zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:212/1190)

Ciasto na pizzę 140

włoskiej, tradycyjnej pizzy) Ciasto jest proste do wykonania, ładnie wyrasta… w lodówce. Uda Ci się na pewno. Dodatki… to kolejna kwestia sporna. Tradycyjna włoska pizza to sos pomidorowy i ser. Ale ja proponuję wrócić do korzeni. U nas pizza to podsumowanie tygodnia. Daję do niej resztki, czy to pieczarek, czy sera, czy wędliny. Jeśli do tej pory(...)pierwszej chwili może niekoniecznie wydawać się oczywistym. Dobrze zrobiona pizza nie wymaga dodatków w postaci sosu na wierzch, ale jeśli jednak nie umiecie inaczej, to polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. Jeśli jak ja, lubicie eksperymentować, zachęcam do dodawania do ciasta na pizzę różnych przypraw. Zacznijcie od moich ulubionych ziół prowansalskich, czynią z każdym ciastem drożdżowym cuda O ile nie uważam

Mieszam w Garnku
Włoski pieróg 203

poddusić do odparowania wody, doprawiać farsz ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. Ciasto rozwałkować na trzy okrągłe placki, podsypując lekko mąką aby się nie kleiło,  posmarować przecierem pomidorowym zostawiając po 2 cm od krawędzi brzegów, nałożyć nadzienie, posypać startym serem, zwinąć na pół formując pieroga, radełkiem odciąć równo brzegi, docisnąć je widelcem, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem

Wanilia i Kardamon
Słodko - ostry sos chilli 122

czosnku 4 łyżki wody 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2  łyżeczki  ksylitolu Przygotowanie: Szalotkę, papryczki chilli, czosnek kroimy w bardzo drobną kosteczkę zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy wodę i gotujemy na wolnym ogniu aż cała woda odparuje. Następnie dodajemy sos rybny, ocet, ksylitol i gotujemy jeszcze przez 5 min. Całość blendujemy

Łycha smaków
Paella 153

mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie.  Przygotowane krewetki dodajemy do paelli wraz z przecierem  pomidorowym i czerwoną fasolą, dusimy przez ok. 5 minut.  Danie  podajemy w naczyniu w którym go przygotowaliśmy, przez podaniem posypujemy jeszcze posiekanym szczypiorkiem i natką

Łycha smaków
Pizza z chleba 170

odcisnąć i wyrobić z jajkiem. Doprawić do smaku. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać startym serem, położyć kawałki szynki, suszonych pomidorów i ponownie wstawić do piekarnika na 10 minut. Gotową pizzę można podawać z posiekanym szczypiorkiem, prażoną cebulką i innymi ulubionymi dodatkami

Di gotuje
Bigos świąteczny 273

warstwę dać podsmażone mięso żurawiną  suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty  Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę  zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać  Na koniec dodać podsmażoną kiełbasę .Posypać górę bigosu łyżką mąki

W królestwie smaków Beaty
Domowy sok wielowarzywny 149

średniego selera 1 czerwona słodka papryka 1 mała papryczka chili (opcjonalnie) 1 litr soku pomidorowego sól do smaku Wszystkie warzywa opłukać, obrać i zmiksować w sokowirówce. Połączyć z sokiem pomidorowym i doprawić solą do smaku. Jeśli sok przygotowujemy dla dzieci, wtedy nie dodajemy papryczki chili.  A co zrobić z wytłokami z sokowirówki, które szkoda wyrzucić? Można upiec pyszne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 150

stopni. Wstawiamy bakłażana i pieczemy 5 minut. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Szynkę włoską rwiemy na małe kawałki. Bakłażana wyjmujemy z piekarnika. Każdy plaster smarujemy sosem pomidorowym. Następnie nakładamy szynkę i pieczarki. Wszystkie plastry posypujemy tartą mozarellą lub serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 12 - 15 minut aż ser się rozpuści

