nimi wycinając zębate uśmiechy, robimy z dyni pyszny słodko-kwaśny krem. Wprowadzając do menu na tydzień słoneczną, pomarańczową dynię trochę zaklinamy szarą jesienną rzeczywistość. Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Składniki: Pół kilograma dyni 4 pomidory 1 cebula biała 1 ząbek czosnku Pół litra bulionu warzywnego lub wody(...)pomidora i na koniec posypujemy cebulą. Dokładamy ząbek czosnku. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia 30-35 minut. Krok 4 warzywa z pieca, przekładamy do garnka i miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Dodajemy bulion lub wodę w ilości odpowiedniej do naszych oczekiwań co do gęstości kremu. Jeśli ma być rzadszy dodajemy więcej płynu. Jeśli chcecie żeby zupa
Niedzielny kucharzudoskonaliła. Na pewno będę ją robić częściej. Nie mam jednak sumienia, żeby własnoręcznie ukatrupić homara, dlatego przygotowałam zupę z mrożonego. Składniki: homar lub dwa 2 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka kawałek selera mały por 4-5 obranych pomidorów lub pomidory w puszce 2-3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka szafranu łyżeczka suszonego estragonu pierz, sól, szczypta brązowego cukru(...)oliwie z masłem pokrojone warzywa (ziemniaki, pora, cebulę, pietruszkę marchewkę i selera) z odrobiną cukru. Ugotowanego homara rozbijamy przez ściereczkę tłuczkiem i wyciągamy mięso odkładając kilka kawałków do ozdobienia kremu. Pancerza nie wyrzucamy, dodajemy z powrotem do wywaru i jeszcze chwilę gotujemy. Do warzyw dodajemy pokrojone pomidory i przecier, doprawiamy solą, rozpuszczonymi w odrobinie wody nitkami szafranu, estragon i posiekane
Cytryna&Co.Zupa z soczewicy jest idealnym szybkim daniem na mroźne i ciemne jesienno zimowe wieczory. Rozgrzewa, syci, jest dietetyczna i zdrowa. Zupa – cud w 45 min. Składniki: 1 szklanka soczewicy kartonik lub puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu (lub 1 kostka rosołowa) łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki chili Przygotowanie: 1. Do garnka w którym(...)kostkę i dolejcie 1,7 l wody. 4. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 40 min co jakiś czas mieszając. Można podawać z dodatkiem żółtego sera (tarty na wierzch) lub śmietany. Jeśli będzie dla was za gęsta dodajcie wody. Można z niej zrobić zupę krem lub zostawić w postaci „naturalnej”. The post Zupa
Kulinarna Patilogiapomidorowy i zioła, sól, pieprz. Blendujemy na krem. Najlepsza zupa pomidorowa wybornie smakuje z ryżem lub drobnymi kluseczkami. My bardzo lubimy z łyżką śmietany lub jogurtu. W wersji „luksusowej” zupa pomidorowa obłędnie smakuje z plasterkami mozzarelli. PRZEPIS NA DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY SKŁADNIKI na około 9 słoiczków półlitrowych: 5 kg pomidorów – najlepsze lima / aktualnie po niecałe
W Kawiarencewłaściwie to nigdy nie gotowałam zupy ziemniaczanej (oprócz kremu). Żeby nie było banalnie, podkręciłam smak wędzoną papryką. Jestem pewna, że moim facetom będzie smakować... Zupa powstała również w ramach wspólnego gotowania z grupą zaprzyjaźnionych blogerek. Temat to "Zupa z psiankami/psianką". Ania proponuje w tym temacie Zupę z czerwonej soczewicy z pomidorami. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka
Czerwień i błękitprzez praskę. Dodajemy pomidory, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion oraz 2-3 gałązki tymianku. Zupę gotujemy ok. 15 minut. Do zupy dodajemy oliwki, kapary oraz pokrojone w kostkę kromki chleba (bez skórki). Zupę gotujemy kolejne 5 minut. Przygotowaną zup ę miksujemy na krem. **** PREPARAZIONE Scottate
La grande e la piccola cuocakostkę i dolejcie 1,7 l wody. 4. Dodajemy pomidory, mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu gotujemy jeszcze 40 min co jakiś czas mieszając. Można podawać z dodatkiem żółtego sera (tarty na wierzch) lub śmietany. Jeśli będzie dla was za gęsta dodajcie wody. Można z niej zrobić zupę krem lub zostawić w postaci „naturalnej”. The post Zupa
Kulinarna PatilogiaGęsty, rozgrzewający krem dyniowo-pomidorowy z dodatkiem jogurtu i fety idealnie sprawdzi się na nadchodzące jesiennie dni. 700 g obranej dyni 2 duże obrane pomidory malinowe
Mienta blogwedług instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidory umyj i przekrój na pół, cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Wszystko skrop oliwą, dodaj pół pęczka posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz przez 45 minut w piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Filer(...)kurczaka pokrój w drobną kostkę i obtocz słodką papryką. Wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 10 minut. Zupę podawaj z ryżem i świeżą bazylią. SMACZNEGO ! Przepis z książki Anny Starmach ,,Lekkość
Kredowe Menuoraz strączkowych ( groch, fasola, kukurydza, bób itp.). Polecam te zielone oraz kiszonki, czyli ogórki i kapustę, sałaty, kapusty, cukinię, bakłażana, brukselkę, brokuły, kalafiora, fasolkę szparagową, szpinak, szparagi, grzyby, pomidory, ogórki, paprykę itp. Tłuszcze: smalec, masło ekstra (min 82%) i klarowane, łój, tłuszcz gęsi oraz kaczy, olej kokosowy, oliwa z oliwek i oliwki, olej z awokado i awokado (uwaga na węgle(...)wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś
Ola la LCHFdnia. Bardzo naturalne i bynajmniej nie mdłe, pyszne chrupacze. pomidor i bazylia: Tutaj z kolei oczekiwałyśmy smaku pizzy ale niestety trochę do tego im brakowało. Wyraźnie było czuć suszone pomidory a zaraz po nich tą charakterystyczną kwaskowatość z goryczką. Na drugim planie do głosu dochodziła bazylia, nam brakowało tutaj ziół prowansalskich czy po prostu oregano. Całość dobra i nadal fajnie(...)marchewkę przystało a dodatek cebuli i czosnku idealnie sprawił, że nie były one mdłe a miały fajny charakter. Świetnie smakują i jedzone solo i z jakimiś dodatkami (wraz z zupą krem z białych warzyw były cudowne). Podsumowanie: Możemy śmiało powiedzieć, że chlebki tej firmy są zdecydowanie najlepsze z tych, które próbowałyśmy do tej pory (chociaż Irenki depczą im po piętach
Candy Pandaswzmacniaczy smaku. Prawdziwy. Zatęskniłam, stąd dziś na moim stole ,pachnące Podlasiem danie. Zupa krem z borowików i pieczarek. Jeśli chodzi o borowiki, użyłam samych kapeluszy, które miałam ukryte w zamrażarce. Składniki: 450 g kapeluszy z borowików może być więcej, może być mniej to zależy jak intensywną zupę chcecie uzyskać 200 g pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka kawałek białej(...)części pora kawałek selera- korzeń sól- u mnie różowa himalajska pieprz ziołowy oliwa z oliwek masło około 2 łyżek ser koryciński Serowar Podlaski z suszonym pomidorem i czosnkiem niedźwiedzim Umyj i poszatkuj pieczarki oraz borowiki. W garnku rozpuść 2 łyżki oliwy oraz masło, wrzuć grzyby, przykryj i duś około 5 minut, aż zmiękną. Dodaj warzywa pokrojone w kostkę, dosmacz
Z Kuchni Do Kuchnikanapkę lub podać jako dodatek do sałatki czy zupy krem. składniki: 1 młoda cukinia ok 600 g 1 szklanka mleka ok 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 łyżki drobno startego sera grana padano sól, pieprz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Cukinię dokładnie umyć i osuszyć
Monia miesza i gotujespiżarnię w pomidorowe przetwory, domowe ketchupy, przeciery na zupę są niezastąpione podczas długiej zimy. Ja kupuję pomidory na skrzynki, nigdy jeszcze nie zdążyły się zepsuć, znikają wręcz w tempie ekspresowym, sięgam po nie od rana do wieczora. Rano w shakshuce (przepis ) budują z nich bliskowschodnie smaki, na obiad mój ulubiony krem z pieczonych pomidorów (przepis) , a na zakończenie dnia lekka
Słodki Kompromismają więcej wartości odżywczych niż ich świeże odpowiedniki. Zamiast jeść zimą świeże pomidory, przygotujcie latem zapasy domowych sosów oraz passaty pomidorowej ( przepis-klik ). Możecie też kupić pomidory w puszce - są świetną bazą do zup, sosów i gulaszy warzywnych. 3. Ciepłe i sycące. Podstaw na comfort food. I nie mam tu na myśli tłustego mięsa czy sera, lecz warzywny comfort food(...)świetnie sprawdzą się zupy-kremy, warzywa pieczone, gulasze warzywne w sosie pomidorowym, pilawy, risotto, warzywa faszerowane nie zapomnijcie dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania
Chilli Czosnek i Oliwa