zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:215/1190)

Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 127

soli 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie(...)dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym

Kolorowy Przepisownik
fasolka z szynką po bretońsku 176

szynki 100 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki smalcu ( ja dodałem gęsi) słoik przecieru pomidorowego  ( lub puszka pomidorów ) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki   domowego maggi    1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta lubczyku sól,pieprz nać(...)ugotowaną fasolą odlewamy połowę wody, a całą resztę dodajemy do garnka w którym dusiliśmy mięso (wcześniej wyjmujemy ząbek czosnku w łupinie). Teraz do mięsa i fasoli dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, paprykę ostrą, majeranek, lubczyk, sól, pieprz oraz maggi. Gotujemy jeszcze przez pięć minut, a następnie rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji, drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotując fasolkę warto

Miód i pieprz
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 183

masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu: 1 puszka pomidorów 2 czerwone cebule łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano

Kulinarne Inspiracje
Śledzie po kaszubsku 188

Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą być(...)śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki zimnej wody 1 łyżka cukru 2 listki laurowe kilka ziaren

Trzeci talerz
No to klops! 139

całych groszków, dodać przyprawy, mąkę i cebulę. Wyrobić masę najlepiej ręcznie. Uformować klopsiki. Usmażyć klopsiki na złoty kolor (około 1-2 minut z każdej strony) Sos (w sumie każdy pomidorowy ale ja trochę pokombinowałam, wykorzystałam to co znalazłam w lodówce,) 1 cebula 1 duża czerwona papryka 2 upieczone pietruszki 2 upieczone marchewki pół litra soku pomidorowego (chyba nie muszę dodawać(...)sama robiłam z własnych pomidorów Cebulę podsmażyć, dodać drobno posiekaną paprykę, po 3 minutach dodać posiekana upieczona pietruszkę i marchewki, poddusić około 3 minut razem, dodać sok pomidorowy i zblendować wszystko na gładki sos). Sos wlałam na patelnię, ułożyłam klopsiki, posypałam wegański parmezanem (tak, tak istnieje takie cudo, dla chętnych dam namiar na sklep) i zapiekłam 10 minut

greenscarf
Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 198

przypieczone mięso z przyprawami). Dolać płyn do warzyw. Gdy warzywa się zagotują, dodać do nich polędwiczki z sokiem, który puściły. Gotując całość do miękkości. Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną. --------- Podobne: Szafranowa potrawka z kasztanami Kurczak po portugalsku Penne z dynią i toy choi

Weekendy w domu i ogrodzie
Warzywny gulasz z dorszem 184

osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić, następnie dodać pokrojoną paprykę i czosnek, podsmażyć i zalać masą pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco zastąpiłam słodką papryką i cayenne) dodać pokrojony seler

sierotka maRysia w kuchni
Ryba z warzywami sezonowymi według Pascala 175

według Pascala Składniki: 2 duże dorady - u mnie 4 tuszki tilapii (wypatroszone i oczyszczone) 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone 2 cebule pokrojone w piórka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży bakłażan - pokrojony w kostkę 1 mała cukinia - pokrojona w talarki 1 papryka pokrojona w paski 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki 3/4 szklanki(...)wlewamy pól szklanki wody. Do rondla wkładamy ryby i dusimy je ok 20 minut, od czasu do czasu mieszając - aż ryba całkowicie się ,,zetnie", wtedy wyjmujemy je z sosu pomidorowego i odstawiamy. Do sosu pomidorowego dolewamy pół litra wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu

sierotka maRysia w kuchni
Spaghetti sycylijskie 224

pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester 1 łyżeczka świeżego majeranku lub oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego 60 g czarnych(...)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem. W rondelku dusimy czosnek z cebulą. Dodajemy wołowinę i smażymy aż całość się zetnie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory, sos Worcester, zioła, sól i pieprz. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy oliwki i paprykę. Smażymy ok 10 minut. Makaron wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 2-4 minuty

sierotka maRysia w kuchni
Wegańska pizza 165

później od blachy. Przygotowane ciasto odkładamy na chwilę, żeby podrosło. 4. Ciasto rozgniatamy na blasze. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy (gotowiec, lub mieszanka keczupu czy sosu bbq z koncentratem pomidorowym, ja wykorzystałam też ostatnio pastę z pieczonej papryki i też było super!). 5. Zazwyczaj pizzę robimy bez sera, jeśli jednak posiadamy ser, to możemy odrobinę położyć na nasz

Bananowe Pole
Kiełbasiana zapiekanka 168

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie warstwę kiełbasy z cebulą i znowu ziemniaki . Całość zalewamy koncentratem pomidorowym z kartonika i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 160 C przez około 1,5 godziny . Po tym czasie wyłączamy piekarnik , posypujemy zapiekankę serem i jeszcze chwilę trzymamy w gorącym

Ogrodnik w podróży
Dietetyczna pizza z patelni - szybka, prosta i smaczna :) 185

okrągły placek.  Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty).  Następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki Placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki - pokrojoną drobno polędwiczkę, pomidora, kukurydzę i ser. Całość oprósz przyprawami. Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu lekko

Zdrowie na języku :P
Pulpety w sosie pomidorowym 164

Nasza propozycja na pyszny obiadek - pulpety w sosie pomidorowym. Najlepiej smakują przyrządzone osobiście przez małe rączki młodszego dziecka. Proste, szybkie(...)smaczne. Cóż można więcej powiedzieć, trzeba spróbować :) 0,5 kg karczku wieprzowego 1 żółtko 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz ziołowy bazylia 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1-2 szklanki rosołu (lub bulionu warzywnego) koperek świeży (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso i cebulę zmielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 218

ziemniaków,  majerankiem i słodką czerwoną papryką. Podsmażyłam pokrojoną w kawałki kiełbasę. Można również podsmażyć cebulę. Ja użyłam zamiast niej pora. Posypałam je podsmażoną kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka, pokrojonych suszonych pomidorów, trochę pasty curry, pieprzu, startego czosnku i soli

potrawyregionalne
FASZEROWANE BAKŁAŻANY PO PROWANSALSKU 176

bardzo smaczne. A przepis na faszerowane bakłażany w wersji mięsnej polecam TU . Składniki: 2 szt.bakłażanów 2 szt.średnich cebul 3-4 szt. czosnku puszka pomidorów szklanka pasty pomidorowej 2 torebki naturalnego ryżu  garść natki pietruszki parmezan oregano sól,pieprz Bakłażany umyłam i przekroiłam na pół Usunęłam miąższ Wydrążone połówki posoliłam,polałam oliwką i odstawiłam(...)patelni podgrzałam oliwę i dusiłam na niej pokrojoną cebulkę ze startymi ząbkami czosnku. Dodałam pokrojony miąższ z bakłażanów. Posypałam go oregano,pieprzem i solą. Wlałam pomidory i sos pomidorowy. Ugotowałam 2 torebki naturalnego ryżu. Wsypałam je do farszu. Wszystko wymieszałam. Wsypałam pokrojoną natkę pietruszki. Gotowy farsz, nałożyłam do wcześniej przygotowanych bakłażanów. Na wierzch posypałam je parmezanem. Piekłam w piekarniku

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania