zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:67/94)

Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego 145

marchwi, więc zupa jest dość rzadka. Jeśli lubicie gęste zupykremy, wtedy dodajcie dwa razy więcej warzyw. Ja używam w kuchni warzyw z uprawy ekologicznej, nie są to zbyt okazałe egzemplarze, jakie kupicie w marketach, bierzcie to pod uwagę gotując według moich przepisów:) Moja zupa nie jest zblendowana idealnie, bo ma mało wkładki – samo jajko, więc zależało(...)zostały głównie liście i ziemniaki, które zagęszczają zupę. Ja zupę podaję z jajkiem, ale możecie dodać skwarki z boczku, kaszę, czy grzanki. Drukuj Zupa z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 garście pokrzyw 1 garść czosnku niedźwiedziego 2 marchewki 1 mała cebula 1/2 selera 1/2 pora 3 ziemniaki 1,5 l wody/bulionu mięsnego Mleko

Mieszam w Garnku
Zupa krem z cykorii i z serem halloumi 171

składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak.   Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego(...)halloumi W garnku rozgrzewamy masło, na którą wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, por, cykorię, ziemniaki, paprykę i czosnek, smażymy przez kilka minut. Dolewamy wino i smażymy aż wyparuje. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do momentu aż wszystko będzie zupełnie miękkie. Ugotowane warzywa miksujemy na gładki krem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Doprawiamy kurkumą, solą

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym 169

Składniki: 100 g świeżego szpinaku 1 zielona papryka 1 mały seler 1 pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek(...)papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk ( z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią

Czerwień i błękit
Zupa dyniowa 233

ząbków czosnku, 2 duże łyżki śmietany, sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, oliwa. 1. Gotujemy wywar. Na ok. 2l wody wrzucamy obraną pietruszkę, kawałek selera oraz pora. Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 2. Pierś z kurczaka projmy w paseczki lub kostkę. Dodajemy do garnka z wywarem. 3. Obieramy dynię ze skóry(...)oraz paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy je ok. 10-15 min, po czym dodajemy do zupy. 6. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą. 7. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku. Oczywiście może to być także zupa krem

Kuchnia Pełna Pasji
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Małgosia z bloga Ósmy kolor tęczy + Linkowe Party 175

zdjęcia zup bywają nieciekawe i bez charakteru i zupełnie nie oddają smaku, który kryje się w talerzu. Mam nadzieję, że podczas tej spontanicznej weekendowej sesji udało mi się wyciągnąć z tej niepozornej modelki (zupy z jarmużu) to, co w niej najlepsze. ➤ Zobacz także:  Jak zrobiłam zdjęcie zupy zielone minestrone? KONCEPCJA ZDJĘCIA oraz WYBÓR DODATKÓW Zupa ma piękną, zieloną barwę(...)pozoru zwyczajne ujęcia. STYLIZACJA DANIA Tak, jak wspomniałam we wstępie, zupa to płyn bez konkretnego charakteru. Trzeba nadać mu nieco struktury i formy. W zasadzie można utopić w nim wszystkie dodatki, warzywa, ryż itp., ale jeśli nakładać to wszystko warstwami, efekty mogą być zaskakujące (zapewniam, że zupa podana w ten sposób także lepiej smakuje). Pierwsza sprawa – talerz – nie powinien być

Chilli Czosnek i Oliwa
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 159

rozgrzewającej i pysznej zupy. Nic tak nie działa na zmysły, jak ten pierwszy, i też nic tak nie odżywia ciała, jak ten drugi. A ponieważ sezon warzyw korzeniowych w pełni, to nie mogę nie raczyć się pyszną, kremową zupę selerową, którą w dodatku przygotować można w niespełna 20 minut, bez konieczności gromadzenia długiej listy składników. Zupa, choć wygląda niepozornie, jest(...)miękkości warzyw. Garnek zdjąć z ognia, usunąć liść laurowy, ziele angielskie i pietruszkę – całość zblendować. Stopniowo dodawać mleko i kontynuować blendowanie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (rzadszej niż typowe zupy-kremy). Dodać chrzan, drobno otartą skórkę i sok z cytryny, jeszcze raz krótko zblendować. Doprawić czarnym pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać od razu, np. z posiekanym szczypiorkiem

Even Better Food
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 335

Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas(...)oregano Maślane rogaliki z makiem Drożdżowy chleb na polish z czekoladą i rodzynkami Chleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Pascha wielkanocna Ciasto rafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa

Kulinarne przygody Gatity
Zupa groszkowa, aktualnie ulubiona zupa Emilki 190

Ta zupa groszkowa to aktualnie ulubiona zupa Emilki, zdetronizowała chwilowo pomidorówkę i krupnik (zwany zupą surówkową). Jedwabiście gładka, lekko słodkawa, prosta i szybka w przygotowaniu. Z

Cooking for Emily
Zupa krem z zielonych szparagów z pokrzywą 176

Kupiłam piękne szparagi w dobrej cenie więc zrobiłam swoją pierwszą zupkę szparagową. Do tej pory jeszcze takiej nie robiłam. Zupę wzbogaciłam niewielkim dodatkiem młodej pokrzywy.  składniki: 1 pęczek zielonych szparagów (500 g) 1 łyżka masła 100 g listków lub czubków z młodej pokrzywy ok 750 ml bulionu drobiowego sól do smaku Szparagi dokładnie umyć, odkroić zdrewniałe końcówki(...)Następnie całość zalać bulionem i gotować aż szparagi całkowicie zmiękną. Do smaku jeśli potrzeba doprawić odrobina soli. Gdy szparagi się już ugotują garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem, jeśli jest za gęsty dolać jeszcze bulionu. Gotową zupkę nałożyć na talerze. Podawać z kleksem jogurtu lub śmietany oraz posiekanymi orzechami nerkowca

Monia miesza i gotuje
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z CIECIERZYCĄ 200

Zupa krem z białych warzyw. Polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym (duża ilość warzyw korzeniowych), ale nie tylko. Jak dla mnie trochę zbyt gęsta, ale po dolaniu wody, idealna. Z dodatkiem chrupkich kawałków szynki- wręcz bajeczna. Polecam bardzo gorąco. Choć co niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się(...)pomysł), to od razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię jak i wspomniane wyżej mleko. Wszystko razem stworzyło idealną całość. Zupa bardzo zaskakująca swym smakiem, oczywiście w sensie pozytywnym. Przepis znaleziony tutaj . Porcja dla 4-6 osób. Składniki: - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 por (biała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki

Smaczne Zdrowe
Krem z dyni z grzankami czosnkowymi Mamut. 169

Witajcie :) Mamy sezon dyniowy więc koniecznie musi być krem z dyni z grzankami. Ostatnio mam przyjemność testowania wyśmienitych produktów firmy Mamut które od dawna goszczą na moim stole. Mamut to nie tylko chrupiące sucharki, puszyste biszkopty i oryginalna Bułka Tarta Wrocławska. To ponad 70 lat doświadczenia i historia niezwykłych ludzi, dla których tworzenie wypieków jest pasją. Kochają(...)wiele innych produktów. Tych którzy nie znają firmy Mamut zapraszam na stronę internetową http://www.mamutsa.pl/ . SKŁADNIKI : około 1 kg obranej i umytej dyni 3, 4 ziemniaki pęczek włoszczyzny ( por,kilka gałązek  pietruszki, selera, lubczyku ) 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku  szczypta chili dla ostrości 2 łyżki masła  parmezan lub żółty ser Grzanki z czosnkiem Mamut WYKONANIE

Sama słodycz i szczypta chili
Kartoflanka 149

zrumienienia, dodajemy pokrojony w krążki por i na koniec drobno pokrojony czosnek. Całość lekko rumienimy i przekładamy do gotujących się ziemniaków. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju arachidowego i sypiemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę (wzbogaci smak zupy). Smażymy na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy.  Doprawiamy solą,  pieprzem syczuańskim, papryką słodką oraz wędzoną(...)wrzątku i miksujemy przy użyciu blendera. Masę przekładamy do zupy, mieszamy. Dodajemy pokrojoną marchewkę z bulionu,  świeżo startą gałkę muszkatołową, majeranek, posiekany koperek oraz zrumieniony boczek. Całość zagotowujemy.  Taka zupa improwizowana, mimo swojej prostoty, należy do najlepszych. Jej smak jest zawsze niespodzianką, za każdym razem inny. Nie przepadam za zupami krem, dlatego ta wersja kartoflanki, jedynie wzbogacona zmiksowanymi ziemniakami bardzo

mojewypiekiinietylko
Jajka faszerowane ze szczypiorkiem i musztardą 129

Gotowane jajka są doskonałe o każdej porze roku i przyznam, że najchętniej spożywam je w zupie szczawiowej lub w sałatkach. Te z majonezem do mnie nie przemawiają... Za to faszerowane... lubię! Tu przedstawiam Wam prostą i szybką propozycję, która jest naprawdę zaskakująco smaczna.   I moja rada: użyjcie musztardy o wyrazistym smaku. 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka(...)następnie delikatnie wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z majonezem oraz musztardą i wymieszać ze szczypiorkiem. Masę doprawić do smaku i wypełnić nią puste białka. (Można użyć łyżeczki lub dekoratora do kremu.)  Całość ozdobić według uznania

Di gotuje
Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami 198

międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę pokroić w plasterki, kiełbasę razem z pokrojonym boczkiem zrumienić szybko na maśle. Por drobno pokroić i zrumienić na tłuszczu po boczku i kiełbasie. Por, kiełbasę, wędzonkę i boczek wrzucić z powrotem do żurku. Marchewkę i seler pokroić i dodać z powrotem. Dodać suszony majeranek (ile lubicie(...)zupę). Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną (pamiętajcie, żeby zahartować – do miseczki ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i porcjami dodawać do garnka). W razie potrzeby można zagęścić mąką ziemniaczaną – u mnie nie było potrzeby. Podawać najlepiej w chlebku (ściąć czubek i wydrążyć), żurek udekorować jajkiem na twardo i gałązką świeżego majeranku.   Podobne przepisy Krem

Pociąg Do Kuchni
Szpinak z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 148

Wraz  z nowym rokiem zaczynam mały detoks po świątecznych kulinarnych szaleństwach. Nasze tradycyjne bożonarodzeniowe potrawy są dosyć tłuste i ciężkostrawne, więc po tym prawie dwutygodniowym okresie ucztowania pora przejść na nieco lżejszą dietę. Dziś do listy przepisów  zgodnych z dietą dr Dąbrowskiej dołącza kolejny, tym razem jest to szpinak z pomidorami z czosnkową nutką. Danie(...)także  przykładowe  menu na 7 dni diety warzywno-owocowej ,  w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania