zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:66/94)

Krupnik z batatów 194

język szczypał tydzień), zrobieniu kremu z paczki, na to jakiś owoc i galaretka z paczki. To tak w kwestii dziecięcych wspominek. Co do dzisiejszej zupy, to ja chyba raz w życiu jadłam krupnik i na samą myśl o nim robiło mi się słabo, a zupełnie nie pamiętam dlaczego, bo krupnik to w sumie warzywna zupa tyle, że z kaszą (następny(...)kolejności do odczarowania będzie kapuśniak, brrr). Moja Miśka pokochała tyle tą zupę, że jadła ją trzy dni z rzędu na obiad. No ok, mi też smakuje, nawet bardzo Składniki na 6-8 porcji: 2 duże bataty 3-4 marchewki 2 pory 1-2 pietruszki (u mnie to była skorzonera) 3-4 gałązki selera naciowego 4-6 nasion ziela angielskiego

greenscarf
Zupa z czerwoną soczewicą. 163

liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie:     Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik do gotowania. Por drobno pokroić, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Warzywa poddusić na maśle. Gdy woda się zagotuje, zszumować z trzy(...)dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować.     Smacznego

W kuchni u Moniki
Odchudzająca zupa kapuściana 210

zupę organizm zużywa więcej kalorii niż ma sama zupa, tzw. ujemne kalorie. No to zaczynamy, nagotowałam gar 8 litrowy, pochwalę się po tygodniu efektami. Składniki: około 1,5 kg kapusta włoska (może być tez biała, ale włoska jest bardzeij lekko strawna) 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego(...)około 3-4 litrach wody z przyprawami, potem dodać resztę warzyw i gotować do miękkości. Zajadać się do oporu kiedy tylko jest się głodnym. Podobno zblendowana na krem tez jest niezła. Trzymajcie kciuki, mam zamiar cały ten gar zjeść

greenscarf
Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 151

drodzy Czytelnicy ! Przygotowałam specjalnie dla Was spis wszystkich dań, które pojawiły się do tej pory na blogu, a są związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy. W dzisiejszym wpisie znajdziecie moje sprawdzone kulinarne inspiracje na wielkanocne potrawy. Są tu między innymi pomysły na faszerowane jajka, pasztety, śledzie i domowe wędliny. Jest też spory zbiór moich przepisów na świąteczne słodkości(...)karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek

Kulinarne przygody Gatity
Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit 107

Najlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “ Sztuką Gotowania ”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie(...)powtarzanie formułek. Kiedy rozumiemy przepisy, możemy dowolnie je modyfikować i zapomnieć o przepisie. Chyba że jest tak ciekawy jak u Niki Segnit. Co dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną

Ugotowane pozamiatane
Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit 112

Najlepszą do tej pory książką kulinarną 2019 jest “ Sztuką Gotowania ”. Miałam wiele radości przy testowaniu przepisów z niej, zwłaszcza że książka Niki Segnit to bardziej podręcznik łączenia smaków, który wprost mówi, żeby nie podążać za przepisem i skupić się na metodzie, a nie na składnikach, bo można je podmieniać, zastępować w miarę dostępności i dostosowywać do własnego smaku. Gotowanie(...)powtarzanie formułek. Kiedy rozumiemy przepisy, możemy dowolnie je modyfikować i zapomnieć o przepisie. Chyba że jest tak ciekawy jak u Niki Segnit. Co dziś będzie na obiad? Zaczynamy od zupy krem z soczewicy, którą podkręca magiczny składnik – suszone morele. To prawie dosłownie przepis z książki. Potem będzie kolorowa sałatka z galaretką, bardzo luźno inspirowana Jell-O salad opisaną

Ugotowane pozamiatane
ZUPA KREM Z TRUSKAWEK 106

zupą jak ją zjadałam ile do brzucha wlezie.  Uwielbiam do tej pory połączenie makaronu i owoców z odrobiną śmietany. Przygotowałam jednak tym razem zupę truskawkową... owoce zblendowałam i podałam z makaronem. Zupa jest słodka od owoców i delikatna. Na pewno przygotują taką zupę nie raz w sezonie jesiennym żeby przypomnieć sobie lato.  Do zupy dodałam makaron literki(...)ziemniaczanek 1 łyżka cukru (opcjonalnie) słodka śmietanka makaron Arc Pol literki Makaron literki Arc Pol ugotować do miękkości. Zamrożone truskawki zalać wrzątkiem i gotować 5 minut. Zmiksować truskawki na krem jeszcze jak są gorące. Dodać cukier. Zmiksowane truskawki gotujemy na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną wody. Dodać do truskawek i wymieszać aby nie powstały grudki. Przed podaniem zupę

Kuchnia w oparach
Krem z pora 105

Dzisiaj podzielę się swoim przepisem na krem z pora. Niebo w gębie :)   składniki: 1 litr bulionu (drobiowy lub warzywny) 3 Pory 1 cebula  pół marchewki śmietana 18% masło przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa  grzanki lub groszek ptysiowy Przygotowanie   Kroimy białą część pora w plastry, to samo(...)łyżki.Wszystko dalej miksując. Na sam koniec zagotowujemy, doprawiamy pieprzem, solą oraz gałka muszkatołową. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli chcecie uzyskać gęściejszą zupę, dolejcie mniej bulionu. Smacznego :) IQKA

