zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:223/1190)

Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 161

lodówce.  Najpierw cukinię pozbawiamy skóry, najlepiej za pomocą obieraczki. Następnie, z użyciem tego samego narzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii.  Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę

Życie zamknięte w smaku
Grillowane szaszłyki z ananasem 121

łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.  Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo – pomidorowym ( przepis znajduje się na blogu ). SMACZNEGO

Smaki Ewy
Makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą – na smaczny szybki obiad 214

kroimy w dosyć drobną kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Po podsmażaniu dodajemy wodę, pozostawiamy trochę. Pozostałą wodę łączymy ze śmietaną, koncentratem pomidorowym ( niecały słoik )i mąką. Porządnie mieszamy. Dodajemy do gotującej się potrawy. Mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy kilka minut. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem

Smaki Ewy
Tort naleśnikowy z tuńczykiem 112

Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram ) 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe ( ś rednie ) Sól Pieprz kolorowy 1 łyżka oliwy Farsz pomidorowy Pomidory z puszki bez skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych(...)pomidorami. Ser żółty ścieramy na tarce warzywnej do oddzielnej miseczki. Na natłuszczoną okrągłą formę kładziemy naleśnik, rozprowadzamy część masy z tuńczykiem. Posypujemy lekko serem. Układamy kolejny naleśnik, smarujemy masą pomidorową, posypujemy serem. I tak na zmianę, masa z tuńczykiem, masa z pomidorami. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę z tuńczyka posypujemy również serem i dodatkowo kładziemy plasterki pomidora

Smaki Ewy
Garnek chłopski – danie jednogarnkowe 119

ponownie chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek pokrojony w słupki i dalej smażymy. Na koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ogórki i spore kostki ziemniaków. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków i marchewki. Gdy podczas duszenia wyparuje nam zbyt dużo płynu, można dolać wody. Danie podajemy posypane serem tartym. SMACZNEGO

Smaki Ewy
WIEPRZOWINA W CHRUPIĄCYM CIEŚCIE ZE SŁODKIM SOSEM CHILI 149

mieszamy. W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto. SOS: Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem. Pycha

Ostra na Słodko
makaron po chińsku 252

makaron spaghetti Sposób przyrządzenia : mięso kroimy i marynujemy w 1 łyżce miodu i 2 łyżkach sosu sojowego resztę miodu mieszamy z sokiem z pomarańczy, resztą soku sojowego i przecierem pomidorowym warzywa kroimy w paski grzyby mun lekko podgotowujemy na 2 łyżkach oleju kolejno smażymy w woku po 2 min : mięso, cebulę, czosnek i imbir, paprykę, kiełki, pieczarki i cukinię

zobacz ich smak
Bakłażany alla parmigiana wg Jamiego Olivera 174

międzyczasie mocno rozgrzać suchą patelnię  grillową. Plastry bakłażanów opiec partiami na patelni grillowej z obu stron, aż będą lekko zwęglone.  Gotowe odkładać na bok. Gdy sos pomidorowy jest gotowy doprawić go ostrożnie  solą, pieprzem i małą ilością  octu winnego ( do smaku),  dodać pokrojoną bazylię. Można sos zmiksować ale nie jest to konieczne. W odpowiedniej wielkości(...)naczyniu ceramicznym układać warstwami: sos pomidorowy, posypać parmezanem, warstwa bakłażanów. Powtórzyć  warstwy, dopóki nie skończą się  wszystkie składniki  - na ostatniej warstwie bakłażanów położyć sos pomidorowy i posypać parmezanem i mozzarellą jeżeli używamy. Tartą bułkę wymieszać z 2 łyżkami oliwy i oregano, posypać równomiernie wierzch zapiekanki. Można posypać kawałkami mozzarelli. Umieścić naczynie

Stare Gary
Bitki w sosie pomidorowym z wolnowaru 184

wolnowar w sumie już zastąpiłam multicookerem,ale przepisy są zaległe i trza opublikować]...tym razem bitki w sosie pomidorowym..ja użyłam świeżych pomidorów, ale można dać i koncentrat pomidorowy. 1 kg karkówki 1 cebula kilka suszonych pomidorów Fresano 2-3 pomidory czerwone marchewka  sól, pieprz listek, ziele majeranek śmietana koperek Wlać wodę do misy wolnowaru i włączyć.Mięso

Moje domowe kucharzenie
Sos pomidorowy do słoików 111

Sezon pomidorowy trwa, więc czas pomyśleć o zachowaniu smaku pomidorów na zimę. Tego rodzaju sos bardzo się przydaje, gdy po pracy dopada nas przeraźliwy głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy ugotować makaron, a w rondelku odgrzać sos ze słoika :) Ewentualnie dodać suszone oregano, zetrzeć twardy ser i gotowe :) Składniki : 3 kg pomidorów (u mnie mieszanka czerwonych(...)paprykę i chili. Gotować do momentu, gdy marchew będzie miękka. Wyjąć ziele angielskie, liście laurowe i goździki. Dodać rozdrobnione listki oregano. Sos lekko schłodzić i zmiksować na pulpę. Pulpę pomidorową ponownie gotować z dodatkiem octu, soli i cukru. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę do smaku. Gorący sos przelewać do słoików. Szczelnie je zamykać. Pozwolić

Weekendy w domu i ogrodzie
Ketchup z cukinii 188

cukinii bez "waty" z nasionami 0,5 kg obranej cebuli łyżka soli 2 papryczki chili (użyłam odmiany Cyklon i Jalapeno) 2 koncentraty pomidorowe po 200 g 7 ziaren ziela angielskiego łyżka słodkiej papryki w proszku łyżeczka pieprzu 200 ml cukru 200 ml octu 10% Cukinię (z miękką skórą) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rączki dzieci tu się bardzo(...)godzinkę, by się przegryzły i puściły sok. Warzywa zagotować z zielem angielskim i gotować ok. 20-30 minut, by zmiękły, a sok lekko odparował. Po wyłączeniu palnika dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na godzinkę, by masa trochę się schłodziła. Zmiksować masę na pulpę. Dodać resztę składników i gotować kolejne 20 minut (od momentu zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików

Weekendy w domu i ogrodzie
Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati 143

kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut - Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty - Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz - Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron z klopsikami w sosie włoskim 110

rzepakowy – odrobina majeranku – papryczki chilli – świeża bazylia, ewentualnie mięta -śmietana 18% – sól i pieprz – opcjonalnie tarty parmezan – opcjonalnie sok z pomidorów lub przecier pomidorowy – jajko – szalotka – papryka ostra Nie podaję ilości, bo to zależy od Waszych gustów i potrzeb.   Makaron ugotować al dente. Mięso włożyć do miski, dodać 1 jajko(...)ręce!!!). Dodać świeżą bazylię (lepiej porwać ją na malutkie kawałki, niż kroić). Jeśli używamy pomidorów z puszki, wlać pozostały sok na patelnię. Jeśli użyliśmy świeżych pomidorów, warto dodać sok pomidorowy lub delikatnie rozcieńczony przecier pomidorowy. W najgorszym wypadku można się wspomóc jakimś Fixem. Podsmażyć mieszając delikatnie, tak by klopsiki pokryły się sosem. Dodać odrobinę śmietany to zagęszczenia. Podsmażyć. Makaron wyłożyć

Pociąg Do Kuchni
pomidorowa fasolka z bankietówkami 114

czasu na poważne dania obiadowe, gdy wpadną niezapowiedziani głodni goście. Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki masła 1 cebula 350 g małych paróweczek bankietowych 200g koncentratu pomidorowego 40 g mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post pomidorowa fasolka z bankietówkami pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Fasola Gigantes Plaki 160

Fasola Gigantes Plaki. Grecka odmiana fasoli, którą wyróżnia naprawdę gigantyczny rozmiar. To klasyczna grecka potrawa bazująca na fasoli pieczonej w sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem.   Składniki: – 500 g fasoli gigantes bądź(...)Piękny Jaś (odmiany o dużych nasionach) – 4 ząbki czosnku – 1 cebula – 2 marchewki – 1 puszka pomidorów – 4 duże świeże pomidory – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 2 marchewki – 2 liście laurowe – sól, pieprz – czerwony ocet winny – natka pietruszki ( z połowy pęczka) – opcjonalnie: ser feta, świeża kolendra Wykonanie: Fasolę moczyć przez

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania