zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:219/1190)

Domowy keczup pomidorowy 159

Domowy keczup pomidorowy Ceny pomidorów w tym roku zachęcają do tworzenia przetworów.  Kupując pomidory na straganie miałam w głowie przerobienie ich na przecier pomidorowy. Ale gdy już dotarłam do domu mój pierwszy zamysł padł, a w głowie zaczął powstawać pomysł na domowy keczup. I tak jednego dnia powstał sos paprykowy i domowy keczup pomidorowy. Warto mieć kilka słoiczków własnego

na moim stole...
Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami 203

Zapraszam na pyszną propozycję, makaron w sosie pomidorowym z oliwkami. Podałam go z lekkimi pulpecikami, z indyka, dosmaczonymi sosem barbecue Folwark .  Wprawdzie oliwek nie lubię, ale ta wersja mi zasmakowała.  Polecam gorąco;)  Szybko i mega smacznie;)  Można użyć świeżych pomidorów, cebuli i czosnku, ale wtedy nie będzie "na szybko" :D Sosy Folwark, można wygrać, szczegóły

Takie tam pichcenie
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 165

czosnku 8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżeczki czerwonego pesto (można zastąpić przecierem pomidorowym, choć to nie to samo) 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki kilka listów bazylii duża szczypta chili duża szczypta słodkiej papryki, najlepiej wędzonej sól i pieprz do smaku odrobina oleju i bułki tartej do formy Mięso

Trzeci talerz
Pizza cztery sery (ser żółty, feta, gorgonzola i mozzarella) 254

żółty, feta, gorgonzola i mozzarella pokroić w kostkę. Surowy spód do ciasta podzielić na mniejsze części, z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować. Spody do ciasta posmarować sosem pomidorowym. Na sam koniec ułożyć kawałki sera. Całość delikatnie posypać ziołami prowansalskimi. Przygotowane pizzetki zapiekać około 15 minut w 210°C (długość pieczenia będzie zależna od grubości ciasta). Podawać z ulubionym

Ugotować
Pizza z serowymi brzegami 163

ukośne plasterki. SKŁADANIE: Na placku, przy samym brzegu blaszki, poukładać jeden przy drugim, dookoła, słupki sera. Wystające brzegi ciasta zawinąć, "otulając" kawałki sera. Ciasto (poza brzegami) posmarować sosem pomidorowym (u mnie domowy, kubański), posypać startym serem, ułożyć pieczarki, parówkę, salami i posypać z wierzchu oliwkami. Piec w 200'C około 15 minut. SOS CZOSNKOWY (mój ulubiony): DO miseczki przełożyć

Cakes By Kejt
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 153

Chłodniejsze dni zbliżają się wielkimi krokami więc mam dla Was kolejną propozycję na szybki, rozgrzewający obiad. Cukinia nadziewana kaszą w sosie pomidorowym(...)chorizo i chili. Całość podana z lekkim sosem czosnkowo-cytrynowym oraz surówką z marchewki. Polecam :) 3 małe cukinie 3/4 szklanki kaszy gryczanej szklanka gazpacho ( możecie dodać dobrze doprawiony sok pomidorowy) chorizo (ilość wg uznania, ja dałam niewiele) papryczka chili świeża pietruszka sos: 150 ml jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu surówka: 3 małe

Mienta blog
Pizza wiejska 153

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia (wtedy ciasto nie będzie przywierać do blachy i prościej je będzie pokroić). Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, uformować koło lub kwadrat, posmarować sosem pomidorowym i włożyć na 5 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Po 5 minutach ciasto wyjąć, ułożyć na nim plastry szynki, kiełbasę cienką, ogórki kiszone, suszone pomidory, cebulę (jeśli jest

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Karkówka w ketchupie 193

karkówki układać na dno brytfanki lub żaroodpornego naczynia z pokrywką. Każdy plaster delikatnie oprószyć solą i ewentualnie pieprzem, jeśli używamy łagodnego ketchupu. Wierzch plastrów smarować ketchupem wymieszanym z przecierem pomidorowym, czosnkiem i majerankiem (jeśli masa do smarowania jest bardzo gęsta, dodać 2 - 3 łyżki zimnej wody). Na tak posmarowaną karkówkę kładziemy drobno pokrojoną cebulę. Tak przygotowaną karkówkę pieczemy

Kuchcik gotuje
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 344

tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula            olej(...)zredukować ilość płynu. Jeśli lubimy gęstsze sosy, zaciągamy sos łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie (ja to pominęłam). Na koniec dodajemy trochę zahartowanej śmietany, dla podkreślenia smaku naszego pomidorowego sosu. Wcześniej wyjęte marchewki kroimy w kostkę i wraz z pulpetami wkładamy do gorącego sosu. Całość posypujemy posiekanym koperkiem

Walijskie Pichcenie
Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami 138

razem włożyłam do środka jeżyny i węgierki. Bardzo wilgotne i bardzo puszyste ciasto, pracy z nim niewiele a potem rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Ciasto pomidorowe z jeżynami i węgierkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Muszle faszerowane dynią, kurkami i orzechami 158

czasochłonne, ale efekt wart jest wysiłku. Aby coś zostało na nastepny dzień, muszę robić naprawdę duża porcję, bo znikaja błyskawicznie. Schemat zawsze jest ten sam: słodko-kwaśny sos pomidorowy, kremowy farsz z ulubionymi dodatkami (np.  bakłażan i suszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację(...)osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, aby był al dente. Bardzo uważamy, żeby się nie połamał. Po ugotowaniu koniecznie przepłukujemy muszle zimną wodą, aby się nie sklejały. Sos pomidorowy: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych (lub w całości-musimy je wtedy lekko rozgnieść) 4-5 łyżek octu balsamicznego 1 mała pikantna papryczka lub papryka ostra

Zawsze głodna!
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 173

sytuacji! :( Uwielbiam fasolkę szparagową i po raz kolejny chciałam ją przyrządzić w inny sposób niż standardowa opcja z bułką tartą. Padło na duszoną fasolkę szparagową w sosie pomidorowym. Może być ona świetnym dodatkiem(...)dania głównego, jak i być propozycją na danie główne np. z kaszą gryczaną - i tak zrobiłam ja. Z przepisu wychodzi 4-5 porcji. Składniki: - 500g fasolki szparagowej - 500g przecieru pomidorowego - 180ml wody - 100g kaszy gryczanej (woreczek) - 2 cebule - 2 pomidory - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oleju kokosowego - 4-5 gałązek oregano (lub łyżeczka suszonego) - 4-5 gałązek tymianku (lub łyżeczka

Be Fit Be Strong
Jesienny keczup z cukinii 160

proszku 1 płaska łyżeczka, lub 1 świeża mała papryczka  15 dag cukru, ja użyłam palmowego, ale zwykły lub brązowy też będzie dobry 1 kwaśne jabłko 1 litr koncentratu pomidorowego, jeśli macie domowy przecier pomidorowy to jego ilość musicie zwiększyć 2 krotnie, bo jest dużo słabszy, ja użyłam pudliszek, bo ma mocny wyrazisty smak 1/3  do 1/2 szklanki octu(...)jako papkę czas smażenia wydłuży się zapewne do co najmniej godziny, aż cukinia się rozpadnie. Podczas smażenia dodajemy wszystkie przyprawy.  3. Po ok. 30 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i sprawdzamy smak, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i magą, gotujemy razem kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy ocet, mieszamy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Gorący keczup przekładamy do przygotowanych

Apetyczna babeczka
Pizza serowa 212

kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru Wierzch różne rodzaje sera żółtego ( użyłam gorgonzoli,mozzarelli tartej i chyba gołdy ) przecier pomidorowy w kartoniku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1 płaska łyżka oregano Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około(...)dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Jedną część rozprowadzamy cieniutką warstwą na blaszce do pieczenia przetartej oliwą , zostawiając tylko nieco grubsze brzegi . W miseczce mieszamy pastę pomidorową z wyciśniętym czosnkiem , cukrem , solą i smarujemy nią spód do pizzy . Prószymy startym żółtym serem, układamy kawałki ,plastry ,jak kto lubi – taką warstwą jaką lubimy , pamiętajmy tylko

Ogrodnik w podróży
Makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w sosie pomidorowym 230

Witajcie ! Dziś mam coś pysznego dla wszystkich fanów pasty – makaron penne zapiekany z cukinią i mozzarellą w domowym sosie pomidorowym. Danie szybkie w wykonaniu i obłędne w smaku. Idealne na wieczór z przyjaciółmi Składniki (4 małe porcje): 350 – 300 g makaronu penne 1 mała cukinia 150 – 200 g startej mozzarelli 1 mała czerwona cebula – pokrojona(...)następnie zblenduj. Ugotuj makaron chwilkę krócej niż al dente. Cukinię umyj i pokrój na małe kawałki. Ja pokroiłam plasterki na ćwiartki. Na dnie formy żaroodpornej rozsmaruj niewielką ilość sosu pomidorowego. Wyłóż makaron, dodaj resztę sosu, 1/2 mozzarelli i cukinię. Całość wymieszaj. Dodaj resztę mozzarelli. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut. Wyłóż na talerze. Smacznego

Moja pasja smaku

Proponowane wyszukiwania