/ Składniki 200 g ulubionego makaronu (np. spaghetti, wstążki) 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 250 g mielonego mięsa wieprzowego (z szynki, łopatki lub wołowo-wieprzowego) 350 ml przecieru pomidorowego (użyłam przecieru pomidorowego własnej roboty) 100 ml wina czerwonego, wytrawnego 0,5 szkl. bulionu warzywnego (można połowę kostki rosołowej rozpuścić w 0,5 szkl. wody) oliwa z oliwek przyprawy: liść(...)solą i pieprzem. Odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek (wsypać szczyptę soli), wrzucić posiekany czosnek. Dodać mięso. Dolać wino, a zaraz potem przecier pomidorowy i bulion warzywny. Całość dusić ok. 20 minut. Mięso ma być uduszone, cebulka mięciutka. Doprawić do smaku przyprawami. Nakładać na talerz makaron z sosem, ozdobić posiekaną natką pietruszki
coolinarnastrefa.blogspot.comMakaron odcedzić i dodać razem z fasolką do woka. Smażyć ok. 5 minut. Dodać pomidorki, wymieszać. W miseczce wymieszać wiórki chili z masłem orzechowym, mleczkiem kokosowym i koncentratem pomidorowym. Otrzymaną mieszaninę dodać do makaronu i całośc dobrze wymieszać. Dobrze zagrzać i przełożyć na talerz. Od razu podawać. Notatki : to jest wersja wegetariańska; można dodać na trzecim etapie mięso
coolinarnastrefa.blogspot.comtartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy. 2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy. 3. Bakłażany kroimy w talarki, smażymy na oliwie. Obrane ziemniaki kroimy w plastry , gotujemy w osolonej wodzie
Słodkości i nie tylkotarki, rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej z puszek tuńczyka i wrzucamy posiekany drobno czosnek, po chwili dodajemy startą marchewkę, którą dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości, podlewając sokiem pomidorowym. Dodajemy tuńczyka,całość mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy parmezanem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżce masła i lekko posolone a następnie dodaję do mięsa. Duszę ok. 1 godziny. Oczyszczoną paprykę kroję w cienkie paski, po godzinie dodaję do mięsa razem z przecierem pomidorowym, musztardą, solą,pieprzem, pieloną papryką i duszę jeszcze 1/2 godziny. W tym czasie przygotowuję placki: Obrane ziemniaki ścieram na tarce o małych oczkach (lub ułatwiam sobie sprawę thermomixem). Dodaję mąkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała