ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli jajecznej (kala namak), - 1 łyżeczka musztardy, - sok z połowy cytryny, - ew. kilka łyżek oleju, - 3 łyżki koncentratu pomidorowego, - 2 ogórki konserwowe, - pieprz do smaku. Wykonanie: Makaron wrzucamy do kielicha blendera, zalewamy mlekiem, na początku do 1/2 wysokości, dodajemy sól, pieprz, musztardę. Mielimy na gładką masę, jeśli będzie zbyt(...)gęste dolewamy mleka, dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. olej, krótko miksujemy. Dodajemy pokrojone w plastry ogórki konserwowe i krótko miksujemy, tak żeby były nie do końca zmielone, pod koniec przyprawiamy gdy potrzeba do smaku. Najlepiej smakuje schłodzony! Jeśli chcemy uzyskać majonez, nie dodajemy koncentratu pomidorowego :) Smacznego!!! #blogroku2015
Co na wege obiad?wczorajszego obiadu. Łącząc właśnie takie ziemniaki z moją ulubioną kaszą jaglaną i dodając ulubione przyprawy można stworzyć fantastyczne kotlety. Kotlety z ziemniaków i kaszy jaglanej podane z sosem pomidorowym są fantastycznym pomysłem na obiad. Niezwykle sycące a zarazem delikatne, niesamowicie smaczne. Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: * ugotowane ziemniaki – 150 g * ugotowana(...)dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Z masy formujemy kotleciki, delikatnie obtaczamy w odrobinie tartej bułki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Świetnym dodatkiem jest domowy sos pomidorowy oraz zielona fasolka szparagowa! Smacznego
Ostra na Słodkorozgrzaną oliwę. Zeszklić i dodać koncentrat. Mieszać minutę i wlać wrzącą wodę. Wrzucać pojedynczo kulki, nadmiar mąki strząsnąć. Gotować około 30 min. Artykuł TOPTOPU, czyli kulki mięsne w pomidorowym sosie pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyMielone mięso z przyprawami pieczone w piecu razem ziemniakami w pomidorowym sosie. Lekkie i pyszne. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1½ szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Składniki (pozostałe) 1 kg ziemniaków olej do smażenia sól kotlety — patrz przepis na KÖFTE Przygotowanie Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w plasterki. Smażyć je w głębokim oleju. Kotlety przygotować
Tureckie PrzepisyDelikatny stek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja(...)osób. Smacznego! Składniki 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy 1 duża cukinia 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 10 szt. cebuli dymki 1 średnia czerwona papryka 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody kilka gałązek natki Przygotowanie Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki umyć, obrać marchewki. Oczyścić paprykę z pestek. Pokroić wszystko w plasterki. Usmażyć
Tureckie PrzepisyNasiona wspięgi wężowatej w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki(...)szklanki nasion wspięgi wężowatej lub każdej rodzaju fasoli pół czerwonej papryki 1 mała marchewka 1 średni ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 1,5 szklanki wody sól Przygotowanie Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zostawić na noc do namoczenia. Ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła. Obrać
Tureckie Przepisywrażenia, oczywiście! Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki (farsz) 200 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula ½ czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wrzącej wody sól pieprz Składniki (sos) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody sól Składniki (pozostałe) 2 bakłażany Przygotowanie Bakłażany obrać w pasemkach i pokroić na pół wzdłuż. Zostawić(...)bakłażany zmiękną. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Zrumienić je i dodać mielone mięso i czosnek. Udusić mięso. Posolić i popieprzyć. Dodać koncentrat pomidorowy i mieszać 2min. Wlać wodę, przykryć i gotować około 10 min. Składniki sosu wymieszać. Upieczone bakłażany ułożyć w żaroodpornym naczyniu i faszerować mięsem. Udekorować pokrojonym na plaster pomidorem. Wlać
Tureckie Przepisywedług mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej jagnięciny i baraniny(...)doprawiamy zawartość patelni solą, pieprzem, chili, natką pietruszki, oregano i mielonym cynamonem. 5. Formę do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno wykładamy podsmażone ziemniaki, następnie plastry bakłażana, farsz mięsno-pomidorowy, a na sam koniec sos beszamelowy. 6. Wkładamy musakę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy przez około 40 minut (do czasu, aż sos beszamelowy ładnie się zarumieni
W kuchni Katieminut). Wlać w mąkę, dodać oliwę i wyrabiać. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Ponownie zagnieść i wyłożyć na blachę. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki. Piec ok. 20 minut w temp. 200*C. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnikrzyż. Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej mąką blaszce. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy. Obsypać pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli. Na serze rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki osączone z zalewy serca karczochów. Wstawić
Kuchenne zapiski Edytyposzukać sobie potraw,które będą smakowały.U mnie z całą pewnością jest to duszony szpinak.W sezonie korzystam z pomidorów,natomiast w okresie zimowym,wiosennym używam przetartych pomidorów lub koncentratu pomidorowego własnej produkcji.Zapach jaki unosi się po kuchni jest rewelacyjny,nawet mój mąż zajada się takim szpinakiem więc zawsze robię go więcej. Składniki: szpinak pomidory lub przecier pomidorowy czosnek pieprz(...)patelni teflonowej ułożyć posiekane liście szpinaku,na wierzch drobno ułożyć posiekanego pomidora lub przecier pomidorowy - dusić w sosie własnym.Gdy pomidor da mało soku można dodać łyżkę wody.Doprawić pieprzem i czosnkiem i gotowe
Niespełnione zdolności kulinarnepokroić w plastry, cebulę obrać, pokroić w półplastry, razem podsmażyć na tłuszczu. Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na dużą blachę, wysmarowaną tłuszczem, u mnie blacha z piekarnika, posmarować ciasto koncentratem pomidorowym, posypać roztartym w dłoniach oregano. Na cieście układamy warstwami, kiełbasę pokrojoną w plastry, trochę sera startego, ogórki pokrojone w kosteczkę, cebulę z pieczarkami . Wkładamy do nagrzanego
Kuchnia DanusiKurczak zapiekany w sosie pomidorowym z warzywami Składniki: 4 piersi z kurczaka oliwa z oliwek puszka pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka natka selera (gruba część) kawałek pora 50 ml wody sól pieprz kajeński Piersi pokroiłam na połówki, doprawiłam solą i pieprzem kajeńskim, a następnie zawinęłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego(...)międzyczasie pokroiłam w plasterki cebulę, czosnek, seler i por, marchewkę starłam na dużych oczkach. W garnku rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę, czosnek i por, podsmażyłam do zarumienienia. Dodałam sos pomidorowy, wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika
nietadietaZapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym Składniki: 2 małe cukinie 2 małe bakłażany 6 ziemniaków 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 g wieprzowiny 1 puszka pomidorów sól pieprz majeranek olej słonecznikowy ocet jabłkowy Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą(...)rozpoczęłam warstwowe układanie:) Do naczynia żaroodpornego wlałam niewielką ilość oleju, tak by zakrył dno. Na samo dno poszły ziemniaki, następnie cukinia, jedna część mięsa, bakłażan i połowa sosu pomidorowego. Wszystkie te warstwy powtórzyłam z pomocą małych rączek mojego synka:) Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika na 1 h i 10 min, temp 190 °C. Warto co jakiś czas sprawdzić
nietadietakawałki, podsmażam po 2 minuty z każdej strony na oleju. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem. 4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi