Wege piątek Zapraszam na kalafiora przyrządzonego na sposób grecki - duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany kalafior jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Ponadto podczas gotowania prawie nie wydziela się specyficzny dla tego warzywa zapach, który niektórym może przeszkadzać. Polecam wypróbować ten przepis, świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i dodatek do mięsa. Wraz(...)mną to greckie danie przygotowały Mirabelka , Mops , Chantel i Siankoo . Składniki : 1 średni kalafior 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kawałek laski cynamonu 50ml wody sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć do czasu
Codzienne GotowaniePrzykrywamy kilkoma liśćmi kapusty i dusimy pod przykryciem przez 70 minut. 4. Gołąbki przekładamy do innego garnka. Wodę z gotowania przecedzamy przez sitko, a następnie dokładnie mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy gołąbki i dajemy im "odpocząć" przez 15 minut. Gotowe
My Culinary Artcebula-tak jak lubisz czosnek- ilość zależy od Ciebie pieczarki- około 400 g sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek- jeśli lubisz, jak nie- to masło salsa pomidorowa parmezan tarty- niekoniecznie, ale jak jest , to niebo w gębie! Opcjonalnie buraki ćwikłowe- ja mam zawsze chęć na buraka! Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę(...)pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do całości. Posól i dosmacz pieprzem. Dodaj sosu pomidorowego. Wymieszaj. Do całości dodaj kaszę jaglaną. Przełóż go miski i wymieszaj z parmezanem. Formuj kulki. Podawaj z ćwikłą. Zdrowo, aromatycznie, dość szybko! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniparmezan ścieramy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem. Na wierzchu rozkładamy wszystkie składniki—>KLIK. Całość razem z papierem […] Artykuł Pomidorowa pizza z figami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogWyczarować smakowite danie z ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z dorsza w pysznym sosie pomidorowym z kaparami zasmakują każdemu(...)świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo. Bez dokładki się nie obejdzie. Składniki na klopsiki: 600 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierś z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża papryka czerwona sól, pieprz, cukier zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka 1 szklanka śmietany 18 % lub 12 % 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek przecieru pomidorowego szczypiorek liść laurowy ziele angielskie 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka lub korzystamy z takich(...)Podsmażamy kilka minut na łyżce smalcu. Zalewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i szczypiorek. Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Czekamy, aż zawrze. Pierś z kurczaka obsmażamy. Gotową polewamy sosem. Można podać z makaronem
tojestpyszne.blogspot.comsolimy i pieprzymy. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Połowę filetów przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy częścią pieczarek i papryk. Tworzymy kolejną warstwę. Wierzch smarujemy przecierem pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut
Pan i Pani Smith w kuchniCebulka liofilizowana ( kupuję w KLIK ) Sól 2 liście laurowe 3 ziela angielskie parę kulek pieprzu czarnego 3- 4 gałązki świeżego oregano 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso myję, odcinam błonki i zbędny tłuszcz, kroję w większą kostkę. Mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam, na co najmniej godzinę, do lodówki. Po tym czasie mięso podsmażam(...)dodaję resztę przypraw, gałązki oregano i koncentrat pomidorowy, podlewam wrzątkiem i duszę do miękkości. Jeśli trzeba to dosalam. Na koniec, zostawiam Wam gazetki z super ofertami, na pewno się przydadzą
Takie tam pichcenieZerwałam dzisiaj z krzaczków ostatnie papryki, żeby je wykorzystać znalazłam w zeszycie przepis na paprykę w przecierze pomidorowym tak dawno(...)robiłam a jest pyszna. Bez większego zastanowienia wzięłam się do przygotowania tej pysznej papryki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1,5 kg papryki 3 duże cebule Zalewa: 1 mały koncentrat pomidorowy 190g ( około 7 łyżeczek) 1/2 szkl octu 10% 1/2 szkl wody ( można troszeczkę więcej 3/4 szkl) 1/2 szkl oleju 5 łyżek cukru 1 łyżka soli 4 ziarenka ziela angielskiego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapokroić, doprawić do smaku, panierować w mące i usmażyć na rozgrzanym smalcu. Warzywa obrać, pokroić , przyprawić do smaku i udusić na oleju do miękkości. Następnie warzywa wymieszać z przecierem pomidorowym i startym serem. Usmażoną dynię wyłożyć na półmisku, obłożyć warzywami i podawać zaraz po przyrządzeniu
Tradycyjna Kuchniaskoro zapieka się naleśniki, to czemu nie pierogi… Nawet pierogi kupione w markecie w tej wersji będą o wiele smaczniejsze. Składniki: pierogi z mięsem 200 g passaty pomidorowej duża cebula łyżka masła sól, pieprz cayenne 150 g sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy passatę i przyprawy. Chwilę dusimy. Pierogi
e-PrzepisyKulinarnełyżeczkę paprykę ostrą i słodką, szczyptę tymianku i cząbru) i zagotowujemy. Dodajemy cebulę, mięso i gotujemy do miękkości kurczaka. W miseczce mieszam mąkę z odrobiną wody, śmietaną i przecierem pomidorowym. Całość wlewamy do wywaru z kurczakiem i cebulą i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
paapilotkaajajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, natka pietruszki Na sos: 3 średniej wielkości winne jabłka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka prażonej cebuli, 1 szklanka soku pomidorowego, 4 łyżeczki przecieru pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka mielona, świeża bazylia, świeży tymianek, oliwa lub olej Dodatkowo ( wedle uznania): kilka kulek mozzarelli „mini” Sposób przygotowania: Mięso mielone, jajko, przeciśnięty(...)oczkach do tarcia ziemniaków). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy lub oleju. Dodać starte jabłka, chwilę smażyć na małym ogniu. Dodać sok pomidorowy, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulkę prażoną, posiekaną bazylię i tymianek, sól i przyprawy. Chwilę pogotować (często mieszać). Na koniec dodać ugotowane wcześniej pulpeciki, gotować jeszcze około
Nie tylko w kuchniSzybki i bardzo smaczny obiad lub kolacja. Przepis z książki kucharskiej, troszeczkę przez mnie zmodyfikowany :) Składniki: 500 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa), 0,5 l soku pomidorowego, 1łyżka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sera mascarpone, 100 g startego żółtego sera, pęczek bazylii, łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, opakowanie makaronu spaghetti Sposób przygotowania(...)Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie obsmażyć. Następnie dodać sos pomidorowy, koncentrat i posiekaną bazylię. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Makaron
Nie tylko w kuchni