wzmacniaczy smaku. Prawdziwy. Zatęskniłam, stąd dziś na moim stole ,pachnące Podlasiem danie. Zupa krem z borowików i pieczarek. Jeśli chodzi o borowiki, użyłam samych kapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek białej(...)części pora kawałek selera- korzeń sól- u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek masło około 2 łyżek ser koryciński Serowar Podlaski z suszonym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim Umyj i poszatkuj pieczarki oraz borowiki. W garnku rozpuść 2 łyżki oliwy oraz masło, wrzuć grzyby, przykryj i duś około 5 minut, aż zmiękną. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę, dosmacz
Z Kuchni Do Kuchnikanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego sera grana padano sól, pieprz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Cukinię dokładnie umyć i osuszyć
Monia miesza i gotujespiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana do wieczora. Rano w shakshuce (przepis ) budują z nich bliskowschodnie smaki, na obiad mój ulubiony krem z pieczonych pomidorów (przepis) , a na zakończenie dnia lekka
Słodki Kompromismają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food(...)świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania
Chilli Czosnek i Oliwasię w podejrzanym gaspacho opowiedziała: Tomates, pimiento, cebollia, pepino, sal, vinagre. Naprawdę nic więcej nie trzeba, żeby zrobić najpyszniejszą zupę chłodnik. No może jeszcze ząbek czosnku:) Przepis na to gaspacho pochodzi z bloga Thekitchn.com Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 twardy ogórek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 2 kromki ciemnego pieczywa 2 łyżki octu winnego(...)gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę. Posiekaj ząbek czosnku i cebulę. Ogórka umyj i pokrój w kostkę. Krok 4 Przełóż nasączony chleb do misy malaksera, zmiksuj na gładki krem. Dodaj pomidory. Znowu zmiksuj. Jeśli masz duży malakser dodaj teraz pozostałe warzywa: papryki, ogórka, czosnek i cebulę i miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli nie masz, miksuj składniki partiami. Krok
Niedzielny kucharzsię w podejrzanym gaspacho opowiedziała: Tomates, pimiento, cebollia, pepino, sal, vinagre. Naprawdę nic więcej nie trzeba, żeby zrobić najpyszniejszą zupę chłodnik. No może jeszcze ząbek czosnku:) Przepis na to gaspacho pochodzi z bloga Thekitchn.com Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów 1 twardy ogórek 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 2 kromki ciemnego pieczywa 2 łyżki octu winnego(...)gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę. Posiekaj ząbek czosnku i cebulę. Ogórka umyj i pokrój w kostkę. Krok 4 Przełóż nasączony chleb do misy malaksera, zmiksuj na gładki krem. Dodaj pomidory. Znowu zmiksuj. Jeśli masz duży malakser dodaj teraz pozostałe warzywa: papryki, ogórka, czosnek i cebulę i miksuj, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli nie masz, miksuj składniki partiami. Krok
Niedzielny kucharzprzyprawy. Smażymy kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dolewamy pomidory i dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę, wlewamy wywar, sos sojowy oraz przyprawiamy szczyptą soli. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlewamy 3 chochelki zupy, dodajemy sok z cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko miksujemy na krem. Wlewamy z powrotem do garnka, doprawiamy do smaku
Dzieje kuchennej Wiewiórydodajemy dynię. 5. Na patelnię dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy je ok. 10-15 min, po czym dodajemy do zupy. 6. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą. 7. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku. Oczywiście może to być także zupa krem
Kuchnia Pełna PasjiPomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż. Wrzucamy pomidory do gorącej wody i parzymy, dosłownie prze minutę lub dwie. Wyciągamy łyżką cedzakową i czekamy, aż lekko przestygną. Ściągamy z nich skórkę. Następnie pomidory kroimy na ćwiartki i usuwamy szypułkę oraz całe gniazda nasienne – to podstawa, aby gazpacho było kremowe, a nie wodniste i bez smaku. Tak przygotowane pomidory wrzucamy(...)krem. Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i łyżka usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w mniejsze kawałki i dokładamy do pomidorów w blenderze. Do tego wszystkiego ścieramy obrany wcześniej ząbek czosnku, dolewamy oliwę, doprawiamy wstępnie odrobiną soli i pieprzu. Blendujemy na gładko. Wstawiamy do lodówki, aby naprawdę dobrze się schłodziło – minimum 2 godziny. Przed podaniem zupy dokładnie
Smaczna Stronajeść stały pokarm, możliwość robienia musów owocowych i zupek w każdych warunkach trudno przecenić. W takiej sytuacji przenośny blender, który można szczelnie zamknąć sprawdza się idealnie. Wystarczy kilka soczystych pomidorów, odrobina oliwy czy innych dodatków i obiad macie z głowy. Świeżo zebrane maliny, śliwki, czy porzeczki zamienicie od razu w mus owocowy. Przecier z dyni i marchewki możecie zrobić nawet(...)kojarzymy jedynie z owocowo-warzywnymi smoothies, koktajlami mlecznymi albo z przecierami z owoców. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. W Blendygo zrobicie dressing do sałatki, shake białkowy, pesto, chłodnik, zupę krem, bazę do lodów owocowych, czy sos. A to ledwie kilka możliwych zastosowań. Jeśli jesteście aktywni, lubicie wypady w góry, pod namiot, albo macie małe dzieci, którym nie chcecie dawać
kuron.com.plSkładniki: 5 skrzydełek z kurczaka 2,5 l wody 4 średnie marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 250 ml gęstej śmietany 1 puszka pomidorów
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 500g dyni (waga po obraniu) 280g ziemniaków 20g masła lub margaryny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 2 pomidory
Dziś Ja gotujepiękne (klik) za cenne wskazówki fotograficzne i wyrozumiałość wobec mojego aparatu;), Klaudynie za bycie jedynym w swoim rodzaju przewodnikiem po Krakowie i za pudełeczko z ręcznie ucieranym przez nią kremem - śmiem twierdzić, że upiększającym (przynajmniej na mnie tak działa;), Magdzie za słoik najlepszego na świecie musu rabarbarowego, Joasi za nocne podróże tramwajem, pokój pełen cudownych książek i śniadanie z widokiem(...)Portugalską zupą na doradzie i krewetkach – autor: Rui Miguel Dos Santos Moreira Małżami św. Jakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo
KUCHARNIAPyszna rozgrzewająca zupa krem. Idealna na takie dni jak teraz. Można ją zapakować do pracy i odgrzać w mikrofali. Ta wersja kremu z dyni jest szybsza do przygotowania niż ta z ubiegłego roku. Ale jest równie pyszna, w sumie trudno powiedzieć która lepsza... Polecam. Składniki: 700 g obranej dyni 300 g ziemniaków 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)przez około 5 minut często mieszając. 2. Do warzyw wlać wodę - tyle, by było jej równo z warzywami. Gotować około 10 minut. 3. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować 5 minut. Zupę zdjąć z ognia, zblendować, dodając jednocześnie mleko. Postawić na ogniu i doprawić solą i pieprzem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Źródło
Kuchnia domowa Anizaczyna przywierać do dna. Dodaj marchewkę, pomidory i soczewicę. Wymieszaj. Wmieszaj bulion, zagotuj, zmiejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut. Sprawdź, czy soczewica jest miękka i zmiksuj lekko blenderem ręcznym. Możesz przed podaniem posypać świeża kolendra i pieprzem. Dodatkowo: Zupa może zostać kompletnie nie zmiksowana, albo możesz zrobić z niej krem. Zależnie od tego, jak lubisz. Dodawaj inne
Lejdi of the house