zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:203/1190)

Ostre spaghetti w sosie pomidorowym z nutą kakao 136

pomidorami i chili. Spaghetti jest bardzo smaczne, dla wielbicieli nieco ostrzejszych dań. Składniki (2 porcje): 250 g makaronu spaghetti 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok 200 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżeczka kakao 2 szczypty chili lub pieprzu cayenne sól, pieprz, papryka czerwona 150 g sera żółtego Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu

e-PrzepisyKulinarne
Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwowną fasolką (z szynki) 162

szybka i prosta propozycja na smaczny obiad. Mięso jest miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne. Doprawiłam je sporą ilością czosnku, bazylii i majeranku. Czerwona fasolka idealnie komponuje się z lekko pomidorowym sosem... Gulasz podałam z makaronem orkiszowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego i jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem.   (3-4 porcje(...)szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka   bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna olej     Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć

Di gotuje
Lody z żółtego sera. 212

sito. Na koniec całość solimy do smaku. Odstawiamy gotowe do wystudzenia, Następnie wlewamy masę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z zaleceniami producenta.  Podałam lody z sosem pomidorowym i odrobiną octu balsamicznego

Malinowe Pocałunki
GULASZ WOŁOWY Z PIECZARKAMI I PIWEM 144

dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też łyżkę koncentratu pomidorowego, który jest naturalnym zagęszczaczem i wzmacniaczem smaku. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 700 g mięsa wołowego (antrykot, łopatka) 250 g pieczarek  4 ząbki czosnku 2 cebule 3 łyżki oliwy(...)łyżka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 2 listki laurowe 1/2 łyżki suszonego tymianku 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki chili w proszku 150 ml ciemnego piwa (np. Guinness) 150 ml ciepłego bulionu lub wody sól morska świeżo zmielony czarny pieprz OPCJONALNIE: garść listków posiekanej natki pietruszki, różowy pieprz, 1 łyżeczka mąki  WYKONANIE Mięso myjemy

cool and minty
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 147

pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku  garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili w proszku WYKONANIE NALEŚNIKI

cool and minty
KURCZAK TANDOORI 206

mieszanka nacieramy mięso. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Czosnek, cebulę i imbir ścieramy na tarce. Przekładamy do miseczki, mieszamy z jogurtem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy. Powstałą pastą nacieramy kurczaka  i ponownie odstawiamy do zamarynowania (na 2-3 godziny na blat kuchenny lub na całą noc do lodówki/ przed pieczeniem

cool and minty
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 134

Zapiekane muszle makaronowe, zapiekane to moje ulubione danie. Nadziewać je można różnymi farszami, jednak tym razem przygotowałam nadzienie ze szpinakiem i serem. Zapieczone w sosie pomidorowym, zachwycą smakiem nie jedną osobę(...)płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku dodajemy twaróg i ricottę, doprawiamy do smaku, mieszamy farsz.  Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, aż ser dobrze się rozpuści. Muszle podajemy ciepłe.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczony kalafior w pomidorowym curry 393

pominąć lub dać więcej, zależy jak ostro lubicie) Ok. 200ml passaty pomidorowej Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy.  W tak przygotowanej marynacie wymieszać dokładnie różyczki kalafiora. Na blaszce piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, a na nim różyczki kalafiora. Piec do miękkości

Fabryka pomysłów
Pizza w domu i na wakacjach 177

naoliwionej blaszce dowolnego kształtu i przykrywam na krótkie wyrośnięcie.  Następnie palcem robię małe wgłębienia co kilka centymetrów Rozprowadzam na ciście sos. To różne wersje sosu pomidorowego, może być pasta pomidorowa doprawiona łyżką oliwy, garścią posiekanych ziół jak bazylia i oregano, ewentualnie roztarty  ząbek czosnku,  sól i pieprz. Skrapiam trochę oliwą. Tak przygotowany placek wkładam

I tu będę miała takie te
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i kaszą 172

liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g kaszy jęczmiennej lub orkiszowej (1 woreczek) sól,pieprz 1,5 łyżki majeranku ok 0,5 l wody sos pomidorowy 2 puszki pomidorów sól cukier majeranek Kaszę ugotować na półtwardo, osączyć i wystudzić. Dodać mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Ze sparzonych liści ściąć zgrubienia. Z mięsnej masy(...)Zalać je wodą, odrobinę posolić i zagotować. Przykryć pokrywką i dusić aż kapusta będzie miękka, w przypadku młodej kapusty ok 30-40 minut. Podawać polane ulubionym sosem, u mnie pomidorowy. Przygotować sos pomidorowy. Pomidory z puszki zmiksować i przelać do rondelka. Zagotować, do smaku doprawić solą,cukrem i majerankiem

Monia miesza i gotuje
Gołąbki 323

marchewkę,płatki ryżowe , jajko i przyprawy .Dokładnie wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać,  ułożyć na blaszkę, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i  piec. Pod koniec dodać śmietanę i koperek

Moje domowe kucharzenie
Ciecierzyca duszona z pomidorami z wolnowaru 213

łyżeczki harissy 1 łyżka przecieru pomidorowego (pasty) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 3-4 min, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek i przyprawy (imbir, kmin, pieprz) smażyć ok 1 minuty. Wmieszać harissę, pastę pomidorową, pomidory z puszki, zagotować.Doprawić solą

Stare Gary
Paprykarz 152

fasoli 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowych 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki chilli sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek W dużym rondelku z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy oliwę

Cooking Monster
Makaron bezglutenowy z warzywami w sosie pomidorowym :) 163

oleju kokosowego  1 mała cebula 2 ząbki czosnku  kilka różyczek mrożonego brokuła 2 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cukinii  1 mały pomidor  100 ml passaty pomidorowej  Przygotowanie: Makaron ugotuj al dente.  Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.  Wrzuć brokułu i pokrojoną cukinię. Dodaj trochę wody. Duś

Zdrowie na języku :P
KURCZAK NA RYŻU Z WARZYWAMI 229

łyżeczka bazylii * pół łyżeczki pieprzu * płaska łyżeczka soli Wykonanie: Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami. Odstawić na około 2 godziny. Przygotować zalewę: Gorącą wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem, ziołami i przyprawami. Na blachę wysypać ryż, na to warzywa mrożone. Całość zalać gorącą zalewą. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania