zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:224/1190)

Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny 128

Spektrum odwiedzających fanpage . Składniki: (na 2 porcje) 160g makaronu z semoliny (ja uwielbiam  PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (ok. 400g) obranych i krojonych włoskich pomidorów w soku pomidorowym*  3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin pęczek szparagów zielonych świeżo mielony czarny pieprz rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych) 1 łyżeczka tartego parmezanu szczypta soli do wody(...)rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy ok. 3 min., aż lekko zmiękną. Dodajemy pomidory razem z sokiem i podsmażamy do zredukowania 3/4 soku, często mieszając. Kiedy sok pomidorowy odparuje - rozcieramy w dłoniach łyżeczkę rozmaryn z łyżeczką bazylii i wrzucamy przyprawy na patelnię (używam takiego połączenia ziół aby nadać lekko słonego posmaku warzywom bez dodatku soli). Wszystko dokładnie mieszamy

Spektrum Smaku
Pomidorowe mielone z marchewką 122

Pomysł na to aby klasyczne mielone zyskało nowy smak. Dzięki dodatkowo tartej marchewki i koncentratu pomidorowego zyskały ciekawy smak i rewelacyjny kolor. 400 g mięsa mielonego 1 młoda marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Mięso mielone dokładnie łączymy z jajkami i bułką tartą. Doprawiamy do smaku(...)solą i pieprzem. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dokładamy ją do mięsa i ponownie mieszamy. Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z gotowej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka z mięsem z indyka! 230

obłędnie. Dla zaostrzenia smaku dodajcie szynki wędzonej surowej, sporą ilość świeżych ziół, a zamiast masy ze śmietany... zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam! SKŁADNIKI: - makaron lasagne - puszka pomidorów -1/2 koncentratu pomidorowego - paczka pomidorków koktajlowych - 300 g mięsa z udźca indyka - gruby plaster szynki wędzonej surowej - zioła świeże: bazylia, pietruszka, kolendra - sól, pieprz, chili - ser żółty - czosnek - oliwa z oliwek Na patelni(...)usmaż mięso z oliwą z oliwek, czosnkiem i solą.  Dodaj połowę koncentratu pomidorowego i 150 ml wody. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą z oliwek.  Na dno ułóż mięso, przykryj płatami makaronu, na niego ułóż pomidorki i zioła, układamy kolejną warstwę z makaronu, mięsa i ziół, na sam wierzch wykładamy 1/2 pomidorów z puszki, kroimy szynkę, układamy pomidorki, ścieramy

SMYKWKUCHNI
Najlepszy gulasz z papryką 132

mięsa i obsypujemy mąką. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy warzywa. Po ok. 5 minutach wkładamy mięso i podsmażamy. Podlewamy wodą z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, suszoną marchewką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
BŁYSKAWICZNA, PRZEPYSZNA PIZZA, NA MĄCE PSZENNEJ 179

max.30 minut. Wyrośnięte ciasto zbijamy, odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do min.  220*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
pizza żytnio-pszenna ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami, mozzarellą... 149

posypać mąką pszenną, przykryć i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia ciasto na stolnicy rozwałkować i na blasze na papierze do pieczenia rozciągnąć do wielkości blachy, posmarować ostrym sosem pomidorowym, posypać oregano na oleju zeszklić pokrojoną porę, czosnek, dodać drobno pokrojony, opłukany szpinak, kucharka i podsmażać mieszając do odparowania wody, wystudzony szpinak rozsmarować na cieście na szpinaku poukładać pokrojone

W Mojej Kuchni Lubię
Ślimaczki z szynką, serem i oregano 2504

gotowe!       Przygotowanie: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 6 plastrów szynki 6 plastrów żółtego sera oregano   Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Ułożyć na cieście równomiernie szynkę, a na niej plastry żółtego sera. Zwinąć ciasto w roladę i dobrze docisnąć brzeg. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć

Kulinarne Inspiracje
Patisony faszerowane mięsem i serem kozim 164

garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał. Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi „czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały , więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem. Gotowałem

R'n'G Kitchen
Podudzia w pomidorach 228

samym tłuszczu podsmażyłem lekko ząbki czosnku , które wcześniej przekroiłem na pół. Tak przygotowany czosnek dodałem do mięsa. Posypałem tymiankiem i ponownie doprawiłem solą i pieprzem. Polałem przecierem pomidorowym.  Zapiekałem ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C. Na około 15 minut przed końcem zapiekania dodałem gałązkę pomidorków koktajlowych , wcześniej opłukanych i osuszonych

R'n'G Kitchen
Naleśnikowa zapiekanka 225

pomidorami okazało się pyszne. Składniki 4 jajka sól 400 ml mleka 2 małe cebule 1 ząbek czosnku 6 łyżek masła 500 g mięsa mielonego z karkówki 100 ml pasty pomidorowej posiekana natka pietruszki suszona bazylia 100 g startego sera Gouda kilka suszonych pomidorów w oliwie 150 g mąki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)minut.  Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie. Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.  Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki. Każdy z nich posmarowałem masą mięsną i zwinąłem w rulon

R'n'G Kitchen
Bakłażan faszerowany 189

smaku i wymieszałem. Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem sokiem pomidorowym. Zapiekałem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypałem natką i od razu podałem na gorąco

R'n'G Kitchen
Żeberka duszone 141

Pyszne ,aromatyczne ,pomidorowe(...)Zachciało się nam żeberek ,oto i one :D podane z kopytkami i buraczkami tworzą danie idealne. Składniki 700 g żeberek mąka do oprószenia 2 łyżki smalcu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 2 cebule pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku łyżka mielonej słodkiej papryki łyżeczka mielonej gorczycy łyżeczka mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki kuminu 1/2 szkl bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Gołąbki z młodej kapusty z ryżem 188

Tradycyjne gołąbki robi się z kaszą, ja zrobiłam z ryżem.  Zawinięte w liście młodej kapusty. Są pyszne i mięciutki, uwielbiamy je wszyscy:)  Sos pomidorowy jest doskonałym dodatkiem, polecam:) 2 duże główki młodej kapusty  około kg mięsa z łopatki lub szynki 50 dag ryżu  2-3 cebule smalec sól  pieprz majeranek czosnek w granulkach sos: koncentrat(...)pomidorowy śmietana około 200 ml  pieprz biały mielony sól do smaku łyżka skrobi Mięso gotuję z odrobiną soli. Po ugotowaniu, studzę i obieram. Cebulę przesmażam na smalcu i mielę w maszynce razem z mięsem.  Kapustę myję, obrywam brzydkie liście, wykrawam głąba , zanurzam w lekko osolonym wrzątku, zostawiam na chwilkę ( 2- 3 minutki) i ściągam delikatnie listki ( trzeba uważać

Takie tam pichcenie
Soja po grecku 132

miksturze kotlety sojowe, po czym lekko odcisnąć obtoczyć w bułce tartej u usmażyć na złoto. Gdy warzywa są już dostatecznie miękkie doprawić do smaku przyprawami i koncentratem pomidorowym, w razie potrzeby dodać jeszcze wody. Do przygotowanego naczynia najpierw wyłożyć pierwszą warstwę warzyw. na warzywa „rybę” i tak kolejno aż warzywa będą ostatnią warstwą. Taak przygotowana potrawę przykryć

greenscarf
Sos barbecue Hestona Blumenthala / Heston’s Barbecue sauce 287

znam osoby, która nie lubiłaby sosu barbecue – ja uwielbiam! Lekko przydymiony w smaku, słodko-kwaśny i mocno pomidorowy. Doskonały do wszystkich mięs i kanapek. W trakcie mojego poszukiwania przepisu idealnego, natknęłam się na książkę Hestona Blumenthala „Heston Blumenthal at home”, która jest kopalnią doskonałych receptur na pyszne dania. Tym razem także się nie zawiodła, sos wyszedł przepyszny(...)drobno posiekane 1 szalotka, drobno posiekana (lub mała cebula) 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki chili cayenne 1/4 łyżeczki wędzonej papryki 210 g passaty pomidorowej 100 ml octu jabłkowego 120 g cukru trzcinowego Demerara 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka golden syrup (ja zastąpiłam miodem) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie

karmelowy

Proponowane wyszukiwania