się spodobać: Zupa jarzynowa ze śmietaną>>> Zupa z soczewicy zielonej>>> Zupa buraczkowa>>> Zupa kalafiorowa z serem>>> Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem>>> Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem>>> Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>> Kremowa zupa pomidorowa z tortellini>>> Szybka zupa pomidorowa>>> Przepis na rosół z indyka Głęboki, drobiowy smak rosołu, nasycony aromatem warzyw, ziół i przypraw może być bazą wielu klasycznych potraw. Przygotuj go, wykorzystując wypróbowany przepis. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania rosołu z indyka: porcja rosołowa z indyka - skrzydło, szyja
Moja Książka KucharskaZupa, żeby była pyszna nie musi być skomplikowana i nie musi się gotować parę godzin. Również gdy mamy mniej czasu, albo ochoty na gotowanie możemy przygotować coś pysznego. Zupa pomidorowa to chyba najpopularniejsza zupa w Polsce, każdy ma swoją i każdego zupa smakuje najlepiej, bo przecież kojarzy nam się z dzieciństwem, gdy nasze mamy czy babcie gotowały nam pomidorówki
KasiaiKrzysiu.plOstatnio na blogu często wracam do smaków z PRL-u. Była już mizeria, kotlety mielone, naleśniki w wielu wersjach, a dzisiaj pora na zupę pomidorową. Najchętniej jem pomidorówkę z makaronem, ale czasami i z ryżem. To jedna z najpopularniejszych zup. Latem warto przygotować taką zupę ze świeżych pomidorów(...)Zupa pomidorowa Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 200 g przecieru pomidorowego kawałek kapusty włoskiej kawałek selera sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Skrzydełka z kurczaka myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy, z powierzchni usuwamy "szumowiny". Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wkładamy do garnka z mięsem. Do warzyw ddodajemy kapustę włoską. Gdy zupa podgotuje się
Moja smaczna kuchniaZUPA POMIDOROWA Z PIECZONYCH POMIDORÓW Dziś mam dla Was propozycję przepysznej zupy pomidorowej z całym mnóstwem świeżych, dojrzałych pomidorów. Moja zupa jest bardzo intensywna w smaku, bo przygotowałam ją z pieczonych pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli (również pieczonych) oraz świeżej bazylii i odrobiny słodkiej śmietanki. Prosta do zrobienia zupa, którą możecie podać jako lekki krem
Słodko-Słony Świat IlonyBardzo ciekawa, chociaż dość nietypowa zupa pomidorowa. Łączy delikatny smak i chrupkość krewetek z kremową kwaskowatością aksamitnego kremu pomidorowego z lekkim anyżkowym akcentem oraz przepięknym, wyrazistym kolorem, podkreślonym kontrastem siekanego koperku. Zupa może być serwowana na uroczyste przyjęcia, ponieważ niezwykle elegancko się prezentuje. Najlepsza serwowana w małych porcjach, żeby pozostawiała lekki niedosyt. Przepis do obowiązkowego przetestowania polecam fanom krewetek(...)małym ogniu ok. 6 minut, mieszając od czasu do czasu, żeby zupa nie przywarła do dna. Wyłączyć ogień, wrzucić posiekany koperek i przygotować małe miseczki lub filiżanki. Do każdej wrzucić po 5 krewetek i zalać gorącą zupą. Fantastyczny smak! ;) Zupa inspirowana przepisem na zupę koprowo-pomidorową z krewetkami z książki "Zupy" Carole Clements, wydawnictwa Parragon Books
Kuchnia Prezydentowejzupy dodaję makaron, ryż, czasami robię kluski, ale tym razem postanowiłam dodać kaszę pęczak, która w zupie pięknie się ugotowała oraz soczewicę czerwoną, która właściwie zagęściła pyszną zupę pomidorową. Zupa ta jest przyprawiona dodatkowo papryką słodką w płatkach, która daje niesamowitego aromatu, podana jest z suszonymi pomidorami oraz natką pietruszki. Składniki: 2,5 l wody; 1 ćwiartka kurczaka(...)bulion jest niezwykle esencjonalny i jest najlepszą bazą pod zupy. Po tym czasie dodać soczewicę i kaszę i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier i gotujemy wszystko około 10 minut. Zupę podajemy z suszonymi pomidorami, oraz posiekaną natką pietruszki, można podać ze śmietaną lub jeść bez śmietany Smacznego
dom-agi.plKluski biszkoptowe to małe o nieregularnych kształtach kluseczki przyrządzone z jajek, mąki i masła. Kluski biszkoptowe smakują z rosołem, zupą pomidorową, wszelkimi gulaszami mięsnymi i warzywnym (np. z cukinii, ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , sosem pomidorowym posypane parmezanem. Domowe kluski biszkoptowe smakują z podsmażonymi kawałkami kiełbasy/boczku z rumianą cebulką bądź polane zwyczajnie masełkiem ze świeżo skrojonym koperkiem. Zapraszam(...)średniej mocy palnika przez kilka minut, do miękkości. Porada. Kluseczki możesz szykować większe lub mniejsze. Te większe sprawdzą się do gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy. Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem
Zasmakuj KuchniProste i szybkie kluseczki biszkoptowe o nieregularnych kształtach, które przygotujesz z kilku podstawowych składników. Są delikatne i mięciutkie, w sam raz do zup lub sosów. Kluski biszkoptowe polecam z zupą pomidorową, rosołem, gulaszem mięsnym, warzywnym (np. ratatouille ) lub sosem pieczarkowym , pomidorowym.. Podgrzane z masełkiem i posypane natką, koperkiem też smakują. Możesz je dodatkowo posypać parmezanem na talerzu(...)średniej mocy palnika przez kilka minut, do miękkości. Porada. Kluseczki możesz szykować większe lub mniejsze. Te większe sprawdzą się do gulaszy mięsnych lub warzywnych. Mniejsze zaś do zupy, np. do zupy pomidorowej, rosołu, zamiast makaronu. Możesz je wrzucać wtedy bezpośrednio do gorącej zupy. Kluseczki biszkoptowe świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Możesz je także polać roztopionym masłem
Zasmakuj KuchniZupa pomidorowa w polskiej kuchni często zdarza się w poniedziałki...Przepis na pyszną pomidorową z lanymi kluseczkami. Artykuł Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąpyszne, aromatyczne i wykwintne danie. Krewetki można zrobić ze spaghetti, ale warto zastąpić je drobnym makaronem, np. orzo. Zobacz przepis Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo, w którym kwaskowość pomidorów przełamuje słodka marchewka. Oryginalna wersja polskiego klasyka. Zobacz przepis Makaronowa sałatka caprese Kto lubi klasyczną caprese ten polubi również wersję z makaronem
Niedzielny kucharzzdrowo (! naturalne, suszone składniki) i smacznie (jak domowa zupa). Jeśli jeszcze nie spotkaliście się z Daniami Babci Zosi SyS, to zachęcam do przejrzenia oferty firmy . Składniki: 1 opakowanie zupy pomidorowej Dania Babci Zosi SyS * 1 litr wody zielona pietruszka makaron świderki(...)opakowaniu znajdziecie dołączony ryż, ale u mnie domownicy wolą pomidorową z makaronem Przygotowanie: Przygotowanie zupy jest szybkie i proste. Zawartość torebki wsypujemy do 1 litra zimnej wody. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy około 15 minut. Zupę pomidorową podajemy z ugotowanym makaronem świderki. Po wierzchu posypujemy świeżą zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiUwielbiam zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Teraz , kiedy jest sezon na wspaniałe pachnące pomidory to nie można jej nie ugotować. Zamykam również smak pomidorów w słoikach, aby zimą cieszyć się smakiem domowego przecieru. (przepis) Składniki: 3 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża pietruszka(korzeń) 1 por 2,5 l wywaru mięsnego 400 ml domowego przecieru pomidorowego (przepis(...)miękkości warzyw. Na koniec wlać przecier pomidorowy, pogotować chwilę. Usunąć z zupy liść laurowy i ziele angielskie, a resztę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić majerankiem , bazylią, solą i pieprzem. Zagotować. Makaron lub ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na talerz włożyć makaron, zalać zupą i dodać kleksa śmietany. Smacznego zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
O kuchni z uczuciemLekkie przeziębienia depczą nam po piętach więc staram się gotować tak, by nie ułatwiać im sprawy. Najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy pełne przypraw. Mój dzisiejszy obiad to pomidorowa zupa curry z fasolą i szpinakiem z dodatkiem imbiru i kurkumy, ostra i lekko słodkawa dzięki dodatkowi miodu. Pyszna - musiałam się od razu podzielić tym przepisem. Pomidorowa zupa curry
Smaczny zeszytpietruszkę, paprykę, chilli, cebulę, paprykę czerwoną i chilli ( chilli można ominąć). Smażyć aż warzywa zmiękną i lekko się przesmażą. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Zagotować i wlać wszystko do garnka. Do zupy dodać fasolkę, kukurydzę i ziemniaki. Uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotować tak długo aż ziemniaki zmiękną. Smacznego, dziękuje Sylwunia
Kuchnia Pokoleń