zadowalający. Dlatego też dzielę się z Wami moją recepturą. Tak przygotowana zupa pomidorowa smakuje genialnie! Jest kremowa, słodko-kwaśna, z dużym akcentem pomidorowym, rzecz jasna. Polecam! Składniki (ok. 5 porcji): 1 ćwiartka z kurczaka bez skóry 1,5 l wody 3 średnie marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora i selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku(...)zagotowania 45 minut - na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy. Kolejno w międzyczasie ugotuj ryż, w 250 ml wody. Z ugotowanej zupy wyciągnij mięso i całość zblenduj na krem. Następnie wmieszaj ryż i gotuj jeszcze przez chwilkę. Najlepiej smakuje z jogurtem greckim. Około 1 łyżka jogurtu na porcję
Zdrowie na języku :Pzupę migdałową! Propozycja idealna zarówno jako starter jak i danie główne. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować, koniecznie zróbcie ją przy najbliższej okazji! Nie będziecie żałować… Zupa idealna również dla wegetarian oraz wegan, wystarczy pominąć lub zastąpić w przepisie odpowiednie składniki. To co? Chcecie przepis? Składniki na zupę: 1 średni seler 2 średnie pietruszki 1 duży por(...)Wszystkie warzywa (por, seler i pietruszkę) pokrój drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj masło wraz z płatkami migdałowymi, posól całość i podsmaż, aż warzywa i migdały nabiorą złotej barwy. Pod koniec smażenia oprósz je mąką. Pamiętaj, aby cały czas mieszać całość – zarówno warzywa jak i migdały mogą się łatwo przypalić. Jeśli chcesz uzyskać bardzo gęstą zupę krem – zalej
Garniec MagalieMamy – z kilkoma talarkami chili. Jest wspaniałą bazą do dalszych zup, np. pomidorowej, grzybowej, ogórkowej, warzywnej, a z rosołu warzywnego nawet zup krem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń(...)smaków tyle rosołów Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: – warzywny / wegetariański – wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora, selera, natki pietruszki (najczęściej cały pęczek), lubczyku, pasternaku; – z kury – używam całej lub połówki kury, jest żółty i intensywny w smaku; – wołowy – pasują te tłuściejsze części wołowiny z kością, takich jak np.: szponder, gicz
Zasmakuj Kuchnikrem (po dodaniu większej ilości np. marchewki). Składnikiem rosołu (także niektórych innych zup) decydującym o smaku i aromacie jest mięso na jakim ugotujemy naszą zupę. Rosół przygotowuję różnie, raz wyłącznie warzywny, następnie mięsny. Ile kucharek, ile przyzwyczajeń i smaków tyle rosołów;) Ja zamiennie przygotowuję takie rosoły: - warzywny / wegetariański - wykorzystuję duże ilości warzyw, marchewki, pietruszki, cebulę, pora
Zasmakuj Kuchnilekkiego kremu, którego nie zabielałam śmietanką, ale mąż dostał 'kleksa' i ocenił zupę na dużo smaczniejszą niż bez, ja z kolei- jak nie muszę, to nabiału nie wpycham gdzie popadnie ;) Polecam wypróbować, zupka jest delikatna w smaku, maślana, pachnąca koperkiem... * wywar warzywny- 1,2 litra * włoszczyzna: marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały, por
Kraina Miodem Płynącaskrajne połączenia, takie jak te - Delikatny krem o charakternym smaku, które powstają w tempie błyskawicy. Kremowa rozkosz dla podniebienia w 30 minut. Wyczarowana w mgnieniu oka zupa krem z czarnej rzepy , zniknęła jeszcze szybciej, niż trwała jej produkcja. Zachwyciła, otuliła wszystkie możliwe zmysły i rozkochała w sobie każdego, bez wyjątku. Tak smakowała nasza rozgrzewająca kolacja. Tak smakuje nasze(...)niewielkie - Por, 2 sztuki - Cebula, 3 białe - Ziemniaki, 3-4 niewielkie - Serek Arla Apetina Naturalny, opakowanie - Czarny pierz, do smaku - suszone warzywa - domowa mieszanka, do smaku - wywar mięsny/woda - tyle aby nakryć warzywa. - łyżka masła (jeśli gotujemy na wodzie) WYKONANIE: 1. Myjemy i obieramy warzywa. 2. Kroimy rzepę i ziemniaczki w kostkę, a pora i cebulę
Wypisz Wymalujcoś wspaniałego! Przepyszna, niezwykle kremowa i gęsta, sycąca, delikatna, w 100% wegańska. Aktualnie należy do moich najlepszych zup, które swoją drogą jadam niemalże codziennie. Bo kto nie lubi zup? 😂😄 Składniki (4 porcje): 750 g włoszczyzny (2 duże marchewki, duży kawałek selera, kawałek pora, 2 średnie pietruszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 1 łyżka(...)cebulą i czosnkiem i zalej wodą. Po zagotowaniu dodaj przyprawy, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie całość zblenduj na gładki krem
Zdrowie na języku :PNiezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie. Składniki
Szalona Kuchnia Ewelinyktóra poprosiła o więcej dań rozgrzewających, które sprawią, że nie tylko zrobi nam się cieplej na brzusiu, ale także ubarwią tę niewdzięczną aurę panującą na zewnątrz. Bardzo lubię robić zupy krem, gdyż są banalnie proste w przygotowaniu. Właściwie wystarczy kilka prostych czynności, by w przeciągu pół godziny zaspokoić swój głód. Jeśli chcecie trochę wzmocnić się przed zimą koniecznie zajadajcie(...)listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru
Sajkofanka smakuzupa grzybowa z orzechami . W ubiegłym roku przygotowałam zupę grzybową z kasztanami , która była pyszna. Tym razem do grzybowej dodałam mielone orzechy włoskie. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Zupa krem z grzybów jest naturalnie zagęszczona zmiksowanymi warzywami i orzechami, dzięki czemu jest sycąca i pożywna. Tak przygotowana zupa to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej polskiej zupy grzybowej. Przygotowanie kremu(...)trochę czasu, bo efekt jest zaskakujący i bardzo smaczny. Zdecydowanie polecam tę zupę i jestem pewna że zasmakuje ona Wam i waszym gościom. Zupa grzybowa z orzechami Składniki: 25g suszonych grzybów 350g pieczarek 2-3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku por 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 0,25 łyżeczki suszonego tymianku
Codzienne GotowanieDzień dobry! Jaki jest Twoim zdaniem najważniejszy sprzęt w kuchni? Wiele osób wybierze dobry i ostry nóż, który dobrze leżąc w dłoni szybko i drobno pokroi
Pora coś zjeśćtorcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany. Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego? Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka(...)wykorzystaniem. Do tej pory robiłam z nich kokosanki , ale tym razem uzbierałam ich, aż 10 i kokosanek musiałabym chyba zrobić z 5 porcji. Ciekawa jestem, czy również mrozicie białka? Zawsze staram się, aby wykonanie ciasta zajmowało jak najmniej czasu i tym razem się udało. Torcik kokosowy robi się w międzyczasie, tj. między zupą a drugim daniem. Najdłużej zajmuje
Kuchcik gotujepietruszkę. Warzywa dodałam do zupy. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka. Kalafiora podzieliłam na małe części. I dodałam do zupy. Ugotowane mięso ze skrzydełek pokroiłam na kawałki i wsypałam sporo świeżego koperku. Do miski wlałam zupkę i przyprawiłam śmietaną. SMACZNEGO! Polecam również ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM INDYJSKA
potrawyregionalnekrem ze szparagów. Warto do zupy ugotować własny bulion na wołowinie, dzięki temu zupa będzie jeszcze lepsza. Jutro wykorzystamy tę wołowinę do sałatki razem z główkami ze szparagów. Dzisiaj zapraszam na zupę. Składniki: Kawałek wołowiny może być antrykot Ok. 2 l wody 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki ( ja miałam więcej bo były malutkie ) 10 - 15 cm pora Pęczek szparagów Sól Pieprz biały 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Na osolonej wodzie gotujemy wołowinę, szumujemy. Pod koniec gotowania dodajemy warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy dalej do miękkości. Ze szparagów odłamujemy główki, odkładamy ( będą do sałatki ). Pozostałą część szparagów myjemy, obieramy ( cienko )i kroimy na kilku centymetrowe odcinki. Gdy warzywa i mięso będą ugotowane wyjmujemy
Smaki EwyZupy to jest coś co uwielbiam! Każda zupa powinna mieć swój specyficzny smak, zapach, kolor.Z zupami również można dużo pokombinować. Mogą być rozmaicie zaprawiane: mąką, śmietaną
Olikowa kuchnia