porze roku rządzi zielenina i nowalijki. Za to warzywa i owoce są naprawdę pyszne, dojrzałe na słońcu i nie ponaglane do wzrostu w środku zimy. Wiosną je się sałatki warzywne, samosy (nadziewane bułeczki) z zieleniną, zupy warzywne i manty, czyli lokalne duże pierogi. Najdziwniejszą potrawą jaką zjadłam w czasie mojej podróży był sumalak. To tradycyjny płynny deser przypominający krem
Ugotowane pozamiatanepory, selery, cebule, czosnek, paprykę, suszone pomidory drobno siekamy. Posiekane warzywa kolejno grillujemy na mocno rozgrzanej grillowej patelni. przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok pół godziny. Dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok 10 minut. Dodajemy suszone zioła i starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 1/4 zupy odlewamy i miksujemy na gładki krem
Naturalna Kuchniaprosta, ale tak nieprawdopodobnie pyszna zupa, że po prostu musicie ją zrobić. W moim słowniku to tzw. kombozupa, czyli taka mogąca spokojnie zastąpić cały posiłek, a to sprawia, że jest idealna do wzięcia np. do pracy. Przepyszna i na ciepło, i na zimno. Co prawda M nie lubi, jak tak mówię, ale ta zupa to prawdziwa PETARDA Czuć delikatny smak(...)wywaru i gotowałam do miękkości. Gdy szparagi zmiękły, dodałam mięso z ćwiartek z kurczaka i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam tylko solą do smaku. Na suchej patelni podprażyłam plasterki boczku tak, aby powstały z nich chrupiące chipsy. Zupę serwowałam z boczkowymi chipsami posypaną drobno posiekaną natką pietruszki
Kate's Kitchenoliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo , o czym powinny pamiętać osoby na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać(...)małe ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli Porcje: 4 Składniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, Oliwa Monini White Truffle, 250 g ziemniaków, 1,5 l bulionu, ½ szalotki
SzczyptaSmaQW kuchni szkockiej istnieje wiele zup, większość z nich to pożywne i zawiesiste zupy z dodatkiem pęczaku, płatków owsianych lub ziemniaków. Takie zupy są idealne na
Codzienne GotowanieZupa na bazie włoszczyzny, ziemniaków i …pieczonych obierków z ziemniaka – smak powalający! Jako dodatek proponuję pieczone kawałki ziemniaka z rozmarynem i boczek. P.S. Chrupiące
Mój pomysł naPo cudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę
MarciochaKucharzyOj dawno tak dobrej zupy nie jadłam. Zaczęłam zbierać obierki warzyw i mrozić porcjami na wywar. Dzisiaj debiut obierkowy, niezwykle aromatyczny! Dzięki dodaniu serka topionego, zupa
Mój pomysł natych dobroci. Na blogu jest już kilka przepisów na pomidorową ale polecam kolejną. Zupa jest pyszna i gęsta bo oprócz pomidorów zmiksowałam marchewkę i cebulę. Można podać ją z makaronem lub ryżem ale także zajadać samą, można też dodać mniej bulionu i wyjdzie nam zupa krem. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 1,5 l bulionu 1 duża
Monia miesza i gotujeBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i bez
W kuchni wieczoremvegetale prezzemolo, maggiorana 2-3 cucchiai di olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Pory obieramy z zewnętrznych liści, dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy pory oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Doprawiamy(...)czasu. Na koniec dolewamy gorący bulion, wrzucamy 2 gałązki natki i kilka listków majeranku. Całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy warzywa do miękkości ok. 15 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kawałeczkami wędzonego łososia, natką pietruszki, skrapiamy oliwą extravergine d'oliva, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli
La grande e la piccola cuocasię stało, gdyby połączyć szparagi o wyrazistym smaku z dostojnym jaśminem a potem podać w bardzo niekonwencjonalny i wykwintny sposób? Jesteście na tyle odważni, żeby sprawdzić, jak smakuje krem z zielonych szparagów z kwiatami jaśminu? Najpierw, w drodze wyjaśnień mojego szalonego pomysłu, słowo o jaśminie i kwiatach jadalnych, po które tak rzadko się sięga w naszych kuchniach Każdy słyszał(...)przyprawą do potraw z mięsa i drobiu. Można go też wykorzystywać do różnych wypieków. W moim przepisie jaśmin jest delikatnie obecny, nadaje kremowi ze szparagów zaskakującego i nieoczywistego aromatu. Oczywiście, jeśli spękacie i nie dodacie jaśminu do zupy, to ten przepis nadal jest przepisem na pyszny krem szparagowy Zielone szparagi to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych, są delikatniejsze i bardziej
Eat me! Fit me!jakiegoś czasu jestem zakochana w zupach - kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat. Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.Składniki:4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)4 średnie(...)marchewki,3 średnie pietruszki,1 średni seler,1 mały por,1 mały kalafior,1 główka czosnku,3-4 łyżki masła,sól, pieprz - do smaku,2 liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego,jogurt naturalny lub śmietana.Mięso (porcję rosołową) opłukać i ugotować w około 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaplastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu. Danie główne stanowiły wspomniane już wyżej combry jagnięce. Ukoronowaniem obiadu, był przepyszny deser - mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremem chałwowym. Dla mnie - rewelacja ! Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Pyszne jedzenie i miła atmosfera sprawiły(...)miałam ochoty na zakończenie... Niestety - wszystko co dobre szybko się kończy !Nadeszła pora powrotu do domu.Pozostały wspomnienia, niezwykle miłe wspomnienia. Nowe znajomości mam nadzieję będą trwały, a doświadczenia zdobyte podczas warsztatów zaowocują
kolorowotorcikowokaloryczny, ale za to jaki pyszny. 500g białe kiełbasy surowej 150g boczku wędzonego 300-400ml zakwasu 2 marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą(...)miękkości przez około 45 minut, po czym dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. 3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy. 4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchni