zupa krem z pora - 1402 przepisów (strona:54/94)

Terrina jogurtowa z szparagami i salsą z łososia (bez laktozy) 182

właśnie moja ulubiona pora na przeróżne sezonowe produkty. Zacznijmy więc z przytupem od szparagów, które świeże są z nami dosyć krótko, a smakują naprawdę wyjątkowo. Nie będzie zbyt skomplikowanie, ale z pewnością wyjątkowo, i nieco ekstrawagancko. W zasadzie przepis chodził mi już po głowie od dawna. Gdzie nie spojrzę to szparagi zapiekane, zupy krem, szparagi w towarzystwie jajek

vaniliowoczekoladowa
Zupa ogórkowa na wędzonce 158

ogórkowy krem  a także zupę z ogórków małosolnych . Tym razem do zupy ogórkowej wykorzystałam wywar z wędzonki. Trochę się obawiałam takiego połączenia ale niepotrzebnie bo ogórkowa na wędzonce wyszła bardzo smaczna i nabrała ciekawego posmaku. składniki: 700 g wędzonych żeberek lub kości 1 marchewka 1 cebula 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki

Monia miesza i gotuje
Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami 168

zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Krem dyniowy z mleczkiem koksowym - lekki, zdrowy i wege :) 138

schowane słoneczko :( Lubię tę porę roku, ale zdecydowanie będę tęsknić za latem. Jesień ma tez swoje plusy, a jednym z nich jest oczywiści sezon dyniowy! Uwielbiam dynię i mogę ją jeść chyba pod każdą postacią. Najlepiej smakuje mi jednak w postaci parowanej z koperkiem (przepis TUTAJ ) i zupy. Zupy, która jest gęstym, sycącym, mocno rozgrzewającym kremem! Polecam Wam bardzo gorąco

Zdrowie na języku :P
Zupa Krem Brokułowa 129

natka, 1 cebula, 1 por, 5 ząbków czosnku, pęczek lubczyku) przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie składniki oprócz mięsa zmiksowałam na papkę- krem.  Do smaku: natka pietruszki

ClauditteMissCooking
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana 128

Na zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można

Mienta blog
Nowy porządek. I krem z cukinii 175

taką, której nie lubię najbardziej. Kiedy przez pewien czas pracował jak normalny człowiek, czyli między siódmą a szesnastą, byłam w siódmym niebie. Razem z domu wychodziliśmy, wracaliśmy o podobnych porach. Jadaliśmy razem obiady, wieczorami oglądaliśmy filmy, chodziliśmy spać niezbyt późno, żeby następnego dnia wstawać bez ociągania.Gdy pracowaliśmy oboje, ja rano, on popołudniami, niemal się nie widywaliśmy(...)szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie, niewiarygodnie pyszne. Często tanie, z niewielu składników. Minimum wysiłku, maksimum smaku - to właśnie lubię przy gotowaniu.Tym razem postawiłam na cukinię, która zaskakująco rzadko pojawia się w mojej kuchni. Ugotowałam z niej krem, bo właśnie takie gęste, kremowe zupy lubię najbardziej. Szukałam przepisu w internecie, trochę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z pora 197

Por   to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości

W SMAK
Zupa krem z białych warzyw 125

również czas, gdy nasze organizmy domagają się bardziej kalorycznych i rozgrzewających potraw. Świetnym pomysłem na zimowy obiad może być dzisiejszy krem z białych warzyw. Jest lekki i aksamitny, a jednocześnie bardzo sycący i rozgrzewający.  Jako dodatek do zupy zaproponowałem Wam prażone pestki słonecznika. Ale możecie również przygotować go z pestkami dyni. A dla tych co nie przepadają za ziarnami(...)miseczki i odstawiamy. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażymy na nim posiekanego pora, cebulę i czosnek. Gdy całość się zeszkli, dodajemy do gotujących się warzyw. Gdy warzywa zmiękną zestawimy je z palnika. Wyławiamy liście laurowe i ziele angielskie. Za pomocą blendera miksujemy całość na gładki krem. Dodajemy śmietanę i ponownie blendujemy ze sobą wszystkie składniki. Krem ponownie wstawiamy

kulinarnyJa
Krem kalafior z kalarepą 118

Zupa w 30 minut czemu nie, do tego wegańska. Za sprawą bulionu warzywnego który wykorzystałam do zupy. Zupa w dwóch kolorach. Biała to kalafiorowa, zielona to z kalarepy. Z reguły większość wyrzuca liście kalarepy a są one tak samo dobre i zdrowe jak sama kalarepa. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia. Składniki: 1 kalarepa 1/2 kalafiora 1 por biała część(...)blendującej i miksuję. Krem kalafiorowy doprawiam pieprzem, solą. Do pozostałego bulionu w garnku dodaję kalarepę, łodygi bez liści i gotuję 10 minut. Potem dodaję liście i gotuję jeszcze pięć minut. Całość miksuję blenderem z koperkiem, doprawiam według uznania. Na talerz wylewam nabierkę kremu z kalarepy, potem kalafiorowy, i znowu kalarepa, i kalafiorowa i tak kilka razy. Zupę podaję z pestkami

wesoła kuchnia
Zupa krem z czerwonej soczewicy na mleku kokosowym 106

Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym ma w sobie wszystko, co najważniejsze. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, szczególnie przydatna w te chłodne już sierpniowe wieczory, które przyszły do nas zbyt szybko. Pierwsze skrzypce grają tym razem rozgrzewające, aromatyczne przyprawy, które nie tylko nadaje zupie smaku, ale także złocistego koloru - kumin, kolendra i kurkuma. Uzupełnieniem smaku jest papryczka chilli, słodka papryka(...)oraz czosnek.  Składniki: 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 pora 2 mała marchewki 400 g ziemniaków 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 litr wody 1 listek laurowy  1 ziele angielskie 1 puszka mleka kokosowego  przyprawy utłuczone w moździerzu:  1 płaska łyżeczka nasion kuminu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka mielonej

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa z dyni i batata z wyciskarki 166

dyniowej. Przygotowanie. 1. Bulion: Mięso z indyka wypłukać pod bieżącą wodą i zalać 1,5 litra wody w dużym garnku. Seler, pietruszkę, marchew obrać i pokroić na mniejsze części. Por wypłukać i pokroić na 10 cm kawałki. Dodać łyżeczkę soli, 10 kulek pieprzu, 5 kulek ziela angielskiego oraz 2 liście laurowe. Gotować bez przykrycia 1,5 h. Na wstępie(...)oleju. Dołożyć wyciśnięty miąższ i smażyć przez ok. 5 minut. 3. Zupa z dyni i batata. Do garnka z bulionem i wyciśniętym sokiem dodać podsmażone warzywa i zagotować przez 10 minut z przykryciem. Po tym czasie zupę należy rozdrobnić blenderem na najmniejszych obrotach do momentu otrzymania aksamitnego kremu. Pestki dyni i płatki migdałów uprażyć na patelni bez tłuszczu przez

Pij soki wyciskane
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 179

Aksamitny, delikatny o kremowej konsystencji  krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry  dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka.   Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule(...)czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę.    Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora.  Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło

potrawyregionalne
Zupa ogórkowa 130

gęstsze wersje, typu kremy :) Jednak postanowiłam trochę powalczyć z moją niechęcią do tych płynnych odmian i na pierwszy ogień poszła właśnie ogórkowa. Trochę pozmieniałam w przepisie, według którego tę zupę robi moja mama i muszę powiedzieć, że nabrałam ochoty na więcej takich kulinarnych ekspresji :) 20 dag kiszonych ogórków 4 ziemniaki średnia marchewka kawałek selera pietruszka por łyżka masła(...)śmietany sól, pieprz dużo koperku Warzywa obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w talarki a ziemniaki w małą kostkę. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera zalać w garnku ok 1,5 litra wody. Posolić i gotować przez 15 minut. Następnie dodać ziemniaki i gotować kolejne 15 minut. W rondelku rozpuścić masło. Ogórki zetrzeć na tarce

My simple kitchen
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 174

Doskonale rozgrzewająca zupa, a do tego sycąca i dodająca energii. Kukurydzy zawdzięcza słodycz, a pikanterii dodaje jej aromatyczny imbir, czosnek i papryczka chilli. Prosta i pyszna

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania