zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:214/1190)

Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 220

marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu. W międzyczasie gotujemy brukselkę. Wrzucamy ją do dużej ilości dobrze osolonego wrzątku, doprowadzamy

Kulinarna Pokusa
Jesienny kociołek. 118

praske i wszystko dodac do garnka. Na samym końcu dodac cukinie pokrojoną w kostke ze skóra i odsączoną kukurydze. Dusic jeszcze chwile do miekkosci warzyw, doprawić przyprawami i przecierem pomidorowym. Podawac z pieczywem lub z ziemniakami.  Jeśli jest wyczuwalny bardzo kwaśny smak przecieru wtedy możemy posłodzić - ok łyżeczką cukru. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pulpety mięsne z kukurydzą w sosie pomidorowym 132

usmażyć na tłuszczu. Pulpety przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną  cebulę i paprykę. Do tego sosu włożyć raz jeszcze pulpety, podprawić koncentratem pomidorowym, wymieszać, dodać kminek i zalać rosołem. Gotować na bardzo małym ogniu, po chwili dodać odsączoną kukurydzę, dogotować do miękkości i gotowe. Podawać z pieczywem lub do drugiego dania

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 207

Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę.Cebulę kroimy w pióra,smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista .Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,cynamonem,octem i liściem laurowym.Mieszamy i dusimy pod przykryciem.Na końcu dodajemy pokrojone śledzie,delikatnie mieszamy. Śledzie najlepiej smakują na trzeci dzień

Bajeczna Kuchnia
Śledzie po kaszubsku 231

patelni na oleju do momentu aż będzie szklista.Pieczarki kroimy w plasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie. Śledzie najlepiej smakują po kilku

Bajeczna Kuchnia
Domowa pizza 208

pieczarki uduszone z cebulą na maśle kukurydza z puszki oregano tymianek majeranek Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto, rozwałkować i wyłożyć na blachę. Keczup wymieszać z koncentratem pomidorowym w stosunku 1:1 i wyłożyć na ciasto. Na sos dodać uduszone pieczarki z cebulą, to posypać ziołami, następnie dodać szynkę kukurydzę. Piec w dużej temperaturze ok 15 minut

Pychotkaaa
KAPUSTA DO OBIADU MOJEGO TATY 168

garnka, podlać odrobiną bulionu.Dodać listek laurowy i ziele angielski.Ugotować do miękkości ok.1 godziny.Kiełbasę obrać z osłonki ,pokroić w plasterki i dodać do kapusty.Wymieszać z przecierem pomidorowym i smalcem.Przeprawić do smaku.Matkę z KOPERKOWYM wypłukać ,drobno powielać i dodać do kapusty już na samym końcu ,wymieszać.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pomidorowy obiad czyli makaron z klopsikami 136

Składniki na makaron mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl żółtko jajka, 2 szt koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól, 1/2 łyżeczki woda gorąca, 3 łyżki Składniki na klopsiki mięso mielone wieprzowe, 500g koncentrat pomidorowy, 2 łyżki jajko, 1 szt kasza manna, 4 łyżki cebula, 1 średnia szt czosnek , 2 ząbki  natka pietruszki posiekana, 2 łyżki mąka pszenna, do otoczenia olej(...)bulion warzywny, 300ml serek topiony śmietankowy, 1 szt (100g) śmietanka słodka 12%, 100g Przygotowanie Makaron: Na stolnicy formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy sól, żółtko, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wyrabiamy zwarte i gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą część cieniutko wałkujemy, podsypując

Gotowanie moimi oczami
DOMOWE PIZZERKI 174

patelni kiełbaskę pokroić ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto dość cienko rozwałkować wykroić kółka ( ja je wykroiłam miseczką o średnicy 13 cm ) Ułożyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym lub sosem słodko - kwaśnym i posypać cebulką. Posypać serem , dodać resztę składników wg uznania.Na koniec posypać odrobiną sera żółtego i przyprawą do pizzy. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez

Darcia w kuchni
placek po węgiersku 150

piórka, a paprykę w paski, lekko podsmażyłam. Gdy już mięso było prawie miękkie dodałam podsmażoną cebulę z papryką i całość dusiłam jeszcze około 10 minut. Sos doprawiłam koncentratem pomidorowym, czosnkiem, pieprzem, solą, ostrą papryką. Sos zagęściłam zawiesiną z mąki i wody. Placki : Ziemniaki obrałam , umyłam i potarkowałam na tarce o najmniejszych oczkach, Cebulę obrałam i potarkowałam na tarce

Darcia w kuchni
DOMOWA PIZZA 183

przyprawy do kurczaka paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, uformować koło. Położyć na blasze, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć cebulkę, posypać przyprawą do pizzy i ostrą papryką. Wyłożyć ser , i resztę składników wg uznania. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut  Piec w dobrze nagrzanym piekarniku

Darcia w kuchni
Spagetti Patryka 131

Danie dla 3 - 4 osób. Składniki: oliwa z oliwek 4 ząbki czosnku polskiego 4 łyżeczki cukru 2 przeciery pomidorowe po 160 gram 350 gram mięsa mielonego  1/2 szklanki wody przyprawy; sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Makaron(...)spagetti ( u mnie Lubella ) 400 gram Sposób wykonania: Patryk podgrzał odrobinę oliwy z oliwek, dodał czosnek przepuszczony przez praskę i cukier, następnie mięso mielone a na koniec przecier pomidorowy. Mieszał, żeby lekko się podsmażył, ale nie przywarł, wlał wodę, dodał przyprawy w tym dość sporo ostrej papryki. Makaron ugotował al dente wg przepisu na opakowaniu, wymieszał z mięsem

Darcia w kuchni
Cytrynowy mintaj duszony w pomidorach z bazylią 188

Prosty, bardzo smaczny, a przede wszystkim ciekawy sposób na rybę- ryba duszona na warstwie aromatycznego sosu pomidorowego. Ja wybrałam polędwicę z mintaja, ale każda ryba sprawdzi się w tym połączeniu, bo przecież zarówno cytryna jak i pomidory bardzo lubią się z rybami, każdymi :) Sos gęsty, aromatyczny dzięki dodatkowi białego wina, bazylii oraz czosnku, delikatnie słodki za sprawą ketchupu fajnie balansuje(...)papryką, solą oraz pieprzem, dodać ketchup, wymieszać i gotować- na małym ogniu bez przykrycia- przez około 5-7 minut, aż pomidory lekko zgęstnieją i uzyskają konsystencję sosu. Na wierzchu pomidorowej pulpy ułożyć rybę i dusić- pod przykryciem, na małym ogniu- około 8-10 minut. Smacznego! :)  Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie:  www.sklep.dajar.pl

Kraina Miodem Płynąca
Pizza z chorizo, oliwkami kalamata i mozzarellą 176

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość ciasta się podwoi. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe porcje, wałkujemy dwa okrągłe blaty,układamy na blasze,  smarujemy sosem pomidorowym, Układamy plasterki pokrojonych pieczarek, chorizo oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki, posypujemy serem mozzarella, układamy oliwki.  Posypujemy przyprawą do pizzy. Wkładamy do nagrzanego do 200*c piekarnika pieczemy około

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania