Schab po bałkańsku Pyszna propozycja obiadowa. Schab w sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i pieczarek. Potrawa jest bardzo smaczna i trochę przypomina leczo, jednak zamiast kiełbasy jest w niej mięso wieprzowe. Danie można podać z ryżem, kaszą lub duszonymi ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg schabu 1 czerwona papryka 1 żółta papryka kilka sztuk pieczarek 2 ogórki kiszone 1 cebula
Blog z Apetytemjednego z poprzednich obiadów. Składniki na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: 400g makaronu świderki/ rurki 4-5 udek z kurczaka 300g sera mozzarella 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 3 cukinie 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią i kurczakiem: Mięso z udek obieramy i delikatnie przesmażamy na patelni. Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w półplasterki(...)dodajemy do kurczaka. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w większą kosteczkę. Dodajemy do kurczaka i pieczarek. Całość dusimy jeszcze przez chwilę i dodajmy koncentrat pomidorowy. Całość smażymy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. W naczyniu żaroodpornym układamy na spodzie makaron, następnie kurczaka z cukinią, polewamy śmietaną z ziołami prowansalskimi i całość posypujemy startą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiad dla zabieganych, ponieważ zrobimy je w około 30 minut Polecam! Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego 250 makaronu spaghetti 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 pomidor 1,5 szklanki wody przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, suszona bazylia i oregano olej do smażenia *** Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy(...)dokładamy przełamany na pół makaron. Całość gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron wystarczająco zmięknie *** *** Do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Potrawę możemy posypać drobno pokrojoną świerzą bazylią lub pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SEROWY GARNEK Z KLOPSIKAMI – SZYBKIE DANIE JEDNOGARNKOWE PRZEPIS TUTAJ BOLOŃSKI
Blog z ApetytemPassata pomidorowa, parmezan i makaron to składniki, które niemal zawsze mam w domu. Oto pomysł jak można z nich wyczarować szybki obiad – dwie porcje super prostej zapiekanki 🙂 Makaron
Bulliozrobić i spróbować - na pewno je polubicie tak samo jak my Śledzie po sułtańku 0,5 kg dobrze wymoczonych Matyjasów 2 cebule 2 łyżki rodzynek 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka miodu olej Płaty śledziowe moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem odrobiny octu po czym kroimy je w nieduże kawałki (ja płata przekrawam na 3-4 części). Rodzynki zalewamy(...)wrzątkiem i odstawiamy na chwilę aby zmiękły i napęczniały. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na sporej ilości oleju aż zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy i miód. Razem chwilę smażymy. Dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną cebulą z dodatkami przekładamy pokrojone filety śledziowe i w szczelnie zamkniętym słoiku odstawiamy na minimum 2 dni. Smacznego! Artykuł
sierotka maRysia w kuchnikolor. Dodać piersi kurze, pieczarki i smażyć aż kurczak straci kolor surowizny. Dodać pastę ajvar i wymieszać. Fasolę i ciecierzycę odcedzić i dodać do kurczaka, wlać wodę. Dodać przecier pomidorowy i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 10 minut. Podawać z makaronem lub ryżem lub bułeczkami. Sos można zagęścić odrobiną mąki rozmieszaną w małej ilości
Kuchnia Pokoleńłyżki posiekanego koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Sos: 2 szklanki (500 ml, 500 g) przecieru pomidorowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru ok. 1 łyżeczka oregano ok. 1 łyżeczka bazylii ok. 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz Dodatkowo(...)aromaty przeszły sobą. 5) Na rozgrzanej patelni z łyżką oleju obsmażyć klopsiki z każdej strony, pod koniec dodać dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6) Do rondelka wlać przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. 7) Do sosu dodać oregano, bazylię, tymianek, cukier i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 8) Przygotowane klopsiki wraz z olejem przełożyć do gotującego sosu
Fitsweet.meCzas przygotowania: 20 minut + 30 minut gotowania Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku Szklanka bulionu Szklanka czerwonego wina Cebula 2 łyżki mąki pszennej Łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, tymianek, liśc laurowy, słodka papryka, oregano Masło i olej do smażenia Dodatki do mięsa: ziemniaki, kasza lub pyzy Mięso oczyszczamy z błonek(...)samej patelni obsmażamy marchewkę. Przekładamy do brytfanki. Cebule obieramy, przekrajamy na pół i podsmażamy. Również przekładamy do brytfanki wraz z zawartością patelni. Dolewamy bulion, wino i dodajemy przecier pomidorowy. Doprawimy tymiankiem, papryką i delikatnie oregano, wrzucamy też liść laurowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 30 minut, aż marchewka zmięknie. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy kilka
Kolizje Smakówwątpię), to polecam wypróbować przepis. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 400 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych około 100 g rodzynek 250 g cebuli 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Śledzie po sułtańsku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę(...)śledzie. Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję miód, koncentrat pomidorowy, rodzynki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam. Całość jeszcze smażę około 3 minut i odstawiam do wystudzenia. Końcowe przygotowanie śledzi z rodzynkami: Wymoczone śledzie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na mniejsze
Uwaga Babcia Gotujecebule 5-6 pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 400 g kiełbasy 2 łyżki smalcu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem dodajemy smalec. Następnie do tego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy cały czas mieszając. Dodajemy przeciśnięty(...)nasiona ze środka i kroimy w kostkę lub dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy przez ok. 1 godzinę, cały czas mieszając. Jeżeli używaliśmy świeżych pomidorów na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Leczo im dłużej jest gotowanie, tym bardziej będzie smaczniejsze. Artykuł Leczo pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagpapryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 duże cebule 2 marchewki 3 ząbki czosnku 5-6 ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia mąka do oprószenia słodka, ostra papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, paprykami, solą oraz(...)zalać 1 L wody i zagotować. Dusić ok 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać ziemniaki, marchewkę oraz pomidory. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać fasolę, koncentrat pomidorowy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę , gotować jeszcze 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem
magiczna kuchnia KasiProsty pomysł na kurczaka w sosie pomidorowym. Najlepiej smakuje z kopytkami (przepis na domowe kopytka znajdziecie tutaj) 🙂 Mięso z kurczaka oczyścić i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Posypać solą
Bullioszybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba) 100 g ryżu (250 g ugotowanego) 1 marchew 1 cebula 200 g przecieru pomidorowego 150 ml wody 3-4 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 listki laurowe(...)obraną, startą na grubych oczkach tarki jarzynowej marchew. Dodać wszystkie przyprawy, podlać wodą i smażyć przez kilka minut, aż marchew zmięknie ale nadal pozostanie jędrna na patelnię dołożyć koncentrat pomidorowy i jeśli jest taka potrzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Warzywa powinny mieć konsystencję lekkiej pasty. Skorygować smak dodatkiem soli zawartość patelni wymieszać z ryżem i kawałkami ryby paprykarz przełożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczne danie wegeteriańskie. Składniki: 4 duże czerwone papryki 400 g fasoli perłowej z puszki 100 g boczku 1/2 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 cebula 2-3 łyżki przecieru pomidorowego mielona papryka majeranek sól, pieprz Wykonanie: paprykę przekroićna na 4 części, pozbawić gniazd nasiennych i białych błonek, następnie pokroic w grubą kostkę obraną, drobno posiekaną cebulę lekko zeszklić. Dodać pokrojoną(...)paprykę i podsmażać razem przez kilka minut. Dodać pokrojony w kostke boczek lub kiełbasę. W wersji wegeteriańskiej można całkowicie pominąć podlac całość bulionem, dodać przecier pomidorowy. Przyprawic do smaku ostrą, mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem podawac z bagietką, ryżem lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadzienie nie podaję w dokładnych proporcjach, ponieważ to zależy jak mocno rozwałkujecie i jak blisko obłożycie koło siebie kiełbasę. Myślę że to nie jest problem. Posmarować ciasto dowolnym sosem pomidorowym lub jak ja sosem ajvar ( cudny smak patrz tu Ajvar, pyszny sos ) Koniecznie trzeba zostawić czysty margines ciasta naokoło. Sos posypać potartym serem, na to porozrzucana rukola. Rozłożyć plasterki
Kuchnia Pokoleń