Kukuleczki
Zupa krem z porów... :) 126

Maciąg, przepis zmodyfikowany do własnych potrzeb. Musicie mi uwierzyć, zupa jest przepyszna :) Składniki na 4 porcje:  3 duże pory 5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3cm startego korzenia imbiru kminek gałka muszkatołowa 2 liście laurowe oliwa z oliwek świeżo zmielony pieprz sól Sposób wykonania: Pory dokładnie myjemy i odcinamy zielone końce, kroimy na drobno(...)oliwek ze świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy pokrojone pory, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kminek, imbir i sól. Następnie kroimy ziemniaki w kostkę i dodajemy je do garnka. Przez chwilę dusimy wszystko razem. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut. Całość miksujemy aż uzyskamy gładki krem. Podajemy z płatkami migdałów. Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
ZUPA Z CIECIERZYCY 179

oliwie. Dodałam gałązki rozmarynu.  Pora na pomidory i ciecierzycę. Pomidory wlałam na patelnię,    i dusiłam przez około 5-8 minut.   Wyjęłam rozmaryn i wsypałam natkę pietruszki. Przyprawiłam solą,pieprzem,cukrem i kminem. Wlałam jeszcze oliwę z oliwek.   Ciecierzycę odsączyłam z zalewy. Z zupy wyjęłam warzywa i skrzydełka. Zostawiłam tylko marchewkę i wsypałam połowę(...)minut. Całość zmiksowałam.   Można dodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy.   Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z   soczewicy z wędzonymi żeberkami

potrawyregionalne
20 przepisów na obiad jesienią! 152

wtedy kiedy nie macie czasu na robienie obiadu, a w domu wszyscy głodni! WIĘCEJ 6.  ROZGRZEWAJĄCY KREM Z PIECZONEJ DYNI I SŁODKIEJ PAPRYKI! Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy(...)bardzo świeże, najlepiej sprawdzi się połączenie mięsa wołowego i wieprzowego. Nie używajcie tutaj mięsa drobiowego, ani tylko wieprzowego. Sięgnijcie po dobrej jakości pomidory, mogą być świeże, ale o tej porze roku, sprawdzą się włoskie pelati z puszki. Sprawdzona mieszanka ziół włoskich i starty parmezan. Ten obiad zapamiętacie na długo i będziecie do niego wracać jeszcze nie raz ;-)))) WIĘCEJ

SMYKWKUCHNI
Przepisy na ulubione zupy 286

tradycyjne domowe zupy. Według raportu opracowanego przez „Puls Biznesu” Polacy uwielbiają zupy, zjadają ich najwięcej na świecie 3,8 miliarda litrów zup, co daje ponad 100 litrów na osobę. Zupy gotowała moja babcia i moja mama, polecają je kucharze, a nawet dietetycy, gdyż według ostatnich trendów zupa może odchudzać. Zupy królują na polskich stołach. Zupa, postaci może mieć wiele(...)jest zimno powinniśmy spożywać duże ilość zup, gdyż doskonale rozgrzewają organizm i zapobiegają przeziębieniom. Zupa to smaczne i pożywne danie, doskonałe o każdej porze roku, a w dodatku niedrogie. Zupa odpowiednio przygotowana może zastąpić dwudaniowy posiłek. Na składniki do zupy np. pomidorowej, czy ogórkowej wydamy nie więcej niż ok. 7-8 zł. Zupy są też praktyczne , łatwo jest ugotować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pomidorowa z nutą curry 165

skrzydło z indyka, 3 do 4 l wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, 5 cm pora :) kawałek selera, 700 g przetartych pomidorów z czosnkiem (użyłam Passaty z Biedronki), 2 łyżki mrożonej lub świeżej bazylii, 1 łyżeczka curry, 3 ziele angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz. Mięso czyścimy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Solimy i gotujemy przez(...)minut. Następnie wlewamy pomidory i gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso, ziele, licie laurowe i miksujemy zupę, po czym ponownie odstawiamy na palnik. Przyprawiamy curry, pieprzem oraz bazylią. Ja podają z makaronem lub ryżem. Zupa nie przypomina zupy krem, ale jest dość gęsta. Mięso ze skrzydła  indyka obieram i dokładam do zupy

Delicious Titbits
Zupa Ziemniaczano-Porowa 151

SKŁADNIKI : 1 duży por 1 mała cebula 180g ziemniaków 600ml bulionu (ewentualnie wody) 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Pory oczyścić, zostawić biała i jasno zieloną

Dziś Ja gotuje
Wielkanocny żurek w chlebie 121

Idealne jako jedno z  dań wielkanocnych. W tamtym roku odkryłam smak prawdziwego żurka- nie z torebki:D Wykonałam już go 2 razy, zawsze podaję go

MarciochaKucharzy