zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:74/94)

Zupa szczawiowa z żeberkami 95

Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa wzbogacona o szpinak z żeberkami i bułkami Elfów. Wiedźmini należą do odważnych mutantów i niestraszne im zielone zupy, serwowane przez ohydne stworzenia z Toussaint. Podczas misji w – Dziki Gon – Krew i wino – musisz pomóc niejakiej Marlenie de Trastamara. Podczas rozmowy Geralta z upiorem o imieniu Wight serwuje mu on, ona, ono… ohydną(...)szpinak włóż do blendera i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Po czwarte kiedy warzywa będą miękkie, wlej zawartość blendera, zagotuj i przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj zupę szczawiową na krem. Teraz dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Wlej powoli śmietanę, ciągle mieszając, zagotuj i gotuj jakieś 10 -15 minut. Na koniec nałóż zupę, obok żeberka i przygotowane

RafalCook
Kohersen Mycook – wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji 165

problemy z jej zmiksowaniem, a robot w którym najczęściej wyrabiam ciasta drożdżowe i ubijam kremy też ma już swoje latka, więc pewnie też niedługo zakończy swój żywot. I stało się, od początku września w mojej kuchni stoi robot wielofunkcyjny Kohersen MyCook, który od tej pory bardzo pomaga mi w kuchni zastępując wszystkie dotychczasowe sprzęty AGD: mikser, szatkownicę, blender, tarkę(...)maksymalnie to 120 stopni C) i bez mieszania i pilnowania cieszyłam się gotowym sosem pomidorowym, którym zalałam pomidory w słoikach, następnie je za pasteryzowałam. A jakie gładkie i pyszne zupy kremy mi w nim wychodziły, np. zupa krem z kukurydzy i chili, wystarczyło wykorzystać funkcję smażenia, gotowania i turbo do zmiksowania zupy. Kolejnym krokiem było przygotowanie kompletnego obiadu na parze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami 226

cieszyłam się nie mniej niż moje dzieci. W taka zimową pogodę na obiad musiała być sycąca i rozgrzewająca zupa. Niby nic wielkiego, przepis banalny, jednak postanowiłam, że się nim z Wami podzielę. O tej porze roku w mojej kuchni zupa z soczewicy jest dość często. Mamy kilka ulubionych przepisów. Dziś była mała odmiana bo w garnku oprócz tradycyjnie już(...)kartonika i zalewam 6 szklankami bulionu warzywnego. Dodaję też przesmażone przyprawy z cebulą i czosnkiem. Gotuję do miękkości soczewicy. Gotową zupę lekko miksuj tak by nie było widać kostek dyni i pomidorów. To nie ma być zupa krem idealnie gładka, wręcz przeciwnie, soczewica ma być widoczna. Zupę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzch posypuje natką

Przysmaki Karolki
zupa dyniowa z suszonymi grzybami 99

składniki: 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego 400 g dyni, obranej i wypestkowanej 25 g suszonych grzybów 50 g marchewki 50 g pasternaka 50 g selera

Domowy Smak Jedzenia
Zupa krem z pieczonych warzyw korzeniowych 178

selera i pietruszkę. Śmiało możecie dodać też inne warzywa, takie jak pasternak, topinambur, ziemniaki, a także - bataty czy skorzonerę. Dlaczego warto sięgać po warzywa korzeniowe ?  Zima to idealna pora, by jak najczęściej sięgać po warzywa korzeniowe. Odstawmy w ten czas na bok wszelkie nowalijki, pomidory, ogórki i inne warzywa importowane. Nie musimy z nich rezygnować całkowicie(...)dobrze się upieką i lekko zarumienią. Upieczone warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, zalać wodą i gotować przez 20 minut. Następnie z zupy wyłowić przyprawy i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypaną natką pietruszki lub kolendry. Smacznego

kolorowotorcikowo
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 106

prostu coś (lub ktoś) zawaliło na całej linii. Kilku miejscom dałam drugą szansę i ją wykorzystały - inne zaś nie. Czekanie na samą kartę 40 min, czy włos w zupie i zerowe przejęcie się tym faktem obsługi to dla mnie porażka o której wolę zapomnieć, przemilczeć i więcej sobie nie przypominać. Byłeś w jakimś miejscu z mojego polecenia? Koniecznie(...)faworyt to  Quattro Staggioni  (Cztery pory roku) czyli pizza podzielona na 4 różne smaki oraz  Diavola  czyli klasyka z pikantnym salami. Smakowała nam też  Rucola e Prosciutto Cotto . Brawo również za  Capriciosę  z karczochami - ależ to się rzadko zdarza! Panuozzi CHEF  z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - przedobre

Czarnawisienka
Krem cebulowo-czosnkowy 117

niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania  - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki (na średni garnek): ok. 600 g cebuli cukrowej(...)gotować jeszcze 20 minut, doprawić solą i pieprzem, po czym zdjąć z palnika i nieco przestudzić. Zmiksować razem z ugotowaną wcześniej włoszczyzną (bez marchewki - jedynie białe warzywa: pietruszka, seler, por). Dodać śmietanę i zmiksować ponownie na gładki krem

W SMAK
Obiad za 10zł - krem z orzechów smażonych z pieczarkami z kurczakiem i grzankami. 210

Ostatni tydzień był dla mnie pełen wyzwań i zleciał tak szybko, że zapomniałem, w trakcie przygotowywania dzisiejszego obiadu, że to przecież czas na kolejny przepis z

BaRepas
Kraków - wegański przewodnik kulinarny 103

Pora powrócić do przewodników kulinarnych - zebraliśmy wszystkie nasze recenzje miejsc, które odwiedziliśmy w Krakowie w jednym miejscu z nadzieją, że zachęcimy Was do odwiedzenia tych najlepszych! Tym razem przewodnik jest całkowicie wegański, bo Kraków naprawdę stanął na wysokości zadania i ilość ciekawych wegańskich opcji absolutnie przerosła nasze najskrytsze oczekiwania. W Krakowie spędziliśmy w sumie intensywne kulinarnie(...)podobnie jak w przewodniku po Budapeszcie , każdy z dni podzieliliśmy na posiłki - śniadanie, lunch i tak dalej... Wystarczy tych spraw porządkowych - pora przejść do rzeczy. Dzień I 1) Śniadanie  Jeśli mielibyśmy podać modelowy przykład miejsc, których szukamy w trakcie naszych podróży, bez wątpienia wybralibyśmy  Hummus Amamamusi . Jak wiecie, szczególnie interesują nas lokalne smaki w wegetariańskich

Roślinożerni urlopowicze
Zupa szczawiowa – smak wiosny 172

się sama ze sobą w smaki sezonowe. Zrobiłam sobie tabelkę z roślinami typowymi dla danej pory roku i staram się w ciągu tych kilku miesięcy zjeść wszystkie sezonowe pyszności. Wiosenna tabela zawiera oczywiście szczaw i zupę szczawiową, bo to prawdziwy smak wiosny. Taką zupę robiła moja babcia ze szczawiu uzbieranego na działce. Zbieranie samemu jest jednak dość uciążliwe(...)pieprz śmietana do dekoracji (opcjonalnie) jajko na twardo na każdą osobę   Przepis na zupę szczawiową Na patelni podgrzej masło, cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szczaw, podsmaż i zalej rosołem. Gotuj 10 min. Odcedź połowę szczawiu, a resztę zmiksuj na zupę krem, dodając dużo pieprzu. Na każdy talerz wlej zupę, dodaj trochę nie zmiksowanych liści szczawiu, śmietanę

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z dyni z pomarańczą i batatem 131

życie. Twoje ciało i umysł odwdzięczą się na pewno! Skorzystałam z przepisu Ani z tej książki i przygotowałam wspaniałą zupę krem z pomarańczą i batatem. Idealne danie przed Wigilią, kiedy musimy przygotować żołądek przed polowaniem na 12 potraw. Niech ten krem towarzyszy nam nie tylko dziś , ale zawsze wtedy ,kiedy będziemy potrzebowali detoksu, rozgrzania, siły i energii! Ta książka(...)idealny poradnik! dla duszy i ciała. Ten i wiele innych znajdziecie w dziale  PORADNIKI W TANIA KSIĄŻKA! A zupę można zabrać w termosie ze sobą nawet w podróż! Składniki -500 g dyni ważonej ze skórką pomarańcza 100 g batatów 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki startego świeżego imbiru 1 cebula sól morska lub himalajska szczypta oregano pieprz ziołowy

Z Kuchni Do Kuchni
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 269

także szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Podsmażamy pora ok. 5 minut na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu, kiedy zmięknie i lekko się skarmelizuje. Kiedy jest gotowy, przekładamy go do garnka, w którym będziemy gotować zupę. 2. KAPUSTA (15 min)Z kapustą postępujemy podobnie jak z porem – obieramy z wierzchnich liści, myjemy i pozbywamy(...)jakiś czas mieszając, do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.5. WYKOŃCZENIE (3 min) Z garnka wyławiamy liście laurowe oraz ziele angielskie. My lubimy kiedy zupa ma konsystencję kremu z kawałkami warzyw, dlatego przez chwilę „ugniatamy” zupę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby warzywa jeszcze bardziej się rozpadły. Na koniec dodajemy posiekanego koperku i sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiona solą

Nerds Kitchen

Proponowane wyszukiwania