My Chcemy Jeść
Tarta z kurczakiem i warzywami 184

naczynia wlej śmietanę, dodaj trzy jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano, bazylie. Na koniec dodaj połowę startego żółtego sera i wymieszaj.   Podpieczone i wystudzone ciasto posmaruj cienko koncentratem pomidorowym z ketchupem. Na bazę połóż warzywa, kurczaka i wylej masę śmietanowo-jajeczną. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 20-30 min, posyp pozostałym startym serem

Kubki smaku
Potrawka z kurczakiem i szpinakiem 168

mięso będzie już odpowiednio miękkie dodajemy szpinak (w tym czasie można dodać opcje z pomidorem), czekamy aż zwiędnie i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz - ewentualnie - przecierem pomidorowym i jeszcze chwilę dusimy. Danie można podawać z makaronem, kluseczkami, ryżem. Smacznego

Kubki smaku
Ryba po grecku 201

Ryba w sosie pomidorowym z warzywami pasuje jako zimna przekąska, ale również jako ciepłe danie. Ja osobiście wolę na zimno i przygotowuję ją często na wszelkiego rodzaju imprezy. Potrawę polecam przygotować dzień wcześniej, gdyż smaki się ze sobą(...)przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 500-600 g ryby w filetach np. mintaj (po rozmrożeniu) 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 średnie cebule 150 g koncentratu pomidorowego 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziaren pieprzu czarnego 1/2 szklanki wody lub bulionu olej Rybę rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, obtoczyć w mące i smażyć

talerz przyjemności
Gulasz wołowy z pieczarkami 216

jedynie pozostać przy mięsie. Możemy też dodać więcej warzyw np jeszcze pietruszkę czy seler. Drukuj Gulasz wołowy z pieczarkami Składniki 500 gr mięsa wołowego 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej sól, pieprz, papryka 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 duża cebula 1 duża marchewka olej natka, śmietana

Mieszam w Garnku
Spaghetti z pieczarkami 205

ozostał fa kt, że najlepej smakuje z makaronem, posypane obficie żółtym serem, koniecznie o ostrym s maku. :-) 500g mięsa mielonego 300g pieczarek 2 cebule 200 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól, pieprz olej ser do posypania 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy obsypane przyprawami mięso, smażymy do zarumienienia. Pieczarki kroimy(...)półplastry, smażymy wraz z mięsem i cebulą do odparowania wody.  2. Dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat. Gotujemy jeszcze około 10 minut. 3. Podajemy z makaronem

Szefowa kuchni
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 154

Był chrupiący kurczak ...a jak zostanie można zrobić w zalewie pomidorowej..pycha.. skrzydełka kostka rosołowa sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka bułka tarta Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce(...)oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 litra wody 3 cebule  liście laurowe, ziele angielskie 0,5 szklanki octu 1 łyżka soli 2,5 łyżki cukru 120 g przecieru pomidorowego Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki,na 24 godziny

Moje domowe kucharzenie
Zrazy nadziewane papryką i serem w sosie pomidorowym 226

natomiast zrazy z odrobiną pozostałego sosu można podac jako drugie danie, z dodatkiem np zielonej sałaty lub surówki. SKŁADNIKI kilka płatów mięsa wołowego papryka żółty ser mąka sól przecier pomidorowy 3 łyżki oleju z oliwek papryczka chili wykałaczki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na każdym płacie wołowiny ułożyć kawałki papryki i sera, posypać odrobiną soli. Zwinąć ciasno obydwa końce zraza i zamknąć przy(...)minut na małym ogniu. Dodana woda podczas gotowania częściowo wyparuje, jeśli zrazy są jeszcze twarde można dodać wrzątku i dalej gotować. Gdy zrazy są już prawie miękkie dodać przecier pomidorowy i gotować przez następne 15 minut.  Mała rada:- należy policzyć użyte do zrazów wykałaczki , gdyż podczas gotowania może się któraś odłaczyć - w takim przypadku trzeba jej w sosie poszukać

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania