łóż do miseczki, posyp pokrojoną figą i kilkoma jagodami. Jeśli nie lubisz lodów, możesz zrobić zwykły koktajl owocowy. KOLACJA K:204.3 / B:5.9 / T:7.5 / W:26.0 / Bł:10.8 ZUPA KREM Z MARCHEWKI LUB DYNI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta(...)Ząbek) Ziemniaki – 140 g (2 x Sztuka) Marchew – 270 g (6 x Sztuka) – można użyć także dyni Mielona słodka papryka – 5 g (5 x Szczypta) Por – 70 g (0.5 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Warzywa obierz i umyj. Marchewkę pokrój w talarki a ziemniaki i cebulę-w kostkę, pora i czosnek
Powiedz dietom nieMówi się tu i tam aby wykorzystywać produkty sezonowe , by spożywać określone produkty w odpowiednich porach roku. I dobrze! Restauratorzy akcentują swoją większą lub mniejszą świadomość kulinarną, dorzucając do swoich kart menu potrawy oparte właśnie na produktach sezonowych. I dobrze! Ale aby jeść sezonowo nie musimy udawać się do restauracji - wystarczy zahaczyć o lokalny sklepik(...)kupić coś, co teraz ma wzięcie - dynię! Ba! Weź dwie... też będzie dobrze i ugotuj pyszną zupę z dyni! Tym bardziej, że dynia jest niskokaloryczna, zapobiega nowotworom oraz wpływa pozytywnie na układ krążenia (wspomnieliśmy o tym tu ). Ale do rzeczy! Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą Zacznij od bulionu warzywnego Zalej
Right Behind The KitchenDwa razy robiłam podejście do zupy z soczewicy. Pierwszy oczywiście nie udany. Drugi tak zmajstrowałam, że grzech było odchodzić od talerza. Zupę można zrobić na wodzie
pieprzny smaczekKupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjedna z moich ulubionych wariacji na temat salsy pomidorowej. Sos ten można śmiało stosować nie tylko do makaronu, ale również do duszenia ryb, mięs czy jako zupa krem z groszkiem ptysiowym czy grzankami. Sos jest lekki, aromatyczny z nutą słodyczy. Imbir i mięta znakomicie odświeżają danie. Idealne danie dla dzieci. sporo w nim ukryjesz ;-) A samo danie? Pyszne, lekkie(...)pomidorowej lub 2 puszki krojonych pomidorów oliwa z oliwek extra virgin sól i pieprz do smaku opcjonalnie można dodać to co się chce: u mnie dwie różyczki kalafiora, kawałek pora, ząbek czosnku, kawałeczek selera- te rzeczy dodałam, aby się nie zmarnowały i nie leżały bezczynnie w lodówce dodatkowo ulubiony makaron z pszenicy durum sporo tartego parmezanu natka pietruszki
Z Kuchni Do KuchniDziś wspólne gotowanie po skandynawsku z Anią i Mirabelką . Tematem jest skandynawska zupa. Ja wybrałam porową z serową nutką. Już dawno nie jadłam tak pysznej zupy. Mąż również podziela mój optymizm :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 4 białe części pora 2 małe cebule gęsta śmietana (użyłam słodkiej 18%) masło (ok. 2 łyżki) 1 "baton(...)większym garnku na rozgrzanym maśle, dorzucamy pociętego w plastry pora. Całość zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Doprawiamy solą i szczodrą szczyptą pieprzu do smaku. Gotujemy do miękkości pora ok. 15 minut. Dodajemy serek topiony, gdy całkowicie się rozpuści wlewamy 3/4 szklanki śmietany. Miksujemy na gładki krem i posypujemy grzankami lub groszkiem ptysiowym
Czerwień i błękitmożesz sobie pozwolić Pierwszy rozdział to know-how dla wegańskich fanów superżywności. Dowiecie się z niego czym jest superfood. Poznacie kilka podstawowych przepisów na śmietanę z orzechów, krem daktylowy czy też słodki sok jabłkowy. Rozdział drugi zawiera garść pysznych inspiracji śniadaniowych. Dobry początek dnia to połowa sukcesu Znajdziecie tu pyszne smoothies, obłędne musli czy też naleśniki ze słodkich ziemniaków, które(...)inspiracji, które możesz zabrać ze sobą na wynos – od sałatki ze szparagów i zielonego groszku poprzez zupę fasolową aż do pełnoziarnistej tortilli. Jedzenie dające szczęście – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami
Moja pasja smakujest wyczuwalny w każdej łyżce tej pysznej zupy. Jest delikatna, lekka ale jednocześnie bardzo sycąca, kremowa i rozgrzewająca. Propozycja do wypróbowania dla wszystkich tych, którzy tak jak moja babcia są ciekawy czym smakuje ta zupa. Składniki (na 3-4 porcje): 3 duże ogórki gruntowe – mogą być też szklarniowe 1 mały por 3 średniej wielkości ziemniaki 200g kremowego serka śmietankowego(...)jeszcze szklankę wody, wrzucamy ogórka i płatki ryżowe – gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy serek śmietankowy, starty ser, koperek i dobrze doprawiamy solą i pieprzem. Ściągamy z ognia. Całość zupy blendujemy na bardzo gładki krem – najlepiej jak używamy blendera z ostrymi ostrzami. Zupę podajemy gorącą. Powrót na górę
Smaczna StronaTo tradycyjna narodowa polska zupa kojarzona głównie z niedzielnym rodzinnym obiadem w naszych domach. W mojej wersji podana z pierożkami wonton z farszem z wątróbek i
Szalona Kuchnia Ewelinymożesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża cebula 1 średni por suszony majeranek sól świeżo mielony czarny pieprz oliwa z oliwek Sposób wykonania: Groch gotujemy(...)odlewamy nadmiar wody i miksujemy blenderem na gładką masę. Marchewkę i seler dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w krążki, cebulę na drobno. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek i dodajemy do kremu z grochu. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i majerankiem. Smacznego! To uczucie, które towarzyszy Ci, kiedy dasz z siebie trochę więcej
Kuchnia Pani WiosnyPyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)porcji: - 2 większe cebule- 2 duże ząbki czosnku- 3 małe cukinie (po ok.300-350g)- 2 garście szpinaku baby- 1-2 garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć)- por, kawałek ok.10cm- pęczek natki pietruszki- 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki)- sól i świeżo mielony pieprz- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół
Smaczne Zdrowejest najlepszym nośnikiem smaku, a dodatkowo pozwala na lepsze wchłanianie witamin z użytych do zupy warzyw. W bulionie obowiązkowo muszą znaleźć się warzywa takie jak: korzeń marchwi, pietruszki selera, por, seler naciowy i opalona, a nawet lekko zwęglona cebula i oczywiście przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu. Wszystkie składniki zalewam zimną wodą i gotuję na bardzo małym ogniu(...)pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką pietruszki jest charakterny i wyrazisty
Smakowity Blog Kulinarnyoliwek Zaczynamy od przygotowania warzyw – pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w małą kostkę. Pora nacinamy wzdłuż, dokładnie myjemy po czym kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią pora – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zarumieni. Następnie, dodajemy warzywa – pietruszkę(...)minut w zależności od wielkości kostki w którą pokroiliśmy warzywa. Do ugotowanych warzyw dodajemy zamrożony groszek oraz umytą rzeżuchę i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę blendujemy na gładki krem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy gorącą, z kleksem kremówki i skropioną dobrą oliwą z oliwek. Możemy też ozdobić ją odrobiną rzeżuchy, aby rozwiać wątpliwości
Smaczna StronaWaszych domach na wigilijnym stole jest barszcz czerwony czy zupa grzybowa ? Ja u babci jadłam klarowny barszcz z uszkami, a u rodziców mojego męża zupę grzybową. Dlaczego nie mieć ich dwóch? 2 litry wywaru warzywnego, 20 gramów prawdziwków suszonych lub innych grzybów leśnych, por kawałek selera korzeniowego marchew liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, biała cebula, olej rzepakowy(...)grzyby (powinny być miękkie). Wlej wywar warzywny i wodę, w której moczyły się grzyby. Dodaj przyprawy. Z zupy wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zblenduj, jej smak możesz wzbogacić śmietanką. Posyp pestkami słonecznika i szczypiorkiem (opcjonalnie). Jeżeli nie lubisz konsystencji kremu, zupę można podać bez blenowania
AZgotuj!Zupa pomidorowa. Obok rosołu najpopularniejsza w Polsce. Królowa wszystkich zup. Robiona na wiele sposobów, począwszy od rodzaju pomidorów, poprzez sam wywar (mięsny/warzywny), a kończąc na dodatku ryżu, lub jak ktoś woli makaronu. Pyszna zupa uwielbiana przez dzieci, ale i dorosłych. Może być gęsta, zagęszczona śmietaną i mąką i podana z grubymi kluchami, zapewniająca dużą ilość węglowodanów, ale może też(...)uwierzcie - i bez tego jest bardzo dobra, a wykonanie zajmie nam zdecydowanie mniej czasu. Przepis na kremową zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. 6 porcji. Na zupę: 10 szklanek wody włoszczyzna: 1 marchew, plaster selera, 1 mały por, 1 pietruszka 2 białe cebule 4 pomidory malinowe ząbek czosnku 1 czerwona papryka sól, pieprz, chili liść laurowy łyżka suszonej bazylii
Poezja Smaków - blog kulinarny