Oj, chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to
MarciochaKucharzysicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;) Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre(...)przyprawić zupkę. U mnie duuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu. Jeśli zupa jest dla nas za gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować
Jak gotować i nie zwariowaćMenu małych dzieci nie musi wcale bardzo różnić się od tego, co jedzą dorośli. Wiele dań możemy przygotować dla całej rodziny, jedynie delikatnie modyfikując przepis dla
Dieta bez mlekaDo Zimowego Fesliwalu Zupy przystapilam przyslowiowym rzutem na tasme. Pomyslalam, ze skoro za oknem rozgoscila sie na dobre zima, to rozgrzewajaca zupa jest jak najbardziej na
Przysmaki KarolkiPysznie i zdrowo od rana do wieczora - najlepsze przepisy z programu Dzień Dobry TVN " Zimowa zupa z marchwi, jabłek i imbiru okazała się doskonałym pomysłem na aktualną porę roku. Imbir nie tylko doskonale rozgrzewa, ale pomaga też w zwalczaniu przeziębień i stanów grypowych, więc kiedy wszyscy wokół kichają i kaszlą taki dodatek jest nie do przecenienia. Jeśli jednak(...)podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy sok jabłkowy i ser mascarpone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku a jednocześnie pikantna, rozgrzewająca , z kluseczkami serowymi stanowi idealną zupę na tę porę roku. Poprawia nastrój, dodaje energii, słonecznie wygląda. Jest zdrowa. Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami. Nakarmicie nią całą rodzinę. W to nie wątpię! Składniki: Zupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek(...)wystawała ponad cm nad warzywami, solę do smaku gotuję, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wlewam mleczko kokosowe, dodaję przyprawy do smaku, mieszam, próbuję, gdy zupa jest dobrze doprawiona, miksuję blenderem na gładki krem. Robię kluseczki: Jajka wbijam do miski, dodaję szczyptę soli do smaku, , wsypuję posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepuję widelcem, dodaję pozostałe składniki- czosnek
Wanilia i KardamonEeehh, oby się tylko udało :) Bez zbędnych dygresji przejdźmy do rzeczy (nie chce mi się rozpisywać bez sensu i potrzeby, bo już na stole stoi i stygnie zupa-krem brokułowo kalafiorowa, którą Madzia zrobiła). 500 g mąki żytniej razowej 1 litr wody 4 duże ząbki czosnku 100 g zakwasu chlebowego Na wstępie wspomnę, że ja użyłem mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej(...)lodówce około 2 tygodnie. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturekukurydzy. Bo tylko zupy trzymają mnie jesienią przy życiu. Uwielbiam zupy i ten kto je wymyślił powinien dostać Nobla, czy tam innego Pulitzera. Teraz więc chciałbym przedstawić wam zupę-krem z kukurydzy. Madzia właśnie zrobiła wprawiając mnie tym w doskonały nastrój. Madzia wie, że mi wiele do szczęścia nie potrzeba :) 1 kg kukurydzy z puszki 2 litry bulionu(...)masło i dodajemy czosnek, kukurydzę, starty imbir, tymianek i kurkumę. Podsmażamy trochę i dodajemy do gotującego się bulionu. Trochę podsmażonych ziaren kukurydzy zostawiamy. Dodamy na koniec w całości do zupy na talerzu. Gotujemy kilka minut i miksujemy blenderem. Przecieramy przez sito, zaprawiamy śmietaną, doprowadzamy do wrzenia i podajemy na talerze. Do każdego talerza dodajemy kilka/kilkanaście ziaren kukurydzy (odłożonych wcześniej
Marder&Marder Manufacturedrugim garnku 3 litry wody zagotować z ziele angielskie , liść laurowy,goździki,pieprz kminek i kurkumę. Dodać grzyby. Gotować powoli. Dodać pory i cebule upieczone wcześniej w piekarniku. Gdy wszystko będzie miękkie ,wyjąć cebulę ,por ,zdjąć garnek z ognia. Obydwa wywary połączyć w jednym garnku,dodać umyte pokrojone w plastry surowego buraka 1,5-2 kg. . Zostawić(...)się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom
mojej kuchniSezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na
Kate's Kitchenzbliża się wielkimi krokami sezon za zupy z dyni, ciasta z dynią i tak jak u mnie krem z dyni uważam oficjalnie za otwarty. Dyniowatość w swej pełnej okazałości pachnąca imbirem i podana ze słodko-słoną bitą śmietaną, czyli tak jak lubię najbardziej. Gęsty rozgrzewający krem z dyni z pieczoną papryką. Do przygotowania kremu potrzebne będą nam: dynia (moja miała(...)zależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu do czasu przemieszać zawartość garnka. Gdy dynia będzie miękka przyjdzie pora na doprawienie naszego kremu. Więc dodajemy około 1 płaskiej łyżeczki imbiru, nieco mniej kardamonu, od serca słodkiej papryki i względnie od upodobań w kwestii ostrości potraw papryki ostrej, solimy
Kuba GotujeLato to pora roku kiedy zaczyna się chcieć żyć ale nie koniecznie trzeba chcieć marnować ten czas na nazbyt długie stanie w kuchni.I cudownym wynalazkiem na lato są zupy-chłodniki.Lekkie,odżywcze, chłodne i odświeżające.Chłodnik jest idealnym zamiennikiem sałatki do którego najczęściej urzywa się również surowych składników.Także chyba i dla dzieci nie zawsze przez nie lubiane(...)jednej ze znnych sieciówek.Popijanie czegoś zdrowego i owszem nie razi. Tym razem inaczej bo chłodnik jest dość egzotyczny i po prostu przepyszny.Nie jest na jogurcie a na kremie kokosowym doprawionym tajskim zielonym curry w skład którego wchodzi kilka składników o wyrazistym cytrusowym aromacie czyli:trawa cytrynowa,zielone liście kaffir,tumeric,limonka oraz inne odświeżające jak imbir czy galangal
Sztuka gotowania w/g SamirySezon na dynię trwa w najlepsze, więc żal nie korzystać szczególnie, że daje wyjątkowe pole do popisu. Na słodko, na słono, na ostro. Może być na
Kate's KitchenRosół – niby jedna potrawa, którą każdy doskonale zna, a jednak można ją przygotować na kilka sposobów. Taki nowoczesny to dla mnie ten drobiowy, podany z
Mienta blog