zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:72/94)

Zupa z czerwonej soczewicy 139

Zupę zagotowałam. Na rozgrzanej patelni przesmażyłam na rumiano boczek, którym okrasiłam zupę w miseczkach.O tym, jakie bogactwo w sobie kryje soczewica, można przeczytać w internecine. Wtrącę tylko, że jej nasiona mają niski indeks glikemiczny. Są więc sprzymierzeńcem każdej diety, także cukrzycowej. Jest wiele potraw, które można z niej przygotować: pierogi z soczewicą, pasztety, kotlety, purre, zapiekanki, no i oczywiście zupa(...)soczewicy. Zaletą tego  gatunku jest to, że nie wymaga długiego gotowania (15 minut, czyli tyle co gotują się ziemniaki). Jeżeli ktoś lubi – może nawet zmiksować i podać, jako zupę krem. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Zupa z czerwonej soczewicy appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Zupa ogórkowa nie tylko na zimę 140

korzeń pietruszki (ok. 130 g) – 1 por (ok. 100 g) – 6-7 ziemniaków – 6-8 ogórków kiszonych – 6 jajek na twardo – ok. 250 ml wody z ogórków kiszonych – 2 łyżki masła – 250 ml śmietany 18% (do zup, nie kwaśnej) – sól, pieprz – natka pietruszki Wykonanie: Mięso zalać zimną wodą, dodać włoszczyznę(...)ogórki i dodać je do wywaru. Patelnię zalać wodą z ogórków, chwilę podgrzewać, dodać do zupy. Jajka pokroić w kostkę i dodać do zupy razem ze startymi ziemniakami. Doprawić solą, pieprzem, dodać śmietanę. Gotować chwilę na małym ogniu (nie zagotowywać). Dekorować natką pietruszki. Zupa mimo tytułu nadaje się nie tylko na zimę, choć rzeczywiście, gdy jest podawana bardzo gorąca

Pociąg Do Kuchni
Zupa krem z kiszonej kapusty 158

Gorący kapuśniak to świetna propozycja na zimowy obiad. Jednak z kapuśniakiem jest czasami ten problem, że gorące włókna kapusty mogą parzyć brodę czy spadać z łyżki

Smaczna Pyza
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 300

także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku sól, pieprz(...)potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek. W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i listki laurowe. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym kiełbaska lekko podsmażona doda smaku zupie. Gdy groch będzie już

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z POMIDORÓW I CIECIERZYCY PROSTO Z MAROKO 125

Jesień i zima to idealna pora do przygotowywania gorących i rozgrzewających zup. Ciecierzyca była jakiś czas temu zapomniana, ale wróciła na polskie stoły. Możemy w sklepach kupić ja suszona lub w puszce. Zupa z ciecierzycy i pomidorów jest bardzo pożywna więc możemy spokojnie przygotować tylko jedno danie wtedy. Zupę z ciecierzycy możemy przygotować w wersji wegetariańskiej(...)minuty. Dodać kmin rzymski i kolendrę. Po minucie dolać bulion, passatę pomidorową i cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować zupę. Po zagotowaniu dodać ciecierzycę wraz z 4 łyżkami zalewy. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut. Zblendować na krem. Makaron krajanka Arc Pol ugotować al dente. Gorącą zupę podawać z makaronem. Wpis powstał we współpracą

Kuchnia w oparach
KREMOWA ZUPA Z PATISONA. 197

Wybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że

W kuchni Karmel-itki
Kapuśniak rozgrzewający 147

marchewka zacznie mięknąć, dorzucić stare na dużych oczkach seler i pietruszkę. Podsmażać kilka minut do wymieszania aromatów. Do garnka z mięsem wrzucić podsmażone warzywa. Dołożyć zielone opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można(...)wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem. Ziemniaki ugotować osobno (w kwaśnym wywarze z kapustą nie ugotują się!), pokroić w kostkę i dodać do zupy.   Gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Dodać przepłukany pęczak i jeszcze podgotować, aż będzie odpowiedni. Kapuśniak zasadniczo najlepszy jest na drugi dzień. * kapusta kiszona i kwaszona

Pociąg Do Kuchni
Detoks owocowo-warzywny 167

krótki trening. Dzień trzeci - pobudka  przed godziną 7 - bez problemów. Energia nadal mi towarzyszyła, głód nie doskwierał. Po 3 dniach powróciłam powoli do jedzenia wszystkich produktów. Zachowałam jednak pory posiłków oraz racjonalne zasady odżywiania. Póki co trwam w postanowieniu zdrowego jedzenia. MENU 3-DNIOWEGO DETOKSU OWOCOWO-WARZYWNEGO DZIEŃ 1:  7.00 - woda z cytryną  8.00 - śniadanie: koktajl(...)kolacja: gotowany kalafior DZIEŃ 3:  7.00 - woda z cytryną  8.00 - śniadanie: smoothi bowl z mango i banana z borówkami + matcha z mlekiem migdałowym * 11.00 - jabłko 14.00 - obiad: zupa krem  na bazie leczo i dyni ( leczo z dnia poprzedniego ) * 16.00 - podwieczorek: koktajl z jabłka, borówek i wody * 19.00 - kolacja: sałatka z brokuła, pomidora i czerwonej cebuli z odrobiną

kolorowotorcikowo
Barszcz ukraiński 173

Oj, chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to

MarciochaKucharzy
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 307

sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre(...)przyprawić zupkę. U mnie duuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować

Jak gotować i nie zwariować
Zupa porowa krem – dla całej rodziny 247

Menu małych dzieci nie musi wcale bardzo różnić się od tego, co jedzą dorośli. Wiele dań możemy przygotować dla całej rodziny, jedynie delikatnie modyfikując przepis dla

Dieta bez mleka
Zielono mi czyli zupa-krem z zielonego groszku 171

Do Zimowego Fesliwalu Zupy przystapilam przyslowiowym rzutem na tasme. Pomyslalam, ze skoro za oknem rozgoscila sie na dobre zima, to rozgrzewajaca zupa jest jak najbardziej na

Przysmaki Karolki
Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru 117

Pysznie i zdrowo  od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN " Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych,  więc kiedy wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia. Jeśli jednak(...)podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem kukurydziano-dyniowy z marchewką i kluseczkami serowymi 209

smaku a jednocześnie pikantna, rozgrzewająca , z kluseczkami serowymi  stanowi idealną zupę na tę porę roku. Poprawia nastrój, dodaje energii, słonecznie wygląda. Jest zdrowa.   Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami.  Nakarmicie nią całą rodzinę. W to nie wątpię! Składniki: Zupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek(...)wystawała ponad cm nad warzywami, solę do smaku gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Wlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam, próbuję, gdy zupa jest dobrze doprawiona, miksuję blenderem na gładki krem.  Robię kluseczki: Jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli do smaku, , wsypuję  posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepuję  widelcem, dodaję  pozostałe składniki- czosnek

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania