Lubicie dynię? U mnie jak było jej pod dostatkiem, to nawet się nie korzystało... No jakoś tak :) Teraz z ciekawości jak smakuje musiałam kupić :D Na
Kuchnia w czekoladzieKapryśna ta wiosna... zimno, pada... no, przynajmniej tutaj, bo pewnie są miejsca gdzie jest cieplej... ale było nie było ostrowiecka aura skłoniła mnie do ugotowania zupy
Czary - gary w kuchniSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70 g), - pół pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - marchew (ok. 105
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachnią mojego lubego. Owszem pomidorówka zawsze będzie ulubioną, jednak nie jest już jedyną. Szukacie inspiracji na więcej takich zup krem? Musicie w takim razie odwiedzić blog Ani – nietylkopasta . Spora kolekcja przepisów, która w kilka sekund zainspiruje Was do działania. Zupę rybną znam od dziecka. Na święta Bożego Narodzenia Dziadek wkładał całe serce, kiedy przyrządzał swoją wersję. Mama zaś umie(...)ludzie pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się
Pink Envelopepapryczka chilli sól do smaku około 15 cm średniej grubości pora 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki 1-1,5 litra wody (w zależności jak gęsta ma być zupa) ulubiony makaron - ja użyłam ok. 150 g spaghetti Jak przygotować zupę? Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki(...)Zupa najlepsza jest następnego dnia. Odgrzewana nabiera smaku, więc dobrze jest ją przygotować dzień wcześniej. Można podawać z ulubionymi ziołami (pietruszka, bazylia, etc.) i kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Jeśli lubisz zupy pomidorowe, to spróbuj także i tych: [kliknij w nazwę lub zdjęcie, a otworzy się przepis] Zupa pomidorowa z mięsnymi kuleczkami, makaronem i czerwoną fasolą Zupa krem ze świeżych pomidorów
Codzienna kuchnia niecodziennapory roku ;) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 400 g pietruszki 2 gruszki 1 l bulionu warzywnego 250 ml mleka migdałowego 100 g białego ryżu gałązki rozmarynu 4 łyżki migdałów w płatkach 2 łyżki masła sól i biały pieprz do smaku Przygotowanie: Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz(...)rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia. Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki. Z zupy usuń rozmaryn, dodaj mleko migdałowe, dopraw do smaku solą i białym pieprzem, zmiksuj na gładki krem, dolej odpowiednią ilość
SzczyptaSmaQniewątpliwą zaletę robi je się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli użyje się np ciastek jako spód takiego ciacha. Ja tym razem wykorzystałam groszek ptysiowy, który do tej pory zjadałam głównie w zupach. Te lekkie kuleczki idealnie kontrastowały z dość słodką masą i nadały ciastu lekkości i oryginalnego wyglądu. Składniki: 400 ml śmietany 30% 200 g białej czekolady 200 g wiórek(...)połączy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do niej stopniowo masę czekoladową i żelatynę, ubijamy na średnich obrotach tylko do połączenia składników - inaczej krem może się nam zważyć. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i całość mieszamy łyżką. Na dnie tortownicy układamy równą warstwę groszku ptysiowego, na groszku rozsmarowujemy krem, a na nim jeszcze jedną
Cynamonowe szczęściekoktajlowe jako przekąskę. Często robię do pracy sałatki pełne warzyw. Na obiad często jadam warzywa na patelnię. Do obiadu obowiązkowo serwuję sałatki, surówki lub warzywa np. szparagi. Często przygotowuję zupy krem na obiad. Na deser jadam owoce. Czasami zamiast owoców serwuję koktajle. Gdy robię desery dla gości lub na weekend, to zawsze staram się dodać do nich dużo owoców(...)OBIAD: Zapiekanka z pieczonymi warzywami, kaszą i fetą Wiosenna sałatka z fetą Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem Warzywna zupa krem podawana z łososiem i szparagami Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków Zupa krem z kalafiora Zupa buraczkowa
Passions hobbies lifeblender wysokoobrotowy Happycall Axlerim . I tak oto powstawało całe mnóstwo koktajli, zup, lodów czy nawet mąk. Zobaczcie sami, co z tego wyszło i czy w ogóle warto zainwestować w taki sprzęt. Co możecie przygotować w blenderze wysokoobrotowym? mleka roślinne kruszony lód hummusy i pasty kanapkowe koktajle zupy kremy masła orzechowe mąki z ziaren i płatków lody i sorbety musy(...)cieszyć się idealnie gładkim napojem. W blenderze możecie przygotowywać także bogate w błonnik soki owocowe, warzywne lub owocowo-warzywne. Całą gamę przepisów znajdziecie na Happycall – link. ZUPY KREMY Happycall posiada także automatyczny tryb do robienia zup. Nie musicie gotować warzyw – wystarczy wrzucić surowe kawałki do blendera i włączyć odpowiedni program, a obiad zrobi się
Powiedz dietom niejesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości, gdy blendera używałam dosłownie od święta, a dynia kojarzyła mi się z mdłą zupą-krem, którą czasem sobie fundowałam na uczelnianej stołówce. Bardzo się cieszę, że ten niesmaczny czas mam już za sobą, bo dynia to prawdziwe cudo natury! W dalszym ciągu nie jestem(...)bezglutenowe. Polecam użyć do nich patelni teflonowej bo pankejki te są bardzo wybredne – z byle jaką patelnią się nie polubią! Przyznam, że to najlepsze placuszki jakie do tej pory robiłam. Obiecuję, że się w nich zakochacie! Są mięciutkie, ale lekko chrupiące zarazem. Słodkie, ale nie mdłe za sprawą imbiru. Oh, są po prostu boskie i ręczę za nie własnym
Fill The BowlPod taką nazwą znajduje się przepis w zeszycie mojej Mamy. Zupa doskonale sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć, ponieważ przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków
Kolorowy Przepisownikulubionych zup wielu rodaków :) która musi być idealna i tu właśnie znajdziecie przepis na nią!. Najlepsza konsystencja zupy to coś pomiędzy wodnistym kapuśniakiem a zupą krem z brokułów. Taka będzie też ta zupa, zagęszczona naturalnie na solidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana przyprawa która(...)Liść laurowy 3 pokrojone w talarki marchewki 2 małe korzenie pietruszki pokrojone w kostkę 1/4 selera pokrojonego w kostkę 1 mocno przypalona obrana cebula 10 cm kawałek umytego pora Pieprz czarny Sól himalajska Majeranek Czarnuszka 4 pomidory 400-450 ml koncentratu pomidorowego Mały pęczek natki pietruszki 150ml śmietany 18%tł Przygotowanie: 1/Zagotowujemy w garnku ok. 6L wody
Kuchnia PROzdrowotnaSyta i rozgrzewająca zupa, w sam raz na jesienną i zimową porę. Podana z grzankami i zrumienionym boczkiem zasmakuje nawet wybrednym. Polecam :) Składniki - cebula 6 dużych sztuk - serki topione kremowe 150 gram - bulion drobiowy 2 litry ( może być także bulion warzywny ) - majeranek, papryka czerwona mielona, domowa wegeta, czosnek granulowany Dodatki - kilka kromek białego pieczywa - kilka plasterków wędzonego boczku - natka pietruszki(...)uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone serki topione. Kiedy się rozpuszczą zawartość garnuszka wlewam do zupy. Całość miksuję blenderem aż do uzyskania jednolitego kremu cebulowo-serowego. Zupę gotuję jeszcze ok.3 minuty. Grzanki i bekon: Na małej patelni bez dodatku tłuszczu wytapiam
Kuchnia z widokiem na ogródZiarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie, liść laurowy ). Umyte pomidory i paprykę osuszamy i rozkrajamy. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy oliwę, przyprawy(...)grzankami. Jaka wychodzi zupa? Kremowa, aksamitna, przepyszna, bardzo aromatyczna i - jak to już uzgodniliśmy szybciej - słodko-ostra. Z jednej strony delikatna, z drugiej wyrazista. Jedno jest pewne - obojętnie przejść koło niej nie można. To propozycja mocno rozgrzewająca, więc będzie idealna na chłodne jesienne i zimowe wieczory. To wręcz antidotum na pogodowe niedogodności, Plusy zupy krem z pieczonych pomidorów: Łatwa
Wypisz Wymaluj