Por i ziemniaki pokroić na bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować około 25 minut. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do zupy po około 10 minutach. Kiedy zupa będzie się gotować przygotować grzanki, pokroić chleb(...)kostkę i podsmażyć na patelni na rumiano. Pomidory z zalewy odsączyć i pokroić w kostkę. Kiedy zupa będzie gotowa, zestawić z ognia, zmiksować na gładki krem oraz przetrzeć przez sito. Ponownie wstawić na ogień, dodać suszone pomidory i przyprawić solą oraz pieprzem, chwilę pogotować. Zupę podawać z grzankami, pokruszonym serem Arla Apetina "Red peppers & chilli" i posypaną natką pietruszki
Zakątek rozkoszy kulinarnychDzień dobry! Koniec roku to czas podsumowań. Noworoczne postanowienia, ważne wydarzenia, zawarte znajomości i wiele wiele innych. Zastanawiamy się czy to co zrobiliśmy, przeżyliśmy, nas satysfakcjonuje
Pora coś zjeśćmały por)1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściachlistki z 4 młodych pokrzyw1 pęczek czosnku dziwnegośmietanka do zabielenia zupy1 łyżka tartego chrzanusól, pieprz1 łyżka masłaGotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je z wywaru. Dodajemy pokrojony szpinak i czosnek dziwny. Gotujemy zupę przez 20 min. Na rozgrzanym maśle podsmażamy listki pokrzywy. Następnie dodajemy do zupy. Doprawiamy solą(...)pieprzem oraz chrzanem dla zaostrzenia smaku. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksami śmietany albo z ugotowanym jajkiem
Bon Appetit MałgorzatyJak ja uwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia.Sk
Bon Appetit MałgorzatyDzisiejszy obiad zajął mi 15 min bez kitu, chyba jest to najszybsza zupa świata. A do tego bardzo smaczna, delikatna i zapewne kochana przez dzieci
pieprzny smaczekSkładniki: 750g pora 400g ziemniaków 2 łyżki masła 3 mniejsze ząbki czosnku bulion warzywny natka pietruszki opakowanie łososia wędzonego sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać
Gaździnka warzykremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki i marchewkę obrać(...)pokroić w kostkę, brukselkę pokroić na mniejsze kawałki Dodać do cebuli i pora dolać bulion i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku. Zagotować. Dodać śmietankę - można dodać mniej według uznania. Podawać gorącą, z grzankami lub ulubionym pieczywem
Garnkowe fanaberieNadeszła jesień, a wraz z chłodniejszymi dniami, również pora na pyszne, gęste, rozgrzewające zupy. Dlatego też dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiliśmy przygotować taką właśnie potrawę. Wraz ze mną gotowali ją: Gin , Mirabelka , Zuzia , Mops , inna Zuzia oraz Bartoldzik . Początkowo planowałam rozgrzewającą zupę a la gulaszową, ale niestety nie mogłam kupić niezbędnych do jej przygotowania składników. Dlatego(...)też, gdy przechadzając się po sklepie i zastanawiając się, co przygotować w zamian, wpadł mi w oko ogromny seler, niezwłocznie zdecydowałam, że przygotuję z niego pyszny krem. Aby zupa była aromatyczna dodałam do niej mleko kokosowe i limonkę, natomiast czynnikiem rozgrzewającym jest papryczka chili i imbir. Zupa jest przepyszna, pięknie pachnie i oczywiście mocno "grzeje". Polecam! Składniki : 1kg korzenia selera
Codzienne GotowanieSzybka , smakowita zupka , akurat do przygotowania po przyjściu z pracy :) Wystarczy tylko zaopatrzyć si w podstawowe składniki i życzę miłej pracy ;) Kremu wychodzi z tych
Różne smaki w kuchnijesienną niepogodę proponuję rozgrzewający, optymistycznie kolorystyczny krem z pasternaku. Jest lekko słodki dzięki głównemu składnikowi, zaś pikantność zawdzięcza przyprawom. Zdaję sobie sprawę, ze pikantność jest pojęciem względnym i niektórzy prychną widząc jakich niewielkich ilości przypraw do niej dodałam, ale ja bardzo pikantnych przypraw nie lubię(...)niespecjalnie mogę. Jeśli ktoś lubi "żyletki w buzi", może spokojnie zwiększyć ilość imbiru i ostrej papryki, a nawet dodatkowo doprawić zupę pieprzem. Smacznego :) SKŁADNIKI: 50 dag pasternaku 20 dag marchwi 20 dag ziemniaków kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łyżki klarowanego masła sól 1/2 łyżeczki kurkumy łyżeczka świeżo startego imbiru ostra lub słodka sproszkowana papryka sok z cytryny gęsta śmietana
Kuchenne zapiski Edytykurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam. Por oczyściłam i pokroiłam w krążki. Łodygi selera pokroiłam w plasterki. W garnku roztopiłam masło, wrzuciłam por i seler. Smażyłam na małym gazie około 15 minut często mieszając(...)małym gazie na około 20 minut. Ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Zupę zmiksowałam blenderem, dodałam ziemniaki. Wymieszałam. Przetarłam przez sito. Do zupy wlałam śmietanę. Można jeszcze doprawić do smaku. Zupę podgrzałam (nie gotować). Podałam w ogrzanych miseczkach posypaną posiekanym szczypiorkiem Lubicie zupy kremy? Koniecznie wpiszcie tę właśnie na listę do zrobienia. Życzę SMACZNEGO
Kuchnia u Krysitylko do albo siedzenia pod kocem w całości (tak, żeby tylko oczka i czubek nosa wystawały), albo do gotowania. Bardzo, bardzo zachciało mi się słońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy(...)litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka soli zalałam ok. 3 litrami wody i gotowałam na wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Bulion ma być lekko
Kate's KitchenSmaczny , sycący , kremowy... tak w skrócie , można opisac wrażenia podczas delektowania sie tym przysmakiem :). Przepis przez przypadek zobaczyłam w EG :) Troszeczkę zmodyfikowałam , ale efekt jest jak
Słodkości i nie tylkoBłyskawiczny, pyszny, intensywny i bardzo, ale to bardzo wiosenny. Dodatki możecie dowolnie modyfokować według własnego uzniania, mi do gustu mocno przypadł szczególnie intensywny camembert rozpływający się
Cook&LoveNigdzie nie jest napisane, że żurek można robić tylko w Wielkanoc. Jest to tak smaczna zupa, że kosztowanie jej tylko raz w roku to za mało
Wołowina od rekina