zupa pomidorowa - 17796 przepisów (strona:204/1187)

Zapiekanka makaronowa a 'la pizza 1228

małych pomidorków np. koktajlowych sól, pieprz 1/2 łyżeczki suszonej bazylii kilka listków świeżej bazylii Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i łączymy z przecierem pomidorowym, jajkiem i wykładamy na przygotowaną formę do tarty. Posypujemy odrobiną drobno startego żółtego sera.  Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszoną bazylią, odrobiną soli i pieprzu. Wykładamy

Kuchnia w czekoladzie
Gulasz piwny 236

wędzonego boczku 500 g mięsa wołowego na gulasz 0,5 l ciemnego piwa (u mnie Książęce Ciemne Łagodne) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu wołowego 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej 3 łyżeczki cukru 2 liście laurowe pół

Cooking Monster
Papryka faszerowana mięsem mielonym II 154

łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka posiekanego koperku ser żółty oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Papryki myjemy, przekrawamy na pół i dokładnie oczyszczamy. Mięso mielone mieszamy z ryżem, kukurydzą, koncentratem pomidorowym, koperekim, doprawamiamy wszystko solą i pieprzem. Napełniamy papryki, posypujemy startym żółtym serem(ilość wedle uznania), na koniec papryki oprószamy oregano. Pieczemy około

Smaki Natalii
RATATOUILLE - RATATUJ 120

poszczególne smaki,z których powstanie pyszny bukiet. Składniki: 2 małe cukinie 1 bakłażan 3 różnokolorowe papryki 2-3 cebule 3-4 pomidory 2 łyżki passaty pomidorowej bądź koncentratu pomidorowego 4-5 ząbków czosnku suszony tymianek,bazylia i rozmaryn sól,pieprz Bakłażana,cukinię i papryki umyć.Z papryki usunąć gniazda nasienne,następnie wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę.Cebulę obrać

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 129

także zastąpić tym w syropie — wtedy pamiętajcie o zredukowaniu ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka 500 ml przecieru pomidorowego 1 świeży ananas 1 biała cebula 1 duża marchewka ½ papryki czerwonej ½ papryki zielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka otartego imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka(...)paprykę w paski, a ananasa w trójkąty. Na osobnej patelni podsmaż najpierw cebulę, później wrzuć marchewkę, następnie paprykę, a gdy warzywa będą już miękkie ananasa. Zawartość patelni zalej pastą pomidorową, wlej pozostały sok z limonki, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżkę sosu sojowego i dodaj cukier oraz sól do smaku. Wymieszaj i dopraw w razie potrzeby większą ilością przypraw

Food Square
Cukinia faszerowana kuskusem, marchewką i kurczakiem 172

masą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszkę. Podawać z sosem, np. pomidorowym

Ugotować
Leczo prosty przepis na pyszny obiad ! Przepis na danie z wolnowaru. 187

Leczo  3 małe cukinie  2 cebule  4 białe papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 50 dkg kiełbasy  25 dkg boczku  1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny 2 łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki ziół prowansalskich  pieprz świeżo mielony(...)gotujemy wszystko w garnku.  W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę przesmażamy, po jakiś 5 minutach dodajemy sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko, po chwili dodajemy paprykę, cukinię obrane pomidory i zioła. Całość gotujemy około 30 minut. Podajemy gorące.    Wersja na wolnowar Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy

Kuchnia na wzgórzu
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 163

ricotta  -200g makaronu cannelloni (ok. 20 rurek) -1 jajko  -1 ząbek czosnku  -sól i pieprz  -łyżka oleju  -60g tartego parmezanu  Sos pomidorowy:  -600g pomidorów z puszki  -2 ząbki czosnku  -1 cebula  -1 łyżeczka ziół prowansalskich -1 łyżeczka bazylii  -1 łyżeczka ostrej papryki  -2 łyżki oliwy(...)oliwek  -sól i pieprz  Beszamel:  -3 łyżki  masła -3 łyżki mąki -250 ml mleka  -gałka muszkatołowa  -sól i pieprz  Wykonanie:  Sos pomidorowy.: Na głęboka patelnie, lub garnek z grubym dnem wlewamy oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, i pomidory. Dodajemy przyprawy

Smakuj życie!
Ostre spaghetti w sosie pomidorowym z nutą kakao 116

pomidorami i chili. Spaghetti jest bardzo smaczne, dla wielbicieli nieco ostrzejszych dań. Składniki (2 porcje): 250 g makaronu spaghetti 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok 200 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżeczka kakao 2 szczypty chili lub pieprzu cayenne sól, pieprz, papryka czerwona 150 g sera żółtego Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwowną fasolką (z szynki) 135

szybka i prosta propozycja na smaczny obiad. Mięso jest miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne. Doprawiłam je sporą ilością czosnku, bazylii i majeranku. Czerwona fasolka idealnie komponuje się z lekko pomidorowym sosem... Gulasz podałam z makaronem orkiszowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego i jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem.   (3-4 porcje(...)szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka   bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna olej     Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć

Di gotuje
Lody z żółtego sera. 190

sito. Na koniec całość solimy do smaku. Odstawiamy gotowe do wystudzenia, Następnie wlewamy masę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.  Podałam lody z sosem pomidorowym i odrobiną octu balsamicznego

Malinowe Pocałunki
GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 121

dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem i wzmacniaczem smaku. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 700 g mięsa wołowego (antrykot, łopatka) 250 g pieczarek  4 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oliwy(...)łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki chili w proszku 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness) 150 ml ciepłego bulionu lub wody sól morska świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE: garść listków posiekanej natki pietruszki, różowy pieprz, 1 łyżeczka mąki  WYKONANIE Mięso myjemy

cool and minty
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 128

pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku  garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili w proszku WYKONANIE NALEŚNIKI

cool and minty
KURCZAK TANDOORI 191

mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą pastą nacieramy kurczaka  i ponownie odstawiamy do zamarynowania (na 2-3 godziny na blat kuchenny lub na całą noc do lodówki/ przed pieczeniem

cool and minty
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 102

Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz.  Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, aż ser dobrze się rozpuści. Muszle podajemy ciepłe.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania